EESYA

AARIZ

Sunday, July 25, 2010

Yong Tau Foo Taiping..

Korang pernah gi Taiping? Takkan tak pernah kot... Mesti pernah punya laa kan? Kat Taiping kan ada Zoo Taiping, ada Taman Tasik Taiping, ada MRSM Taiping (yang penting skali..) Hahaha.. So sesapa yang tak pernah gi Taiping tu, silalah memergikan diri.. Kalau tak, kire korang ni cam tak lengkap lagi ler kehidupan.. Hahaha.. Boleh gitu?

Meh citer makanan yang best kat Taiping... Yang wajib beli masa outing dulu adalah Keow Teow Doli dan Yong Tau Foo.. Bukan salah satu ok... Mesti WAJIB beli adalah 2-2 sekali.. Tiap- tiap weekend, di samping komik laa kan.. Hahaha..

Tapi sekarang Keow Teow Doli sudah kureng sedap.. Mungkin sebab sudah pindah tempat yg ada aircond dan kedai yang menarik serta teratur itu telah mengurangkan kesedapannya.. Hahaha.. Dulu2 punya Keow Teow Doli adalah macam kat tetengah pasar yang dirty, basah lencun, dan ada Cik Ti lari sana sini.. Itu pasal sedap kot.. :p

So, kalau aku balik Taiping (rumah parents Encik Pejoi) acara wajib adalah mencari dan memakan Yong Tau Foo.. Selalunya memakan jer lah.. Mencari apa lagi dah tau dah pun tempat dia kat mana kan.. Hehe..

Ada 2 tempat yang boleh memakan Yong Tau Foo nih... Satu yang dah mmg PEMES dari sejak azali adalah tepi Balai Bomba... Yang ni memang tok nenek anak cucu pun semua dah tau.. Sebab kat sini laaa berkumpulnya semua penjual Yong Tau Foo dari SEANTERA DUNIA.. Cess.. Bukan dunia.. Taiping aje.. Tapi memang sedap laaa... Korang pilih kedai memana pun, aku rasa sedap jer semua.. Hahaha.. Boleh?

Lagi satu tempat adalah bukak time malam saja.. Iaitu K.E Corner.. Kat mana korang nak carik K.E Corner nih, silalah guna Garmin.. Hahaha.. Aku tatau nak describe jalan nak pi sana camne.. Tapi kat K.E Corner ni ada satu kedai jer jual Yong Tau Foo.. Tapi ada lain2 laaa.. satay, Western Food, Nasi Goreng etc.. Lebih selesa makan kat K.E Corner kalau banding dengan Tepi Balai Bomba tu...

So, ni gambar kitorang memakan Yong Tau Foo kat Balai Bomba Taiping 2 hari sudah yer.. Silalah telan air liur.. :p Muahahaha


"Hello pakcik! Yong Tau Foo satu.. besar punya.. sosej lebih.. kuah lebih..ok?"



Yong Tau Foo yang lazat berkrim disukai ramai.. Ada kacang tumbuk dengan bijan banyak-banyak kat atas.. Mana mau cari camni kalau kat Penang? Takdenye... Muahahaha


Fruit Cocktail, ABC, Tropicana Delights... Sejuk2, manis2, masam2..Yummy!~


Budak happy dapat minum Milo Ais... hahaha...

Sekian, sapa posa hari ni, harap dapat ampunkan dosa aku yer... Hahahahaa

p/s: Tetiba rindu kat Pijja, Faz dan Syasha.. Rakan seouting makan tak hengat dunia dulu.. Mana laaa depa pi dah la ni... huhu

8 comments:

  1. gle lame gle x mkn YTF bomba!! kecur air liur weh mash. da la lunch hour ni! hoho..

    weh ko amik gamba dgn slr ke dgcam bru? clear seh.. cantekkkkk...

    ReplyDelete
  2. waaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aku nk nangis tgk entry ni. ko kejam! mash aku masa pregnant late abid siap lempunan ok nk mkn yong tau fu taiping. mmg mencabar betul pregnant kan dia mcm2 mengidam tp semua xdpt. mmg nangis aku ckp xtipu! haha. tp smpi skrg pn aku mmg teringin nk mkn. dh bape thn dh xmkn sejak hbs skolah. mmg dbest la xjmpa kt tmpt lain kan. aku dok sebut2 kt hubby aku sumday kena p jln2 taiping nk jugak mkn lg. nk bg dia tau sedappp sgt. rasanya kalau dpt mkn lg nnt harus nangis terharu huaaaaaaaaaaa!

    ReplyDelete
  3. ala mash..rindunya taiping....dan Yong tau foo tepi balai bomba tu memang benda wajib la kalau singgah taiping...sedapnya, tak dak tandingan tempat lain...nostalgia sungguh yong tau foo tu...
    noli pun teringat lama dah kat pija...facebook tak jumpa pun dia....friendster senyap je....mash ada contach pija.....

    ReplyDelete
  4. lisa, ina dan norlin ~ korang mmg kelakar.. hahahaha.. aku mmg saja nak kasik korang kempunan pun.. wahahaha.. giler keji.. :p

    lisa ~ pakai camera cumilku yg baru aje.. hehe.. tak usung dslr dah skrg.. :p

    ina ~ kalau ngidam, aku rasa aku pun nangis kot.. giler ko... ngidam kalau wajib dapat aaa yong tau foo nih.. sbb tekak tetiap minggu layan masa blaja dulu... mmg nangis meraung punya ler..

    norlin ~ tu laaa.. pijja kat bintulu kalau tak salah... dah ada anak pun..

    ReplyDelete
  5. kejam!!kami posa...gila laa...rasa mcm nk p bukak kt taiping...haha

    ReplyDelete
  6. hahahaha... camne entry haku yg niat asal yg tulus ikhlas telah menjadi entry yg kejam eh.. hahaha.. konpius.. konpius..

    ReplyDelete
  7. kau memang kejam mash!!! (aku pon tgah pose ni) xpe2, cuti raye nti aku heret ashraf gi makan ytf jugak. wuahaha

    ReplyDelete
  8. hahaha.. nanti raya bukak ke kedai ytf tu? aku pun kena beraya kat taiping gak kali nih.. hehe

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails