EESYA

AARIZ

Monday, August 30, 2010

Sedap hingga Menjilat Jari...


Last Friday, Encik Pejoi telah dipaksa rela berbuka puasa di Restoren Sg Wang yang bertempat kat belakang Restoren Nasi Kandar Kayu.. Alaaa.. Yang sebelah dengan Restoren Nasi Kandar Khaleel tu.. Encik Pejoi cam kurang berminat sebab beliau kata tak nampak ramai orang.. Kesimpulan beliau slalu camni.. Ramai = Sedap.. Tak ramai = Tak sedap...

Tapi sebab bini Encik Pejoi ni nak nak jugak makan kat situ.. Sebab nak rasa aiskrim goreng yang diwar-warkan sedap itu.. Maka bini Encik Pejoi pun buat derkkk jer dengan segala sungutan beliau.. Hahaha..

Restoren ni tauke dia Chinese.. Tapi cook dia Indonesian Muslim.. Dan restoren ni ada sijil halal JAKIM..


Ni menu hari itu.. Butter Prawn, Dried Fried Curry Mussel, Tom Yam Campur.. Yang paling nampak special masa dia hidangkan adalah that Tom Yam.. Sebab udang2 semua dia hidangkan dalam buah kelapa muda tu.. Sebabnya secret recipe dia adalah Tom Yam tu masak tak guna air atau santan atau apa2 yg berkaitan.. Tapi masak dengan menggunakan air kelapa muda.. Menarik kan? Tapi tak sempat amik gambar masa benda alah tu semua duk dalam kelapa.. Hahaha...


Ni shark fin soup.. Pilihan Puan Pejoi.. Encik Pejoi skek pun takmo rasa.. Hahhaa.. Sedap jer bagi aku nih... Pekat2 dan nyummy.. Eesya pun suka..


Ni butter prawn.. Udang sangat besar2... Ada dalam 6-7 ekor camtu.. Serdak2 telur tu sangat sedap.. Eesya duk ratah makan benda alah tu saja..


Dried Fried Curry Mussel.. Kupang nama Melayu dia.. Sangat fresh dan sedap.. Semua pun sedap laa.. Aku tak tipu...

Ni Tom Yam yang dah selekeh.. Hahaha.. Sebab dah tuang dari kelapa muda masuk sini.. So agak sememeh laa.. Dalam ini pun ada 6-7 udang besar2 macam butter prawn tu.. Dengan isi ikan.. Memang tak larat makan udang besar hari tu...


Ni budak yang memilih makan.. Pas makan udang sekor - dua, boleh lak dia demand.. "Eesya nak eat baby udang laa.. I don't want big udang.." Aiyakkk... Mana ada small udang dalam nih.. Saja jaa time ni laaa nak memilih udang kecik tau Eesya..


Ni pulak the best thing ever.. Hahahaha.. Fried Ice cream.. Rupa memang nampak biasa jaaa.. Sekali masuk dalam mulut... HEAVEN!!!~ Rangup2, lembut, sejuk2... wallllaahhhh!~

Balik tu kata kat Encik Pejoi, kalau pi balik restoren tu, cakap nak beli aiskrim goreng saja boleh dak rasa2? Hahahaha.. Serius sedap aiskrim goreng tu... Haihhhh...

Overall, memang sedap laaa.. Dari segi harga, aku rasa ok kot sebab tgk portion dia pun banyak.. Dan udang pun besar bagak.. Each lauk kat atas tu RM15-RM20.. Aku tak ingat yang mana RM15, yang mana RM20.. Tapi ingat ada 2 jenis yang RM15, ada 2 jenis yang RM20.. Tu boleh makan 4 orang tu.. Tapi kami tatau, so tibai makan 2 orang ja... Balik, perut cam mintak tolong jer.. Hahahaha..

Sunday, August 29, 2010

Paparazi in The HOUSE!!~



Ingat pasal entry nih? Pasal Encik Pejoi belikan aku camera baru kan.. But at that time, tak terlintas dalam pemikiran aku yang Eesya juga terpengaruh dengan konsep bring to everywhere camera.. Hahaha.. Ni semua abah dia punya pasal laaa pi bagi kat dia kamera zaman tok nadok yang dah rosak tu...


Now, memang tak senang hidup.. Skek2 dia kata "Mama, say peace!!" tak pun satgi "Mama, smile!!~ Tak pun satgi.. "Where's my camera? I wanna take picture that grasshopper.." or sunset or what so ever.. Semua dia nak take picture skrg nih... Ada ka orang nak salin baju pun dia nak amik gambar? Hahahaha


Walaupun pretend jer kan, tapi gaya mesti mau ada... Gaya dia mengambil gambar kalah gaya orang yang diambil gambar.. Hahaha.. Siap menonggek sana sini photographer nih tau...

Siap terkangkang luas2.. Betulkan kekuda ke apa ntah.. :p

Tu tok ayah menjadi mangsa.. Kena jadik model.. Tetengah malam suh bukak pintu.. "Eesya nak take picture tok ayah with blue lampu.." Lampu raya yang maktok pasang.. Dah habis kat blue lampu, "Tok ayah stand there.. At the playground.. Take picture with playground.." Hahaha.. Memalam mana nampak apa Eesya ooi? Kamera tu bukan ada flash pun.. Tapi tok ayah sebab sayang cucu punya pasai, layan laa jugak.. Pi laa berdiri kat tepi lampu laaa.. Tepi playground laaa.. Hehehe..

Ni pulak gaya mamarazi.. Dengan dress kalau amik gambar kena sopan skek.. Lenggok tang pinggang saja.. Tak leh kangkang lebih2.. Hahahaha


Ni kat luar.. "Eesya nak take picture sunshine.."
Pepagi pun dah sibuk dengan kamera dia.. Adeh laaa...

Habis tu, bukak blakang kamera... Duk bawak keluar filem dalam tu.. Punya laa professional photographer nih.. Tak yah pi cuci gambar kat kedai.. Dia bleh cuci gitu jer dah leh nampak segala gambar yang dia amik.. Hahahaha..

Kita tunggu dan lihat berapa lama dia nak bosan dengan kamera nih plak... ni dah masuk hari ke-5.. :p

Thursday, August 26, 2010

4 Tahun dan PO PO POPS!~



4 Tahun


Semalam bawak Eesya gi Pusat Kesihatan sebab tak baik2 batuk lagi kan.. Sebelum tu, Dr Normala tu tengah sembang dgn my mom pasai ubat my mom.. Next baru turn Eesya.. Lepas dah check dada apa semua..

Dr : Dah cukup 4 ke?

Me : 4 apa?

