EESYA

AARIZ

Wednesday, April 28, 2010

Mode Bercuti dah start dahhh...






Esok cuti...yeay!!!

Nak pi Teluk Intan.. Sabtu kenduri kat Bagan Dato...

Pastu pi Ipoh.. Ahad kenduri kat Ipoh lak...

Wahhhh.... capatlah hari ini habis......................

Sekian...





Tuesday, April 27, 2010

My Handy Amani...

Weekend lepas adalah weekend sangap sebab duk umah jer.. buat keje rumah.. masak.. Keluar pun just hari sabtu pagi sbb bawak eesya gi tumble tots.. camni ler weekend bila si suami kene keje.. hehe..

So balik dari Tumble Tots, aku lipat kain depan TV.. sambil si eesya tengok channel 613 tu.. tetibe jer si anak rajinku ini, ambik wet tissue dan memulakan projek...


Dirty sangat laa rak tv nih.. meh kita lap...


Lap laa tu konon.. tapi sat2 tgk tv.. sambil menyelam minum air yer eesya...


Tempat remote ni pun dirty nih... meh kita bersihkan...


Hmmm... sempat lak dia tengok tv...


OK.. sambung2... Belah sini pulakkkk... oh.. skrg eesya sangat suka menggunakan perkataan 'pulak' dan 'kot'.. :p


Tisu dah dirty.. pegi buang dalam tong sampah.. ambik yang baru.. tapi mata still kat TV lagi..


DVD ni pun dirty gak nih..haihhh.. duk umah atas camni laaa..habuk banyak..


Haaa... ini mmg sudah lebih... dalam DVD takkan masuk habuk gak eesya ooi? abih aaa lingkup mamanye DVD hindustan ni.. efisien sangatlah konon nih... huhu


Lap bahagian bawah pulak yer puan-puan.. kita haruslah lap secara menyeluruh dan sama rata.. hahaha


Alamak... Next adalah Mickey Mouse.. tapi masa ni mama sudah warning "Eesya, kalau nak tgk TV duk blakang skek!!"

Tetibe dia jawab.. "I can do it mama!"

Sambil 2-2 belah tangan cepat2 lap rak TV tu.. hahaha.. kecah yer kamu...


"All done!" kata eesya... oklah tu kan.. kire bersih dah aa tu.. :p


Patutlah tetibe jer "All done!".. rupanya nak layan Mickey Mouse yer.. pandai kamu yer.. tapi takpe ler.. sbb rajin punya pasal.. mama kasik chance.. hehe

Rupanya bukan takat tu jer.. Esok hari ahad pagi tu.. eesya terbangun tido sebab mama tengah vacuum hall.. dia mmg takut skek dengar bunyi vacuum cleaner tu.. so mamai2 tu, duduk statik jer atas katil.. sampai mama habis vacuum.. alih-alih, masuk bilik dia..ambik vacuum toy dia tu..


"My turn!!!" dia plak nak vacuum.. hahaha.. suka hati ko ler labu...~


"Cleaning time..cleaning time" ikut vacuum tu nyanyi..

Rugi plak vacuum mainan tu tak leh sedut habuk betul2.. kalau tak, senang dah keje mama lagi satu kan eesya.. hehehe.. dah sudah tu, bawak dia gi mandi swimming pool.. ajar berenang skek.. dah umur 2 tahun lebih pun tak reti berenang lagi.. apa daaa.. mama dulu darjah 5 baru pandai tau.. haha.. tetibe jer..

Pas naik dari pool, ngamuk nak pakai baju kurung.. dalam banyak2 baju, apa kes plak nak pakai baju kurung? ingat ada kenduri kawen ke hari ni? tapi sbb maleh nak layan, aku pakaikan jer baju kurung kat dak eesya ni without the kain.. cam serabut beno nampak dengan kain meleret2 duk kat umah.. hahaha

Alih2, pegi amik tissue lagi.. lap meja makan..wahhhhhh.. ini sudah bagus!!~


Beriya kan mengelap.. hahaha.. masa ni mmg haku suka2 hati dah gelak besar.. tak yah susah2 dah ok pasni nak lap mengelap.. i dah ada anak dara yang rajin dan berkaliber.. muahahahaha


Serius kemain muka dia duk mengelap.. hahaha.. I love u lah eesya.. muahhhhhhh.. Next week plak kita cuci-mencuci rumah yer sbb weekend ni kita outstation... daaaa~

Monday, April 26, 2010

Diapers punya cerita..

