EESYA

AARIZ

Monday, December 10, 2012

Aleesya's Concert Day


*Ehem... Ehem.. Testing 1 2 3.. Boleh nampak tak gambar2 di bawah? Harap2 nampak ler.. Gua dah takde ikhtiar dah ni.. Last effort untuk memaintainkan blog ini.. :)


DSC_0239
Aleesya in action..

Konsert kali ni, Eesya adalah bersama Sri Embun.. Dulu dengan Smart Reader Kids kan.. So this time, new school, new teachers, new friends, new environment.. Luckily Eesya ni jenis cepat blend in.. Tambah2 kalau dia suka tempat tu, she will feel at home.. Cepat jer dia mesra..

This time concert and graduation day ni buat kat The Northam All Suites, Penang.. Aku pernah stay sini dulu masa akhir2 mengandung kat Aariz, dalam 32 weeks camtu kalau tak salah.. Sebab masa tu Encik Pejoi outstation to KL, and aku kena pegi pejabat lawyer sebelah hotel ni untuk tandatangan S&P jual umah lama.. Hari Jumaat petang lak tu.. So decided to stay there sbb tak mau kalut balik dgn jammed and rushing, tengah boyot2 laki takde, so stay laa kat sana..

Jadinya bila tau kata konsert Eesya buat kat the same hotel, kami pun book terus jer ler hotel tu.. Hahaha.. Memang malas balik betul..


IMG_0618
On the stage

Bilik kat sini memang semua suite, siap dengan jacuzzi dalam tu.. Itu pasal laa gedik nak stay situ sebab the last time we went there, Encik Pejoi kan takde.. So kali ni si abahnya ada.. Best laa sikit.. Gambar bilik malas laa buh.. Nanti kang overload lagi storage aku.. Muahahaha


IMG_0643
My handsome little Aariz at the concert day

Masa konsert tu, kelas Eesya buat performance lagu Top Hat.. Boleh lak dia mengelamun lupa step... Kekekeke.. Padan laa slalu masa praktis teacher kena garang kemain.. Budak2 ni suka leka tgk kawan2 buat step tu, depa lupa time step depa.. Kena pulak hari konsert tu mak pak punya ramai, lagi laa pakat ralit tgk mak pak adik kakak sendiri, lupa step bagai.. Anak aku laa tu.. Hahaha.. Tapi overall, semua performance adalah best2 belaka.. Yang best jugak sbb kat Sri Embun ni ada dari baby sampai laa dah sek men yang transit kat situ, so performance pun pelbagai laa.. Dari nursery rhymes sampai laa lagu Oppa Gangnam Style.. Hehe

And the food is nice too.. Tapi aku tetap tak puas makan sebab budak Aariz buat kecoh muntah kat situ.. Hahaha.. Biasa laa ada anak kecik ni.. Mana laa nak puas makan, puas tido skrg nih.. Layankan ajer ler...

So itu saja entry kali ni.. Aku nak testing jadi ke idak jer gambar aku upload tu.. Nanti aku update lagi kalau jadi.. Kalau tak jadi, malas laaa update... :p

Wednesday, November 28, 2012

Maka... Akan Terkuburlah Blog ini?

Picasa Web Album quota sudah penuh... Which is... 1GB... So pasni tak bleh upload gambar dah dalam tu... Kalau nak upgrade, kena berbayar ler pulak.. Monthly lak tu.. Kalau one shot, aku leh consider lagi.. Tapi kalau monthly, cam malas laaa.. Walaupun below RM15.. Tapi monthly? Hmmm.. Tak kuasa...

Nak kena pikir alternatif lain utk upload gambar aa nih.. Ceh.. Malasnya.. Ke nak buat blog baru.. Nama MAMAAARIZ lak? Konon2 ala2 sambungan pada blog MAMAEESYA.. Haruskah? Hahahaha.. Cam takde keje...

Sunday, November 25, 2012

Aariz 1st Swimming Experience..