Dr : 4 tahun laaa... *tunjuk kat Eesya yg tengah sibuk main turun naik mesin penimbang*

Me : Haihh Dr... Dia baru 2 tahun setengah laaa..

Dr : Laaa... I ingatkan dah 4 tahun due to her speech..

Hahahaha... Hambik ko Eesya.. Cakap banyak sangat kan.. Mujur laa lagi.. Kalau tak, mau Dr. tu kasik ubat ikut budak umur 4 tahun..


PO PO POPS!~

Mama : Eesya, tgh makan apa tu?

Eesya : Eesya eat PO PO POPS..

Mama : Ooo.. Cocoa Pops..

Eesya : Nooo.. PO PO POPS!!~

Mama : Haishhh... Dia yang sebut pelat.. Nak betulkan orang plak..


Tuesday, August 24, 2010

Terlebih Kreatif...



Malas nak komen banyak2..
Tengok laaa hasil nukilan Si Eesya kat sidetable maktok dia..
Hancussssss...






Sekian..


Monday, August 23, 2010

23 Ogos 2010 = 2 Tahun 7 Bulan



Mode:
Berdua dengan Eesya.. Encik Pejoi keje malam.. Maktok and Tok Ayah pegi solat terawih..

Eesya sudah 2 Tahun 7 Bulan hari ni.. Makin hari makin pandai cakap, makin cumil, makin lawa.. aicehhhh... Tetiba puji anak sendiri melambung.. Hahahaha.. Kasik chance aa kan.. :p

Meh layan tahap banyak mulut beliau:

Makan Ubat...

Mama: Eesya, meh makan ubat.. Makan ubat baru baik batuk tu... Kalau dah baik batuk, nanti boleh pergi shopping, pegi jalan-jalan..

Eesya: Boleh main kite... Main sand castle kat beach...*batuk2*

Mama: Haaa... betul... Boleh main sandcastle... Meh makan ubat cepat...

Eesya : Dah tak batuk daahhh? *sambil muka tahan batuk*

Mama: Caiittt.. Lagi mau kelentong...

Makan Ubat Part 2

Di atas keengganan beliau memakan ubat, mama telah mencampurkan ubat ke dalam air Milo..

Mama : Eesya, nah minum Milo.. Sedap ni mama buat..

Eesya : *sniff sniff* MILO?? No Ubat?

Mama : *terkedu jap.. harus bohong ke tak eh?* No laaa... Milo saja.. *bohong sunat... semoga Allah mengampuni dosa aku..*

Eesya : ok... *terus minum*

Mama : *dalam hati* hahahaha.. U think u're so smart huh?

Bangun Tido

Mama : *Baru bukak mata, tengok2 Eesya duk renung muka mama* Apsal Eesya?

Eesya : Why your face is like that?

Mama : Like what?

Eesya : Like that laaa.. Why? Sakit ke?

Mama : Isk.. aperhal pulak muka aku? *Tengok cermin* Hahahaha.. ni marks laaa Eesya.. Bekas bantal tadi mama tido..

Eesya : Oh...

Bukak aircond

Mama : *Off aircond lepas on 10 minit.. Tak tahan sejuk*

Eesya : Bukak aircond laaaaa...

Mama : Sejuk laaa Eesya...

Eesya : No... I'm sooo Hot... HOT... 1 minute ok? *amik remote, terus on aircond*

Mama : Huwaaaaaaaaaa... beku laaa mama satgi...

5 Minutes

Mama : *Tunggu Eesya main playground...* Ok aaaa Eesya.. 1 more minute.. Then kita balik.. Dah nak malam nih..

Eesya : No!! 5 minutes!!

Mama : No... 2 minutes sudaaaa...

Eesya : OK...

Mama : *aik... budak ni negotiate dgn aku ke tadi?*

The 2 Years and 7 months kiddo...

To Eesya, jangan berebut adik dengan Shikin yer...
Tu adik Shikin...
Nanti2 mama kasik adik kat Eesya ok?
Hahahaha


Sunday, August 22, 2010

Weekend yang Fully Utilized...

Jumaat

Asal perancangan adalah nak suh Encik Pejoi belanja makan Restoren Sg. Wang yang di war-warkan sedap oleh Cik Meow.. Meow kata sedap chinese food kat situ.. Siap tayang gambar dalam FB... Wahhh.. Nafsu memakan chinese food dalam diri aku pun meluap-luap.. Terus sms Encik Pejoi tetengah hari buta cakap nak makan kat situ..

Alih-alih, pukul 6.30pm baru gerak dari rumah.. Lalu depan Restoren tu.. Nampak tak ramai orang sangat.. Boleh pulak Encik Pejoi "Tak ramai pun? Kalau jenis restoren tak ramai camni, baik kita tunggu bawak mak ayah semua skali baru meriah skek.." Aku "Habis.. Nak makan kat mana pulak.. Dah pukul baper nih?" Encik Pejoi.. "Erm... Abang tingin nak makan kat EQ laaaa.." Cesss.. Apa tak dikabornye awal.. Makanya terus laa menuju ke Equatorial untuk berbuka puasa kat sana..

Sampai-sampai, bukak jer pintu ke Coffee Garden tu, muka yang first skali aku nampak dedepan pintu adalah muka Encik Apit Uiks... Opismate aku daaa.. Rupanya bebudak opis yang belah bangunan atas bukit sana buat bukak posa beramai-ramai... Bertembung dengan ramai laa juga manusia yang dikenali.. Hahaha..

Juadah kat EQ cam biasa.. Banyak choice.. Kambing golek, ketam, bla bla bla.. Sampai esok pagi makan pun tak habis.. Eesya pun sangat happy sebab meja kitorang dekat dengan stage yang duk buat show gamelan.. Siap duk menari2 kat tepi meja... Hahahha..

Eesya tengah ralit tengok performance gamelan..

Cobaan menghijack stage... Nak join group gamelan... Hehehe

Semua tu dia rasa semulut jer.. Last2 yang ngabihkan adalah mama dia jugakk... Haishhh..

Lepas makan lebih kurang, kul 8pm terus chow.. Tak tunggu solat Maghrib kat surau pastu sambung makan lagi cam tahun2 sudah.. Sebabnya dah janji dengan tailor nak pi amik baju raya aku yang dah siap kul 8.15pm...

Harga adalah RM72++/pax.. Tapi sebab kalau pakai kad kredit CIMB dapat 15% discount, so total adalah RM140... Yer ler.. RM72 tu tak campur tax berapa percent tu lagi kan...

