EESYA

AARIZ

Wednesday, June 30, 2010

Jom Pekena Durian!!


Kelab PPKT 2010 telah menganjurkan satu aktiviti yang dinamakan "JOM PEKENA DURIAN" pada 30 Jun 2010... Kitorang pun apa lagi... terus laaa mendaftarkan diri.. sapa tak makan durian rugi laaa tahun nih.. hehehe...


The happy ladies yang excited nak pi makan durian.. bukan ini saja hadirin hadirat sekalian... semua sekali duk ada 2 bas yer... hahahaha.. ramai giler pegi serbu rumah tokey durian..


Bas pun disediakan.. wah wah.. seronok betul... dah laa bayar RM5 aja.. boleh makan banyak2... minyak kereta pun tak guna... best sangat!

Perjalanan ke Balik Pulau ambik masa dalam 20 minit... sampai2, dah nampak rambutan.. wiieeee!!~


Ni yang tokey dusun tu buat untuk jual... bukan kasik kitorang makan.. muahahaha

Jalan skek pegi belakang rumah tokey tu, baru nampak tempat duduk dan durian untuk kitorang melantak...


Haaa... 4 bakul duk ada tunggu untuk dilahap... tapi sebenarnya, banyak lagi yang tokey tu bukak.. bukan 4 bakul ni saja.. maklumlaaaa.. geng2 PPKT ni suka makan durian.. :p


Assistant tokey tengah bukakkan buah... 3 orang punya duk pulun bukakkan buah pun tak menang tangan dengan kitorang yang ramai sampai 2 bas ni... hahahaha.. tapi tu awal2 jer ler.. sebab semua serbu serentak.. masa dah kenyang skek tu, semua dah slow dah...

See... semua orang pakat duk kerumun tokey tu.. haha.. cam artis yang dikerumuni peminat nak mintak autograf...


Durian makan dengan apa? Makan saja pun sodap... Makan dengan pulut lagilah sodapppp kan?


Pas kerumun durian, kita pakat kerumun rambutan pulak...


Cempedak pun ada....nyam nyammmm...


Ni haaa muka2 tengah beriya makan durian... hahaha... sangatlah ceria semua2... puas hati laaa katakan dapat makan durian, cempedak, rambutan dengan bayaran RM5 jer.. mana nak dapat kat tempat lain kan? Durian pulak bukan sebarang durian... DOKYAN BALIK PULAU!~


Ni pulak muka tuan punya blog duk pulun makan durian... camne laaa nak kurus kalau camnih? hahahaha

Muka puas hati dapat makan berbelas ulas durian.. hahaha...

Akhir kata, tahniah pada semua AJK Kelab PPKT 2010 di atas kejayaan menganjurkan aktiviti kali ni yang sangat best... Sangat meriah, sangat happy, sangat kenyang! Hahahaha...

Tuesday, June 29, 2010

Kondo Istana Langkawi

Ok... Ni cerita berkenaan dengan KONDO ISTANA yang terletak kat Kuah, Langkawi pulak.

Mula2 masa decide nak stay satu malam kat Pantai Chenang(sbb nak tgk pantai) dan satu malam lagi kat Kuah sebab nak shopping, kitorang a.k.a saya pun mula nak mencari hotel yang dekat dengan tempat2 shopping... bila tengok dalam Wikimapia, yang paling dekat adalah Bayview saja.. tapi malangnya Bayview pulak dah fully booked, so the next one adalah Kondo Istana..

Harga memang murah laaa.. Apartment 2 bilik RM209 siap dengan breakfast untuk 4 orang...


Ni masa check in... tapi masa ni memang ramai makcik2 tengah check out dengan masing2 membawa hasil shopping dari Idaman Suri dan Ismail Group berpuluh2 beg plastik yang bagak2 duk tersusun tunggu nak balik umah tuan baru... hahahaha...

Tapi.... bila2 mula2 masuk apartment, semua muka sudah berubah... hahahaha.. korang tengok sendiri ler yer..


