EESYA

AARIZ

Monday, January 25, 2010

Eesya 2nd Birthday...

Tadaaaaaaaaaa.... the besday gurl...

Wohooo... sudah 2 tahun anakku itu.. sudah lagi bukan golongan baby.. walaupun selalu jer perasan jadik baby lepas mandi bila dukung sambil pakai towel yg ada hood tu..

So, her birthday celebration is not as fancy and meriah cam kanak2 lain.. We decided to sambut kecil-kecilan and save the money for her bedroom set later.. haha.. biasa laa..zaman gawat kan..

We bought a an ice cream cake from Baskin Robbins and let her have fun blowing up the candle..


The cake.. nampak comot and sememeh bila sampai umah.. konsep garden ler konon.. kekeke...


Suka2 hati dia jer cucuk sana cucuk sini the candle.. mama biar jer ler.. tak leh marah besday gurl kan.. let her do what ever she wants...



Happy birthday to you... happy birthday to u achaaaa!! Dia ler nyanyi acha tu... haha.. org lain semua sebut eesya.. dah ler lama kemain baru padam satu candle.. sementara tunggu candle lagi satu berjaya dipadamkan, dah bertambah sememeh kek tu..


Besday gurl tension dengan mama yang potong kek tu sebab dia nak tiup lilin lagi.. haha.. mama lak bersungguh2 nak potong kek yg dalam tu agak keras.. sampai last2 patah aa pisau kek tu.. hahaha.. tak senonoh betul..

Pas dah makan kek and and lunch, abah beliau baru teringat beli topi, party set yg ada wisel ler apa bende tu semua.. boleh lak lupa.. hahaha.. pastu kasik kat eesya main.. sangat ler excited... bising satu umah dia tiup wisel tak berenti2...


Umi tengah meletupkan apa bende ntah.. eesya dah takut2 dah.. dia kalau takut jer muka mesti kerut2, pastu nanti "nak nenen!! nak nenen!!" hahaha.. agak2 emosi terganggu jer mesti mintak nenen..


Besday gurl tak abih2 lagi tiup wisel.. sampai nak amik gambar pun buat tak peduli dah.. hehe..thanks to abah yg sponsor kek itu.. mama jimat sangat besday eesya kali ni.. hahahaha.. time kaseh gak kat maktok yg sponsor baju eesya.. kat tok mama yg kasik hadiah besday.. dan ina (wife rahmat) opismate joi.. thanks..thanks..

Happy besday eesya.. semoga membesar di bawah rahmatNya..mama dengan abah sayang bangat sama kamu ok.. tak kisah ler orang nak kata apa.. eesya tetap permata hati mama dan abah.. luv u..muahhh muahhh..

Monday, January 18, 2010

chooiiii...besday...

oh... lama tak update blog.. bz sebab server buat hal.. macam mereng the server and also me, the admin.. choiii...

so besday ku hari itu, bolehkah the server buat hal? sepatutnya cuti, terpaksa gi keje.. dah ler malam tu stayback with the engineer sampai kul 11pm.. chooiii...

esok pagi, kul 7 dah terpacak depan bilik server.. make sure everything jalan.. smooth.. no down.. up only.. sampai kul 9.30am.. then me cabut.. choooi....

so after that.. balik.. rest kejap.. patut bawak eesya gi tgk school...kensel.. choiiii...

sbb bende yg plan tak jadik.. buat bende yg tak plan untuk menggembirakan hati yg gundah gulana sebab server buat hal.. TGK WAYANG!! hahaha..

so pegi gurney with encik pejoi, cik mastura dan cik suhana.. tgk citer avatar..3d... damn good.. damn nice.. damn cute.. damn damn.. choiii...

hahaha.. pastu gi makan kat chili's.. sampai kembung perut.. dapat brownies with ice cream free sbb besday.. nasib baik takde nyanyi2 lagu besday kat aku.. chooiii.. hahaha..

pastu balik.. spend time with eesya.. sian dia kene tinggal sbb mama gi tgk wayang.. bukan slalu yer eesya.. slalu tak sampai hati mahu tinggalkan kamu.. sbb besday mama, kasik can aaa ek.. nanti besday kamu, pegi ler tgk wayang...hahaha.. PHDC sudahhh...

ni eesya yg suka menyanyi lagu happy besday.. bukan mama ajar sbb besday mama dah dekat.. hehe

Sunday, January 10, 2010

The Legend International Water Homes

Lambat baru nak update citer gi PD hari tu.. hehe.. maklumler.. banyak tul aral yang melintang every time nak update blog nih... Tujuan gi PD hari tu adalah untuk menghadiri reunion sekolah yang konon nak buat di PD pada 26 Disember.. memandangkan umah kak masni yg kat bandar seri putra tu dekat dah dengan PD, so aku agreed..

Malangnya, reunion tu dibatalkan disebabkan sambutan yang kurang memberangsangkan.. macam yg aku bgtau kat organizer reunion tu, reunion tu jadik ke tak, aku tetap akan ke PD.. hehe.. sebabnya dah booking bilik.. kang kensel, mau mengamuk kaum kerabat haku itu..


The Legend International Water Homes.. jom kita terjah!


Pemandangan chalet/homes yang atas air...


Dalam bilik.. 2 King Bed..


Yang penting dan menyebabkan tempat ni dipilih? Sebab ada private pool.. hehehe..


