EESYA

AARIZ

Sunday, June 28, 2009

Muhammad Rayyan...anak cik puan mai...

Jumaat lepas, 26 Jun, kan saya nak gi jemput kakak saya yg balik dari cardiff kat klia on 27th tu..so kami ni beramai2 ler pegi ke kl pepagi hari jumaat tu..pegi awal sehari tu sbb nak kene bersihkan rumah yg dah 6 bulan takde org duduk..ntah apa yg duduk selama 6 bulan tu pun tak tau aaa..hehe..

pastu, on the way masa sampai kat tapah, saya cam dilambai-lambai nak pegi tgk mai, roomate saya dulu masa kat usm..dia bersalin on 18th june..dpt baby boy..mai ni duk kat setapak..saya yg buta arah tambah2 kat kl, duk menghasut ler hubby saya nak pegi umah mai..lepas berjaya hasut abah eesya, kene ler hasut maktok eesya lak..hehe..nasib baik semua approve memandangkan ada makcik garmin..kalau takde makcik garmin tu, mmg takdenya aku gi tgk ko mai..semua buta arah nak masuk kl..tau2 kuar exit putra mahkota bleh aa..hahaha..


ni anak puan maizani hussein..muhammad rayyan..sangat cute..baik jer..duduk diam, pandang atas, kiri, kanan..mesti tgh blur..apsal dulu ada air untuk aku swimming2..skrg ni kat mana lak? hehe..

ni laa puan mai...kitorang dulu agak merepek..naik motor comel bawak baju untuk hantar kat dobi bersama2..pastu melelong2 sbb baju banyak sangat..haha..pastu jerit2 kat driver bas yg suka2 hati tak bagi signal..padahal ada hon yg kuat giler bunyi tak reti nak hon..hahaha..aku pandai hon budak2 yg tgh jalan kaki balik dari kelas jer..suka nengok diorang melatah..kakakaka..

jadik mak budak dah pun ko mai...lama giler dak jumpa budak mai ni..eh..silap..mak budak mai ni..hehehe..akhirnya ketemu jua...muahhh muahhhh..

last...budak eesya yg tak menang tangan aku nak control..suka2 dia jer nak cepuk rayyan..satgi pegang kaki, satgi nak kiss muka...penat..sorry aa mai..dak eesya ni kalau jumpa baby mmg gitu..tu yg aku tak nak kasik adik lagi tu...wahahahaha...

tengok...muka naughty giler...ada ler plan dalam kepala dia tu...hishhh...

Wednesday, June 24, 2009

Father's day Hari tu...

Baru perasan kak awin update dah blog mengenai cupcakes yg saya tempah untuk surprisekan encik pejoi.. memandangkan gambar yg encik pejoi tangkap tak berapa clear sbb guna blackberry jer, so saya ciluk dari blog kak awin untuk upload dlm ni...time kaseh yer kak..utk the cuppies dan jugak susah payah gi hantar buat surprise dan gambar yg saya ciluk ni.. hehe..

sebenarnya, hari jumaat tu saya baru teringat yg lagi 2 hari tu father's day..tahun sudah mmg saya tak buat apa2 surprise ke, celebrate ke father's day ni..sbb masa tu tgh wengg dgn eesya yg masih kecik..tahun ni tetibe rasa kalau buat surprise kat encik pejoi pun best gak ni..hehe..

so saya pun google ler cupcakes yg boleh delivery ke kulim since encik pejoi akan keje hari ahad tu..then dapat ler blog kak awin ni..saya tgk ok gak...cantik2 cupcakes kak awin ni...so i just try give a call and tanya pasal cupcakes kat kak awin..kak awin pun ok jer walaupun saya mintak kalau boleh nak delivery sabtu malam ahad..since encik pejoi keje malam..so pukul 12 tgh malam dia akan berjaga ler father's day tu..hehe..