"Ajarlah anak-anak kamu berenang, memanah serta menunggang kuda." 
(Riwayat Ibnu Najah dan Nasai)

Menjadi anak seorang Mashithah Hasim, terpaksa laa si Aariz mengikut jejak langkah si kakaknya.. Umur 7 bulan kena terjun kolam.. Dulu si kakak start umur 6 bulan.. Tapi sebab si adik yang manja ini kurang sihat, makanya dipostpone dulu majlis menyelamkan beliau dalam air sampai agak2 dah sihat.. Walaupun masih berhingus skek, tapi takpe.. Berendam di tengah panas akan lebih cepat menyembuhkan selesema.. Percaya laa... Hahahaha.. Majlis pijak air ni dilaksanakan di The Northam All Suite 25 Nov 2012.. Pukul 10 pagi.. :p


Muka ragu2 si Aariz.. Hahaha

He seems not so happy.. :p

Testing 1... 2.... 3

Muka sudah benam...
Sebek terus... Hahahaha


Kakak enjoying her time.. Yang ni pun gini laa jugak mula2.. Ekkkk Ekkkk.. Hahaha

Takmo dah.. Asik melekap jer...

Muka tak bleh tahannnnnnnnn... Hahahaha

Apa laaa hero mama nih... Nampak lagi manja dari si kakak jer Aariz nih.. Dengan merengeknya.. Dengan sebeknya... Anak manja mama and abah ni... Kakak nampak more adventurous at this age dulu... Takpe.. Nanti kita cuba lagi kat umah baru k...


See... Muka manja kan? Hehe

My handsome boy..

Thanks to the coaches.. Hehe


Wednesday, November 7, 2012

2 Months Missing.. Sebab?

  1. Budak Aariz warded kat Hospital Pantai 2 kali... Sekali masuk 4-5 malam... Mula2 masuk sebab batuk, selesema, kahak.. So kena sedut kahak apa bagai.. Scary sekali pengalaman itu.. Rasa cam mintak nyawa tengok anak sendiri kena masuk tiub kot hidung pastu nampak menguit2 keluar kot mulut.. Pastu nampak kahak yang disedut masuk dalam tiub tetiba ada darah laa pulak.. Uwaaa... Tapi yg paling kesian adalah tengok budak Aariz nangis cam nak mati bila masuk benda tu.. Sian Aariz.. Sorry Aariz mama don't have any other options... I try my best not to put u in the situation by going to paed and get nebulizer pagi petang but still tak jalan.. Mama tak kisah balik2 keje dengan balik tak makan tak salin baju apa terus bawak Aariz pegi klinik.. 4 hari ulang alik klinik pagi petang malam.. But still tak menjadik.. malah makin teruk.. insurance for outpatient pun sampai habis dah... tak kisah gak bayar sendiri.. Ingatkan dah ok.. Tapi bila nurseri call and kata Aariz dah tak boleh bernafas, I was like mad terjah keluar from seminar room depan2 CIO, VIP apa semua bawak kete cam gila pi ambik kat nurseri terus bawak pi ER kat Pantai.. Masa tu bawak kereta pun tak sedar apa dah.. Tengok anak kat sebelah yg selalunya happy sampai paed kata "cam tak sakit pun" dah lembik and takde response langsung.. No more smile and bright and shiny eyes.. First time laa tengok Aariz lembik camtu.. Selalu sakit pun duk aktif memanjang...

1st day kat ward
Tetengah malam pun kena nebu.. Every 4 hrs..
Fisio session b4 sedut kahak..
Bosan duk atas katil jer.. Satu bilik 4 katil.. Tak bleh pi mana..
2nd day... Baru dapat tukar bilik sorang lepas bising2 kat nurse..

Dah ok skek... Mula laa tak duk diam.. Walker pun kena masuk spital gak..

