EESYA

AARIZ

Tuesday, December 22, 2009

3rd Anniversary..

Happy Anniversary to me and Faizol Saidin.. semoga berkekalan hingga ke akhirnya..dipermudahkan segala urusan.. dipermurahkan rezeki.. ditambahkan keberkatan.. dan semoga kasih sayang, persefahaman, toleransi, dan perasaan hormat menghormati bertambah mengikut bilangan hari...




Untuk kali pertama, anniversary kali ni tak bleh celebrate dengan keluar dinner 2 org kat mana2 yg fancy n cozy.. sebabnya, me in KL for my lotus training.. and the mr hubby di penang.. working.. so takde plan apa2 just wish him last night happy anniversary..(sebenarnya dah pesan cuppies suh hantar kat opis..hehe)

Dalam hati memang ler sedih kan.. sebab dah laa tak jumpa about 5 days dah.. plus anniversary some more.. huhu..

Tetibe masa training.. dalam kelas.. kul 10 pagi tadi.. adik sms.. "Abg joi hantar bunga siap dengan ferrero roche...lawa.." hehe.. hati terus berbunga-bunga riang..





Thanks abang.. walaupun jauh 400km.. u still managed to send ur appreciation to me..

Monday, December 21, 2009

In KL again..

We're in KL again.. this time we means me, eesya, adik, my mom n my dad.. masing-masing ada agenda memasing.. me with my Lotus training.. my dad with his tai chi program.. my mom and adik jalan2 sambil babysit eesya while me go to class ler kan.. Encik Pejoi is not here yet.. have to work as usual and only coming this Thursday..

Tomorrow which is 23rd Dec 2009 is our 3rd Anniversary.. huhu.. sangatlah sedih bcoz we're not together to celebrate.. terpaksalah postpone hingga this Friday ke or this weekend yek abang? nak buat camne.. no choice lah..

Budak eesya sampai2 jer masuk bilik hotel, terus pegi tepi tingkap.. "yey yey.. pool!!" skali tgk2 bawah tak nampak swimming pool.. hahaha.. sian dia.. last month masa dtg KL, stay at the same hotel.. dapat view swimming pool.. kali ni view tak best.. cam masa 1st time dtg dulu..

later i'll update the pics ler.. kalau rajin.. :p

Sunday, December 13, 2009

Eesya dan Shopping...

Sejak eesya dah pandai nak 'ping ping ping' kan.. sangatlah excited setiap kali sampai kat simpang depan umah yang mana wajiblah nampak lambang tesco extra yg terbentang luas tu.. eesya akan jerit "yey yey.. ping ping ping.." pastu kalau tanya dia nak ping ping kat mana.. dia akan jawab "ping ping can chine".. maksudnya sunshine ler tu..

pastu dah ajar suh cakap ping ping tesco.. mula-mula dengar bunyi camni " yey yey.. ping ping ako".. pastu dah betulkan dah..TESCO.. so skrg dia sebut " yey yey.. ping ping TESSSSKOOOO" hahahaha... hambik ko...

Tapi satu hari, masa pegi hantar encik pejoi ke opis beliau.. masuk2 jer kawasan kilang tu.. si budak eesya ni boleh pulak menjerit "yey yey.. ping ping ping.." aku dengan encik pejoi cam.."apakah?"

ada nampak cam lambang shopping complex mana2 ke? hahahaha

ada ke patut dak eesya ni ingat opis abah dia adalah shopping complex.. tak patut.. tak patut.. tapi kalau abah keje kat shopping complex pun best gak.. leh ler hari2 mama dengan eesya pergi tunggu abah sambil shopping2.. hahahaha

berikut adalah gambar budak yg tgh excited giler nak gi ping ping...pakaian londeh sana londeh sini.. hahaha.. abaikan jer ler kesenahan beliau itu.. dia mmg camtu.. kekekeke..

siap dengan beg apa bagai nih.. hehe

Tuesday, December 8, 2009

Anak Manja Abah...

Org slalu kata kan... kalau anak laki, mesti manja dengan mama lebih..kalau anak perempuan, mesti manja dengan abah lebih.. kadang-kadang aku rasa betul gak.. sebab cam lumrah alam ler tu kan.. tapi eesya ni, dengan semua org pun dia manja.. cumanya, dia cam ikut mood.. hari ni manja abah.. esok manja mama.. lusa manja maktok.. dan seterusnya.. mungkin ikut perangai aku gak kot.. cuma aku bukan manja ikut turn.. aku suka colour ikut turn.. contoh, tahun ni aku suka hijau.. so baju kaler tu yg aku berkenan akan hijau jer yg aku nampak lawa.. tahun sudah warna biru yg aku suka.. so baju tahun itu adalah biru semata-mata.. hahaha..

hish.. melalut ler plak.. saja nak citer pasal dak manja eesya nih ngan abah dia.. masa ni pergi ke pantai merdeka, kedah.. dah lawa dah chalet dia.. dulu buruk kemain.. skrg dah buat baru.. dah selesa.. tapi kitorang tak stay sampai malam sebab encik pejoi keje.. pergi melawat my in laws 3-4 jam jer..


budak ini suka hati berlari sana sini.. cuba teka dia kejar apa?