Hari ni nak cerita bab diapers si dak eesya nih.. sekarang nih beliau pakai 3 jenis yang berikut:


1) Huggies Dry (siang) - kalau sale slalu dalam RM32.99.. kadang2 time bila t*sco dgn g*ant buat main giler harga, sampai rm47.. giler per?



2) Mami Poko Pooh (malam) - kalau sale dalam RM32.00 paket yang sederhana dapat free 2 pants.. pernah beli dapat 4 free pants.. tu pun dah cut cost banyak tu.. paket besar slalu kalau divide, harga lebih mahal dari paket sederhana.. so kene berhati-hati..



3) Huggies Pants - pakai bila outing dan outstation dan roger and out.. haha.. kalau sale RM27.99.. tapi sunshine pernah sale sampai RM25.. masa tu mmg aku angkut perabis..hehe





Kenapa lain-lain siang dan malam?

1) Sebab siang pakai sekejap2 jer.. dalam kul 7 pagi salin baru.. kul 9-10 pagi dah mandi.. so salin lagi.. petang pun sama..

2) Mami Poko jer tahan semalaman dengan budak eesya ni.. salin kul 9-10 malam, sampai esok pagi kul 7 pagi ok lagi.. kalau weekend yang mana mak budak ni bangun lambat, kul 8-9 pagi camtu duk ok lagi...

Plus aku mengadakan kepercayaan ini.. kalau pakai cutting yang sama hari-hari..24/7.. nanti akan ada bekas kat keliling pinggang ke peha.. haha.. kepercayaan ini diambil kalau org dewasa pakai undies yg sama jer pun akan berbekas kan? haha..suka2 hati aku jer buat kepercayaan sendiri...

So kalau nak keluar, baru pakai yg pants sebab senang tak yah nak baring apa bagai.. tapi kadang2 aku malas pepagi tu nak kecoh2 baringkan dak eesya nih, aku bagi jer pakai yg pants tu.. hehehe..

Tips untuk jimat: Pakai mami poko utk malam.. harga dia kalau sale leh jatuh dalam RM0.79/sekeping better than Huggies kalau kena bangun salin tengah malam yg mana harga dia kalau RM0.58 x 2 = RM1.16.. see.. dah jimat kat situ kan kan kan?

Oh.. saya mmg kalau pegi beli diapers akan keluarkan calculator.. hahaha.. plus, jangan tanya kenapa tak pakai cloth diapers.. :p

*Gambar adalah digoogle.. so bukan saiz dan packaging yang sebenar..

Sunday, April 25, 2010

Jalan2 Bloghopping cari makan...

hahaha... sebagai seorang yg bukan 'pemasak' mmglah sumber2 jalan-jalan cari makan aku banyak.. kenapa saya bukanlah pemasak akan diceritakan di kemudian hari.. hari ni just nak share some of the pembelian makanan melalui blog-blog di seantera dunia siber..

1) zanaz biz


strawberry cream puff.. nice.. fluffy.. tak manis sangat.. ngam2 jer..

cheese brownies.. sangat sedap.. bila simpan dalam peti sejuk, lagi lama lagi sedap..serius..

Macaroni Gratin.. ini favourite budak eesya.. dia suka beno kalau makaroni2 nih..

Bisnes zanaz ni ada macam2 selain dari 3 yang di atas.. silalah lawat sendiri.. yang bestnye sebab setiap jumaat, sabtu dan ahad, zanaz akan ada free delivery ke PISA.. hahaha.. tu yang aku sangat suka.. kalau tatau nak makan apa weekend tu, leh order siap2 hari jumaat kan.. bagus tak.. plan mesti mau bagus punya.. kui2..