saya mintak nak ada logo chelsea..itu yg saya tahu encik pejoi suka..selain kereta dan komputer..pastu baru teringat trademark dia dan kawan2 suka sangat duk sebut owning..ni kes main dota ler ni..so saya mintak kak awin includekan semua kat situ..

so, ni ler hasil tangan kak awin...tadaaaaaaaaaaaaaaaa~


cupcakes for encik pejoi...

yang kelakarnya, encik pejoi ni leh lak ingat org tepon dia cakap hantar ada parcel tu kelentong..sbb dia ingat parcel apa memalam ni..so dia syak org tu nak cari gaduh ke bawak geng ke hantar bom ke kat dia..ntah hapa2 sungguh lakiku ini...macam laaa awak tu osama laden ke ape..hahaha..siap bawak escort tu pegi amik cupcakes kat pak guard..kelakar sungguh...


chelsea chelsea....tq kak awin..cantik akak buat..

happy father's day yer encik pejoi...menjadi sungguh surprise saya kan? :p

Hot Dog !! ~

Budak kecik saya ni..skrg ke main lagi..sikit2..."Hot dog!!".. pasalnya..terpengaruh ngan Mickey Mouse Club House ler nih..haihhh...
budak kecik yg setahun 5 bulan dah..

pastu kalau masa last geng mickey ni buat hot dog dance tu, dia pun kecoh aaa menari skali.. sambil mulut tu tak renti2 sebut "hot dog...hot dog.."
Hot Dog Dance!!~

itu belum masuk citer dibo..nampak jer dibo n the geng ni..sebok dah.."ibo..ibo".. pastu satgi "go go elo!!" hahaha..


dibo the gift dragon..


bangun2 pagi dah pandai tunjuk tv.."nanak artunnn".. bila bukak tu kang.."nanak nenen.." pastu minum susu sambil tgk kartun atas katil..baring sila panggung..ke main lagi..aku lupa lak nak snap gambar dia..hmmmm..


Sunday, June 21, 2009

esok..23hb june...

Kenapa dengan esok 23 june? .................................................



4 tahun dahulu...23 june..kakak dan abg ipar saya kat klia..berangkat ke cardiff..abg ipar saya sambung blaja...masa ni dikelilingi oleh kanak2 ribena yg masih kecil2 dan cute2..skrg ni rasanya semuanya dah besar2, dah jadi anak2 teruna, anak2 dara..hehe..
kakak saya tgh dukung maira...masa ni maira 4 bulan...small..n debab..hehe..mak saya muka sedih sbb anak sulung kesayangan beliau nak pegi merantau...hehehe...jangan mare mak... :p

kan? kecik lagi maiya ni masa ni...

dalam masa 4 tahun...

poooooooofffffffffffff...

sudah menjadi anak dara yang comel...yang pandai cakap dan bergaya...hehehe..tak cayer?

dah pandai cucuk2 bintang dah pun...hahaha...(pics disonglap dari my sis in law friendster..hehe..tq kak ida..)

see how much u missed kak ani??

dari tiada wujudnya kewujudan eesya, sampai dah jadik camni...dah pandai mengenal duit pun..hehe..

n guess what? 23 june gak...eesya dah bertukar menjadi budak 17 bulan..waaaaaaaa..hebat tul masa berlalu..setahun 5 bulan dah budak ni...tak sangke aku ni mampu membesarkan seorang budak sampai 17 bulan..hahaha...luv u eesya...

Thursday, June 18, 2009

doooo weeeeettt


nengok ler perangai anak haku nih..dah pandai bab2 duit ni....no komen ler....haihhhh...

Wednesday, June 17, 2009

anak manja abah...