Master bedroom... Katil queen.. cadar dan selimut cam asrama.. hahahaha... perabot sangat lama.. katil siap bunyi kiok kiok... huhu


Masih dalam master bedroom.. ada wardrobe yang besar.. ok laaa..kredit kat situ walaupun perabot cam tahap nak kena lupus dah...


Toilet dalam master bedroom... errrrrr... kotor tu tak kotor laaa.. takde laa bau busuk ke ape.. tapi ada banyak stain2 yang buat cam membuatkan aku tak kuase nak berendam bath tub tu... Ada heater... so mandi shower jer ler..


Second bedroom... ada 2 katil single... perabot yang seusia dengan master bedroom...


Masih dalam second bedroom.. adik aku muka tak puas hati giler kena duk apartment ni... hahaha... bawak2 ler belajar hidup susah skek.. asyik nak senang2 jer belaka tau ko nih.. :p

Apartment tu apa2 pun 3 bilik.. so kalau kata korang amik 2 bilik, lagi 1 bilik akan dikunci... tapi tu laaa.. masa kitorang sampai2, dia bukak satu bilik jer.. walaupun kitorang amik 2 bilik.. dah kena telepon pulak suh mai bukak lagi satu bilik... haihhh...


2nd Toilet... ok lagi dari toilet dalam master bedroom.. tapi takde bathtub dan takde heater... tepi tu bilik untuk apa pun tatau ler.. kot2 untuk sidai baju dgn buh washing machine ler kot dalam tu...


Hall... luas gak aaa.. kalau angkut kaum kerabat belah suami campur sekali dengan belah isteri pun boleh muat lagi...


Rak TV dan TV... bukan lekat kat dinding okiesss... hahahaha


Dapur... boleh ler nak masak simple2... maggi ka, spageti ka.. hahaha.. tapi banyak semut... tinggal susu eesya sat jer atas tu, pas balik dari Cable Car tengok dah penuh semut kecik2 duk hurung... esok tu pun coklat smarties eesya habis kene hurung... hadoiii...

Pastu masa breakfast, cakap breakfast ready pukul 7.30am.. kitorang pun turun laa 7.30am.. tetibe tengok kat situ dah ada 9-10 orang guest yang duk tunggu termenung kat poolside.. rupanya breakfast dia tak ready lagi.. bila tanya kat staff dia breakfast pukul berapa sebenarnya.. dia jawab "Patut pukul 7.30am.. tapi hari ni kitorang terlambat sikit.." Aikkk.. boleh pulak macam tu?

So, terpulang kepada korang kalau nak datang Langkawi duk sini.. Eden tidak bertanggungjawab.. muaahahaha... tapi bagi berminat, mungkin sebab bawak ramai kaum kerabat, dan tak fussy sangat, dan rasa pegi Langkawi nak jalan2 sepanjang masa, balik apartment untuk tido jer....ok ler kot..

Satu jer yang best, sbb dekat sesangat dengan IDAMAN SURI... 1.5km jer.. :p So korang boleh ulang alik pi IDAMAN SURI tu 5 kali sehari pun takpe.. hehehe

Ni list harga dia...

1 Bedroom Apartment - RM125.40
2 Bedroom Apartment - RM209.00
3 Bedroom Apartment - RM271.70
Surcharge RM45.00 - For Public Holidays

Boleh check kat sini yer contact no dia...

Sunday, June 27, 2010

Langkawi 2010..

*Entry ni sangat panjang... sapa ada rabun2, sakit2 mata tgk monitor lama2, tak yah baca... :p

So ni baru nak citer kepenatan pegi Langkawi..

1st day

Sampai2, terus check in kat The Cabin Langkawi, pastu terus keluar balik pegi Underwater World.. walaupun sangat dekat, kami masih naik kete sbb malas jalan dan panas terik.. Masuk Underwater World adalah sangat seronok sebab ada budak Eesya yang sangat excited tgk semua binatang2 kat dalam tu..


Kuda laut..