2) julz choc

Ni adalah kawan kat usm nih.. julie buat bisnes coklat homemade, tart cheese.. so ini adalah hasil pembelian semalam daripada beliau..


Cheese tart.. satu sudah hilang sbb aku sudah ngap.. hahahaha.. sedap dan berkrim...filling pun banyak sampai meleleh2..

3) awincupcake

kat awincupcake ni, dah 2 kali aku order tapi suh delivery ke opis encik pejoi kat kulim nun.. buat surprise kat beliau sempena Anniversary dan Father's day.. next time kena ubah taktik dah.. haha.. dah basi kang asyik2 hantar cupcake jer.. tapi cupcake senang skek encik pejoi nak share2 dgn member2 opis.. kalau kek segabak tu, mau segan plak dia nak potong di khalayak ramai.. husbandku kan pemalu.. hehehe..


cupcake anniversary.. banyak ler love2 apa bagai kan.. hahaha.. cam getik sikit.. tema adalah "LUV U 1,2,3,4 ever" hahaha.. serius sangat getik...pepaham ler seminggu tak jumpa sbb aku kena pi training kat kl.. encik pejoi lak tak leh ikut sbb keje.. so menggunakan khidmat awincupcake ler untuk memeriahkan suasana anniversary di perantauan.. encik pejoi hantar kat i roses dgn Ferraro Roche.. jangan mare~ hahaha


Ni plak cupcake untuk Father's Day.. Komputer, Kereta, Chelsea dan OWNING adalah kegemaran beliau.. sapa yang kenal encik pejoi, tau aaa dia nih kan.. hehe

4) Midnitebaker

Midnitebakar ni plak bertapak kat Bandar Perda... tapi slalu lari2 ke Taiping, Perak.. (ayat tuan punya badan..hehe..) aku cari semua yg ada kaum puak keliling.. hahaha.. so far dah 2 kali berurusan dgn Midnitebaker ni...


Ni cuppies masa adik encik pejoi a.k.a encik pak ngah bertunang bebaru ni.. 100 bijik untuk bagi kat hadirin yang datang.... sedap, comel, dan berkrim.. hehe


Yang ni pulak cuppies masa adik pompuan encik pejoi a.k.a si aah tu dapat offer masuk UTM.. lama dah ni.. tahun 2008 kalau tak salah..

5) mamazieza.. pernah beli kek besday eesya theme elmo dulu..mamazieza based in Bayan Baru gak.. so senang nak order apa2.. beliau gak ada buat baking class...



6) Ni plak cuppies masa besday eesya tu.. hasil tangan puan syerah omar.. skrg tak buat bisnes cuppies dan kuih raya dah kot.. dengar citer dah bukak bisnes baru jadik event planner.. hehe.. jangan tatau.. anak 2 org pun sempat lagik jadik besday planner apa bagai nih..




Yang lelain, banyaknya takde blog.. antara favorite aku lagi adalah choc moist by kak eiry PPJJJ.. dah laa murah.. RM5.50 jer..sedap plak tu.. plus ayam perap beliau juga.. senang.. beli siap2 ayam dah perap... balik, goreng ke grill jer.. tak yah susah2 pi market, nak cuci ayam, pastu nak perap apa plak.. hehe..

Gambar choc moist cake ni dicurik dari FB kak wanie.. hahaha...


p/s: selain gambar koleksi sendiri, yang lelain gambar diciluk dari tuan punya blog.. sekian, mekasih.. hehehe

Thursday, April 22, 2010

Aleesya... 2 Tahun 3 Bulan..

Adeh... dah besar rupanya minah kecik ni.. pagi tadi kejut bangun, takmo bangun tido.. buat tatau jer walaupun aku duk geletek dia.. tapi kalau nengok rupa dia tido, rasa sangat aman damai, tenang, cam nak sambung tido balik sama-sama dengan dia.. hahaha..