Nengok ler tuan dan puan2..anak manja saya ni..eh..silap..anak manja abah dia ni..skrg kan main pandai demand..bangun pagi belum bukak mata.."abah?".. kalau saya jawab "abah work.." kang sebok ler dia bangun tanya lagi..melainkan abah dia ada sebelah..nak tido jangan cakap ler..mmg kene abahnya ada sebelah masa minum susu..kalau abahnya keje, pandai lak dia demand nak ummi laa..maktok laaa...

budak kecik yg tengah tgk mickey mouse...tgk kartun pun duk atas riba si abah..haihhh..boleh lak duk diam termenung camtu..kalau ngan org lain, lompat sana..lompat sini..panjat sofa..keluar gi balkoni..sabar jer..

dua2 kusyuk..hahaha..padahal tgk mickey mouse jer pun...
budak eesya yg manja kong...dah pandai cakap "hot dog" gara2 slalu tgk mickey mouse..dan dah pandai buat hot dog dance..tapi dia menari ikut cam goofy..hahaha..sungguh laa tidak ayu..

abah yang terlayan perangai anaknya..hahaha..

eesya usyuk yg manja..aku hantar gi nurseri baru ko tau...wahahaha...

Monday, June 15, 2009

Aleesya Amani dan Puteri Athirah Damia..

Lama tak update..takde masa a.k.a bz cam ape jer.. ni baru ada peluang nak sambung citer masa pegi ipoh tu..kan ada citer pegi melawat sedare mare...salah satunya adalah pegi umah opah encik pejoi ler...masa sampai umah opah a.k.a nyang si eesya ni, ramai org dah..termasuk family encik pejoi dan cousin2 beliau..

Eesya dan Athirah..blakang tu ibu athirah...kak syida..

Athirah ni kirenye...kalau org utara panggil..2 pupu eesya ler..maksudnya camni...encik pejoi dan bapa athirah ni sepupu...jadiknya anak2 mereka adalah 2 pupu..kalau esok anak2 eesya ngan athirah ni, kire 3 pupu ler...camtu ler kaedahnya..


Athirah nak kiss eesya..eesya memalu lak..hihi..

Eesya dan Athirah ni beza seminggu jer..Athirah lahir 16 Jan 2008..Eesya lak keluar seminggu pas tu...23 Jan 2008..meriah nyang diorang ni...satu tahun tambah cicit sampai 4 org..tapi semuanya pompuan..hehe..

Eesya dan pak ngahnya...manja kan main budak ni skrg...ngan sesapa pun asyik nak duk atas riba jer...

Tak sempat tangkap gambar masa dua-dua kanak2 ini bermain bola sepak di halaman umah nyang mereka...kan main lagi si Athirah ni..pandai main bola sepak..terer lak tu..lari2 terus sepak bola...eesya lak terkedek2 kejar..sbb kitorang mmg tak pernah ajar dia main bola sepak pun..hahaha.. yg dia tau.."ball!! gol!!".. jerit pandai laaa...kakakaka...

pas singgah umah joi ni, singgah lak umah mak abg ipar aku..kawasan semua dekat2 jer..so terpaksa ler melawat kawasan cam adun..hahaha..esok tu baru pegi kenduri kawin classmate aku tu..nanti aku letak gambar dak2 kelas aku yg pegi tu..semuanya dah besar2 dan matang2 dan lawa2 dan hensem2 belaka..hehehe..


Tuesday, June 9, 2009

Tambun....

The main reason beriya nak pegi lost world tambun ni sebabnya... abah si eesya noticed yg anak dara dia ni tak pernah gi mandi laut...so one evening, kitorang bawak aa dia pegi pantai kat depan queensbay mall tu..saja jer nak bagi tgk laut..sbb dia pandai cakap laut..dia cakap laut masa naik jambatan pulau pinang, ataupun time lalu kat depan tasik harapan, ataupun nampak lopak air hujan, mahupun masa mandi dlm bath tub.."lautttttttt..lauttttttttttt.." sambil tepuk air dlm bath tub..hahaha..

so bila bawak dia pegi ke pantai that day, dia hanya berdiri di kaki air..dan berdiri terpacak..sambil tuding dan menjerit "lautttttttttt...lautttttttttt" tapi takde reaksi nak terjun ke..nak duduk tepuk air ke...none...so for both of us the parents, rasa..."ok...anak kita j*kun...mari kita bawak dia main air..."