Swan.. abah eesya mmg suka buat muka pelik2 camtu... hahaha


Eesya dengan ikan-ikan...sibuk laaa panggil "oooo fishy fishy"... hahaha

Memang banyak hidupan laut kat sini.. Penguin, Seals, Nemo, Lobster, Sharks, Starfish, Jellyfish, anak cucu cicit fish dan keturunannya, Anaconda (yupp... u read it right.. anaconda pun ada..) pastu macam2 laaa... tak ternamakan dah aku ni... gambar tak banyak sebab tak boleh guna flash.. so aku maleh nak amik gambar...

Berbaloi laa masuk dengan harga RM25 (kalau tak salah aku..ke RM28? hahaha.. tak ingat dah..) Eesya free jer sbb baru 2 tahun...

Kat luar Underwater World ada food court so boleh ler makan kat situ... RM8 untuk satu set nasi ada pilihan lauk dengan air.. kire ok laa jugak dari nak pegi jejauh tetengah panas... kan?

Malam tu, kami pegi jalan2 kat kedai2 yg tepi jalan Pantai Chenang tu jer.. adik dgn mak jer yg banyak membeli.. kitorang apsal ntah tak membeli apa2.. takde yg berkenan di hati...

Masa tetengah jalan tu, nampak banyak iklan untuk aktiviti kat Langkawi nih.. Ada Island Hopping, Sunset Cruise, Diving, Snorkeling, Parasailing, n lain2 water activites. Semua lain-lain harga.. Last sekali kami end up kat AB Motel, tengok kat situ yang paling murah pakej Island Hopping dia.. RM25/pax.. Pegi 3 tempat... Tasik Dayang Bunting, Eagle Feeding dan Pulau Beras Basah.. kami dah tgk kat tempat2 lain pakej yang sama ada yang RM35, RM28 etc.. so kami pun beli laaa tiket untuk pi island hopping esok pagi...

2nd Day

Pepagi dah siap pack barang semua... masuk dalam bonet kete... pastu pegi breakfast kat area Pantai Chenang... sedap gak nasi lemak, toast bread, pancake apa bende tu.. gerai biasa jer tapi ada macam2.. harga pun ok.. tapi lupa amik gambar.. hehe..

Pas dah breakfast, tatau nak pi mana sementara nak tunggu nak pi Island Hopping, kami pun pi jalan2 kat belakang The Cabin tu tengok pantai..

Tolonglah Majlis Perbandaran Langkawi pi kerat sat pokok kelapa tu... huhu..


Nice view...


Budak eesya yg dah besar... dah pandai posing bila org nak amik gambar..


Eesya was here! hehe...

Lepas tu, dekat2 pukul 9am, kami pun pergi check out, dah terus ke AB Motel.. Tunggu Van yang bawak semua yang nak pi island hopping tu, kami follow dengan kereta dari belakang... laju giler van ab motel tu.. berdesup dia hilang.. nasib laa kami tau jalan nak pi jeti kat awana tu camne...

Sampai2 kat jeti tu, rupanya bukan kami aje yang nak pi island hopping.. ramai giler duk tunggu.. semua naik bot lain2 ikut beli tiket tu kat agensi mana... kitorang bernasib baik sebab beli kat AB Motel, dapat bot yang besar dan laju dan cantik.. hahaha.. memang puas hati laa.. dah laa paling murah.. siap boleh potong bot2 lain yang dah bertolak dulu...


Bot kitorang yang depan tu.. besar lagi dari bot2 lain yang sama saiz dengan bot kat belakang tu... so kurang laaa mabuk laut skek kot.. hehe.. ye ke?


Me n Eesya tengok Dayang Bunting tengah berbaring...


Upacara merendam kaki dalam Tasik Dayang Bunting dengan niat kasik semua ikan-ikan itu pengsan dengan bau kaki selepas berpeluh lencun panjat bukit.. hahaha


Eagle Feeding kat Pulau Singa Besar... Tak turun bot pun... Bagi makan dari dalam bot saja..


Pulau Beras Basah.. cantik pantai dia.. berhenti berkelah jap.. nak mandi manda, parasailing, banana boat pun ada.. tapi mahal dari kat Pantai Chenang...


Eesya 1st time main pasir pantai kat Langkawi... hahaha..