Tidur pun mesti ada gaya, mutu, keunggulan.. haha

Ramai kawan tanya pasal eesya ni sbb aku rajin duk buh video dia dalam FB kan.. maleh nak buh kat blog sbb blog takde feature untuk tolong rotate kan video.. haha.. diorang tanya pasal dia dah pandai cakap banyak.. and dia cakap pun takde pelat2 sangat..

Aku rasa takde ler petua apa yang diamalkan, ataupun makanan tambahan apa yang aku bagi kat minah kecik ni.. cumanya, yang perasan, mmg percakapan dia banyak ikut dalam series Barney.. ataupun kartun2 kat channel PHDC..613 tu..

Antara ayat2 dia yang aku leh cam:

" Whatcha doing?" - Phineas & Ferb
" It's working!" - Handy Manny
" Take a look" - dunno from where.. tapi suspected from PHDC
" Look at that!" sama gak..maybe PHDC
" Eesya cute.." sambil buat gaya tangan dua2 kat bawah dagu - Baby Barb from Barney
" Hihaa!!" sambil angkat topi koboi masa naik poney - sebijik cam lagu dalam Barney
" Delicous!" suspected PHDC

Ada lagi ler.. sapa yg duk layan video dalam FB aku tau laa.. maybe sampai korang dah jemu.. hahahaha.. tapi aku rasa mmg gitu aa sumber2 dia..

So sekarang ni aku mmg rasa langgan Astro channel cartoon tu mendatangkan faedah kat kitorang selain dari beli CD Barney.. sebabnya, kalau aku bukak CD Barney tu, dalam 2-3 kali, pastu dia dah tau dah.. contoh kalau hari tu aku bukak CD Barney Small & Big, so dalam 2-3 hari aku akan ulang CD yang sama.. pastu dah boleh nampak, dia dah start cakap "Big Balloon..Big Car, Biggest Baby..Small baby.." Kalau bukak yg In & Out pun sama.. pas 2-3 kali ulang, nanti kang dia dah start cakap "Inside khemah, outside car" benda2 camtu..

Pastu, selain dari menambah vocab dia, Barney gak mmg a helping hand to me (hahaha..mmg menggunakan ayat opening kat Barney) sbb bila bukak tu, dia akan ralit.. so aku boleh pi mandi, basuh baju, buat house chore.. dalam sejam camtu dia akan duk diam sambil minum susu ke.. ataupun tengok saja.. mmg banyak senang wooo..


Bagus punya duk layan Barney sampai tak peduli orang keliling..

Tambah2 plak kalau weekend, minah kecik ni mmg kul 7.30am akan bangun cam biasa.. mama dia lak malas nak bangun.. so aku just on kan cd Barney tu.. so I got an extra hour to tidur...zzzzzzz.. hahaha.. tapi kena make sure gak pintu bilik tutup supaya dia tak leh gi memana.. :p



Tuesday, April 20, 2010

Domino Offer...


Pagi2 check email, tetiba ada email dari Domino... aku kan subscribe segala newsletter.. hehe




3 SIMPLE STEPS TO REDEEM YOUR OFFERS:

Step 1 --> Login/Register at www.dominos.com.my
Step 2 --> Choose REDEEM COUPONS
Step 3 --> Enter coupon code:EDAP

*Not valid with any other promotions & discounts
*Surcharge applies for Double Decker Crust
*Limited delivery area to Klang Valley,Seremban,Penang & Johor
VALID UNTIL : 02 MAY 2010

So sapa2 yang suka makan domino, apa lagi.. silalah.. RM50 for 2 large pizza.. murah aa tu kan..siap ada extra cheese... nyummy!

p/s: bagus gak kalau ada org nak dtg umah, pastu malas nak masak kan.. hehe..

Monday, April 19, 2010

Eesya and Tumble Tots..

Kenapa eesya dihantar ke Tumble Tots?

