EESYA

AARIZ

Thursday, November 17, 2011

She's singing a chinese song!!~


Balik2 semalam dari keje, Eesya kecoh nak tunjuk something... Since performance kat school dia hari Ahad ni, tetiap hari ada jer step dancing yg dia tunjuk kat kitorang... So cam hari2 duk gelak golek2 kat dia... Tapi semalam punya is different...

She's singing a chinese song!!!!~


Seriously aku cam tak percaya telinga sendiri.. Hahaha... Sbb sehari sebelum tu tak dengar sepatah apa pun pasal lagu nih, maknanya dia baru jer blaja kat sekolah pagi tu.. Terus balik2 dah boleh nyanyi... Macam nak golek2 tak percaya...

Dah laa mama sepatah pun tak faham.. Pastu dia laa yg translate... There are 2 tigers.. 1 doesn't have eyes.. The other one doesn't have tail...


Pastu dah tanya kat my chinese cousin, betul ke dia nyanyi and translation tu, my cousin cakap betul sangat laa tu.. Cousin aku pun excited... Siap share tunjuk kat adik beradik dia semua.. Hahaha.. So nanti Maira and Eesya can be the representatives laa bila family gathering.. :p

I'm so proud of you Eesya... Tak sabar nak pi tengok performance dia hari Ahad ni... Walaupun kena bayar beratus semata-mata nak pi tengok performance tu pun mama redha ler... 


Wednesday, November 16, 2011

It's too early to worry..

Kebelakangan ni aku selalu terpikir pasal Eesya yang selalu tulis terbalik... Dia suka tulis dari kanan ke kiri.. Contoh kalau dia tulis ABAH, akan jadi HABA.. Dan no 3 dia selalu terbalik macam nak kena guna mirror untuk baca..

Teringat satu cerita hindustan yang Amir Khan jadi cikgu yang ada anak murid dia sangat pandai melukis, tapi slalu dianggap bodoh dalam matapelajaran lain.. Rupanya budak tu ada masalah ADHD ke Dyslexia.. Aku pun tak berapa ingat dah citer tu.. Tapi ingat laa ada penyakit camtu..




Itu yang menambahkan susah hati aku.. So aku pun start laa menggugel.. Sampai laa aku jumpa satu forum berkenaan benda ni... 




Daripada situ, aku rasa aku tak perlu risau lagi kot laa kan.. Ramai jer cakap cam normal... So aku doa jer ler Eesya pun normal gak.. Lagipun tak adil nak banding dia since she's just 3 years old.. Aku dulu masa 3 tahun ABC pun tatau apa mende.. Pegang pensel pun menconteng jer kot... Pastu asik main tunggang langgang jer kan...

Semoga Eesya membesar dengan sihat, sempurna dan solehah.. Aminnn...

Should I.. Or.. Shouldn't I?

 Tengah memikir tentang 2 benda alah ni...

Maxi Cosi Cabrio..


Sebab yang ni boleh attach ke Quinny Zapp si Eesya yang ni..


Eesya and Kakak La.. Quinny Zapp...

ATAU...

Recaro Young Profi Plus
 
Sebab yang ni boleh attach ke Maclaren MX3 Eesya yang ni pulak...
Maclaren MX3..



TAPI....

Kalau tak beli pun takpe jer.. Sebab car seat Eesya yang lama masih elok...

Eesya cinonet dalam Halford Car Seat...

Cumanya bila nak bawak jengjalan, Quinny Zapp tak sesuai untuk budak under 6 months sebab tak boleh recline... Maclaren MX3 tu boleh jer recline.. Tapi cam berat and bulky skek laa.. So cam susah nak naik flight ke apa ke... Tapi rasa cam gatal tangan..



So... HOW???

Sunday, November 13, 2011

Amalan Pregnancy yang perlu aku teruskan..

2nd pregnancy ni cam lain sikit.. Rasa cam cepat jer masa berlalu pun ada gak.. Sedar tak sedar, dah masuk 2nd trimester, dah 4 bulan setengah dah pun.. Dulu masa pregnant kat Eesya, rasa cam lama jer tetiap minggu tu duk kira "Bila laaa nak masuk 2nd trimester, 3rd trimester.." Agaknya sebab dulu baru keje, keje pun tak banyak sangat kat opis.. Pastu kat umah pun boring ja sebab Encik Pejoi keje kat Dell, malam baru balik.. Sekarang ni lain skek.. Kat opis pun keje banyak dengan itu ini, tak sempat nak baca forum2 pregnancy apa bagai dah.. Kat umah lak bz melayan Eesya, jadiknya masa tu rasa cam cepat jer berlalu.. 


Adik dah 18 weeks..*image googled*

So aku senaraikan benda2 yg aku amalkan masa pregnant kat Eesya dulu.. Yang sekarang ni kadang2 aku lupa, dan tak sempat nak buat.. Supaya aku boleh tengok balik, dan Encik Pejoi boleh baca dan tolong ingatkan aku sama..