Sabtu

Asalnya perancangan nak bertolak balik ke Taiping awal.. Lepas subuh camtu.. Tapi sebab budak Eesya yang tak sihat, memuntah tetengah malam... Habis katil bantal semua sampai dah takde cadar dah aku nak salin, jadiknya kitorang bertolak lambat sebab qada tido... Hahaha

Kul 12 camtu baru bertolak... Sampai Taiping, lepak kejap.. Pastu ngusik Eesya.. "Eesya play with Pak Ngah and Acu ok? Mama n Abah go kedai baju sekejap boleh? " Tetiba dia cakap slamber jer.. "Bolehhhhh" Hahaha.. Apa lagi.. Peluang bukan selalu.. Terus keluar gi Bazaar Taiping carik Baju Melayu purple kat Encik Pejoi... Dapat aaa beli sepasang kat beliau...

Balik umah parents Encik Pejoi, nengok budak Eesya rilekss jer tengah main lagi.. Cess.. Tak heran yer kamu..

Petang tu bukak posa ditaja oleh mak dan pak mertua.. Hahaha.. Nasi ayam dan Keow Teow Sup dan Bubur Lambuk dan... Macam2 laaa.. Yang kagumnya adalah portion nasi ayam tu, banyak giler.. Boleh makan 3 orang.. Tapi RM3.50 jer... Tak dapat kat Penang camni laaa...

Haaa.. Pastu jangan tatau.. Kat Taiping, buffet Ramadhan kat hotel2 harga adalah RM20 - RM30 saja.. Muahaha.. Murah giler kan.. Memang tak dapat ler kat Penang ke KL ke.. Tahun sudah kitorang blanjer family Encik Pejoi gi berbuka kat Traders baru RM100++ jer untuk the whole family... Tapi choice takde ler sebanyak hotel yang harga RM70++ kan... Sendiri mau tau laaa....

Ahad

Hari sembam dan lembam aku.. Hahaha.. Cam biasa tetengah malam Eesya buat hal lagi.. Muntah dan ngigau dan nangis2 sbb blocked nose.. Jadiknya pagi tu kami qada tido lagi... Eesya cam biasa ada ramai babysitter yang menjaga... Lalunya mama beliau menghabiskan masa kat dalam bilik tengok movie kat laptop Encik Pejoi.. Dan zzzzzzzzzzzzz... Hahaha..

Petang, kul 5pm camtu kitorang bertolak balik.. Terus ke Puncak Mutiara, Kampung Pelet.. Dah lama Encik Pejoi duk mengwar-warkan makan kat Kampung Pelet ni.. Dia slalu gi dengan member2 dia.. So aku pun tuntut laaa.. Hehehe..

Buffet dia banyak gak ler choice.. Tapi specialty dia kambing.. So banyak laa menu yang berasaskan kambing... Sup kambing, gulai kambing, kambing golek, kambing kambing.. Hahaha.. Overall, aku suka nasi briyani dan kari kambing dan kambing golek.. Side dishes dia cam bubur kanji, bubur cha cha, ABC adalah nothing special.. Ada yang manis melecaih sampai bengap jap kepala otak aku...

Buffet...

Kambing yang tengah digolek

Tengah pikir nak amik apa lagi...

Dah penuh meja... 2 orang setengah jer makan nih.. Hahaha


Gambar ni ditujukan khas untuk abg iparku, encik Shaiful Jahari.. Muahaha


Dan ini juga... Hehehe... Ni adalah kambing selepas digolekkan tunggu nak masuk perut beta.. :p

Harga sorang RM30 untuk buffet.. Kire ok laa.. Tempat dia pun menarik jer sebab buat pondok2 gitu... Luas plak tu.. Cam satu perkampungan yang sedang berbuka puasa beramai-ramai.. Hehe... Yang kelakar tu, bertembung pulak dengan opismate Encik Pejoi yang sama shift tapi department lain buat bukak posa beramai-ramai kat situ... Hari Jumaat bertembung dengan opismate aku.. Hari Ahad bertembung dengan opismate Encik Pejoi plak... Apakah?

Sekian, weekend saya yg konon-konon adalah fully utilized.. Muahahaha


Thursday, August 19, 2010

SENARAI HOTEL & RESORT YANG MENDAPAT SIJIL HALAL MALAYSIA (PENANG)

SENARAI HOTEL & RESORT YANG MENDAPAT SIJIL HALAL MALAYSIA (JAKIM)
[SIJIL MASIH SAH]


Bil.Nama Hotel @ Resort
[ Nama Premis/Dapur ]
Tarikh Sah Sijil

1. CAHAYA UTARA SDN BHD (CITITEL HOTEL PENANG)
Sijil Telah Ditarik Balik
CAHAYA UTARA SDN BHD
T/A CITITEL PENANG
66 PENANG ROAD
10000 PULAU PINANG
MALAYSIA

Nama Premis / Dapur :
BANQUET KITCHEN
CITITEL PENANG
LEVEL 3 BANQUET KITCHEN
66 PENANG ROAD
10000 PENANG

01/04/2009
-
31/03/2012


2. EVERGREEN LAUREL HOTEL (PENANG)
53, PERSIARAN GURNEY,
10250 PENANG,
MALAYSIA

Nama Premis / Dapur :
WESTERN & CHINESE BANQUET
53, PERSIARAN GURNEY,
10250 PENANG,
MALAYSIA


EVERGARDEN RESTAURANT
53, PERSIARAN GURNEY,
10250 PENANG,
MALAYSIA


CAFE LAUREL
53, PERSIARAN GURNEY,
10250 PENANG,
MALAYSIA

01/11/2009
-
30/10/2011


3. HOTEL SERI MALAYSIA (PENANG)
PRISMA LAMUNI SDN BHD
NO 7, JALAN MAYANG PASIR 2
BANDAR BAYAN BARU,
11950. PULAU PINANG


Nama Premis / Dapur :
DAPUR HOTEL SERI MALAYSIA PULAU PINANG
01/08/2010
-
31/07/2012




SENARAI HOTEL & RESORT YANG MENDAPAT SIJIL HALAL JAIN / MAIN / HDC
[BAGIBil. PULAU PINANG]
Bil.Nama Hotel @ Resort
[ Nama Premis/Dapur ]
Tarikh Sah Sijil

1. BAYVIEW BEACH RESORT PENANG
BATU FERRINGHI BEACH
11100 PULAU PINANG
PULAU PINANG

Nama Premis / Dapur :
Restoran Marco Polo, Banquet, Coffee House, Mitral Western Restoran (Makanan dan Minuman)
Sah Sehingga
30/11/2011


Sijil Aktif


2. BAYVIEW HOTEL GEORGETOWN PENANG
25-A FARQUHAR STREET
10200 PENANG
PULAU PINANG

Nama Premis / Dapur :
Kopitiam Restoran, Bakeri, Malay & Banquet Kitchen
Sah Sehingga
30/01/2011