Sebab dia seorang penggayat yang hakiki... bukan 'pengayat' yer.. pengayat adalah istilah untuk org yg suka mengayat aweks2 atau pakwes2 di tepi jalan.. penggayat pula membawa maksud org yang gayat.. haha

Korang tak caya budak ni gayat? Silalah bawak dia pi main slide kat playground.. dia dengan berani giler akan panjat tangga konon2 nak main slide tu.. tapi bila sampai jer kat atas, dia takkan berani turun.. siap menggigil2 satu badan.. pernah jumpa budak gayat cam eesya? aku sendiri pun tak pernah.. slalu nengok budak2 kemain lagi kalau dapat slide..turun tungging terbalik.. macam2 style ada...

Tapi budak eesya, naik boleh..turun tak boleh.. hahahahaha.. hish, tak baik sebagai seorang emak menggelakkan anak sendiri.. tapi mula2 mmg rasa kelakar.. apsal ler plak gayat sampai gitu sekali? tapi ada satu insiden yang berlaku kat playground tesco... yang membuatkan aku terfikir...dan termenung sekejap...

Insiden apa? ooo.. time tu.. eesya masuk yg playground yang kena bayar sekali masuk berapa rm tu..rm3 kot sekali masuk.. pastu dia main ler seperti biasa.. ditemani oleh si umi beliau.. sbb mama beliau lapar nak makan.. pastu main punya main, dia nak naik slide.. slide kat situ cam agak tinggi dan jalan nak pi ke slide tu, hanya kanak2 jer leh sampai.. kena panjat tangga, pastu lalu laluan kanak2 aa.. kiranya, adult tak leh naik dan sampai kat bahagian hujung atas slide tu.. pastu si eesya ni sampai2 kat slide...duduk... pastu menggigil tak leh turun..aiyokkkk.. jenuh nak jangkau dari bawah slide nak tarik dia turun.. lama giler duk usaha nak turunkan dia dari situ.. dia tak nangis... tapi gigil2 satu badan..adehhh..

so aku pun terpikir camne nak kurangkan skek penyakit gayat dia tu.. teringat ler dulu pernah gi trial class tumble tots.. so bawak ler pegi situ balik...



Siap2 nak pegi 'school'.. konon jer ler school.. it is more to playgym... sampai2, duduk dalam bulatan.. nyanyi2.. dance2.. pastu play time!

Takde gambar dalam tumble tots sbb polisi diorang tak bagi amik gambar.. tapi setiap minggu, susunan obstacles dia adalah berlainan.. ada panjat tangga yang lebih tinggi dari kepala aku ni, pastu gantung badan kat atas, swing badan, then lepas tangan supaya jatuh atas safety mat... ada plak yang kene lalu atas kayu untuk balancing badan, lalu kat dalam tunnel, macam2 ler.. so far eesya dah pegi 4 kali... nampak dah kurang skek gayat dia... kelas dia on weekend jer..45 minutes every session.. boleh pilih nak pegi sabtu atau ahad..

Lepas habis kelas, adalah waktu ronggeng.. hahaha.. sbb yang paling best pegi tumble tots adalah dia sebelah dengan queensbay.. so habis session jer, time for mama n eesya ronggeng ler kan.. :p


Melepak kat Borders.. minum kopi.. alamak.. anak aku dah gian.. cepat2 kena sorokkan dari dia.. kalau tak, boleh lak dia layan minum kopi...addicted to caffeine dah satu hal ler plak kang... mau jenuh mama dia nak cari solution plak... hahaha


Ngantuk plak minum kopi yer cayang? ke sbb penat main? hahahaha

Sunday, April 18, 2010

mak pesan...


