EESYA

AARIZ

Thursday, December 30, 2010

2010.... Hasta La Vista Babeh!


Sudah mau berakhir suda tahun 2010 yang dirasakan sangat lama dan panjang... It was full with happiness, joyfulness, keberkatan, kemurahan rezeki etc... Dan seiring dengan tu, ada jugak ler stress di mana2... Boleh ke hidup setahun tanpa datang sekelumit pun stress? Cam mustahil jer kan... Huhu...

Pencapaian Tahun 2010 yang aku rasakan penting dan harus aku ingati:

1) Vacation
Sekali luar Mesia (Bali.. Walaupun dekat tet jer kan.. Tapi still consider luar laaa tu.. Hahaha...) dan sekali kat dalam Mesia.. (Langkawi..) Tu yang mmg plan untuk vacation laa.. Yang lelain sipi2 amik peluang sebab ada kenduri laa.. ada agenda lain tu.. Alhamdulillah.. Campur tolak bahagi darab, banyak gak aaa ke sana sini menghilangkan stress.. Semoga tahun depan dimurahkan rezeki lagi untuk pergi bercuti sana sini...

2) Rumah
Dah pasang aircond, dah settle bab bilik Eesya.. 2 benda yang mmg plan dari awal tahun 2010... Alhamdulillah dapat gak settlekan..

3) Kerja
Apa yang aku letak dlm SKT, Alhamdulillah tercapai... Kecuali yang memang kena drag sampai 2011... Semoga pencapaian kerja aku semakin meningkat tahun 2011 nih...

4) Family
Berjaya untuk tidak menambahkan anak secara tidak sengaja pada tahun ini.. Hahaha.. Bukan tak nak tambah, cuma bukan tahun 2010 ni... Kita tengok tahun 2011 camne pulak...

Tu jer kot... Bagi orang yang tidak list out kan azam apa pun pada awal 2010, aku rasa ok laaa kot nih kan... Hahahaha...

Adios 2010..!~

Hello 2011!~


Wednesday, December 29, 2010

Selamat Pengantin baru Pak Nyah!


25 Disember lepas, Pak Ngah Eesya telah selamat diijabkabulkan dengan pasangan beliau, Mak Ngah.. Hahaha.. Eesya tak reti sebut Pak Ngah.. Disebutnya jadi 'Pak Nyah'.. Lama dah cuba betulkan sebutan dia.. Tapi tak boleh2 lagi... Yang kesian kat Mak Ngah beliau ler.. Dah disebutnya 'Mak Nyah' pulak.. Sorry laaa Mak Ngah.. Nanti2 ilang laaa pelat Eesya tu yer.. Harap bersabar...


Eesya memainkan peranan penting gak sepanjang majlis... Penting laaa sangat... Tak caya? Tengok laaa gambar2 sepanjang majlis Pak Ngah dengan Mak Ngah dia nih...


Masa sarung cincin...

Masa serahkan duit belanja...



Masa makan beradab...

Hahahaha... Eesya adalah dimana-mana... Tak larat nak tarik pi tempat lain.... Asik nak ikut Pak Ngah jer.. Mementang laaa Pak Ngah tu 'bestfriend' dia... Ada jer dia menyelit di mana-mana...



Nak mengelakkan gambar beliau terselit masa makan beradab tu, terpaksa alihkan perhatian dia bawak tengok pelamin.. Dah dia suka hati conquer pelamin pulak... Dah tu ramai pulak peminat duk suh dia posing.. Lagi laaa sakan dia nih.. Hahahaha



Selamat Pengantin Baru yer Pak Ngah dan Mak Ngah Eesya.. Semoga berbahagia hingga ke akhir hayat...



Ni majlis kat Taiping rumah belah lelaki pulak... Maira dan Eesya adalah Flower gurl yang jalan sangat laju tak heran pengantin kat belakang.. Fokus adalah menaburkan bunga di atas jalan.. What ever happened.. We need to throw the flowers as much as possible... Hehe



Ada sapa2 nak tempah buat jadi Flower Gurl on wedding day? Muahahaha




Monday, December 27, 2010

Kisah Cinta... Part 3...

Lama pulak baru boleh menyambung citer ni.. Anniversary pun dah lepas... Takpe ler... Pelan2 kayuh...

OK... Sambung citer..

Part 3 : Kerja... Kumpul Duit...

Lepas jer habis final exam, kitorang start cari keje... Encik Pejoi cuti 3 hari jer lepas final exam.. Pastu dapat keje dekat dalam USM jugak... Jadik buruh kasar.. Hahahaha.. Takde ler.. Keje koyak buku yang nak dilupuskan kat library.. Dia kata, kena koyak, kumpul, angkat, pi jual.. Apa bagai laa.. Diorang keje 3-4 orang member2 Sccomp.. Sehari gaji RM25.. Boleh ler tu nak buat makan sendiri kan.. Nak pikir kawin, jauh sekali laaa... Sambil2 tu cari keje elok skek...

Aku pulak dapat keje kat UPS... Dulu2 masa tunggu SPM pun pernah keje kat sini jugak... Kontrak jugak.. Gaji sejam RM5.. So sehari dapat laaa RM40-Rm50 camtu.. Sebab slalu mmg lebih 8 jam keje.. Yang tak tahan, Sabtu Ahad pun suh keje..