Sijil Aktif


3. BERJAYA GEORGETOWN HOTEL (PENANG) SDN BHD
ONE STOP MIDLAND PARK
10350 JALAN BURMAH
PULAU PINANG

Nama Premis / Dapur :
Restoran Hotel
Sah Sehingga
15/10/2010


Sijil Aktif


4. COPTHORNE ORCHID HOTEL
PENANG SDN. BHD.
11200 TANJUNG BUNGAH
PULAU PINANG

Nama Premis / Dapur :
Terrace Bay Coffee House & Coffee House Kitchen
Sah Sehingga
28/02/2011


Sijil Aktif


5. EASTIN HOTEL PENANG
1, SOLOK BAYAN INDAH
QUEENSBAY
11900 BAYAN LEPAS
PULAU PINANG

Nama Premis / Dapur :
Banquet Ballroom, Coffee House, & Executive Lounge
Sah Sehingga
30/12/2011


Sijil Aktif


6. FLAMINGO BY THE BEACH
JALAN TANJUNG BUNGA
11200 PULAU PINANG
PULAU PINANG

Nama Premis / Dapur :
Flamingo Cafe, Ballroom, Banquet Kitchen, Pastry & Coffee House Kitchen
Sah Sehingga
15/03/2012


Sijil Aktif


7. G HOTEL SDN. BHD.
168 A, PERSIARAN GURNEY
10250 PULAU PINANG
PULAU PINANG

Nama Premis / Dapur :
Banquet Kitchen, Pastry Kitchen, G Caf� Kitchen
Sah Sehingga
30/12/2011


Sijil Aktif


8. HOLIDAY INN RESORT PENANG
72, BATU FERINGGHI
11100 PULAU PINANG
PULAU PINANG

Nama Premis / Dapur :
Dapur & Restoran Hotel
Sah Sehingga
31/05/2011


Sijil Aktif


9. HOTEL EQUATORIAL PENANG
NO 1, JALAN BUKIT JAMBUL
BAYAN LEPAS
11900 PULAU PINANG
PULAU PINANG

Nama Premis / Dapur :
Grand Ballroom, Matahari Ballroom & Coffee Garden (Coffee House)
Sah Sehingga
28/02/2011


Sijil Aktif


10. HOTEL GRAND CONTINENTAL
68, JALAN GUNDAWARA
(JALAN BRICK KLIN)
10300 PULAU PINANG
PULAU PINANG

Nama Premis / Dapur :
Pinang Selera, Banquet Hall & Main Kitchen
Sah Sehingga
15/03/2012


Sijil Aktif


11. HOTEL SUNWAY GEORGETOWN PENANG
NO 33, NEW LANE
(OFF MACALISTER ROAD)
10400 PULAU PINANG
PULAU PINANG

Nama Premis / Dapur :
Main Kitchen, Coffee House Kitchen,Caf� Tropics
Sah Sehingga
28/02/2011


Sijil Aktif


12. HYDRO HOTEL PENANG
JALAN LOW YAT
11100 BATU FERINGGHI
PULAU PINANG

Nama Premis / Dapur :
Coffee House & Banquet
Sah Sehingga


Sijil Aktif


13. KAFE KASEH SAYANG
TRAVEL LODGE SDN BHD
NO. 1, LORONG BAGAN LUAR 1
12000 BUTTERWORTH
PULAU PINANG

Nama Premis / Dapur :
Restoran Hotel (Kafe Kasih Sayang)
Sah Sehingga
15/10/2010


Sijil Aktif


14. MARINA COVE RESORT MANAGEMENT SDN BHD
JALAN TELUK BATIK
32200 LUMUT
PULAU PINANG

Nama Premis / Dapur :
Sah Sehingga
01/09/2011


Sijil Aktif


15. NAZA HOTEL PENANG
555, JALAN CM HASHIM
TANJUNG TOKONG
11200 PULAU PINANG
PULAU PINANG

Nama Premis / Dapur :
Kafe Ria, Kafe Ria Kitchen & Banquet Kitchen
Sah Sehingga
29/04/2011


Sijil Aktif


16. PARADISE SANDY BEACH RESORT PENANG
527, JALAN TANJUNG BUNGAH
11200 PULAU PINANG
PULAU PINANG

Nama Premis / Dapur :
Banquet Kitchen, Gaya Restaurant, Gaya Kitchen
Sah Sehingga
28/02/2011


Sijil Aktif


17. PEARL VIEW HOTEL
2933 JALAN BARU
SEBERANG PERAI
13700 BUTTERWORTH
PULAU PINANG

Nama Premis / Dapur :
Restoran Hotel (Rooftop Cafe, Coffee Garden, Banquet Kitchen)
Sah Sehingga
30/09/2011


Sijil Aktif


18. SJ RECREATION CENTRE BERHAD
SAFIRA COUNTRY CLUB
2769 MK 1, JALAN TODAK
13700 BANDAR SEBERANG JAYA
SEBERANG PERAI TENGAH
PULAU PINANG

Nama Premis / Dapur :
Kafeteria Safira Country Club
Sah Sehingga
15/08/2010


Sijil Aktif


19. SUNWAY HOTEL (SEBERANG JAYA)
FOR SUNWAY CARNIVAL CONVENTION CENTRE
4TH FLOOR, 3068 JALAN TODAK PUSAT BANDAR
13700 SEBERANG JAYA
PULAU PINANG

Nama Premis / Dapur :
Sunway Carnival Convention Centre
Sah Sehingga
01/12/2010


Sijil Aktif


20. SUNWAY HOTEL (SEBERANG JAYA) SDN BHD
NO. 11, LEBUH TENGGIRI DUA
PUSAT BANDAR SEBERANG JAYA
SEBERANG JAYA
13700 PERAI
PULAU PINANG

Nama Premis / Dapur :
Restoran Hotel
Sah Sehingga
01/12/2010


Sijil Aktif


21. TANJUNG BUNGAH BEACH HOTEL
NO. 505
JALAN TANJUNG BUNGAH
11200 TANJUNG BUNGAH
PULAU PINANG

Nama Premis / Dapur :
Banquet Kitchen & Coffee House
Sah Sehingga
30/04/2012


Sijil Aktif


22. THE SUMMIT HOTEL BUKIT MERTAJAM
566, JALAN ARUMUGAM PILLAI
BUKIT MERTAJAM
SEBERANG PERAI TENGAH
PULAU PINANG

Nama Premis / Dapur :
Banquet & Coffee House
Sah Sehingga
30/11/2011


Sijil Aktif


23. TRADERS HOTEL @ KOMTAR HOTEL SDN BHD
JALAN MAGAZINE,
11300 PULAU PINANG
PULAU PINANG

Nama Premis / Dapur :
Muslim, Banquet, Cold, Hot, Asean Kitchen, Pastry, Islander Restaurant, Ballroom
Sah Sehingga
29/04/2011


