EESYA

AARIZ

Thursday, September 27, 2012

Evergreen Laurel Hotel


Kejadian berlaku masa cuti weekend Hari Kebangsaan hari tu nih.. Punya laa lama simpan gambar duk tak dan2 nak upload lagi...

Kisahnya minggu tu, maktok and tok ayah pegi jengjalan ke Beijing, China.. Tinggal laa kami berempat di rumah... Kena pulak weekend tu, Encik Pejoi pun bercuti.. Disebabkan kebosanan dan juga disebabkan minggu depan tu Encik Pejoi akan berkursus outstation selama seminggu, meninggalkan anak-anak dan bini, makanya bini pun demand laa suh bawak jalan2 dulu kan.. Haruslah begitu.. Hahaha.. Tapi pastu si anak pulak lebih pandai demand sambil buat2 muka kasihan "Eesya dah LaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaMaaaaaaaaaaaa tak pi hotel.. Last time when I'm 3 years old, we always go and have fun.. But now when I'm 4 years old, we allllllllllllllllllllllllllwayyyyyyyyyyyysss stay at maktok's house jer.. Why aaa?" Hahahaha.. Ambik ko... Siap buat perbandingan masa umur 3 tahun dengan 4 tahun yang tak tahan tu.. Tapi mujur laa dia tak buat perbandingan "masa Aariz takde, selalu pegi hotel.. Aariz ada dah laaaaaaaaaammmmaaa tak pi hotel.." Itu laa sebab sebenarnya kan..

Dah ada baby kecik ni jadi cam tak enjoy pi berjimba kat hotel.. Sebab aku rasa perlukan kestabilan hidup.. Kalau tukaq tempat sikit, nanti baby kan susah nak tido laaa.. Apa laaa.. So mak dia pun jadi bengkek jer kalau si anak tak bleh tido malam.. Tu yang nak pegi hotel cam malassss jer tu.. 

Tapi sebab si anak yg 1st dah start buat ayat kasihan, hari Sabtu tu, tanpa booking apa2 hotel, kami pun bawak jer ler beberapa helai baju and keperluan Aariz, pi cari hotel mana yang available lagi kat area Tanjung Bungah tu.. Mula2 pergi Flamingo, full.. Pi Paradise, full.. Segala bala pun full.. Kena lak Aariz pulak memerut dalam kereta dengan bau yang sangat harum sampai aku nak pengsan sbb duk tala aircond kat muka aku, jadinya kami singgah kat Tesco yang baru tu and salin pampers dia.. Pas salin tu, rasa cam nak give up sekejap.. Balik umah maktok jer.. Tapi lagi sekali.... Sebab si anak sulung dah start sebek2 muka mulut semua, terus kata pi cari area Gurney laa pulak... 

Mula2 ingat nak pi Gurney Hotel jer, tapi sampai dulu pulak kat Evergreen kan.. So benti tanya jer ler.. And luckily ada kosong.. Hentam saja laaa labu... Anak kecik aku pun dah start ekkkkk ekkkk.. Tak kuasa dah nak cari hotel lain...

Bilik ok.. Tapi lupa ambik gambar.. Hahaha.. Walaupun hotel lama, tapi still maintain all the furnitures and carpet.. Kiranya carpet dia tu nak biaq Aariz bebas merangkak pun aku ok lagi laaa.. Sesetengah hotel lama ni, carpet tu kita nak pijak pun cam tak sanggup kan.. Sebab carpet lagi susah nak maintain dari tiles or floorboard tu...

Yang ada gambar hanyalah seperti di bawah:


Eesya dalam Kid's Club..

Eesya kat Ladies Jacuzzi.. Warm and Cold..

Eesya kat Kids Pool..

Steam Sauna sebelah jacuzzi..

Dry Sauna..

Ni budak sibuk nak tido babycoat yang aku request utk adik dia.. Suka hati laa..

And we woke up in the morning to appreciate this view.. Masya Allah..

Breakfast buffet dia pun ok... Basically, we enjoyed our stay there.. And thumbs up to Evergreen Laurel sebab mampu maintain all the facilities and condition bilik walaupun hotel ni agak lama...


Sekian.. Sari berita malas menaip banyak2..


Monday, September 24, 2012

Our Short Trip to Bandung on Encik Pejoi's 30th Birthday..