Lepas dah balik dari Island Hopping, terus pasang Garmin... drive pegi Kondo Istana kat Kuah nun... check in kat Kondo Istana sebab Eesya dah tidur kepenatan dalam kete.. tapi yang bagusnya, letak2 jer budak ni atas katil, terus dia terbangun... apa lagi.. agenda seterusnya? Cable Car!!!

Drive laaa patah balik ikut jalan yang sama pegi pulak ke Gunung Mat Chincang... hahaha.. saja jer menghabiskan minyak kereta.. kalau ikutkan, dekat lagi dari Pantai Chenang ke Gunung Mat Chincang tu... rugi laa isi minyak RM50 tak guna poya2 suka2 hati kan... :p


Kat middle station...


Turun dari cable car, ada pulak tempat bagi makan sang kancil... so singgah laa kejap... masa kat sini tetiba adik aku kena kejar dengan 2 ekor kancil.. tatau aa apehal dia hari tu.. semua binatang nampak dia mesti ada niat jahat kat dia.. hahaha.. bertempiaran kitorang lari takut kat kancil tu...


Memberanikan diri bagi makan kat kancil...

Pas dah habis berfoya-foya di kaki Gunung Mat Chincang, kami pun pulang ke Kondo Istana yang TAK macam Kondo mahupun macam Istana tu... solat dan tukar baju... SWIMMING time pulak!!! hahaha... giler sungguh mereka ini tidak berehat walau sekelumit pun...

Lepas swimming, naik atas.. siap pulak.. pegi mana? Kalau pegi Langkawi, tak sahlah ler kalau tak ke.... IDAMAN SURI... hahahaa... shopping punya shopping... bayar punya bayar... sedar2 sebenarnya kami banyak beli coklat jer... barang rumah ada laaa 2-3 ketoi... no Correlle... no Visions (mak belum ada minat lagi nyahhhh... masak pun jarang... hahaha) maktok dgn umi beli apa pun tatau laaa.. lama sangat sampai last2 kami bertiga pegi makan dulu.. hahaha...

Malam tu, sambung lagi shopping kat ISMAIL GROUP... boleh? hahahaha.. beli beg seketoi.. beli apa ntah lagi... tapi tak banyak dah pun... tapi manusia mmg ramai aaa... walaupun bukan cuti sekolah.. kalau cuti sekolah ni aku tatau aaa camne...Lepas ISMAIL GROUP, jalan2 kat kedai tepi2 tu... boleh yek kasut nike yg kaler hitam tu aku beli kat Penang RM119, kat sana RM72?? Argghhh... ini tidak boleh jadi... terus mission seterusnya berubah mencari kasut raya eesya... hahahaha... takde kat kedai tu, terus pegi Al-Ikhsan.. so dapat sepasang sandal Nike pink pulak dengan harga RM59.. muahahaha... (gelak puas hati di situ..)

Lepas tu, pegi makan kat Food Court tepi jalan mana ntah... singgah sbb adik dah sakit perut.. so tak dapat dikenalpasti lokasi tersebut.. hahaha... makan lagi haku... :p Habis makan, balik..tido...zzzzzzz..sakit badan wehhh...

3rd a.k.a Last Day..

Bangun pagi, pegi breakfast.. balik kondo.. tido balik.. kul 9am, mak aku dah bising2 suh bangun nak pi shopping lagi.. siap2, pegi shopping di beberapa tempat tepi jalan yang kedai pun tak bukak sangat lagi.. boleh? mak aku lagi awal dari orang yg menjual tu hokeh.. hahaha.. pastu singgah kat Langkawi Plaza.. kedai tak bukak lagi jugak.. haishhhh.. jalan laa jugak ke kedai2 yg extra vaganza bukak awal... sedar2, semua kedai dah bukak.. hahahaha.. yang best adalah? ada SALE kat Levi's STORE... boleh? Tapi sale untuk KIDS saja... muahahaha (gelak puas hati lagi di situ)... Apa tunggu lagi? Rembat aaaa beberapa pasang untuk budak Eesya...