Sijil Aktif


5. APAKAH PERBEZAAN LOGO HALAL YANG DIKELUARKAN OLEH JAKIM DAN JAIN ?
Logo halal yang dikeluarkan oleh JAKIM adalah berbentuk bulat terdapat perkataan Malaysia dalam huruf rumi dan jawi disekeliling bulatan manakala ditengah bulatan terdapat perkataan halal jawi dan rumi. Bagi logo halal yang dikeluarkan oleh Jab. Agama Islam Negeri, logo yang sama tetapi terdapat perbezaan dibawah perkataan halal tulisan rumi iaitu terdapat kolum bertulis H - diikuti oleh no. pendaftaran mengikut negeri sebagai contoh bagi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur H -14, bagi logo halal yang dikeluarkan oleh Jab. Agama Islam Selangor ( H-10), bagi logo halal yang dikeluarkan oleh Jab. Agama Islam Johor ( H- 01) dan begitulah seterusnya mengikut no. pendaftaran negeri-negeri.
sumber:
1) http://www.halal.gov.my/v2/index.php?ty=faq
2) http://www.halal.gov.my/v2/index.php?ty=maklumat_hotel

Wednesday, August 18, 2010

Sihat sebelum Sakit...



Semalam elok2 jer sihat, pegi Kamdar semua, main playground semua... Tetibe malam badan dah panas pulak... Suara pun dah sengau2... Duk batuk2 pulak Si Budak Eesya nih..


Main kat playground tepi Kamdar.. Tapi sibuk duk pesan kat mama "No bubuh duit ok?" Dia memang tak suka benda tu bergerak.. Kalau buh duit, benda tu gerak, dia akan lompat turun.. Haihhh.. Gayat sangat tak hengat.. Tapi jimat laa duit mama and abah kat part nih.. Hehe..


Disebabkan malam tu baru start demam, so kitorang kasik makan ubat yang duk simpan dalam peti ais saja..

Cubaan pertama - Menggunakan taktik explanation dan pujuk rayu.. Berjaya jalan setengah sudu kecik saja.. Pastu dia buat tatau jer kat kitorang nih..

Cubaan kedua - Menggunakan taktik paksaan.. Abah pegang tangan kiri kanan, Mama sumbat guna syringe.. Eesya meronta tak hengat nangis2.. Kejam pun kejam laa.. Janji dia makan ubat.. Alih2 dia sembur habis semua ubat tu.. Skek pun dia tak telan... Try lagi sekali, dia muntah ler pulak.. Haishhhh...

Cubaan ketiga - Menggunakan taktik helah.. Bancuh MILO, campur ubat.. Berjaya separuh jalan.. Dia minum separuh jer...

Cubaan keempat - Umpan dengan kasut raya yang dia suka sangat tu.. Keluarkan kasut tu dari persembunyian.. Cakap kat dia kalau dia tak makan ubat kasut tu abah nak kasik kat Shikin.. Anak jiran sebelah.. Hahahaha.. Setelah macam2 ugutan yang keluar, baru aa dia minum MILO tu sampai habis...

Giler susah ok bila budak ni dah banyak akai.. Dulu slamber jer sumbat syringe tu..

Hari ni, amik EL.. Bawak pegi HOPE kat Sungai Ara tu.. Tapi demam dah kurang.. Paed cakap kahak jer berkepul-kepul kat dalam dada.. So kena laa nebulizer .. Tapi yang bagusnya kali ni, Eesya dengan rela hati pakai nebulizer tu sepanjang session tu..

Happy jer pakai nebulizer.. Sebab dia kata 'Eesya Robot... Come to the rescue!!~" Hahaha.. Suka hati ko laa Eesya... Siap duk main2 konon gas tu adalah cloud, nanti Dibo datang.. Pastu ada api.. bla bla bla...

Mujur aaa dia tak meragam masa pakai gas tu.. Mama memang dah tak daya nak struggle dengan dia lagi dah.. Balik umah, 3 orang punya duk kepung.. Campur maktok sekali.. Paksa gak bagi makan ubat.. Habis jari mama kena gigit dengan Eesya sebab tahan dari dia pekup gigi and mulut.. Huhu.. Akhirnya berjaya jugak makan ubat tapi dengan ditaburi janji manis bila dah baik nanti nak main kite dengan Queensbay.. Huhu..

Eesya, get well soon ok... Nanti kita pi main kite.. :p

Tuesday, August 17, 2010

Telinga Encik Pejoi yang Mahal... Dan Aleesya yang sibuk nak gi school...

Hahahaha... 2 in 1 punya entry hari ni... Sebab malas nak buat entry bebanyak... Dah seminggu camtu Encik Pejoi duk ngadu telinga dia sakit balik.. Dulu masa keje kat Dell, memang slalu sakit telinga.. Tatau aa sebab effect duk pakai headphone sentiasa ke ape.. Since then dia memang slalu sakit telinga.. Tapi this time dah teruk gak aa.. So temankan ler beliau pegi klinik ENT specialist kat Gelugor tu...

This is the 2nd time we've been there.. So dah tau aa Dr. Satish ni nak buat apa.. Prosedur lebih kurang.. Memuler tanya sakit apa, start bila, bla bla bla.. Pastu dia check and then suh baring atas katil tu untuk prosedur membersihkan telinga dari sebarang anasir2 luar.. Hahahaha..

Upacara mengorek telinga di bulan puasa.. Muahaha.. That chinese lady used to be my officemate.. Dah pencen.. Rupanya dia keje kat situ lak sekarang nih.. Rajin betul bekerja.. Kalau aku dah pencen, jangan harap aaa nak keje dah.. Alamak, dah melalut pulak.. Ok.. Kembali ke tajuk utama.. :p

Nampak cam rilek jer kan? Hahaha... Jap aku keluarkan video beliau tengah menahan seksa lak...

video
Nampak terseksa kan? Muahahaha


Ni aku mintak kat Dr Satish untuk tangkap gambar gegendang telinga Encik Pejoi.. Dah lepas cuci baru aaa nampak gegendang telinga dia dan bahagian dinding telinga yang bengkak tu... Patut aaa beliau duk sakit sakit.. Memang merah giler dalam telinga dia.. Korang nampak ke gegendang telinga Encik Pejoi tu? Tak nampak? Tak nampak kire alamat aaa tu.. Muahahaha...