Memang short sangat laa.. Tak sampai 48 hours.. Haha.. Ni semua Airasia punya pasal.. Beli tiket untuk bulan Mac 2013 sebab tahun 2012 adalah tahun yang telah dipangkah oleh Encik Pejoi untuk cuti2 luar mesia sbb ada baby kecik.. Tapi tetiba dapat email dari Airasia berbunyi demikian:



Then, op kos laaa kami pilih pilihan ke-3.. Nak pegi jugak kan.. Sebab tiket beli masa offer murah.. Rugi laa tak pergi.. Lagipun ada minah tu kan nak kawin.. So nak memborong kain lace kat sana.. Terpaksa laa pegi jugak.. Tapi bagus gak.. Tahun ni sambutan birthday Encik Pejoi yang ke-30 adalah di Bandung... Senang nak ingat nanti.. Birthday ke-30 buat apa kat abang? Pi Bandung!! Hahahaha..

Dengan pantas dan cargas, urusan membooking hotel dan supir dilakukan oleh travel agent yg bernama Mashithah Hasim tu.. Sapa laa lagi nak buat kalau bukan aku kan.. So lepas google sana sini, decided oleh aku utk cari hotel yg terdekat dengan Pasar Baru.. Sebab pi sat sangat, so mmg nak pi situ saja membeli barang2 kawin-kawinan.. Tpt lain tu cam takde harapan nak pergi and rasa cam tak nak pergi pun sbb ngangkut budak kecik yg baru 5 bulan tu... Memang kocoh giler book itu ini.. Dapat email 6 September, 13 September dah nak pergi.. Dengan budak Aariz yang takde pasport apa bagai lagi.. Boleh mereng dibuatnya..


Gambar pasport budak Aariz.. Hehe
Terpaksa amik half day sebab nak pegi buat pasport budak nih.. Ada banyak halangan gak nak buat pasport hari tu.. Bukan Aariz punya.. Si UMI Aariz yang bakal pengantin tu.. (Adik aku laa tuh..) Tetiba kad pengenalan kena tukar dulu baru boleh buat pasport laa pulak sbb IC dia tu IC lama.. Tak pepasal kena pegi Jalan Anson buat IC baru dulu baru leh buat pasport.. So tinggal laa aku dgn Aariz kat Imigresen tu sbb Encik Pejoi bawak adik aku pegi buat IC baru.. Mencabar meh jaga budak kecik ni sorang2 kat pejabat imigresen tu yg ramai2 manusia.. Dah cam rupa ibu tunggal laa pulak.. Huhu

Pas settle bab pasport, baru laa boleh pergi dengan tenangnya walaupun tak tenang sangat sbb gaji blom masuk.. Hahahaha.. Pegi ala kadar jer ler dah ler takde dalam plan.. Memang timing kurang best skek nak ngabihkan duit..

Dalam flight.. Memalam buta..

Flight dah laa malam bangat.. Sampai sana dekat kul 12 tengah malam sini.. Memang ngantuk giler.. Pastu ada lak makcik kat blakang nyembang tak hengat dunia.. Ala2 cam sembang dengan aku dah rupa dia sembang.. Sampai orang selang 4 kerusi depan nun di sana pun boleh dengar dia cakap apa.. Apa ntah lagi aku yg bebetul duk depan line dia.. Sabaq punya sabaq, dekat 2 jam aku sabaq, masuk jam ke-2, kena laa sound dengan aku nih.. Hahaha.. Minta maap laa makcik.. Saya dah laa ada anak kecik.. Bila anak saya tido jer baru saya nak boleh tido.. Tapi duk tak boleh gak nak tido sebab duk dengar makcik duk sembang pasal Ikhwan laaa.. Pasal harga rupiah laa.. Pasal Nek Ita apa kebende ntah.. Tak bleh tahan laa saya pun... Lenkali nak sembang kuat2 pegi duk bilik karaoke laa.. Sembang laa kuat mana pun takde sapa nak heran...

Sampai sana kul 10.45pm sana... Lebih kurang 11.45pm waktu mesia.. Dah ada driver dari hotel duk tunggu kat luar dengan nama aku terpampang di kertas.. Rasa cam handsome lak ada orang tunggu camtu.. Hahaha.. Pastu terus bawak kami naik Suzuki apa ntah yg 7 seater tu ke hotel..