but the problem is...the mama eesya not gemar to mandi laut..plus the air laut is so masin..haha..dan malas nak carik pantai yg tak tercemar..last2, we decided nak bawak eesya pegi lost world tambun the next weekend..memandangkan kitorang mmg kene pegi utp, untuk amik adik dan barang2nya.. dan nak pegi kenduri k-rol.. my classmate masa kat mrsm teypeng dulu...

so, preparation berlaku pada malam sebelum itu..eesya telah ditest pakaikan swimming suit tajaan..seperti biasa..tajaan sapa lagi kan...ibu si eesya ler..kakak aku yg telah membekalkan berdozen2 baju masa kitorang pegi UK itu hari...


swimming suit ni 6-12months..nasib baik muat..walaupun ketat sbb pakai pampers..wahahaha...budak ni gembira jer pakai suit ni malam tu..sampai tido pun nak pakai...haihhh...

dia cakap.."atikkk...ninnie.." sambil tunjuk minnie mouse tu..

marilah pegi tambun...let's go..

sampai kat tambun lebih kurang pukul 11 pagi..lepas pegi utp dan mengangkut segala barang yg penuh kete..

budak yg baru bangun tido...tertido sbb terpaksa bangun awal kul 6 pagi..dan boring duk dlm kete yg penuh barang...

depan lost world...ada banyak patung meow ni..eesya sangat excited..satu2 patung tu dia nak pi pegang sambil cakap..."kitttt....nyawwwww".. budak ni kadang2 sebut betul...cat...kadang2 bunyi jadik kit...suka hati dia ler..kalau malas nganga sebut huruf 'a', saya boleh tukar jer jadik 'i'... mama saya still paham...hahaha..

excited giler tgk air...."lautttttttttt...lautttttttttttttt.." 3 jam straight duk dlm air...sampai biru2 mulut..kaki..tangan..still takmo kuar...nampak air yg turun2 dari atas tu.."ujannnnnn...ujannnnnnnn".. last2 sampai dah penat..tak nak jalan...tapi still nak duk dlm air..so dia kata kat abah dia.."kongggggg..." suruh dukung...takmo jalan..tapi bila abah bawak kuar dari air, marah..."nanakkkkkkk laut...".. hahaha..

tak puas hati..apersal mama dan ummi ada belon besar? dia sebut ballon, bunyi jadik air_lun.. air = bukan bunyi ayer...tapi cam nike air tu..haha..so dia cakap.."elunnn..." tapi bila bagi duk atas pelampung tu, tak nak lak..sbb tak kene air..

budak yg sunburn..notice suit eesya yg blakang tu ada cam pangkah kan? bila sampai hotel, bukak baju dia...baru perasan sunburn dia tinggal tanda pangkah tu kat blakang dia..hahaha...sian anak aku kene pangkah ngan ali baba bujang lapok..malam kang perompak dtg..so semua org dlm rumah kene pangkah blakang badan jugak untuk mengelirukan perompak...hahaha...apa aku ngarut ni? ciss...hahaha

tu jer citer di tambun...selain eesya yg mandi sampai poo-poo dlm swimming suit dan mama kene berkejar bawak eesya ke toilet, lain2 adalah best..hahaha..aku paling suka sungai dia yg ada ombak2 tu...best sangat..bawak eesya masa tu walaupun takut dan diwarning oleh ayah aku yg kata bahaya..tapi eesya enjoy dan alhamdulillah semua slamat...eesya siap "weeeeeeeeeeeee....weeeeeeeeeeeee" masa kene lambung ombak..hahaha...