Adeh... penat shopping benda untuk budak Eesya jer sebenarnya... Eesya pun sampai maleh layan aku duk tanya dia nak baju yang mana.. last2 tertidur dia kat bahu encik abah... haihhhh... terus laa kitorang pegi makan kat depan Kondo Istana pastu balik kemas2 barang... zassssss... pegi airport check in... tetibe baru perasan flight kul 2.15pm bukan 1.50pm seperti yang aku war2kan kat diorang semua... hahahaha.. semua bebel2 kat aku sbb rasa cam nak kene heart attack duk kelam kabut siap packing barang, lempar masuk kete, encik pejoi drive cam giler babeng takut kena tinggal flight.. kitorang sampai kat airport kul 1.10pm.. wahahahaha... sorry u olls.. I sengaja jer tu nak kasik u olls siap awal.. wahahahaha *gelak golek2*

So, demikian saja laporan kaji cuaca dari Langkawi.. hingga bertemu pada tahun lain dengan aktiviti yang berlainan.. :p

The Cabin Langkawi

*Ini adalah entry bukan iklan.. so takkan sticky mode sampai bila2.. hahaha..

Sudah balik dari Langkawi yer tuan2 dan puan2... Sakit2 kaki, sakit2 tangan, sakit2 poket juga... hahahaha.. adeh ler.. so kita start dengan citer sampai2 kat airport Langkawi, telah menyewa sebuah kereta Nissan Latio untuk kegunaan 3 hari 2 malam.. dengan harga RM180.. ok laaa kot kan...


Ni gambar turun dari flight... adik aku excited sbb dia kata tak pernah naik kapal terbang yg kene turun tangga pastu jalan kat tetengah jalan airport.. slalu naik terus masuk dalam bangunan airport.. haihhh... budak2 laa katakan.. hahahaha


Ni gambar kete yang kitorang sewa tu... asyik2 Nissan jer... lenkali sewa laaa BMW ke, Ferrari ke... Lenkali tu bila dah kaya cam Dato K ok laaa kot.. :p

Lepas dapat kete sewa, terus drive pakai Garmin pegi isi minyak... sbb banyak sangat baca kat forum kata tuan kete slalu tinggal minyak skek jer dalam kete.. satgi tak pepasal kene tolak kete plak.. huhu..

Pastu terus carik The Cabin Langkawi...


Ni haaa muka depan The Cabin... memang duduk dalam KONTENA ok.. bukan nama dia saja CABIN.. mak aku masa sampai2 terus buat muka... sbb terkejut kene duk dalam cabin.. "Tak panas ke nanti?" kata beliau...

Tapi bila masuk2 jer.. terus sengih2 suka hati...Sebab?


Dalam dia lawaaaaaaaaaaaa.... hahaha.. lihatlah sendiri untuk percaya... ni bilik yg twin double...


Ni plak bilik yang King Bed.. abaikan ler budak happy yg nampak spender tu yer.. hahahaha.. Dalam memang superb aaa... korang takkan percaya sedang berada dalam kontena...pintu bilik pun sangat canggih pakai smartcard.. bila pintu bilik tutup tak rapat, akan ada bunyi cam anak kucing mengiau... hahahaha.. si eesya duk saspens kata ada kitten lapar nak mai makan roti dia.. hehehehe...


Siap ada TV LCD 32" lekat dinding okeh... hahahaha... budak eesya duk melangut tgk Mickey Mouse... Astro pun ada.. tapi seperti biasa, hanya channel2 tertentu jer ada.. Encik Pejoi tension sebab channel sport takde.. hahahaha.. so melepas ler World Cup dia sekejap...


Budak eesya tgh berusaha nak turun... kan dah cakap dia ni gayat sangat orangnye... takat tinggi tu pun tak berani nak turun sendiri.. haihhhh...Ni kat luar cabin... satu cabin, 2 bilik... tetengah ada connecting door... luar ada balkoni kecik...


Ni kat taman tetengah kawasan cabin... cabin dia ada dalam 10 bilik jer.. so takde ler penuh crowd ke ape... depan tu ada mart, ada kedai2 yg jual baju2 segala macam tu.. so sangat easy access ke mana2 jua.. Pantai Chenang blakang pada cabin ni.. kene jalan lalu satu motel lain kat blakang tu.. tapi tak jauh pun.. dalam 2 minit saja..