Kat sini laa pandai duduk.. Dalam spital.. Hehe

Nebu adalah rutin..
2. Second time masuk wad adalah lepas 10 hari keluar wad.. Nurse pun kenal lagi muka kitorang nih.. Kali ni sebab muntah2 pulak.. Minum susu muntah.. Muntah yg bukan sikit2.. Yang membuak2 cam mata air keluar dari mulut.. Seriously scary sebab muka Aariz cam takde perasan jer masa muntah tu.. Just muka blur.. Tapi buwekkkk buwekkkk keluar dari mulut dia.. Satu malam sampai 4-5 kali.. Sampai last2 tu just keluar air liur jer tapi duk buwekkkk buwekkk gak.. Dah aa malam tu Encik Pejoi keje.. Aku sorang laa duk layan Aariz yg muntah, duk lap, duk bukak cadar apa semua.. Esok tu hantar lagi pegi nurseri sbb cuti pun dah takde.. Pesan kat teacher dia kalau muntah terus call... Dalam kul 11 am camtu teacher call.. Aariz dah 3 kali muntah dari pagi.. Maknanya dari malam tadi tu tak habis2 lagi ler muntahnya.. Masuk apa pun muntah.. Susu ke, cereal ke, porridge ke... Semua keluar balik.. So aku teruss mintak izin keluar dari ofis awal, bawak Aariz sorang2 pi Pantai.. Jumpa paed.. Paed kata warded dulu untuk observe and buat test rotavirus.. Tapi paed sendiri kata Aariz still active should be ok... Tapi budak ni bila2 pun active.. 


Ni bukan nangis.. Ni muka gedik suh orang angkat keluar dari babycot..

Ni budak asik muntah sampai baju seluar pun dah tak matching...

Saya bosan duk hospital... Keluarkan saya! Hahaha
Alhamdulillah bukan Rotavirus... It is viral infection or known as "Stomach Flu".. Kes Aariz sakit dan keluar masuk spital ni jer dah berlalu dah sebulan aku tanpa disedari.. Dengan balik pun still tak berapa ok, malam asik berjaga, muntah gak kadang2... Mmg tau2 jer, "Eh, bila budak ni boleh duduk tanpa support and merangkak satu umah?" Haaa.. Sampai gitu ler tak sedarnya milestone anak sendiri.. Tau2 jer dia dah memanjat and berdiri and dah start meniti at 6 months plus.. *Pengsan*

Aariz @ 6 bulan 13 hari..


At the same time.. Yang menyibukkan lagi diri aku ini adalah.... Rumah aku yg still tak move in lagi tu.. Sebab? Kitchen cabinet tak siap lagi... Plannya lepas dah siap kitchen cabinet, wardrobe and workstation, habis dah laa.. Boleh move in dah..

Workstation in master bedroom..

Attached Wardrobe in Master Bedroom

Attached wardobe and workstation in 2nd bedroom

Model Kitchen DFormat.. Hahaha

Almost done..
Masa ni tunggu solid top atas kabinet tu jer.. Bila top tu sampai, baru pasang the sink, dapur semua.. Konon-konon lepas tu boleh laa move in.. Tapi pastu isu pulak drainage dari sinki dengan lubang washing machine tersumbat.. Kena panggil developer tgk balik pasaipa.. And pastu jugak baru teringat curtain untuk sliding doors dgn grill belum confirm nak pasang yg mana.. Punya laa kelam kabut dengan anak masuk spital.. Dengan nak buat decision pasal rumah.. Camtu laa rupanya..

Tapi takpe.. Banyak benda lain dah settle...

TV panel kat family area atas settled!
Shoerack done!
TV panel kat hall bawah siap! Tapi aircond tu bocor laa pulak.. Huhu
Zebra blinds kat semua bilik done!
Plaster ceiling, lighting, lights - Settled!


So yang tinggal now adalah:

1) Settlekan aircond bocor kat hall bawah.. Habis kembang rak tv tu.. Cesss..