Rezeki Encik Pejoi... Dapat keje kat Mesiniaga... Kontrak... Station kat Intel Bayan Lepas.. So dekat laa sikit.. 2-2 kat Bayan Lepas.. Lunch sesama... Masa ni Encik Pejoi dah start save money dah... Gaji dia RM1600... Tolak KWSP, tinggal laaa dalam RM1400 camtu... So RM700 dia simpan buat kawin... Lagi RM700 baki tu untuk belanja, sewa rumah, duit minyak motor, etc... Memang dia jimat cermat sakan... Beriya simpan duit...

Kalau ingat time ni, mmg terharu sangat... Macam mana beliau sanggup tahan hati tak ikut orang lain yang baru keje, nak pakai kereta... Ataupun hp baru.. Ataupun pindah umah sewa yang selesa skek.. Takde skek pun cakap nak bende2 camtu... Dia cakap, apa2 pun kita kawin dulu... Nak kereta ke, nak apa ke.. Semua tunggu pas kawin.. Priority, kawin... Hahaha.. Tak sangka masa tu ada orang yang sayangkan aku sampai gitu sekali... :p

Tak lama pastu, aku pulak dapat keje kat Agilent.. Kontrak under Allstaff... Gaji sama dengan Encik Pejoi gak... Tapi aku tak mampu berjimat seperti beliau.. Hahaha.. Tatau aaa apsal.. Agaknya sbb makanan kat Agilent tu sedap2 belaka... Kawan2 lak best... Satgi2 makan sana sini.. Hahahaha...


Dengan member TIS Agilent.. Farewell lunch for me on the last day working at Agilent...

Bulan Dis 2005, family Joi datang merisik... Tetap tarikh untuk bertunang 25 Feb 2006....


Aku dengan family belah Encik Pejoi masa Hari Pertunangan...

Bulan Jan 2006, aku lapor diri USM... Encik Pejoi pulak lepas bertunang, dapat keje kat DELL.. Agaknya mmg rezeki dimurahkan sebab tau niat tulus suci kitorang nak mendirikan masjid kot.. Alhamdulillah... Encik Pejoi teruskan dengan misi RM700 saving beliau.. Sambil2 tu beli sikit2 barang hantaran... Cincin... Dah ler ikut ke adat orang Perak ni, cincin sampai 3.. Merisik, Bertunang, Kawin... Memang laaa untung konon orang perempuan dapat banyak cincin.. Tapi jenuh laa yang si laki nak simpan duit nak beli cincin tu...


Barang Hantaran masa Bertunang... Bagi siap2 persalinan untuk Akad Nikah.. Demi menjimatkan kos.. Hahaha


Encik Tunangan saya yang pakai baju kaler hijau gelap tu... Berdebar laa konon2 kot2 peminangan dia ditolak.. Lencun baju dengan peluh...Hahahaha


Aku pulak, tetiap bulan allocate separuh gaji gak untuk benda2 kawin... Baju persalinan, pelamin, bilik, photographer, kompang, silat, souvenir.. Apa yang aku rasa aku nak adakan masa kenduri kawin aku, aku simpan duit sendiri... Mak dgn ayah sponsor kenduri.. Tu deal kitorang.. Encik Pejoi pun camtu... Kalau boleh nak kurangkan beban mak pak yang nak kawinkan kitorang.. Cumanya memasing baru keje, kalau nak suh sponsor 100% tu mmg tak mampu laaa... Hehe.. Alhamdulillah mmg parents 2-2 belah memang pemurah.. :p

Dalam masa yang sama jugak, kitorang usaha cari rumah untuk beli... Lepas tunang dalam sibuk2 tempah baju, tempah itu ini, kitorang sama2 cari rumah.. Lepas satu rumah, satu rumah kitorang gi tengok.. Bukan laaa kata banyak duit sangat kawin2 terus nak ada umah sendiri... Tapi kalau boleh ada rumah sendiri tu, lagi bagus laaa kan... Deposit pun pinjam dengan mak aku masa tu... Bayar bulan2 balik... Takpe.. Kuatkan semangat.. Cekal hati... Sapa yang kawin2 terus senang kan? Anak millionaire boleh ler kot.. Ini pun dah syukur banyak mak aku nak menolong... Tapi segi masa, tenaga pulak, mujur laa jugak takde dah nak gi survey2 butik pengantin sbb masa bertunang tu dah decide butik mana siap2.. Kalau tak, lagi laaa jenuh... Tapi penat laaa jugak nak beli rumah... Masa tu laaa sign S&P rumah.. Pegi pejabat lawyer, uruskan loan bank, etc.. Dengan lawyer buat hal lembap nak mampus.. Hari2 nak kena call kejan... Yang owner rumah pulak satgi macam tu.. Satgi macam ni.. Ade2 jer... Memang kepala rasa cam overloaded sangat... Lagi sebulan nak kawin, baru dapat kunci rumah... Dah kalut pegi bersihkan rumah, cat rumah, cari perabut.. Hahaha.. Memang kepala otak mereng...


Tengah berurusan nak beli rumah...