Mak slalu pesan, kalau nak ajar anak, ajar dari awal.. jangan esok dah besar panjang baru kita nak larang benda yang tak boleh.. walaupun dia masih toddler, kadang2 paham, kadang2 tak paham apa kita cakap, kita kena gak terang kat dia apa yang boleh, apa yang tak boleh.. pelan2... lama2 dia akan paham..

so berbekalkan pesanan maktok itu, aku dah berbelas kali cakap kat eesya.. lepas draw, susun balik pensel kaler.. walaupun most of the time, aku yang simpan lebih.. kena sama2 simpan dengan dia.. kalau tak, dia biar jer.. so kalau sama2 simpan, aku dah susun 5 batang dalam box dia, dia baru aaa ada sebatang kot..

tapi disebabkan budak ini sangat suka draw, last2 mama dia pun dah tak larat kemas simpan dalam box.. suh dia simpan kat bahagian tepi meja yg ada tempat untuk cucuk2 pensel.. selain tepi tu ada ruang untuk letak pensel kaler.. asal tak sepah sudah ler kan..

tapi satu hari... di kala mama dia ralit buat benda lain.. budak eesya telah ghaib.. diam jer plak tu.. panggil pun tak sahut.. panik gak sebentar si mama eesya.. pegi2 depan kat hall, tgk2 ni haa keje dia...



lain yang aku suh buat, lain plak dia duk merepek buat.. adeh ler... penuh semua lubang kat kaki meja last2 dia susun pensel kaler..

takpe.. pelan-pelan ajar.. lama2 nanti pandai ler kan.. sampai terlebih pandai.. hahaha

Friday, April 16, 2010

Injured...

Pesanan awal penaja... abaikan hidung selesema budak eesya... hehe..

Balik dari keje 2 hari sudah, yg mana mama masih duk penin pala, batuk2, sakit dada etc, tiba2 masuk bilik, tgk maktok tgh lap mulut eesya dgn tisu.. berdarah2.. adeh ler anak mama... dia main lompat2 atas sofa bed, pastu terantuk kat sofa bed tu.. dah tergigit bibir.. injured ler plak...


dah muncung dah mulut anak mama.. merah menyala..


gambar closed up..bengkak dah bibir atas.. dgn bibir bawah...

mama buh gel gamat jer nak kasik baik.. pastu eesya dah tak berani dah melompat sana sini.. tapi rasanya sekejap jer tu.. kang dia lupa kesakitan itu, mula nak climb sana sini.. lompat dari satu sofa ke satu sofa..

so baby, careful next time ok.. belajar dari pengalaman k..


elok2 cute camni, kan dah injured.. haihhhhhhhh

Monday, April 12, 2010

Down... 2 Days..

Budak eesya walaupun demam, tapi tak down2 pun..Dari hari Selasa, sampai Sabtu demam.. 2 kali dah nebulizer.. tapi duk main sakan gak.. makan jer kurang..merengek pun tak sangat..

Tapi pastu, hari Ahad, mama dia lak sambung.. anak sudah pass baton kat mama.. Mama lak down with fever, flu, batuk, kahak, segala mak nenek.. tapi mama lagi memerap dari eesya time eesya demam.. at least dia demam dia leh main masak2 lagi.. siap "acha masak nacik goweng catu.. mama eat!".. tapi bila mama dia demam, jangankan masak.. berdiri pun tak nak.. asyik baring jer..huhu..

Tadi pegi keje, lepas semalam dah MC.. ingatkan ok.. alih2 dalam weekly discussion, sudah menggigil2.. kepala sudah denyut2.. aiyokk.. pegi klinik, sudah confirm virus fever.. so kena ambik antibiotic.. .sama MC lagi satu hari...

So.. sudah makan ubat.. sudah wengggg.. tidur time... adios..

Thursday, April 8, 2010

Bulat..Bulat..


Malam... kul 9.20pm.. atas katil.. sementara nak tunggu tidur..



Mama: What is this eesya? *tunjuk gambar shape segi tiga dalam buku*

Eesya: Triangay..(triangle)

Mama: Good! Yang ni? *Tunjuk shape square*

Eesya: Quare!

Mama: Ok..Good... apa yang bentuk cam square? *tunjuk gambar kotak hadiah dalam buku*

Eesya: Prejent... Surplise!!! (Present...Surprise!!)

Mama: Pandai... Yang ni plak? *Tunjuk gambar shape bulat*

Eesya: Bulat!!