Eesya duk dalam van kami sepanjang di sana.
Van ni ambik sekali pakej dengan driver dari hotel tu.. RP600000 ~ RM200 untuk 12 jam.. Ok laa untuk jalan selain ke Pasar Baru tu.. Kami pun kejap jer kat sana kan.. Sempat laa dia bawak pi Outlet kat Jalan Riau and Kartika Sari untuk beli kek lapis and brownies..

Dinner kat Kartika Sari.. Jumpa Coke botol kaca.. Nostalgia betul..


Kat sana kitorang duk Hotel Golder Flower.. Memang dekat jer dengan Pasar Baru.. Pepagi jalan kaki sambil shopping tepi2 jalan tu sedar2 dah sampai Pasar Baru.. Tapi 1st day nak balik dari Pasar Baru kitorang naik beca sbb tak larat bawak barang banyak.. Hehe.. Barang memang murah2 gila laa... Cam kain sulam, kain lace, kain telekung, semua boleh dapat bawah RM50...


Naik beca dari Pasar Baru ke Hotel dalam RP15000 ~ RM5


Eesya dgn Aariz masa baru sampai hotel..


Buang space jer buat tpt TV bagak2 camni..

Bathroom

Suka hati main guling2..

Makanan sana agak kureng sedap bagi aku walaupun makan buffet breakfast kat hotel dia.. Cam tak kena dengan taste jer.. Tu yang balik2 sakit perut habis satu family kot.. Hahaha.. Banyak sangat rasa rempah.. Makanan halal cam merata-rata jer kalau ikutkan kata driver kami yg 2-3 kali bertukar orang tu.. Tapi still tak berani nak beli makanan tepi2 jalan ke kat warung2 ke... Tu yang jadi konpius bila balik and semua down with diarrhea.. Bila tanya member2 yg pernah pegi, ramai gak kata yg bila balik dari sana kena camtu.. Nasib badannnnn...

Birthday boy sambut makan toast bread jer.. Sian dia.. Hehe

So, kalau tanya kami ke mana masa ke Bandung tu, memang jawapan dia kami ke Pasar Baru, dan Pasar Baru dan Pasar Baru saja... Hahaha.. Owh, ada gak ke outlet2 kat Jalan Riau dan Kartika Sari. That's all.. Memang takde ler pegi tgk gunung berapi ke apa jadah tu semua.. Memang sopping jer aimnya.. Sekian, mekasih..



Tuesday, September 11, 2012

Sambungan Cerita Sekolah Eesya..

OK.. Sambungg....

Alhamdulillah dah 2 minggu Eesya kat new school.. Nampak ok laa setakat ni.. Cuma bila hari Ahad, mula laa buat perangai malam tu.. Duk cakap "I don't wanna go school.. I wanna stay at home.." cam gitu.. Tapi kali ni memang aku tegas laa.. Kena pegi school no skip2.. Kang sia2 jer tukar sekolah... Semua sekolah asik nak ditukarnya..

Sekolah yang baru ni ada semua2 subjek.. Maths, Science, BM, BI, Agama, and Mandarin jugak.. Hari Jumaat lak ada panggil coach gym mana ke mai ajar budak2 ni buat exercise ke gimrama ke apa ke ntah.. Hahaha.. Kemain laa kan si Eesya kalau bab2 sekolah gitu dia suka laa.. Tambah2 lak banyak cakap English.. So dia comfortable ler skek nak communicate rasanya...



Nampak happy jer kat school...

Siap boleh peace2 lagi.. Kalau sekolah dulu? Adeh laa..

Computer time...

Story telling time.. Siap berlakon lagi anak aku jadi singa tengah tido.. Hahaha

Exercise time..



Kindergym every Friday.. Ada coach khas.. Sabaq jer ler..

Eesya dalam kelas...