Budak eesya tgh main lampu kaler2 tu... sibuk nak kejar lampu tu... hahaha..



Room still available folks... hahahaha.. cam rupa iklan apa dah rupa.. kalau mintak komisyen pun bagus camni... :p


Entry ni diakhiri dengan muka senyuman lebar oleh maktok sbb happy duk kat The Cabin walaupun masa sampai muka beliau amat perit dan kerut seribu melihat kena duk dalam kontena... hahahaha...

Kesimpulannya, The Cabin sangat sesuai untuk orang yang nak merasai kelainan dah selalu duk dalam bangunan batu bata.. hahahaha.. facilities dia ok walaupun limited macam wardrobe pun takde, tapi dia sediakan tempat sidai baju yg IKEA yang jimat space tu.. so untuk aku dah ok laaa.. sbb duk pun satu malam jer... bukan nak berumahtangga kat sini nak perlukan almari apa bagai kan.. pastu breakfast tak included, so pepandai ler cari makan.. tapi pantai chenang tpt makan banyak so no hal laaaa...

Thursday, June 24, 2010

The 16th...

Apa yang 16th? Hahahaha... We're going to Langkawi this afternoon.. by Airasia (againnn...) yang aku ada mentioned kat sini yg aku booking tiket offer tu..

Apa yang 16th (againnn)?

This will be eesya's 16th time menjejakkan kaki atas kapal terbang. tu kalau ikut perkiraan one way.. kalau return, kire 8 kali laaa kot.. sbbnya hari tu ada pegi KL by car, balik by flight...

So yang banyaknya, PEN - KL jer pun.. lain2, masa pegi UK hari tu.. dengan Kuching.. hmmm.. ada lain ke lagi? cam takde jer rasa.. hehe..


Eesya 1st flight experience.. during her 11th month.. baik saja anak aku kalau naik flight.. hehehe

Tips bawak budak kecik naik flight:

1) Sediakan baju salin, pampers yg cukup dalam hand carry walaupun journey tu pendek..

2) Spare baju kita sekali sepasang.. especially in long journey.. sbb kadang2 budak2 tak tahan travel lama2.. mungkin muntah, bocor etc.. so kalau journey lama, kita nak kena solat lagi.. so better ada spare.. kalau journey takat PEN -KL, tak yah pun takpe..

3) Masa take off n nak landing, bagi minum susu.. so that telinga dia tak tersumbat.. kalau dah start tersumbat, mula laa nak menangis apa bagai.. kalau dah start nangis tu, sangatlah susah nak diamkan kalau atas flight.. Alhamdulillah eesya belum pernah lagi jadik kes camni..

4) Bawak jajan/toys/buku kaler n pensel kaler untuk occupied masa dia atas flight.. Kalau long journey, silalah bawak sebanyak mungkin toys yg ada.. hahaha.. recommended toys, beli jer yg animals collection yg kecik2 tu.. bagi satu2.. dia boring lion, baru bawak keluar crocodile.. boring crocodile, bawak keluar tiger.. hehe..

Oklah... driver sudah mai sampai... nak keluar dah... daaa~

LANGKAWI, here we come!!!

Wednesday, June 23, 2010

Mangsa Amuk Penyokong England...

Semalam balik2 opis, mak tunjuk paper metro.. terkejut tengok rupa2nya sepupuku, Along, kena belasah dengan satu group penyokong England yang mabuk masa dia on the way balik rumah dari masjid.. sampai pengsan sengsorang tetengah jalan.. huhu.. dah ler sorang2 kat sana.. cepat2 ler habis blaja n balik mesia balik along.. sian paksu n maksu mesti risau giler...




Semoga along cepat sembuh dan selamat semuanya...

Pakai Bomoh ke?

Siang malam terbayang- bayang... sehari berpisah bagaikan setahun lamanya...

Buat keje ingat dia, makan ingat dia, tido ingat dia, mandi ingat dia...

Macam dah kena mandrem dah rupa.. hahahaha...

Budak ni pakai bomoh ke untuk bagi aku sentiasa ingat dia? Haishhhh...


Related Posts with Thumbnails