Mama: Good.. apa yang bulat dalam bilik ni?

Eesya: *Diam.. mata pandang keliling bilik..*

Mama: See... jam bulat.. *tunjuk kat jam dinding..* lampu pun bulat.. *tunjuk kat lampu*

Eesya : Acha bulat-bulat.. mama bulat-bulat...*tunjuk kat diri sendiri dan mama*

Mama: Erkkkkk.. *pengsan*


Bulat sangat ke aku dgn anak aku nih??
Muahahahaha

Airasia offer lagi...



Haaa.. ini laa antara benda yg boleh melemahkan semangat eden.. AIRASIA Offer!!!! arghhh.. tension..

Tension2 pun aku dah beli tiket untuk bulan JUN ni.. muahaha.. sekian, mekasih..

RM78 sorang, pergi balik.. mana dapat? kui2..

Itu pun patutnya ada yg murah lagi (RM18 jer.. bayar tax saja satu hala RM9..tiket free) tapi sbb tarikh tak kena.. so tak leh ler nak amik..

Takpe.. RM78 tu pun consider murah dah.. tambah book seat RM10 pegi balik.. RM88.. beg tak yah amik.. hahaha.. bawak naik atas cabin 7kg.. sudaaaa.. kui2..

Untuk org yg mmg tak suka naik kereta cam aku ni, ada lemah2 badan, sengal2 tulang kalau naik kete jejauh, slalu2 ler check offer airasia.. mmg berbaloi! haha.. tapi bab delay2, ubah2 time tu, mmg tak leh kata apa aaa.. dah murah kan.. tapi aku naik MAS pun sama gak.. siap ada cancel flight tu, suh naik the next flight.. lagi aa baran aku time tu..

So eesya, nanti kita naik aeroplane KAKAK LA ko lagi yer.. hikhik.. Insya Allah...

Monday, April 5, 2010

Duduk Dulu naaa...



Duduk Dulu naaa...


Nanti...


Makcik...


Siapkan...

*
*
*
*
*
*
*
*

KOPI......~~~~~





hahahaha... makcik eesya tgh tunggu org mai masuk meminang pak ngah dia..

Sunday, April 4, 2010

Anak, Cucu, Cicit..

Oh... sapa2 yg suka tanya bila saya nak tambah lagi sorang anak, silalah memahami kekalutan saya di pagi hari.. di mana saya bukan saja perlu siapkan seorang anak (aleesya amani) untuk dihantar ke rumah maktoknya.. tapi kena siap2kan 2 lagi budak yang merupakan.............. cucu cicit saya? hahaha.. saya pun tatau nak istilahkan depa ni pangkat apa dah...

Eesya yg tgh minum susu on the way gi umah maktok.. ditemani dengan lagi 2 budak yg konon2 tgh minum susu gak tapi share satu botol susu? hahaha..

Boleh pagi2 saya kalut siapkan dia, salin diapers, buat susu apa bagai.. dia pun sibuk gak nak siapkan budak2 dua ekor tu.. "mama, botol nenen baby?" ... "mama, pampers baby?"... "mama, big baby?" sibuk tanya itu ini pasal anak2 patung beliau.. adehhh.. belum cukupkah tekanan kat mama nih eesya ooi??


Ibu mithali yg tengah check anak2 minum susu elok2 ke tak.. hehe


Ni laa cucu cicit saya tuan2 dan puan.. hahaha.. terpaksa ler terima kenyataan sekejap.. huahua

Thursday, April 1, 2010

Eesya..You're my sunshine..


Satu hari.. dalam kereta.. berdua dengan eesya..


Mama: Eesya, kaki takmo main gear..

Eesya: Tangan? *alih kaki.. buh tangan pulak*

Mama: No.. Tangan pun tak boleh.. untuk mama drive saja..

Eesya : What is this mama? *tunjuk kat gear*

Mama: Gear.. *dalam hati: "dia start dah...."

Eesya : Ni? *tunjuk kat handbreak*

Mama: Break..