Dia kejar abah dia benonye.. hahaha.. saba jer ler..

Suka sangat kejar org... tapi pastu dah dapat bukannya buat apa.. dia buat camni..

Peluk kaki org sampai org tak leh jalan.. pastu gelak2 naughty..

Ataupun buat aksi melekat cam cicak kat dinding..

Kalau jalan gak, nanti dia akan berusaha sepenuhnya tahan supaya kita tak jalan... aper kes ntah...


dak manja dengan abahnya yang tak ready nak amik gambar.. hahaha.. tu posing dak manja konon2 manja sambil buat 'peace'.. tapi peace tu guna satu jari jer.. penatlah buat 2 jari.. hahaha


jom masuk abah!~


masuk buat apa? masuk layan barney dengan athirah... hehe.. kusyuk kan depa ni kalau dapat barney.. senang skek nak sembang2.. hehehe

Tuesday, December 1, 2009

Choot choot Train...

Semalam balik keje.. penat nih.. balik keje sapa yg tak penat kan.. dah ler encik suami keje shif malam.. so kitorang just berselisih bahu jer ler.. hehe.. takde ler selisih bahu.. sempat jumpa dan say good bye jer ler sebab dia dah nak gi keje..

Penat2 pun.. tgk ler eesya tgh buat apa.. kat hall tengah main sorang2.. ingatkan tengah menyepah apa ler pulak.. sekali sampai2 kat hall.. ni ler projek yang sedang diuruskan oleh project manager kecilku ini..


tengah kusyuk menyusun buku enclycoapadia aku tatau nama dia nih.. jadik train..


in action...


mama... choot choot train!!!

Hilang rasa penat.. hehehe.. dah besar dak eesya ni.. dah pandai mereka.. boleh main sorang2 dah.. bagus2..

Milestone..Aleesya.. 22 bulan..


makan sambil baring.. sangatlah stylo.. hahaha

Budak ini sekarang sangat banyak cakap..banyak sangat sangat sangat..sampai kalau dalam kereta, kami suami isteri nak sembang, terpaksa pekup mulut dia..hahaha.. nanti dia gelak2 dan cakap lagi walaupun mulut dah dipekup.. adakah dia turun aku yg banyak cakap? tapi aku rasa aku pendiam jer.. wahahaha..

ok.. dah lama tak update milestone dia.. sebab rasa cam dah besar dan dewasa..hehe..

berikut adalah antara ayat2 yg keluar dari mulut dia..

- there it is *bila cari barang.. dan jumpa barang tu..*

- come back!
bila sapa2 atau apa2 pergi mana2.. contoh, mama pergi toilet ke.. dia akan jerit "mama!!! come back!!!" ataupun belon dia terlepas dari tangan.. dia akan jerit "airlooonnnn!! come back!!"

- i like ... selalunya tetibe jer dia akan keluar ayat ni.. " i like satu" atau "i like hujan" atau what so ever lah.. suka hati dia jer..

- hujan = hujan / air hujan / payung

- hug me = kalau nak kene peluk lah..

- amau = tak mau - penggunaan ayat = "amau nenen/amau acik (nasi)/amau kuih/amau etc"

- werk = work - penggunaan ayat = "acha nak werk" bila mama kata "bye eesya.. mama go work yer"

- nak artun pan = nak tgk kartun kat depan (hall)


-nak artun likk = nak kartun dalam bilik

- one till ten - tapi slalu tertinggal six

- satu hingga sepuluh - selalu tertinggal enam.. mmg ada permusuhan dengan no 6 tu kot.. hahaha

nanti ler aku update lagi.. nak balik dah.. daaaaaaa~

Sunday, November 29, 2009

Sale.. Sale.. Sale..

Skrg ni merata-rata sale sempena krismas la.. year end sale ler.. macam2 ler sale..kadang2 bila time sale gini, kita shopping.. mmg akan menjimatkan duit kita..sbb memang betul harga bende murah.. tapi kadang2.. sebab harga bende murah, maka kita akan overspend.. yer dak kawan2? hahaha.. mesti yer punya ler..

walaupun saya tidak berapa shooping sejak dua menjak ini, tapi bila sale..darah akan rasa cam naik ke kepala.. jadik bengang2.. pening2.. bengong2.. semua ada..sebab nak memenuhi keinginan membeli tu...cumanya.. saya rasa sedikit pelik...