View dari balkoni rumah yang masa tu nak dibeli... Sekarang dah jadi umah kami laa.. Hehe.. Tapi skrg dah lain dah kalernye..

Duit jangan cakap ler... Macam air kat Niagara fall... Hahahaha.. Masuk jer licinnnnnnn.. Masuk jer licinnnnnn.. Tapi berpegang pada prinsip bersusah2 dahulu, bersenang2 kemudian, dan masa tu aku sendiri pun tatau datang dari mana kekuatan tu... Mungkin sebab family sokong habis2an... Pegi cat rumah.. Pegi sana sini.. Amik itu ini.. Memang dalam kepala 1 saat pun takde tak berpikir.. Fully occupied 100%...

Sampai laaa bulan Disember 2006, kebanyakan preparation kawin dah settle... Kitorang pulak tempah semua baju baru.. Yang kelakar, baju tu dah siap... Labuci2 tak siap.. So masa fitting, tergantung2 laaa jarum dengan benang dengan labuci2 tu kat badan aku... Pagi akad nikah tu baru siap jahit labuci...

Yang souvenir pulak, order choc moist cake letak dlm bekas dome tu.. Masa tu takde lagi cupcake2 nih... Dah ler order dari KL.. Kakak tu siap datang hantar naik lori dengan parents dia... Sampai2 depan rumah, boleh pulak lori tu rosak.. Hahaha.. Esok tu nak kawin nih.. Lori tersadai depan rumah.. Lori 3 tan tu.. Hahaha.. Adeh ler.. Pegi ler pulak cari mekanik lori...

Sehari sebelum kawin gak, aku drive kete pegi amik sedara mara yang sampai dari KL kat stesen bas Sungai Nibong.. Hantar diorang gi Seri Malaysia untuk check in.. Lepas check in, bawak diorang gi umah... On the way, depan Masjid Bayan Baru, ada kereta langgar bontot kete Unser tu pulak.. Sudahhhhhhh... Eksiden ler pulak.. Dah bawak skali 2 chinese guys yang langgar tu ke umah aku untuk settlekan dengan ayah aku pulak.. Hahahaha.. Memang macam2 dugaan sungguh nak kawin...

Tapi hasilnya, Alhamdulillah... At the age of 23 years (aku laa tu.. Encik Pejoi 24 years..) kitorang dah selamat kawin masa tu... Dah kerja tetap... Dah ada umah sendiri walaupun apartment jer.. Dan ada kereta sendiri walaupun beli dari parents aku.. Hahahaha... What else can a gatai-gedik-nak-kawin-couple can wish for? Hahahaha

*Nak kena sambung lagi ke kisah ni? Hahahaha



Thursday, December 23, 2010

Happy Anniversary!

Dah 4 tahun dah kitorang diijabkabulkan.. Sama2 menempuh susah senang.. Pahit manis.. Rasa cam baru jer duk bercouple tau2 dah 4 tahun dah kawin... Hehe

Thanks Abang for your love.. I'm lucky to have a responsible and wise husband like you.. You always the one who will comfort me during my 'downtime' (cam server gak ada downtime.. Haha)

Sayang Abang banyak..





Semoga kebahagian ini hingga ke akhir hayat.. Aminnn..



Blog from Blogspace for iPhone

Tuesday, December 21, 2010

Kisah Cinta... Part 2...

Sambung cerita lepas masuk USM pulak... Masuk2 USM, cam biasa laaa.. Induksi laa apa bagai.... Letih cam masuk PLKN... Hahaha.. Macam laaa tau PLKN tu camne.. Bukan pernah masuk pun... Tapi aku slalu monteng jer... Rumah dekat... Suka hati aku jer ler kan.. Pandai2 laa nak idup.. Hahahaha...

So 1st week berlalu dengan jayanya.. Lepas dah register course apa bagai, baru laaa terpikir pasal offer Encik Pejoi nak kasik buku... Arrange laa nak jumpa kat mana apa semua... Janji nak jumpa kat Cafe Aman Damai.. Pukul 6.30pm tak salah aku... Kul 7pm baru dia sampai... Dah laaaa merenjis2 peluh... Baru lepas balik main bola... Tapi mujur aaa dia ada kesedaran untuk balik dan salin baju dulu... Kalau datang dgn pakai baju main bola tu, mau lencun cam ditimpa hujan petir, aku pun lari.. Hahahaha.. Tapi benarnya, kat situ laaa aku terpikat pun.. Sebab dia jenis slamber jer... Dengan selipar jepun, dengan peluh meleleh2, takde sibuk2 nak control pakai Ambi Pur ke... Eh, Ambi Pur pulak... :p

1st time jumpa tu pun, sembang pun slamber jer.. Takde nak termonyeh-monyeh malu menyuruk celah pasu bunga.. Hahaha.. Bukan dia... Aku laaa... :p Makna kata, boleh masuk laaa kan.. Kalau jenis org tu aku segan, mau aku menyuruk jer.. Pandang kot lain.. Hehe

Selepas pertemuan pertama tu, maka lahirlah pertemuan kedua-ketiga-keempat dan seterusnya.. Tapi slalunya bukan berdua laaa.. Ramai2...