ni saja letak gambar budak yg dah pandai nak melaram...kalau pakai baju cantik skek, ada cartoon2, sebok belek sambil cakap.."atikkk....." dan mula ler pegi tunjuk kat semua org yg ada kat situ...ni pun baju tajaan ibu eesya...
dah pandai sikat rambut sendiri...walaupun rambut sikit dan halus2...tapi panjang dah benonye..hehe.. ni lak baju maiya yg maiya pakai masa aku kawin...mummy maiya kasik baju ni kat eesya sbb maiya dah tak muat...nampak cam besar..skali pakai2 tgk ok jer..ni eesya yg setahun 4 bulan...

ni maira masa aku kawin...credit to my friend, soo hoo for this pic...masa ni maira setahun 10 bulan...maknanya eesya tinggi ler kot.. tapi maiya cute kan..hehe...rindu maiya mama ni..skrg ni dah pandai cakap...mak aku citer, dia tanya mak aku.."maktok, can i take eesya?" masa mak aku pegi kl bebaru ni...apakah maksud beliau? nak take eesya? hahaha...confuse jap..

*panjang lak entry kali ni..sbb dah simpan lama..hahaha..sekian

Monday, June 8, 2009

ok..sambungan..


eesya yg bersedih sbb tak dpt hp baru..hahaha

seperti yang dijanjikan..cerita untuk disambung... berkaitan hp aku yg rosak... setelah bermuram durja dan bersedih suda malam tersebut kerana kehilangan hp..aku dgn sedaya upaya memujuk rayu encik pejoi untuk membeli hp baru..maklum ler..hp yg jatuh dlm air tu pun dah dekat 3 tahun..(hadiah hantaran tu...) huhu..sangat sedih... akhirnya, keesokan hari, lepas balik keje...aku mendapati si eesya sedang tidur lena...makanya, aku skali lagi mengutarakan nak beli hp baru kat encik pejoi..dan dia kata.."ok..jom".. wahaha...aku sangat gumbira..

berbekalkan kad kredit dlm wallet encik pejoi, kami pun menuju ke kompleks bukit jambul..mmg takde tpt lain ler kalau nak survey hp.. sampai2 sana, macam malas nak survey banyak2 kedai..dan banyak hp..aku ikut jer pilihan encik pejoi yg dah beberapa kali mengesyorkan nokia 5800.. dan terus beli tanpa soal siasat kat kedai nokia tu..aku yg mmg agak buta hp skrg ni, setuju sbb aku percaya laki aku dah survey function hp tu.. permintaan aku...hanya...nak kaler biru..dan nak install garmin..hahaha..

ok aa..pas dah beli tu..balik dengan sengih riang..kene caj 8 jam..so tak leh nak main2 ke belek2 ke.. dah settle bab ada hp baru..yg mana bagi aku amat penting sbb esok tu kami nak ke ipoh..amik adik aku kat utp..pegi tambun..mandi manda..dan melawat opah joi dan mak mertua kakak aku kat ipoh..kalau takde hp kan susah? hahaha..alasannn...

ok..abih citer pasal hp..citer pasal eesya lak..dak kecik yg dah tak kecik ni..sangat sangat sangatlah banyak cakap...skrg dah pandai buat ayat..."emo...atuh..." maksudnya elmo jatuh..hahaha...dia dah reti nak gabung2 perkataan.. tapi still aku suka bila dia cakap bahasa jerman dia tu..kadang2 rindu nak dengar dia bebel yg aku tak paham..haha...


dak tecit aku yg sibuk nak pakai spek...excuse bayangan abah yg kelakar dlm spek itu..haha

Thursday, June 4, 2009

aku luper citer...kejadian malang itu...