Eesya: Ni? *Tunjuk kat stering*

Mama: Stering..

Eesya: Ni? *Tunjuk kat wiper controller*

Mama: Wiper..

Eesya : Oh... ni..... nyanyi-nyanyi

Mama: *hah? apa yg nyanyi2?* terus pandang eesya tunjuk apa.. rupa-rupanya tunjuk radio.. hahaha...

Mama: Bukan laaa.. nama dia "RADIO"

Eesya : Oh.. ediooo..

2 saat pastu..

Eesya : Ni kipas...*Tunjuk kat aircond* Kipas banyak-banyak... *sambil tunjuk tempat aircond yang lain... hahahaa

Tetibe jer tunjuk aircond tu kipas.. hahahaha.. saba jer ler anakku ini.. drive pun tergelak2 aku smalam.. adeh ler.. suka2 hati dia jer..


Big gurl yang banyak mulut cam mama dia gak.. hahaha..luv u sayang.. muah muah...

Duit Encik Pejoi Duitku Jua?

Isu yang cuba dikupaskan di sini adalah.. benar ke kita sebagai wife, rasa duit suami, duit kita.. duit kita adalah duit kita? hahaha.. cam forum hal ehwal islam lak.. :p

Ramai org cakap macam ni kan.. tapi yg betulnya, yg seriusnya, yg bebetul ikhlasnya.. adakah sebagai isteri kita mmg camni?

For me, kalau encik pejoi bagi duit kat saya, saya tidak sakan berbelanja dgn duit itu untuk membeli barang yg saya suka.. tatau ler kenapa.. rasa cam bersalah, serba salah, guilty, tak patut dan macam2 lagi.. duit dari saku encik pejoi slalunya saya akan spend wisely yg mana, untuk makan harian (bukan yg mahal2..yg biasa2 saja), beli barang keperluan eesya ke macam diapers n susu..bukan sbb encik pejoi marah, or tak suka, or what ever.. tapi perasaan tu dalam diri saya sendiri.. macam bila nak spend bukan2 dgn duit tu, akan ada suara cakap "ni duit encik pejoi.. jangan spend suka2 hati.. tak baik..."

Benda-benda lain yang saya nak beli, cam baju ke, kasut ke, benda eesya yg rasa bukan keperluan tapi saya nak beli, contoh cam toys yg menimbun kat umah tu, baju bajan dia yg harga tak masuk akal sbb kain tak sampai 1 meter pun.. atau kasut yg kecik konet tapi harga 5-6 kali ganda dari kasut kerja saya...slalunya saya akan guna duit saya sendiri tanpa rasa serba salah.. hahaha.. sampai kosong pun berani lagi.. tak heran.. tak kisah.. takde perasaan "tak patut", "serba salah" dan sebagainya..Tapi encik pejoi tau saya camni.. so kalau dia rasa saya takde duit, tapi saya perlukan apa2, dia akan cakap siap2.. "haa, pilih ler.. abang belanja".. hahaha.. time tu dan2 ler tak berasa bersalah sbb dia dah kasik green light kan..tapi masih berpada-pada ler..masih ada had dan sempadan yang saya akan pikirkan.. hehe..

Camtu gak kalau nak gi berjalan sana sini.. pegi holiday ke.. kalau saya yg planned bende tu, saya akan suka2 hati jer bayar sendiri.. kecuali kalau that vacation was planned by encik pejoi.. hehe.. dulu pernah gak cakap kat encik pejoi "Nanti kang org ingat saya ni kuat perabis duit abang.. sebab suka gi jalan sana sini suka2 hati.." pastu encik pejoi cakap "Takde ler.. bukan diorang tatau.. ayang pun keje gak.. duit ayang sendiri pun ada gak.." hahaha.. lagi ler menjadik2 aku suka berjalan sbb laki aku cakap gitu kan..

So, camne aku nak jadik full time housewife? Macam tak nampak gaya ler kalau aku ada perasaan camni kan? huhu..
Related Posts with Thumbnails