Yang ingat, 1st time keluar berdua.. Pegi Pizza Hut Sungai Dua.. Masa tu dah sebulan dua gak laaa selepas pertemuan pertama itu... Patutnya dah ok laaa kan... Sekali Encik Abang Intan Payung saya itu sangatlah nervous.. Ada laa kejadian.. Tapi biar laaa aku simpan untuk kami berdua saja.. Hahahaha

Kebetulan pulak masa 1st sem tu, aku tak yah amik kelas BI.. Boleh skip sebab MUET dapat Band 5... So amik laa kelas TITAS... Masa kelas TITAS ni memang pegi sorang2 jer ler sebab member2 yg lain semua pegi kelas BI... Rupanya masa tu, Encik Pejoi pun amik kelas TITAS dengan member2 beliau... Yer ler.. 2nd year amik TITAS ler kan.. Aku yg terpaksa amik awal sebab tatau nak pilih kelas apa bagi penuh credit hours tu...

So masa kelas TITAS, cam tercari2 juga aaa beliau duk kat mana.. Hahaha.. SMS2 dalam kelas tu... Lepas kelas, gi minum sekali... Pegi jalan kedai buku... Alasan jer tu kot sebenarnya... :p

Bila balik, nanti mak aku tanya apsal balik lambat... Cakap laaa gi kedai buku.. Mak aku tanya pegi sorang ke? Makanya kena laaa bgtau pegi dengan Encik Pejoi.. Aku kan jujur... Mana leh tipu mak kan.. Hahaha

Pastu mak aku cakap.. "Ni ape ni? Duk keluar berdua jalan sana sini... Bukannya hang ada apa2 pun dengan dia... " Pastu malam tu masa gayut telepon, bgtau laa kat dia mak cakap camtu... Dia jawab " Kalau ada apa2, boleh ler yer keluar berdua?" Aikkkkk... Sudah lain macam bunyinye.. Hati pun berbunga-bunga.. Wahahaha.. Tapi aku buat tak dengar jer ler.. Haruslah jual mahal..

Sampai esok malam tu, dia tanya lagi.. "Ni orang tanya semalam tak jawab lagi..." Aku pun.. "Tanya apanye?" Dia kata "Pasal nak ada apa2 tu laaa..." Senang tak soalan dia nak ajak aku couple dengan dia? Hahaha.. Kan aku kata.. Beliau sangat slamber takde control2 punya... :p

So tanggal 1 Ogos 2002, jam 12.13am, konon2 kami pun declare sebagai couple.. Wahahaha.. Apakah couple? Ntah.. Dulu2 sebut couple jer kan...

Bermula dari situ, dia sangat baik and take care and caring and what so ever laaa... Pegi kelas pun teman... Walaupun dia tak amik kelas tu.. Hahaha.. Orang yang nengok mmg kata belangkas aaa 2-2 depa ni.. Gatai sungguh.. Wahahaha.. Padahal ada laa kisah pasaipa aku maleh nak pi kelas dengan orang lain... Tapi sebab takmo pi kelas sorang2, makanya Encik Pejoi laaa jadi mangsa untuk temankan aku.. Sampai laaa aku final year, masa tu baru duk sebilik dengan Mai.. Aku pernah citer pasal Mai dulu dalam blog ni... Baru aaa aku tak kisah sangat kalau dia tak teman aku gi kelas.. Hahaha..


Gambar aku konvo yang dalam dewan takde.. Sebab vendor yang amik gambar tu cabut lari.. Hahaha.. Tu muka tension cam ape...

Pastu kalau cuti sem, mesti aku cam meroyan skek... Sebab dia takde.. Hukhuk... Sehari ok.. Hari kedua ok.. Hari ketiga.. Mula laaa aku suh dia balik Penang.. Hahaha... Sampai last2, bila cuti sem, dia pun cari keje kat Penang... Dia pun kata boring duk umah takde buat apa2.. Baik keje kan.. So dari dia keje kat tempat lain, baik ler dia keje kat Penang kan... Last2 keje dengan ayah aku pun ada.. Hahaha.. Tu yang best tu... Orang boleh lak ingat dia anak ayah aku... Sebab diorang kata ada iras2.. Aku ni takde langsung muka ayah.. Macam-macam..


Rindu giler kat mamat ni dulu.. Hahaha..Giler gatai...

Banyak laaa lagi kesah masa kat USM yang dicutshort kat sini... Mana larat nak citer bende 3 tahun dalam satu entry kan.. Hahaha.. Nanti aku sambung pulak zaman lepas grad.. Cari duit nak kawin okies...


Monday, December 13, 2010

Kisah Cinta.. Part 1



Apa kes tetiba si Mashithah Hasim ni nak keluarkan kisah cinta beliau? Hahahaha... Ni sebab angin kus-kus anniversary yang ke-4 dah dekat... Mula laaa duk mengimbau kisah silam balik... Sapa nak baca, baca... Takmo baca, takde hal punya.. Takde kuiz kasik hadiah ok.. :p

Part 1: Kisah Perkenalan laaa kot eh?



Mrsm Taiping... Sekolah budak-budak pandai.. Kata orang laaa... Tapi aku tak pandai pun.. Hahaha.. Kalau pandai mesti laa aku dah jadi doktor ke, engineer ke.. Blaja kat oversea ke kan.. Kekeke

Kitorang sama-sama sekolah kat Maresmart nih... Encik Pejoi tua setahun.. Makna kata, dia Form 5, aku Form 4..