Dan ada lantai yang tembus nampak laut kat bawah.. konon2 nak gi Bali tak mampu ler kan.. so duk jer kat mesia.. boleh ler gak nak merasa.. hehehe.. itu adalah anak patik yang suka hati makan roti sambil tgk fish kat bawah.. padahal tak nampak fish sangat pun.. sebab air laut di bawah nun bukan ler jernih cam air kat pulau2 kat sabah sinun.. hehe


Three of us in the pool.. budak itu sungguh sibuk nak mandi walaupun selesema tahap air pili..


tak habis2 duk melobi abahnya nak masuk dalam pool.. susah gak nak kawal budak ni bila pool depan mata 24 jam..


masa nak balik.. mama duk termenung memikirkan bila ler leh dapat umah yg ada pool camni.. kecik pun jadik ler.. hehehe.. si anak lak tgh mengucapkan selamat tinggal kat pool kesayangan beliau..


Sempat lagi budak ni main payung... bagus kan hotel ni.. payung pun ada spare dalam bilik..hehe


Akhir skali, mama abah yg perasan cam pegi honeymoon.. hahaha.. jadik ler tu kan yang.. nanti2 kita pi ler Bali ke pulak..

Kesimpulannya, hotel tu best dari segi penginapan jer ler.. Bilik luas, ada dapur, ada toilet asing, changing room... Yang lelain, hmmmm.... Dari segi breakfast, sangatlah ramai.. tempat pun sempit.. agaknya sbb cuti sekolah kan.. mmg ramai giler kat situ.. pastu masa nak check out, beratur panjang lebar nih.. bersabar aje ler..

Tips: sape nak pegi, tak yah pegi time cuti sekolah.. sekian.. sape2 nak pegi, ni link dia.. boleh ler tgk rate dan jenis bilik...


Ok bye! See u next time!

Wednesday, January 6, 2010

Aleesya Amani Mohammad Faizol is 1 year 11 months 1 week 1 day

Nanti Update pasal PD.. Sekarang ni nak update pasal eesya dulu sebab tadi tgk ticker eesya.. rupanya minah ni hari ni adalah sudah berusia 1 year 11 months 1 week 1 day.. banyaknya 1 kan.. hehe..


minah yg suka tiru buat2 gelak besar bila org tua bersembang..

sekarang ni sangat bahagia sbb eesya dah besar.. dah faham apa mama suruh.. dan dah pandai behave.. yang paling membahagiakan adalah bila bangun pagi, dia tengah staring at my face.. then bila bukak jer mata.. terus dengan happynye "yey.. mama wake up".. hehehe.. mmg ler terbalik kan.. anak bangun lagi awal pada mama.. tapi i feel so blessed with such a good kid like eesya..

eesya doesn't like to cry.. kalau dia nak apa2, dia akan bgtau.. dia akan cakap.. "nak nenen" kalau nak susu.. "nak artun" kalau nak tgk kartun.. "nak mamam" kalau nak makan.. "nak dudum mama" kalau nak tido atas riba mama.. "nak lat" kalau nak ikut solat.. "nak akun" kalau nak sesuatu yg dia tak tau nama..hahaha.. akun tu apa pun tak tau ler dtg dari mana.. so sangat senang menjaga beliau.. and i love her so much...

sikit lagi eesya dah nak masuk 2 tahun..cepatnya masa berlalu.. huhu.. ingat lagi time dulu dalam pantang, kalau nak tidurkan dia..letak atas riba..kepala dia kat lutut aku.. kaki dia sampai ke perut aku.. skrg dah tak muat dah nak tidurkan camtu..hehehe.. skrg kalau nak tidur, cakap jer.."eesya, jom sleep dalam bilik" terus dia bangun cepat2 masuk dalam bilik.. hehe..

Alhamdulillah...

Monday, January 4, 2010

Our Year End Vacation..Part 1

Habis suda training kat Bandar Utama, yang mana training tu merangkap ler skali Year End Sales aku kan.. training kat Centrepoint.. waktu lunch gi shopping baju eesya.. lepas habis training jer balik hotel terus pegi shopping kat OU..sebab hotel bersambung pintu dengan OU.. nasib ler waktu breakfast tak leh shopping sebab kedai semua belum bukak.. hahaha.. memang giler shopping tul duk KL..


sampai bilik, terus grab eesya, buh dalam stroller, mulakan mission.. :p

Pastu dah boring shopping kat OU, amik cab bayar rm8 dah sampai IKEA.. dari IKEA lak sambung pegi IKANO.. dari IKANO lak sambung pergi The Curve.. Pastu naik kete nak balik, singgah lak TESCO.. pecah rekod tul.. satu hari, leh menjejakkan kaki kat 5 shopping complex.. wahahaha..


Budak yg turut kene tempias shopping spree..


Eesya tgh POC kerusi dan meja kat IKEA.. tapi mama tak leh beli lagi ler sayang.. tunggu mama tunjuk gambar kat abah, pastu kami masuk meeting belanjawan eh.. :p

Lepas checkout hotel on that Thursday (b4 christmas day), kami terus check in kat umah kak Masni (kakak aku ler tu.. :p) kat Bandar Seri Putra.. memandangkan bandar Seri Putra dengan Nilai 3 adalah sejauh 10 minit perjalanan berkereta, sambung lak shopping2 malaysia kat Nilai 3..


2 org budak sedang POC sofa budak pulak sambil buat peace yg tak jadik.. hahaha..

Malam tu, pegi LCCT untuk menyambut kedatangan encik pejoi yang sudah seminggu terpisah dari anak dan isteri.. kat LCCT pun bleh carik keje shopping lagi sambil2 tunggu flight encik pejoi sampai.. kekeke..

OK.. nanti part 2 baru citer trip to PD lah.. no more shopping2.. entry kali ni diakhiri dengan aksi 2 org budak yang sudah bosan shopping menari tergedik2 dengan over skali kat kedai carpet nilai 3.. hahahaha

Related Posts with Thumbnails