2) Curtain - Dah confirm dengan kedai untuk zebra blind for the whole house except family area atas.. Ambik ko.. Tak yah salin curtain 10 tahun.. Boleh? Hahahaha

3) Grill - Kena call and confirm with the installer.. Lupa lagi.. Haishhh..

4) Drainage - Settle semalam..  Mintak2 laa dah bebetul settle.. Aku belum check lagi.. Huhu

5) Hourly maid untuk cuci sliding doors, toilets, tangga, mop lantai - Follow up.. Kata nak call balik tak call2 pun.. Tau ler laku sangat musim Deepavali nih...


P/S: OK.. Cover tak missing stories for almost 2 months? Hahahahahaha




Thursday, September 27, 2012

Evergreen Laurel Hotel


Kejadian berlaku masa cuti weekend Hari Kebangsaan hari tu nih.. Punya laa lama simpan gambar duk tak dan2 nak upload lagi...

Kisahnya minggu tu, maktok and tok ayah pegi jengjalan ke Beijing, China.. Tinggal laa kami berempat di rumah... Kena pulak weekend tu, Encik Pejoi pun bercuti.. Disebabkan kebosanan dan juga disebabkan minggu depan tu Encik Pejoi akan berkursus outstation selama seminggu, meninggalkan anak-anak dan bini, makanya bini pun demand laa suh bawak jalan2 dulu kan.. Haruslah begitu.. Hahaha.. Tapi pastu si anak pulak lebih pandai demand sambil buat2 muka kasihan "Eesya dah LaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaMaaaaaaaaaaaa tak pi hotel.. Last time when I'm 3 years old, we always go and have fun.. But now when I'm 4 years old, we allllllllllllllllllllllllllwayyyyyyyyyyyysss stay at maktok's house jer.. Why aaa?" Hahahaha.. Ambik ko... Siap buat perbandingan masa umur 3 tahun dengan 4 tahun yang tak tahan tu.. Tapi mujur laa dia tak buat perbandingan "masa Aariz takde, selalu pegi hotel.. Aariz ada dah laaaaaaaaaammmmaaa tak pi hotel.." Itu laa sebab sebenarnya kan..

Dah ada baby kecik ni jadi cam tak enjoy pi berjimba kat hotel.. Sebab aku rasa perlukan kestabilan hidup.. Kalau tukaq tempat sikit, nanti baby kan susah nak tido laaa.. Apa laaa.. So mak dia pun jadi bengkek jer kalau si anak tak bleh tido malam.. Tu yang nak pegi hotel cam malassss jer tu.. 

Tapi sebab si anak yg 1st dah start buat ayat kasihan, hari Sabtu tu, tanpa booking apa2 hotel, kami pun bawak jer ler beberapa helai baju and keperluan Aariz, pi cari hotel mana yang available lagi kat area Tanjung Bungah tu.. Mula2 pergi Flamingo, full.. Pi Paradise, full.. Segala bala pun full.. Kena lak Aariz pulak memerut dalam kereta dengan bau yang sangat harum sampai aku nak pengsan sbb duk tala aircond kat muka aku, jadinya kami singgah kat Tesco yang baru tu and salin pampers dia.. Pas salin tu, rasa cam nak give up sekejap.. Balik umah maktok jer.. Tapi lagi sekali.... Sebab si anak sulung dah start sebek2 muka mulut semua, terus kata pi cari area Gurney laa pulak... 

Mula2 ingat nak pi Gurney Hotel jer, tapi sampai dulu pulak kat Evergreen kan.. So benti tanya jer ler.. And luckily ada kosong.. Hentam saja laaa labu... Anak kecik aku pun dah start ekkkkk ekkkk.. Tak kuasa dah nak cari hotel lain...