Kenal melalui IRC.. Hahaha.. Habis laaa satgi Encik Pejoi ketuk kepala aku sebab keluarkan kisah cinta IRC kitorang nih.. Dulu, kalau cuti jer, balik umah, mesti layan chatting kat IRC.. Tapi IRC kan ada banyak2 channel kan.. Cam TV ler pulak.. Ada channel2.. Hahaha.. So channel yang aku slalu layan adalah #PKPIX, #maresmart, #mrsm.. Siap jadik admin lagi channel #PKPIX dengan #maresmart tu.. Memang kat sekolah pun orang kenal aku sebab minah chatting.. Kakakaka..

Yang bestnye chatting ni, boleh jer layan padahal kat sekolah tak kenal pun... Ramai laa jugak senior2 laki yang datang tegur "Ni are_shie tu eh?".. Tapi kebanyakannya mmg aku kenal aku chat dengan sapa.. Kecuali beberapa orang.. Tapi last2 semua aku kenal aku chat dengan sapa sebelum diorang grad dan move on..

Kecuali laaa sorang mamat nih.. Sampai dia dah habis SPM, memang tak datang tunjuk muka pun... Apa ek nickname dia dulu nih... Haaaa... ^Protoss.. ke Protoss^.. Camtu ler.. Nanti aku confirm lain dengan tuan punya badan.. (Lama dah laaa... Lupa dah... :p)

Disebabkan hanya kenal di alam maya, makanya bila dia dah pi matrik.. Cam lost contact jer pun.. Sebab cam tak penting pun kan.. Muka pun tak pernah tengok... No phone pun tak pernah tukar.. So kalau jumpa kat IRC, jumpa laaa.. Kalau tak, takde laa duk ingat ke ape.. (Sebab masa tu duk chatting dgn org lain gak laaa kan.. :p) *Kisah lama naaa abang... Peace! :p *

Tapi pernah aku pi outing, pi CC, tetengah chatting, dia ada... So chatting punya chatting, dia tanya, tengah outing ke? Aku pun yer kan jer ler.. Dia tanya nak gi makan ke pas keluar CC tu.. Aku bgtau kata lepas tu nak pi beli Yong Tau Foo kat Stesen Bomba... Stesen Bomba tu yg tempat makan Yong Tau Foo, Doli Char Keow Teow dulu2 nih..Pastu dia cakap nak jumpa kat situ.. Aku pun tak kisah jer sebab kitorang ramai.. Bagus gak kalau kenakan beliau belanjer member aku ramai2... Hahaha.. Bila lagi nak kenakan budak yang dah masuk matrik yer tak?

Agaknya beliau pun tahu taktik aku itu.. Beliau tidak memunculkan diri.. Hahahaha.. Kitorang pun takde ler tunggu berejam-jam.. Pas sudah makan terus balik... Masa tu takde laa frust ke ape ker.. Sebab cam ada instict yang beliau takkan mai.. Hahaha... Yer ler.. Bukan aku kenal pun kan... Tapi pastu balik maktab, aku carik balik majalah maktab.. Tengok muka dia yang mana satu sambil pikir "Ooo.. Ini aaa mamat yang tipu aku kata nak jumpa tadi yer..." Hahaha

Pastu sampai laaa aku masuk Kolej Matrikulasi Melaka... Masa tu dia kat USM dah... 1st year Sccomp... Ada sekali masa kat matrik ni aku kena balik Penang, sbb pi interview JPA.. Dah balik umah kan.. Apa lagi.. Chatting laa kan.. Jumpa laa balik Encik Protoss ni.. Malam tu beliau mintak no hp aku... Aku kasik jer ler..

Start from there, seminggu 2-3 kali gak ler dia tepon aku... Tetengah malam... Sembang apa ntah... Macam2 laaa.. Tapi aku ingat, banyaknye merepek jer.. Hahaha.. Duk lawan Penang lagi best dari Taiping laa.. Apa ler.. Pernah gak gayut kat telepon tu sampai aku tertidur.. Sedar2 esok pagi tu, handphone kat tangan duk terbukak lagi.. Masa tu pakai hp yg ada flip tu kan.. Hahaha.. Tatau aa beliau dengar aku berdengkur ke ape.. :p

Memang suka laa kalau Encik Pejoi telepon.. Sbb macam boleh citer ape jer dengan dia.. Dia layankan jer.. Hahaha..

Pastu bila kena isi borang UPU.. Dia yang banyak bagi nasihat nak pilih course ape.. Uni mana.. Aku mmg tak nak U lain kecuali USM masa tu.. Sebab dah serik duk jauh.. Malas nak berulang naik bas sampai berejam2.. Encik Pejoi laa yang bagitau, pilih jer Sccomp kalau camtu.. Aku pun isi Sccomp as 1st choice.. Yang lain2 sampai 5th choice adalah course tak kisah.. Asalkan USM.. Hahaha..

Sampai laa dah habis matrik, aku balik Penang... Lagi laa sakan bergayut dengan chatting.. Sebabnya dah sama2 Penang kan.. Pakai public phone pun dah murah.. Hahaha.. Tapi masih tak pernah jumpa gak..