Lepas upacara korek telinga tu, dapat laa segala ubat antibiotik, ubat tahan sakit dan ubat apa ntah lagi... Total cost adalah RM140... Hahahaha.. Hambikkk.. Camne aku tak kata telinga Encik Pejoi yang mahal? Orang lain korek telinga tak sampai singgit pun kan.. :p

Berbangga sat... Sebab? Berapa orang isteri dalam dunia ni yang pernah tengok gegendang telinga suami sendiri? Hahahaha.. Kalau takat tengok cuping telinga, tak yah berlagak ok? Hahahaha.. *giler ker aper Mashithah ni?*

*******************

Ni pulak citer kedua... Budak ni tetiba semalam duk mengorek harta khazanah dia yang menimbun tu.. Tetiba jumpa laaa balik bag Thomas dia nih.. Dah berabuk pun.. Jumpa2 tu duk buat laaa excited cam bag baru.. Hahaha.. Ntah hape-hape... Agaknya sebab dah tersimpan lama, dia pun dah lupa pasai bag nih...



Pastu duk bergaya laa pakai bag... "Eesya nak go school laaa Mama.. Eesya dah big gurl.." Ok...OK... Next year Eesya pi school ok.. Nanti mama register masuk school... Nak sangat konon.. Satgi silap-silap duk buat duk tepi pintu laa tunggu mama mai amik cam dulu.. Hahahaha

Boleh jadi model bag dak? Hahahaha




Monday, August 16, 2010

Mama, Ada orang!!~

Tetengah duk iron baju kat dalam bilik, tetiba Eesya yang tengah tgk TV kat hall cakap "Mama.. Ada orang!~" Terkejut jap.. "Eh.. ada orang kat mana? Balkoni ke?" Kot2 ler orang maintainance tengah buat projek maintaince cat balkoni ke ape.. Terus ler lari gi hall.. Tengok takde sesapa pun..

Pastu tanya kat Eesya.. "Mana ada orang?" Pastu dia jawab "There.. Ada orang kat pintu" sambil tunjuk ke arah pintu masuk.. Kalih laa pi tengok kat pintu.. Pintu duk tertutup elok jer... Haaa.. Sudah.. Dia nampak sapa? Terus aku seram sejuk..

"Abahhh!! Tengok jap.. Eesya kata ada orang kat pintu.. Heeee... Takuttt!!" Aku terus lari masuk dalam bilik balik.. Bukan apa.. Sejak pernah terlibat dengan histeria masa Form 3 dulu, aku memang takut skek bab2 benda ghaib nih.. Huhu..

Pastu abah pun pi bukak pintu.. Takde sapa... Abah pun tanya Eesya "Mana? Takde pun?" Eesya jawab.. "Adaaa... Kat pintu.." Abah kata.. "Come.. Show me.." Eesya said "Nooo.."

Huhu.. Dia nampak apa sebenarnya?

Eesya.. This is scarry ok?

Sunday, August 15, 2010

Gigi Rosak?? ADA!!!!~

Korang nengok laaa gigi Budak Eesya nih... DAH ROSAK!!~



Huwaaaaaa... Aku sangat tension... Dia nih dah aaa memilih kalau nak gosok gigi.. Dengan maktok kalau ngamuk takmo gosok.. Kalau dengan mama, abah, umi dia.. Boleh pulak ok jer kalau suh gosok gigi.. Abihnya, dah majoriti memang time mandi dengan maktok, pastu duk takmo gosok gigi.. Ini laa padahnya...

Nak kata selalu bagi makan gula-gula, memang takde aaa.. Yang aku perasan, sejak dua menjak ni memang suka minum MILO... Tak kire aa kat kedai makan ke, atau yang kotak tu... Tapi memang aku hadkan aaa.. Kalau yang kotak kecik tu, aku minum dulu separuh.. So selang sehari baru bagi sebab takut sembelit..

So sekarang memang kena paksa jer gosok gigi... Satgi RONGAK baru tau.. Jatuh aaa saham anak dara aku camni... Hukhuk...

Thursday, August 12, 2010

Ramadhan dan Makan2..


Semalam request kat Encik Pejoi nak berbuka kat luar.. Reason adalah disebabkan beliau akan bekerja pada Jumaat, Sabtu dan Ahad.. Makna kata, kitorang akan berbuka berasingan.. Since Encik Pejoi kalau keje siang, slalu sampai umah dalam kul 8pm camtu, so dia kena bukak posa tengah jalan ler dulu kan.. PLUS, Sabtu Ahad beliau ada jemputan berbuka puasa di samping rakan-rakan yang mana saya takkan join sebab dia akan pergi terus dari office, makanya ini some sort of bayaran ganti rugi yang diadvancekan ler.. Hahaha..

So, semalam pergi laaa KBJ... Reason sebab KBJ dipilih pulak sebab nak gi carik kain purple untuk baju raya Eesya yang last minute itu.. Mujur laa ada tailor yang bersanggupan (ayat apakah ini?) nak terima... Sampai2 KBJ, pegi Kenny Rogers, reserved seat, order makanan apa semua.. Baru aa jengjalan carik kain laaa.. pegi isi bateri jam laaa... Last2 sangkut kat Pasar Ramadhan luar tu...

Pasar Ramadhan Kompleks Bukit Jambul..

Nasib laaa dah reserved food apa bagai.. Itu pun Encik Pejoi beli air lagi.. Hahahaha.. Dekat pukul 7.15pm, kitorang pun pergi aaa Kenny Rogers balik... KR kat KBJ ni aku rasa best lagi dari yang kat Quensbay sebab tak ramai orang.. Bila tak ramai orang, layanan baru ler superb kan..


Terima kasih kepada Encik Pejoi kerana menaja juadah berbuka puasa semalam.. 3 gelas drink to untuk kitorang.. Hahaha.. Kisahnya masa duk order tu, duk konpius... "Nak minum apa eh? Ice Lemon Tea ke... Eh, ada air baru laaa Abang.. Menarik juga ni.. Nak air baru ni ke tak eh?" Duk eh eh kat situ, rupanya waiter tu buh kata order 3-3 sekali.. Hahaha.. 1 untuk Encik Pejoi, 2 untuk aku.. Muahaha.. Boleh lak masa bayar tak perasan, masa sampai kat meja duk buat pelik pulak.. "Kita order 3 jenis air ke Yang?" Tengok2 kat bil, memang dah bayar 3 jenis minuman.. So minum jer ler.. Yang beli kat Pasar Ramadhan tu minum pas Isyak jer ler.. Hahahaha


Sementara menunggu masuk waktu, Encik Abah duk melayan Cik Eesya.. Main apa ntah..
Ni pulak Cik Eesya duk pretend cakap phone dengan UMI dia.. "Hello Umi.. Eesya makan Mac & Cheese laaa today... No... That's mine.. No share-share.." Hahahaha


Bila waktu sudah masuk.. Makanan pun sudah sampai.. Cik Eesya pun makan laaa makanan yang satu tika dulu adalah makanan favourite beliau.. Tapi sekarang tidak lagi.. 4-5 ketul jer terus takmo dah.. Kalau dulu, 2 portion Mac & Cheese tu dia boleh hadap sampai tinggal skek jer..