Bilik ok.. Tapi lupa ambik gambar.. Hahaha.. Walaupun hotel lama, tapi still maintain all the furnitures and carpet.. Kiranya carpet dia tu nak biaq Aariz bebas merangkak pun aku ok lagi laaa.. Sesetengah hotel lama ni, carpet tu kita nak pijak pun cam tak sanggup kan.. Sebab carpet lagi susah nak maintain dari tiles or floorboard tu...

Yang ada gambar hanyalah seperti di bawah:


Eesya dalam Kid's Club..

Eesya kat Ladies Jacuzzi.. Warm and Cold..

Eesya kat Kids Pool..

Steam Sauna sebelah jacuzzi..

Dry Sauna..

Ni budak sibuk nak tido babycoat yang aku request utk adik dia.. Suka hati laa..

And we woke up in the morning to appreciate this view.. Masya Allah..

Breakfast buffet dia pun ok... Basically, we enjoyed our stay there.. And thumbs up to Evergreen Laurel sebab mampu maintain all the facilities and condition bilik walaupun hotel ni agak lama...


Sekian.. Sari berita malas menaip banyak2..


Monday, September 24, 2012

Our Short Trip to Bandung on Encik Pejoi's 30th Birthday..

Memang short sangat laa.. Tak sampai 48 hours.. Haha.. Ni semua Airasia punya pasal.. Beli tiket untuk bulan Mac 2013 sebab tahun 2012 adalah tahun yang telah dipangkah oleh Encik Pejoi untuk cuti2 luar mesia sbb ada baby kecik.. Tapi tetiba dapat email dari Airasia berbunyi demikian:



Then, op kos laaa kami pilih pilihan ke-3.. Nak pegi jugak kan.. Sebab tiket beli masa offer murah.. Rugi laa tak pergi.. Lagipun ada minah tu kan nak kawin.. So nak memborong kain lace kat sana.. Terpaksa laa pegi jugak.. Tapi bagus gak.. Tahun ni sambutan birthday Encik Pejoi yang ke-30 adalah di Bandung... Senang nak ingat nanti.. Birthday ke-30 buat apa kat abang? Pi Bandung!! Hahahaha..

Dengan pantas dan cargas, urusan membooking hotel dan supir dilakukan oleh travel agent yg bernama Mashithah Hasim tu.. Sapa laa lagi nak buat kalau bukan aku kan.. So lepas google sana sini, decided oleh aku utk cari hotel yg terdekat dengan Pasar Baru.. Sebab pi sat sangat, so mmg nak pi situ saja membeli barang2 kawin-kawinan.. Tpt lain tu cam takde harapan nak pergi and rasa cam tak nak pergi pun sbb ngangkut budak kecik yg baru 5 bulan tu... Memang kocoh giler book itu ini.. Dapat email 6 September, 13 September dah nak pergi.. Dengan budak Aariz yang takde pasport apa bagai lagi.. Boleh mereng dibuatnya..


Gambar pasport budak Aariz.. Hehe
Terpaksa amik half day sebab nak pegi buat pasport budak nih.. Ada banyak halangan gak nak buat pasport hari tu.. Bukan Aariz punya.. Si UMI Aariz yang bakal pengantin tu.. (Adik aku laa tuh..) Tetiba kad pengenalan kena tukar dulu baru boleh buat pasport laa pulak sbb IC dia tu IC lama.. Tak pepasal kena pegi Jalan Anson buat IC baru dulu baru leh buat pasport.. So tinggal laa aku dgn Aariz kat Imigresen tu sbb Encik Pejoi bawak adik aku pegi buat IC baru.. Mencabar meh jaga budak kecik ni sorang2 kat pejabat imigresen tu yg ramai2 manusia.. Dah cam rupa ibu tunggal laa pulak.. Huhu

Pas settle bab pasport, baru laa boleh pergi dengan tenangnya walaupun tak tenang sangat sbb gaji blom masuk.. Hahahaha.. Pegi ala kadar jer ler dah ler takde dalam plan.. Memang timing kurang best skek nak ngabihkan duit..

Dalam flight.. Memalam buta..