Bila hari result UPU keluar, yang ni yang aku ingat skali.. Aku tak sempat nak check sebab aku atas jalan masa tu.. Pergi Balik Pulau, pergi Taiping.. Ikut mak aku sebab ada kenduri.. So memang tak bleh nak check.. Masa tu mana laaa ada hp ada 3G nak online di mana2 kan... Yang Encik Pejoi ni, start kul 10am telepon.. Tanya dah tau ke dapat mana.. Aku cakap belum check.. Satgi kul 12pm telepon lagi.. Tanya lagi.. Kul 2pm satgi call lagi... Aduiii.. Dia pulak beriya.. Selang 2 jam dia duk telepon.. Pastu marah aku apsal aku tak check2 lagi.. Hahaha

Bila dah tau aku dapat USM, sama course pulak dengan beliau, terus offer buku apa semua... Aicehhh.. Senior laaa katakan... Hahaha.. Aku pun ok jer ler dah orang nak kasik kan.. Jimat skek duit aku yang ntah dapat PTPTN ke tak tu...

*nanti sambung lagi... :p

Reunion AIGS PMR1998 & SPM2000



Reunion ni buat kat Air Itam Teambuilding Centre.. Nak kata jauh, takde lah jauh sangat.. Tapi tempat dia.. Mak aiiii.. Naik bukit macam kete kita sorang2 jer atas tu.. Dah laa pusing2.. Hahaha.. Kami nyaris2 patah balik sebab takut sesat masuk hutan ke ape nih...

Mujur laaa sampai jugak walaupun dalam hujan lebat... Penang asik hujan jer sekarang nih kan.. Sampai pun dah pukul 10.45 camtu... Agenda patutnya pukul 8.30am untuk register tapi sbb Cik Organiser, Cik Diyana Al-Fauzi kata tak kisah asalkan within 8.00am to 6pm, mujur ler.. Hahaha.. Kalau kata wajib 8.00am sampai pun, mesti kami sampai lambat gak.. We're just not morning type especially kalau weekend2 nih.. :p

Layan gambar jer ler yer.. Maleh nak menaip dah..


Linda and Hastura...


Yus dengan Hastura yang tengah layan karaoke.. Pepagi dah karaoke reunion kali ni.. Hahaha.. Sebab tak semua sampai kan.. So aktiviti pun santai2.. Ada yang sembang, ada yang makan, ada yang karaoke.. Yang encik2 suami ada yang layan pool...


Oh.. Yang anak lelaki pun layan pool jugak? Hehe.. Tapi dah duk atas meja pool dah.. Kekekeke


Ni pulak keje anak perempuan.. Orang duk karaoke, dia duk menari.. Hahaha..

Wanis dengan Amni baru sampai... Jenuh gak dia telepon tanya jalan.. Hehe


Ni duk tengok aturcara majlis kot...


Antara agenda hari tu... Uji otak berkarat ke tak... Puzzle logo sekolah.. Hehe.. Memang laaa aku tak ingat camne rupa bentuk logo sekolah dah.. Jenuh nak susun puzzle tu...


Me, Eesya and Rania... Baby Yus... Hehe.. Dah lama tak dukung baby nih.. Janggal lak rasa...

Kitorang terpaksa chow pukul 1.30pm lepas lunch sebab Abg E ku sayang tu balik dari KL terus nak shoot tengok Harry Potter... So geng2 yang datang petang, sorry laaa tak sempat nak jumpa.. Tapi ni aku curik gambar Hanie upload kat sini.. Hahaha



Group photo.. Aku dah takde.. Sudah pulang...

Thanks for the organiser and the AJKs... Sbb benda ni sukarela kan.. Korang did a great job.. Souvenir pun banyak giler.. Tak sempat lak amik gambar... Next year boleh buat lagi... Hehe.. Tapi tu laaa... Kalau yg kawan2 PMR98 yang lepas tu gi sekolah lain join lagi ramai, lagi meriah kot... Ni aku sorang jer pagi tu.. Sob Sob...


Sunday, December 12, 2010

My First Red Velvet Cake - Tiru Tajuk Reena..



Kakakaka... Peace naa Reena... Sapa suh tak mai reunion...
Aku curik tajuk dah sebab tatau nak letak tajuk apa ntah... :p



Red Velvet Cake by Kak Intan

Kak Intan tu bukan ler intancintankintan tu yer... Hahaha.. Adeh ler..
Awat laa nama sama pulak...

Ni Kak Intan anak sulung Mama aku (babysitter aku dulu masa kecik2) yang sekarang duk kat Shah Alam... Jauh aku pesan ni.. Hahaha.. Sebab Kak Intan nak balik Penang.. Dan Red Velvet ni pulak gah sangat di alam blog ni.. Aku pun teringin laa nak try...

Memang sedap laaa kek Red Velvet a.k.a Red Kebaya Kak Intan ni... Harga pun berpatutan... Homemade nih ok... Bukan beli kat kedai...