Bila sudah kenyang perut, suka hati, boleh laaa posing ala-ala model gitu.. Hahahaha.. Nampak cam dah big girl sangat dah kan Eesya nih? Padahal baru 2 tahun setengah...


Ni dah balik umah maktok... Semalam tido umah maktok sebab tunggu Cik UMI Eesya balik punya pasal... Eesya sibuk nak pakai sepit yang dia kata KAKAK LA belikan... Padahal Mimi yang bayar laa Eesya.. Tu duk perasan cute laaa tu... :p


Ni video budak perasan muka cute bila pakai sepit kaler pink.. Hahaha.. Mata mesti mau kelip2.. Tangan mesti mau tepuk2 pipi.. Aperhal ntah.. Layankan ajer ler.. Hehe

*Lupa... Baju Cik Eesya last2 beli yang dah siap dah jer.. Heee~


MUSIMnya Datang Lagi...

Korang ingat DURIAN jer ada MUSIM?
NYAMUK pun ada laaaa...
Sekarang ni banyak gila nyamuk kat umah maktok..
Sambil mandi, hobi aku adalah menepuk nyamuk kasik mati..
Hahaha...
Rekod sekarang adalah 28 ekor dalam masa 15 minit..
Muahahaha..
Giler per Mashithah ni?
Tapi memang tak tahan aaa sambil mandi nyamuk duk terbang sana sini..
Memang kena penampar dengan aku...




Kematian secara berjemaah.. Korang rasa yang mana tok imam diorang?


Itu kira 1/5 jer dari jumlah keseluruhan..
Tapi ni sembur pakai Ridsect...
2-3 round aku sembur sebab geram nengok banyak sangat..
Semalam sampai geli nak lalu sebab atas lantai tu SANGATlah banyak jenazah-jenazah nyamuk..
Eesya sampai jalan jengket-jengket..
"Here also ada Mama! And here.. and here..."
Hahahaha.. Kecoh jer mulut cot cet cot cet dia tu...
"What happened Mama? Nyamuk sick? Wake up Nyamuk.. Wake up!!"
Adeh ler... Satu haru pulak nak terang kat dia kata nyamuk tu semua dah mati..

Kalau umah haku takde ler sebanyak ni sebab duk atas awan kan..
Nyamuk pun tak larat nak terbang tinggi2..
Kalau yang ada sekor dua tu, mungkin kategori NYAMUK BIJAK yang masuk UNIVERSITI sebab diorang tumpang naik lif sama.. :p

Wednesday, August 11, 2010

Tema Bulan Ini... HIJAU!!



Hahahaha..
Maafkan hamba yang tak tentu arah sebab puasa ni..
So bulan ni tema HIJAU okies...
Sebab bulan Ramadhan kan.. Bulan Posa kan..
Kena Hijau2 laa kan..
Baru nampak cam tenang jer di hati sanubari.. :p

Fridge Magnet.. Boleh menyebabkan kanser?



Bebaru ni ada terbaca pasal ni:


Subject: Decorative Magnets on Refrigerators - DANGER !

A number of researchers at Princeton's University have discovered something scary!.

For several months, they were feeding two groups of mice: the first group with food kept in a refrigerator, and the second group with food kept in a refrigerator as well but with several decorative magnets on the door.

The objective of this experiment was to see how electromagnetic radiation (that coming out from the decorative magnets on the door) affect food items. Amazingly, rigorous clinical studies stated that the group of mice that consumed the “radiated” food had as much as 87% higher probability to get cancer than the other group of mice.

Inexplicably no Governments or health associations/institutions have given any statement on this regard. However and just in case, is recommendable to remove any decorative magnet from refrigerators, and put it far away from any food.

Kindly pass this information to your contacts.

Mengejutkan ok?
Rumah aku, rumah maktok, rumah Kak Ani semua lekat fridge magnet ni..
Aku rasa kebanyakan rumah pun ada letak fridge magnet nih..
Rumah Kak Ani aa paling banyak.. Hampir penuh dah peti ais 4 pintu dia..
So bila aku cakap aku ada terbaca pasal ni, Kak Ani aaa paling kecoh sekali nak pindah mana pulak fridge magnet dia..
But I promised her to read further..

So ni yang aku jumpa..
dari website ini...
Silalah baca sendiri..
Tapi bagi yang malas baca bebanyak, aku copy paste kesimpulan kat sini..

To confirm, we are not aware of any such research affiliated with anyone at Princeton and unfortunately we do not know where or why this e-mail chain started.

We appreciate you informing your readers that this e-mail is a hoax.

Lega okies?
So sesapa yang nak gi travelling lagi, jangan lupa Fridge Magnet untuk saya juga.. :p



Tuesday, August 10, 2010

Jejak Kasihan...

Weekend sudah, kitorang sampai balik dari KL pukul 6pm macam tu.. And kebetulan Abg E dan Kak Ida pun dah on the way balik ke Penang.. Diorang ni stay kat KL.. Tapi amik peluang untuk balik ke kampung halaman sebelum Ramadhan sebab nanti diorang dah bz kerja sampai laa raya...

So, yang paling happy sekali mestilah Si Eesya sebab dapat jumpa Kakak La dia.. Sampai lupa laa kat mama, abah, maktok semua2.. Sikit-sikit Kakak La, Kakak La, Kakak La..


Boleh nampak tak betapa Eesya admire Kakak La? Setiap gambar tu, Kakak La jer duk tengok kamera... Eesya tak habis-habis duk renung Kakak La dia tu..

Kakak La a.k.a Maira ni dah 5 tahun.. Dia cucu first dalam family kitorang.. So semua orang sangat sayang kat dia ler.. Sebenarnya cucu first 2-2 belah.. hahaha.. Eesya ni kira cucu 2nd laa belah kitorang ni.. Sebab diorang ni hanya berdua jer kategori kanak-kanak dalam family kitorang, lagi laaaa melampau kan.. Hehe..