Memandangkan minggu sudah adalah minggu perkampungan dengan m*crosoft, start dari 26 mei dan sepatutnya tamat 11 june..aku mmg tak sempat nak update blog, ataupun apa2 yg sewaktu dengannya.. ingat bila balik umah nak update..tapi mmg terkulai layu di tasik madu..hahaha..sbb penat bangat..makanya aku balik dan terus zzzzzz jer...

benornye nak citer kejadian malang yg menimpa aku khamis sudah..bersamaan 28 mei 2009.. masa tu tgh dlm perkampungan m*crosoft tu ler..tetibe ada sorang user call..kata akaun email dia ada problem..n sbb aku tak leh nak troubleshoot melalui phone, makanya aku decide utk pegi terus ke ofis dia...

masa nak keluar2 tu dah perasan dah..mendung dan gelap..tapi belum hujan..so aku tawakal jer ler pegi..mintak2 tak hujan lagi masa aku sampai..masa parking kete, dah ler parking tu jauh dari ofis beliau, dan hujan dah start rintik2, makanya aku yg ayu berkebaya pada hari itu, dengan high heel..amik laa payung yg dpt free dari n*ssan weekend sebelum tu..grab my purse n hp, (aku tak bawak handbeg sbb aku slalu sumbat dlm beg laptop, tapi beg laptop tak bawak ler jumpa user kan...) terus keluar kete dengan payung.. dan start ler jalan terkedek2 menuju ke ofis user tersebut..

baru selang 3-4 kete...hujan yg rintik2 itu tetibe berubah menjadi ganas..lebat nak mampus...skali ngan angin yg hampir menerbangkan payung aku..baju mmg jangan cakap apa dah laa..mmg dah lencun dah...dlm terkejut tu, aku masih berpegang kuat pada payung tu, tetibe jejari payung tu semua patah...(ok..boleh paham ke apa aku citer ni?).. jejari tu semua patah dan patah balik ke arah aku..dan mula menyucuk aku..bahu, muka...terkejut giler masa tu..terus lari patah balik ke kete..dalam hati.."d*jal punya payung..baru jer bertuankan aku..dah berani nak menyucuk2 aku..." mmg angin kuat giler..masa aku tgh berusaha nak tutup balik payung tu..ranting2 pokok dah start bedepup..bedepap..atas kepala aku..atas kete aku..aiyohhhh...

terus masuk kete dengan kelam kabutnya..dah masuk..amik masa bertenang.. aku perasan, purse aku ada..payung ada...HANDPHONE???? mana handphone aku? carik punya carik...takde dlm kete..huhu..camne nih? jenguk kat luar mmg tak nampak apa dah..aku budget mesti hp tu tgh ditimpa hujan kat luar tuh..nak keluar cam tak berani dah...tengah aku berpikir tu, ranting2 dah start jatuh lagi atas bumbung kete...so aku dengan tawakalnya.."kalau hp tu ada bawah tayar..minta maaf ler yer hp...kete is more valueable..." makanya aku pun reverse kete aku...tetengah reserve tu, aku tawakal jer ler sambil imagine hp aku hancur berkecai kene langgar ngan tayar si s*ntra itu..

tetibe....dah reverse2...aku nampak hp aku tgh terlantar di tengah jalan...sambil ditimpa hujan lebat yg mencurah2...yg mana air2 (ada ke plural utk air?) itu telah berkumpul menjadi lopak air...waaaaaaaaaaaaa...sedihnya tgk keadaan hp aku ketika itu..terus aku turun amik hp tu...

masuk kete..belek2...masih ok..takpe...satgi kita investigate lagi..settlekan bab kete yg berada di tgh jalan...cari parking lain yg takde kene mengena ngan ranting pokok mahupun pokok..nampak cam alhamdulillah lagi hp tu..

lepas settle dgn user tu, aku balik umah..hp tu dah berwap2 kat cermin dia..aku try godek2..(salah aku..aku ngaku..patut jemur dulu...cek tatau...) terus kong...waaaaaaaaaaaa...bukak2 bahagian bateri, ada kolam ikan dah dalam tu...huhu...sangatlah sedih malam itu sbb takde hp..

*bersambung kejadian membeli hp baru...


gambar sekadar hiasan..tiada kene mengena dgn cerita di atas...haha
Related Posts with Thumbnails