Asalnya Eesya ni kelas 4 tahun.. Sebab ikut umur.. Tapi lepas duk sehari dua, teacher dia suh tukar masuk kelas 5 tahun.. So sekarang ni balik umah siap berhomework bagai.. Tapi teacher dia kata tak buat pun takpe.. Kalau dia boring takde apa nak buat kat umah, then baru suruh dia buat.. Tapi Eesya biasa laa.. Kalau bab buat activity book, memang dia tak bleh habis punya... Teacher bagi homework 2 helai, dah habis, dia suh mama ajar yg depan2 pulak.. Sebab masuk dah lambat, budak2 lain dah buat dah nak habis buku tu.. Terpaksa laa mama jadi teacher pulak kat rumah duk ajar dia memalam..

Homework Maths...
 
Homework BM

Tapi dalam banyak2 homework, homework di bawah tak dapek laa mama nak nolong.. Hahaha.. Mama pun kena pi amik kelas laa dulu kot baru paham nak baca arahan nak bulatkan yang mana satu...


Homework Mandarin.. Jenuhhh..

Asalnya pun ingat nak hantar half day jer Eesya kat school ni.. Masa 1st day tu hantar half day.. Sekali masa pegi ambik tu, teacher cakap dia dah sibuk nak tidur dengan budak2 lain.. Pastu balik tu duk sibuk "Can I please please stay at the school and sleep with my friends? It looks so fun.. Like camping!!" Yer ler hang punya camping Eesya ooi... Terpaksa laa consider untuk hantar full day pulak.. Tapi pikir2 bagus gak dia pegi full day in case maktok dapat pegi haji tahun ni, takde sapa nak jaga dia nanti.. So decided hantar laa dia full day ke situ...

Nap time.. Eesya yg pegang blanket kaler biru tu..Konon2 camping laa camtu.. Hahaha

Pastu yang kelakarnya, teacher dia pujuk suh tinggal full day dengan umpan kata nak pi fishing petang tu.. Pi kaut ikan kat blakang sekolah tu pastu nak letak dalam aquarium so budak2 yg lagi kecik boleh blaja pasal ikan pulak.. So excited laa minah kecik ni nak pi fishing kononnya.. Sekali masa mama pi ambik balik school, dia duk buat muka tak puas hati sbb kena balik.. Rupanya sbb tak pi fishing lagi.. Pastu kecoh laa dalam kereta "Why no fishing time? Teacher said got fishing time today? But why don't have fishing time pun?" Adeh laaa.. Dia ni mmg jenis kalau orang dah janji, dia akan ingat.. So esok tu pi laa tanya teacher tu.. Teacher kata "Owh.. Sorry.. I forgot.. Why u didn't remind me?"  Eesya diam jer.. Bila balik hari tu, suka hati laa sangat sbb dapat fishing.. Dalam kete kecoh laa citer  "Today got fishing time tau mama! I go and remind the teacher about the fishing time.." Pastu mama pun tanya "Eesya remind teacher mana?" Dia jawab "I go and remind EVERRRRRRRRRYYYYYYYYYYYYYY teacher.." Hahahaha.. Ambik ko.. Patut laaa dapat gak fishing hari tu..

Eesya tengah fishing.. Hehe

Dapat ikan kecik masukkan dalam bekas..

Hasil Tangkapan terbesar..

Minta2 laaa Eesya bertahan kat sekolah ni.. Mama tak larat dah nak cari sekolah yg serasi dengan Eesya ni sbb it consume a lot of time and money.. Penat pikir pun satu hal kalau dia tak serasi kat satu2 sekolah tu.. Sian ke dia sama.. Duit boleh cari.. Tapi kalau anak tak happy, mak pak yg serabut kepala otak.. Nak pegi keje pun tak tenang..


Muka balik sekolah..

Yang comelnya, tetiap hari balik sekolah mesti pesyen rambut Eesya lain2.. Satgi tocang satu, esok tocang 2, esok esok tu tocang yg tak dapat dikenalpasti.. Hahaha.. Teacher dia mmg rajin sungguh ikat rambut budak2 kat situ.. Sampai ada pesyen yg bila balik tu, aku lak duk belek, camne laa rupa gaya cikgu dia ikat.. Aku pun tak reti ikat camtu.. Hahahaha


Ada bentuk U pulak atas kepala.. Hehe

Pesyan apa ntah ni..

*Gambar kat school bukan mama pi jadi penunggu duk amik gambar.. Teacher dia rajin amik gamba upload dalam FB.. Hehe.. Best gak rasa sbb boleh duk tengok aktiviti apa Eesya buat kat school..