Eesya dan Maira tengah main masak-masak.. Konon-konon macam bukak kedai makan.. Asyik tanya orang, "What U wanna eat?".. Jenuh nak layan.. Maira siap buat burger bertingkat-tingkat tindih dengan muffin laa, apa laa... Pastu Si Eesya lak tugasnya menyuap pelanggan.. Satgi2 mai suap.. "No.. Not Nyum Nyum... This is soup.. slurrrrrppp.." Kena ikut plak prosedur dia.. Kalau sup kena buat bunyi hirup kuah.. Hahaha.. Penat melayan 2-2 tukang masak dan tukang suap nih...


Ni outdoor session plak.. Sebelum mandi petang.. Kecoh nak main bubble.. Last-last lepaskan gak laa kat halaman rumah maktok untuk main bubble.. Suka ke main 2-2 ni.. Kelakar tengok depa 2-2 ni duk sembang kat luar.. "See, Kakak La punya big one!" Eesya lak "Eesya one pun biggest one.. See.. See.." pastu satgi2 "No... Not like that.. Like this... I show you.." Cam TV Pendidikan pun ada.. Hahahaha.. Lepas habis main tu terus kena masuk mandi.. Belemoih tahap gaban..

Ni time malam sebelum tido.. Sibuk main Choot Choot Train pulak.. Semua jenis mainan depa bawak keluar letak tetengah hall rumah maktok.. Maktok pun penin dah tengok rumah dia.. Jalan skek kang ada laa terpijak apa2 toys depa nih.. Hahaha.. Takpe ler.. Bukan selalu cucu berdua ni boleh main sesama.. yer dak maktok? Hehehe

So, 2 hari depa memang dipenuhi dengan aktiviti main-main sedunia.. Hahaha.. Eesya sampai tengahari pun takmo tido.. Terlelap 15 minit jer pastu terbangun dengar suara Kakak La.. Terus takmo tido balik... Malam sampai ngigau2 sebab seronok main sangat kot..

Bila Kakak La dah nak balik KL, 2-2 pun buat perangai.. Sorang duk buat muka sedih sebab takmo balik.. Yang lagi sorang lak duk sebek sebab takmo kasik Kakak La dia balik.. Haishhh..


Monday, August 9, 2010

Entry sebelum Puasa..


Haruslah menayang segala makanan.. Hahaha..
Bagi mengelakkan esok orang terliur ke apa, so aku buh siap2 hari ni...

Ni semua santapan kegemaran kalau pi KL..

1) Satay Haji Samuri...
Ni wajib makan.. Kalau pergi rumah Kak Ani, mesti makan.. Kalau tak makan, nanti sakit2 kepala, sakit otak.. Hahahaha...


SODAP!

2) Ini laaa Bread Pudding yang selalu terngiang-ngiang kat deria rasa haku..
Tatau aa apsal.. Orang lain mungkin rasa biasa saja, tapi aku sangat suka..
Suka hati aku laa nak suka kan?
:p


Bread Pudding One World...

Itu saja... Di bawah adalah budak Eesya mengucapkan

"Selamat makan hari ini.. Esok dah nak puasa... Selamat RAMADHAN u ollssss..."

Yang mana satu nak ngap dulu?



Friday, August 6, 2010

Bebel di kala Training..

1) Semoga betul stroller yang Airasia kata dah jumpa tu adalah stroller Eesya..
2) Rindu kat Encik Pejoi.. Duk buat apa laa tu..
3) Dah tepu pulak kepala otak pada jam 4.39pm nih...
4) Apsal rasa cam makin berkembang jer nih?
5) Eclipse, Plug In, Java, IBM, version, composite applications, provisioning, notes client, bla bla bla...

Thursday, August 5, 2010

Training 1 World...

Hahaha...
Jangan memain..
Kali ni punya training ada participant dari luar Malaysia...
Vietnam, Indonesia..
So memang cakap English saja laa..
And ada 1 guy yang kerja kat Malaysia, but asal dari India..
Sangat expert..
Bagus gak..
Saya boleh berkongsi ilmu...
Daa~

Wednesday, August 4, 2010

Dugaan Yang Mendatang...

Semalam adalah HARI DUGAAN... It is like A DAY TO REMEMBER.. Huhu

Dugaan 1

Flight yang konon2 tak delayed telah lambat 45 minit.. bukan laa kena tunggu kat airport tu ke apa.. dah naik atas plane, boleh lak duk buat static tak gerak2.. tunggu signal dari control tower ler apa jadah.. Last2 sampai kat LCCT pukul 6.45pm.. Patut sampai pukul 6.00pm.

Dugaan 2

Turun2 dari flight, boleh pulak stroller Eesya lesap.. Missing In Action.. Dalam rekod ada dalam kabin, tapi bila sampai terminal hilang.. Huwaaaaa.. Siap cakap takde gantirugi ke apa, sebab it is not a checked item.. Kepala hotak sungguh laa... Good Job Airasia! *clap clap*


Lost!

Dugaan 3

Disebabkan flight yang lembap nak mampus cam siput tu, misses the last shuttle to One Utama.. Terpaksa amik Skybus ke KL Sentral, dari KL Sentral amik train pegi Kelana Jaya.. OK laa jugak sebab boleh bagi Eesya merasa naik bas dan train.. Dia sangat happy.. Tapi penat laa.. Kesian anak aku...

Dugaan 4

Sampai Kelana Jaya, kena pow dengan driver cab.. Sebab bagitau nak ke Hotel One World, dia ingat aku ni orang kaya sangat kot duk hotel 5 star.. Bengong.. Tension..

Dugaan 5

Sampai2 Hotel One World yang bijak tu pukul 10pm, boleh lak diorang kenselkan reservation aku sebab ingat aku tak check in.. Padahal dah choose "Late Check In" option dah masa reserve itu hari.. Bijak sangat.. Kena merempat kat Lounge dia 45 minit.. Kasik free drink laa konon.. Alih2 kat situ dah aa bising duk nyanyi2 apa ntah atas pentas dengan asap rokok yang berkepul-kepul.. Adakah sesuai untuk budak 2 tahun setengah? Bijak Bijak.. Yang geram tu, manager don't even bother to come out to face us and apologized or explain anything pun.. Rasa cam nak flying kick jer.. 5 star hotel apa benda ntah.. Sakit hati betul.. Pampers dak Eesya sampai dah londeh2 duk kat lobi tu.. Arghhhhhhhhh!!

Dugaan 6

Lepas dah berjaya checked in, tetiba baru sedar bag Minnie Mouse Eesya yang dalam tu ada beberapa toys dia dah tertinggal dalam cab. Titik. Aku maleh citer banyak2..

*Aku tengah traning.. melepaskan geram waktu break.. Harap maaf tulisan herot petot ke apa..
Related Posts with Thumbnails