Pandangan aku, sedapppppppppppp sangat... Kek pun tak merah sangat sampai menakutkan seperti yang pernah aku tengok gambar2 dalam blog member2... Cream cheese pun smooth jer dan yummy... Rasa cam harmoni dan bahagia jer bila makan kek ni.. Hahaha

Ada yang berminat ke? Kalau ada, nanti aku tanya kak intan tu dia nak amik order ker tak.. Tapi dia kat KL laaa...

Sedap wehhh... Tak tipu!

Habis diet aku... *Bila pulak aku diet? Hahahaha*


Thursday, December 9, 2010

Update Trial SRK Day 3



Tadi pi ambik budak tu, kelam kabut pi awal sikit takut bad mood pagi tadi.. Kot laaa duk melalak cari mama dgn abah dia...

Sekali sampai2, diorang tgh photoshoot gambar sbb budak 6 years semua dah last day kan.. Nanti nak masuk Darjah 1...

Cewahhhhhhhh... Cik mek kecik tu pun join the photoshoot session ramai2... Boleh buat tak nampak mama dia... Seronok punya duk amik gambar..

Pastu teacher dia kata dia jenguk jap pas kitorang cabut lari tu.. Carik laaa tu .. Pastu dah tengok takde, slamber jer masuk classroom join the singing session..

Aiyooo... Banyak drama queen tau budak ni.. Bikin hati mama dia susah saja...

Pesanan cikgu sbb dah last day : Next year mai sila pakai sepit rambut.. Sebab rambut Eesya duk jatuh tutup mata.. Hahaha.. Baiklah... Nanti kita pi shopping sepit rambut banyak2 ok Eesya....

Kisah Trial kat Smart Reader



Hari ni hari ke-3 budak Eesya pi trial kat Smart Reader Bayan Bay, berdepan dengan B-Suite tu... Intake memang start umur 3 tahun.. So trial ni untuk next year laaa..



1st day ok... Mama pegi pukul 11.30am duk happy tengok kelas budak umur 5 tahun duk menyanyi sambil main London Bridge is Falling Down.. Tapi teacher kata dia nangis kejap sebab teacher pergi toilet.. Takde adult dalam class tu.. Bila tanya dia "Why u cry?" Dia jawab.. "Because Eesya cari mamalah...." "Laaa.. Kan mama dah kata... Mama go work.. Eesya go school.. Anything you can ask teacher..." Dia jawab balik.. "Teacher takdeeeeee.... " "Teacher pi mana?" "Teacher pi toilet..." Aiyakkkk... Hahahaha... Teacher pi toilet pun nak nangis ke? Lenkali Eesya ikut jer ler teacher tu pegi toilet... Hahahahaa... Pastu tanya fun tak dekat school.. Jawab yes... Tomorrow nak go school lagi tak? Jawab Yes... Ok... Lega sikit hati... Tapi bila balik, minum susu tak sampai sekerat.. Terus tido... Lama pulak tu tido... Penat sangat kot...

2nd day... Lepas hantar ok jer.. Tapi bgtau kat dia "Ok aaa.. Mama go to work ok... Eesya stay with teacher... Later mama come ok.." Dia jawab.. "Ok..." siap bye-bye lagi... OK.. Lagi lega... Bila balik, teacher kata ok.. Tak nangis langsung.. Dalam kete terus "I'm so sleepylah mama..." Hahahaha.. Kesian dia penat dan ngantuk... Tapi yang lawak, bila tanya dia "Friend Eesya kacau Eesya tak?" Dia jawab "Yes.." Mama tanya balik.. "Friend buat apa kat Eesya?" Dia jawab "She do like this.." sambil buat cubit pipi dia dua-dua belah... Hahahaha.. Ada budak cubit pipi dia laaa tu.. Pastu mama kata "Eesya cute sangat kot... Tu friend Eesya geram tu..." Dia jawab "TULAH.." Hahahaha.. *pengsan.. anak sapa laaa perasan sangat nih...*


Penat... 2nd day go to school... Kul 9.30pm dah sleep... Susu pun tak dan minum...

Hari ni 3rd day... Dah last day trial sebenarnya.. Pi laaa dengan abah Eesya nak register semua... Lepas dah bayar, mungkin agak lama laa kat situ kan.. Selalu pi2 terus tinggal jer... Eesya sudah buat muka tak bagi balik.. Nak melekat jer.. Teacher dia pun pasang lagu buat singing time pun, dia buat nak tak nak jer.. Selalu kalau dengar lagu kemain lagi menggedik kan... Tapi pastu terpedaya gak masuk classroom, kami berdua terus lari tinggal dia.. Hahahaha.. Tatau aaa nangis ke apa tu.. Satgi pi amik nak tengok teacher dia report apa lak.. Kakakaka...


Wednesday, December 8, 2010

Betul-betul Konspirasi...




Ni masih berkisar sari berita tak berapa penting semalam...

Ni tambahan luahan hati dan perasaan yang lagi memusykilkan...

Ingatkan Sentra dan Wira jer ada penyakit berjangkitkan...

Rupanya....




Encik Unser pun sama...
Ada ka tengah naik Unser nak pi amik Sentra kat workshop, boleh lak bergoyang sakan macam naik lori sayur?
Serius nih.. Bergoyang macam naik machine gendang gendut tali kecapi...
Habis lemak kat perut semua terbakar akibat goyangan tu..