1) Surah Maryam, Yusof dan doa nabi yunus masa terperangkap dalam perut ikan paus..
- Kalau tak sempat baca, at least pasang and dengar masa kat ofis and sebelum tidur.. Takmo kasi alasan dah.. Dalam iPhone pun ada, iPad pun ada.. Bukak and dengar jer kalau tak sempat sangat..

2) Makan obimin and neurogain..
- Since nasik pun tak makan, sila makan supplement ini dan lain2.. Sian kat baby nanti... Kakak Eesya got all these from mama, so mama please be fair to adik too..

3) Makan kurma sebijik sehari..
- Yang ni belum start.. Cepat pi beli and amalkan.. Bukan susah pun nak makan sehari sebijik kan?

4) Minum soya bean / makan tau foo fah / yogurt selang sehari
- Since I'm allergic to lactose, so kena ganti dengan benda alah ni atas nasihat doctor.. Kalau tak, sila makan pil kalsium...

5) Pakai bio-oil utk strech marks..
- Pakai jangan lupa... Untuk diri sendiri gak..

6) Banyakkan jalan-jalan..
- Dulu masa Eesya, hari2 jalan sana sini.. Tawaf Qbay berkali-kali sehari.. Skrg stamina sudah kurang, so better jalan2 balik.. Nanti susah nak bersalin, how?

7) Start 7-8 bulan, minum air kelapa seminggu 2 kali..
- Untuk elakkan kepala baby berkerak..

8) Start 8 bulan lebih, minta Encik Pejoi buat air selusuh dan air Yasin..
- Note to Encik Pejoi..

9) Takmo sedih2, nangis2, emo2.. Gelak and happy2 jer utk dapatkan anak yg happy dan tak moody..
- Kali ni cam emo lebih... So kena control skek..

10) Banyakkan makan kacang cerdik dan badam..
- Ni baru nak amalkan sebab terbaca pasal khasiat kedua-dua benda alah nih..

Sorry adik, mama seems too busy to memorize all this.. I'll try my best after this, ok?


Monday, November 7, 2011

Cerita ITIL..

Last week adalah minggu yang duk dalam kelas dan mendengar dan memerah otak.. Aku masuk kelas ITIL (Information Technology Infrastructure Library) atas arahan pihak atasan.. Kelas berlangsung selama 5 hari, pastu sehari persediaan untuk exam, dan sehari lagi untuk exam.. So total semua adalah 7 hari aku meninggalkan kerja hakiki aku..


Kelas adalah seronok dan very informative.. Sangat bersyukur dapat menuntut ilmu dari 2 orang ITIL expert.. Dalam Asia, hanya ada 4 orang sahaja ITIL expert ni.. Panjang laa cara nak mendapatkan status ITIL expert tu.. So tak yah laa aku bermimpi.. Hahaha..

Exam tu untuk dapat title ITIL Certified... Encik Pejoi dah lama ada title ni.. Masa company dia offer... Kalau tak salah last year atau pun awal tahun hari tu... Aku yang malas blaja dan membaca ni, bila dapat pihak atasan kena masuk kelas ni, mula2 rasa nak tolak jer.. (Memang aku dah tanya boleh tak aku tolak.. Tapi tak boleh.. Hahaha).. Yer ler.. Aku sangat tak suka study, duk dlm kelas hadap cikgu, pastu nak kena exam apa bagai nih.. Mengingatkan keadaan tetengah pregnant ni, lagi laa aku malas.. Dulu masa awal2 pregnant ke Eesya, aku dalam kelas macam ni jugak.. Utk MCSA... Yang tu lagi teruk.. 4 exam kena sit.. Last2 aku lulus 2 paper, failed 2 paper.. Boleh reseat tapi aku takmo.. Hahahaha.. Seriously aku rasa aku tidak productive benda2 macam2 ni during pregnancy..


Tapi kali ni, alhamdulillah.. Aku berjaya gak habiskan attending 100% the classes without sleeping in the class.. Hahaha.. Berterima kasih kepada trainer yang pandai tackle students dalam kelas.. Dan mungkin juga sebab ilmu tu semua senang nak paham dengan cara trainer aku sampaikan... Kalau sesapa yang nengok notes yg aku upload dalam fb aku tu, memang aa macam nak mereng2 kepala otak aku nak memahamkan... Tapi betul, sbb trainer aku Sir Noordin Khalid aaa benda2 tu boleh lekat dalam kepala otak...

So now I'm an ITIL Certified.. Telah lulus exam dengan jayanya.. Dah laa masuk exam last skali sbb aku dah takde mood nak masuk exam (exam tunda dari pagi sampai ke petang... seriously membengangkan aku jer..) pastu aku laa yang 1st skali keluar.. Hahaha.. Memang rasa takde mood giler nak hadap soalan exam tu... Mujur laa semua computerized macam amik test JPJ tu... Pas habis2 tu terus dapat tau markah and lulus ke gagal... 

Tapi markah aku still kureng dari markah Encik Pejoi.. Cesssssssssss....


Related Posts with Thumbnails