Flight dah laa malam bangat.. Sampai sana dekat kul 12 tengah malam sini.. Memang ngantuk giler.. Pastu ada lak makcik kat blakang nyembang tak hengat dunia.. Ala2 cam sembang dengan aku dah rupa dia sembang.. Sampai orang selang 4 kerusi depan nun di sana pun boleh dengar dia cakap apa.. Apa ntah lagi aku yg bebetul duk depan line dia.. Sabaq punya sabaq, dekat 2 jam aku sabaq, masuk jam ke-2, kena laa sound dengan aku nih.. Hahaha.. Minta maap laa makcik.. Saya dah laa ada anak kecik.. Bila anak saya tido jer baru saya nak boleh tido.. Tapi duk tak boleh gak nak tido sebab duk dengar makcik duk sembang pasal Ikhwan laaa.. Pasal harga rupiah laa.. Pasal Nek Ita apa kebende ntah.. Tak bleh tahan laa saya pun... Lenkali nak sembang kuat2 pegi duk bilik karaoke laa.. Sembang laa kuat mana pun takde sapa nak heran...

Sampai sana kul 10.45pm sana... Lebih kurang 11.45pm waktu mesia.. Dah ada driver dari hotel duk tunggu kat luar dengan nama aku terpampang di kertas.. Rasa cam handsome lak ada orang tunggu camtu.. Hahaha.. Pastu terus bawak kami naik Suzuki apa ntah yg 7 seater tu ke hotel..


Eesya duk dalam van kami sepanjang di sana.
Van ni ambik sekali pakej dengan driver dari hotel tu.. RP600000 ~ RM200 untuk 12 jam.. Ok laa untuk jalan selain ke Pasar Baru tu.. Kami pun kejap jer kat sana kan.. Sempat laa dia bawak pi Outlet kat Jalan Riau and Kartika Sari untuk beli kek lapis and brownies..

Dinner kat Kartika Sari.. Jumpa Coke botol kaca.. Nostalgia betul..


Kat sana kitorang duk Hotel Golder Flower.. Memang dekat jer dengan Pasar Baru.. Pepagi jalan kaki sambil shopping tepi2 jalan tu sedar2 dah sampai Pasar Baru.. Tapi 1st day nak balik dari Pasar Baru kitorang naik beca sbb tak larat bawak barang banyak.. Hehe.. Barang memang murah2 gila laa... Cam kain sulam, kain lace, kain telekung, semua boleh dapat bawah RM50...


Naik beca dari Pasar Baru ke Hotel dalam RP15000 ~ RM5


Eesya dgn Aariz masa baru sampai hotel..


Buang space jer buat tpt TV bagak2 camni..

Bathroom

Suka hati main guling2..

Makanan sana agak kureng sedap bagi aku walaupun makan buffet breakfast kat hotel dia.. Cam tak kena dengan taste jer.. Tu yang balik2 sakit perut habis satu family kot.. Hahaha.. Banyak sangat rasa rempah.. Makanan halal cam merata-rata jer kalau ikutkan kata driver kami yg 2-3 kali bertukar orang tu.. Tapi still tak berani nak beli makanan tepi2 jalan ke kat warung2 ke... Tu yang jadi konpius bila balik and semua down with diarrhea.. Bila tanya member2 yg pernah pegi, ramai gak kata yg bila balik dari sana kena camtu.. Nasib badannnnn...

Birthday boy sambut makan toast bread jer.. Sian dia.. Hehe

So, kalau tanya kami ke mana masa ke Bandung tu, memang jawapan dia kami ke Pasar Baru, dan Pasar Baru dan Pasar Baru saja... Hahaha.. Owh, ada gak ke outlet2 kat Jalan Riau dan Kartika Sari. That's all.. Memang takde ler pegi tgk gunung berapi ke apa jadah tu semua.. Memang sopping jer aimnya.. Sekian, mekasih..



Related Posts with Thumbnails