Monday, September 3, 2012

Aleesya The Kakak..

*bersawang...


Moh citer pasal anak beta yg telah sungguh lamas beta tidak menghupdate sampai rasa bila ntah kali last citer perkembangan anak beta yang seorang ini..

Buah hati mama

Eesya is now dah 4 tahun 7 bulan... Dah pandai buat decision sendiri.. Dah pandai melawan.. Dah pandai buat banyak akai.. Dah pandai merepek.. Dah pandai jaga adik juga.. Dan dah pandai buat alasan macam2 kalau kita minta tolong.. Yes.. She's being a helpful girl.. Tapi bila dia mau laa.. Bila dia tak mau, dia buat pekak badak saja...

Masa lepas pantang, dan melihat kepada kealpaan beliau duduk rumah sepanjang hari menonton TV dan main saja (di samping tolong maktok gardening pepagi dan tolong maktok memasak.. Dia rajin tolong potong sayur.. Hehe) kitorang decide utk bagi dia masuk sekolah balik.. Pingu English masih pi twice a week tapi banyak laa ponteng gak sbb kalau Sabtu kadang2 outstation laa.. Pi tgk rumah laa.. So rasa cam sayang lak tengok progress dia cam ketinggalan...

So bagi laa dia masuk Tadika Islam USM kat depan opis aku ni.. Mula2 bukan laa nak hantar situ.. Niat di hati nak hantar pi Tadika Koperasi Minden (dalam USM gak..) tapi dah penuh.. Kena tunggu tahun depan baru leh masuk.. So malas pikir banyak (sebab mak dia mmg banyak pikir dah.. Dengan umah baru, dengan umah lama, dengan anak lagi sorang) so register jer masuk ke Tadika Islam USM tu walaupun dalam hati cam tak yakin jer si Eesya akan suka.. Tatau laa apsal.. Instinct seorang emak kot...

On her 1st day kat school.. Muka happy jer.. Siap duk console diri sendiri dalam kereta "Aleesya, the gurl who can speaks in Malay! Sent her to alif ba ta school!~"

So ada laaa 2 bulan beliau di situ... Mula2 nampak ok.. Pas seminggu nampak makin tak ok.. Macam2 laa dia buat.. Nangis laa.. Ngamuk laa.. Semua sbb takmo pi sekolah.. Hari2 ada jer dia balik citer benda yang tak best dengar.. Kawan lempaq toys dalam longkang laa.. Dia panjat tingkap nak pi ambik balik.. (anak aku panjat tingkap??) Macam2 laa.. Mula2 malas layan sbb ingat dia make up stories sbb tak suka sekolah tu ke apa.. Tapi lama2 cam cerita dia tu boleh sync dengan perlakuan dia.. So nak tak nak, kena laa percaya.. 

Mungkin jugak dia tak sesuai dengan environment satu kelas belas2 orang.. Sbb Pingu English tu satu kelas 5 orang saja.. Masa Smart Reader pun satu kelas tak sampai 10 org.. Tapi apa2 pun bila tengok anak tak happy, asik demam sbb takmo minum air sbb takmo pi toilet kat school, kepala otak mak dia laa yg mereng gak kan..

Bertukar dalam kereta.. Sebab kelas habis kul 5.30pm... Pingu lak start 5.30pm gak on Tuesday.. Still happy faces..

Genap 2 bulan, hari tu dah laa aku dah pi bayar yuran untuk bulan Sept, aku pun malas citer panjang sbb dia duk nangis kat sekolah lagi.. Dah tinggal ingat dia akan ok bila aku takde.. Patah balik pas setengah jam duk meraung lagi, cam tak bleh tahan ler.. Terus amik dia.. Bawak pi tgk school lain jer ler...

Dengan berpakaian uniform purple tu ler jugak, bawak pergi satu school yang kitorang pernah pegi visit masa tengah cari nurseri kat Eesya masa dia baby 4 tahun sudah.. Tatau apsal tetiba dalam kepala otak terlintas pasal school tu tetiba masa tu.. So terus bawak Eesya and kebetulan hari tu Encik Pejoi ada pi hantar Eesya sama-sama ke sekolah pi that new school...

Nanti laa aku sambung.. Sekian, mekasih.. :p
Related Posts with Thumbnails