Last2 bawak 40km/jam jer... Sebab takut semua part Unser tu tertanggal sementara nak sampai workshop kat Gelugor tu...


Pembedahan untuk mencari punca apsal Encik Unser bergoyang sakan sedang dijalankan...


Tayar beliau bengkak rupanya...
So permukaan jadi keras dan menyebabkan goyangan sakan tak hengat dunia...


Masa tengah check tayar Unser tu pulak, sampai laaa pulak si manja cayang bucuk intan payung yang kaler biru ni pulak...


Ni pulak kes tak bleh start juga tetiba (againnnn.... after dah repair 2 minggu sudah...) ..
Abang aku drive kete ni pegi Adventist jap sebab dia balik dari KL naik flight...
So dia declare dia akan guna kete ni seminggu...
Alih2 kat Adventist dah tak bleh start... Hahahha...

Workshop Superstar ni dah jadi macam workshop family aku pulak... Tak caya?


Kiri adalah Encik Unser... Kanan adalah Encik Wira...


Kanan adalah Encik Unser... Kiri belakang nun yang nampak secoet tu adalah Encik Sentra yang dah sihat walafiat...
Hahahaha...
Tak macam workshop kitorang jer jadiknya?


Diagnosis penyakit Sentra:
Perkara utama adalah bateri.. Disebabkan kitorang dah panggil pomen kat dengan rumah untuk tukar bateri baru, tapi masih tak leh start.. Makanya terpaksa ditow ke workshop ni..

Kata Encik Workshop Superstar:
Aiyaaa kak.. Ini memang masalah baterilah.. Tapi you panggil pomen tu, dia tak tau ka itu Sentra lepas tukar bateri kena reset balik dia punya censor? Itu pasai saja maaa...

Itu pasai saja maaa sudah caj aku Rm60 untuk reset benda alah censor tu.. Hahaha.. Campur dengan tukar bateri baru, melayang RM320...

Diagnosis penyakit Wira:
Ini pun sama jugak kak.. Bateri problem.. Takde kene mengena dengan sakit 2 minggu sudah punya.... Ini bateri dari tahun 2008 laaa.. Sudah lama...

Wira pulak takde censor mensor apa yang perlu direset.. So kena RM200 untuk tukar bateri baru...

Diagnosis Penyakit Unser:
Tayar bengkak saja ni... Sikalang I tukar pakai you punya tayar spare... Nanti you pi tukar tayar ok? Free saja nih.. I takda charge u apa2...

Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... Amik..... Diorang 3-3 ni memang berpakat berkonspirasi menentang kami....

Pasni aku akan asingkan Sentra dari 2 sedara maranya yang lain... Semua kuarantin duk jauh-jauh.. Jangan harap korang nak sembang2 pakat kenakan kitorang lagi... Cesss...

Tuesday, December 7, 2010

On Tow...



Sari berita tak penting sangat tapi agak meruntunkan jiwa...

Encik Sentra itu kena naik tow truck smalam...

Tido kat workshop...

Tatau penyakit apa...

Tetiba duk tersedak2 nak start engine...


Encik Hamid tengah mengusahakan untuk melekatkan Sentra...


Dah berjaya dinaikkan...


On the way ke workshop...


Dah sampai workshop..


Ni workshop yang kitorang dah biasa...

Mujur laaa telepon Etiqa Takaful untuk tow truck...

Kalau tak, dah kena bayar RM70 at least...

Dan mujur gak tak bleh start masa belum keluar umah...

Kalau tak, naya jer tersadai kat mana2 ntah...

Soalan:

Kereta boleh berjangkit sakitnye ke?

Sebab Wira baru jer buat hal yang sama 2 minggu sudah...



Adakah PENYAKIT BERJANGKIT????




Monday, December 6, 2010

Kenduri and the flower gurls...

Our trip to KL went pretty well tho dalam keadaan batuk2 dan eesya pulak demam2.. Mula ingat nak cancel jer tak nak pergi.. Yer ler.. Dah budak kecik tu demam and abah dia tak ikut sekali sebab keje.. Lemah skek sangat mama dia nak pegi..

Tapi mengingatkan arrangement semua dah buat, ticket flight pun dah beli.. Encik Pejoi pun kata pergi jer.. So kuatkan semangat, pergi juga laaa...

Alhamdulillah kat sana Eesya dah tak demam.. Agaknya sebab sibuk jumpa Kakak La idola dia tu... Terus lupa nak demam.. Hehe

Masa kat kenduri lak, tetiba diorang jadik bidan terjun flower gurls.. Diorang ni mmg slalu pakai baju sama kalau ada 2-2 skali...





Nanti upload gambar lain.. Maleh nak transfer gambar lagi.. Eesya pulak balik2 Penang sambung demam balik... Aduyai...

Blog from Blogspace

Thursday, December 2, 2010

D.E.M.A.M



Baru baik demam...
Demam yang sangat teruk sepanjang 27 tahun kehidupan...
Tapi demam tu dah beralih arah kat si kecikku Eesya pulak... Aduyai...
Semoga Eesya cepat sembuh...
Satgi nak gi KL pulak camne kalau duk demam2 lagi?




Related Posts with Thumbnails