1) apersal kalau untuk baju anak.. rasa cam murah jer.. tapi kalau nilai yg sama untuk beli baju sendiri, rasa cam mahal? padahal baju anak tu, kain tak sampai pun satu meter setengah..

2) apersal kalau kasut anak, seratus 2 ratus cam takde bende.. kasut mak rm50 pun rasa cam tak berbaloi...

3) apersal kalau beli barang2 berkaitan anak, semuanya adalah keperluan.. tapi barang mak yang keperluan pun, rasa cam takpe.. kemudian nanti pun leh beli.. no harm ler beli lambat skek..

apakah aku ini?

p/s: mybbstore buat sale bende alah ni kan.. aku baru beli 2 minggu camtu kat toys r us.. mmg harga lebih rm100 dari sini.. so pengajarannya... jadik beli ler time sale..

http://mybbstore.com/webshaper/store/viewProd.asp?pkProductItem=2055

Tuesday, November 17, 2009

Satu...Dua..Tiga

Versi Bahasa Melayu...




p/s: mama malas citer banyak hari ni.. :p

Sunday, November 15, 2009

Budak Banyak Akai...

Ada budak ni kan.. skrg dah pandai kelentong org.. kalau dia nak apa2, kita tak bagi, dia akan buat2 nangis.. nangis yg beriya ni.. cam kene pukul.. menjerit2 cam apa ntah.. sampai ler kita distract dia kepada benda lain yang dia berkenan di hati, ataupun sampai dia dapat apa yg dia nak...

Kes 1:

Di satu petang yg mendung, mama tertinggal botol susu dak kecik ni dalam kereta.. so terpaksa ler turun balik dari umah yg ada nun di atas kayangan semata-mata nak pi amik botol susu dalam kereta.. mentelaah duduk sorang2 jer dgn dak kecik ni, terpaksa laa ajak beliau turun skali..

Mama: Eesya, jom.. pakai shoes cepat..

Eesya: *jalan terkedek2 sambil jinjing bakul toys masak-masak dia ke pintu*

Mama: No.. toys tinggal.. *amik bakul toys letak atas shoe rack tepi pintu*

Eesya : waaaaaaaaaaaaaarghhhhh.. nak bag!!!! nak bagggggggg!!!!!!!!!!!!! NAK BAGGGGGGGGGGGGGGG!!!!!! *bag adalah bakul tu ler yer...*

Mama: *tak tahan bingit.. bagi jer ler bakul tu dengan geram terbuku dalam hati*

Eesya: MACIHHHHH!!~ *amik bag sambil sengih dan berlalu pakai kasut*

Mama : Cisss.... terkena dah aku...



muka bangga dapat bawak bakul masak-masak cam makcik senah baru balik pasar..

peace mama.. don't be mad at me...

Friday, November 13, 2009

I Loikeeee...

Di satu petang yang mama malas..

Mama: Eesya, nak tgk barney ke? (dalam hati.. biar dia tgk barney, leh aku mentenet menguruskan cafe world...)

Eesya: I loikeeee barney...

Mama: *speechless*

hahahha.. sebab apa speechless? sebab budak 1 tahun 10 bulan bersamaan 22 bulan pandai cakap "I Loikeee Barney" dengan gaya gedik skali ok.. dan tak pernah ada sesapa yg ajar ayat itu.. tu semua pengaruh tv dan cartoon semata-mata.. sebab tu mama dia speechless.. hahaha..

dan sekarang dah pandai menggunakan ayat tu untuk semua bende lain..seperti "I like abah..." atau "I like telur" atau "I like ping ping (shopping)"

Sekian, sari berita penting...

Friday, November 6, 2009

One in a Million...

Selama ada rancangan One in a Million, aku mengaku.. aku hanya... hanya ke? ke tak pernah? mmg tak pernah pun duduk dan tgk siri tu dari awal sampai habis.. kalau tgk pun, sbb org lain pasang tv yg mana aku segan silu nak suh ubah channel? sebab apa? ntah ler.. aku lebih minat tgk csi, house, reaper dan sebagainya kot..

Tapi kali ni, tajuk di atas tiada kene mengena dgn tv show tu.. ini adalah anak aku yg aku rasa..mmg One in a Million lah.. hahaha.. perasan tul.. tapi yer ler.. mana aku nak carik eesya aku nih di mana2.. kalau ada sama pun, mesti mak pak depa takmo bagi kat aku kan?

Di bawah adalah video budak eesya buat persembahan di dalam swimming pool.. tajuk lagu yang cuba disampaikan adalah "Oh Eesya, Oh Abah" dalam bahasa melayu pelat.. :p Persembahan sekerat jalan sebab penyanyi cilik ini tertarik dengan bende lain.. hahaha

Terimalahhhhhhhh..........!!~~~



Sekian, terima kasihhhhhh!!~

Sunday, November 1, 2009

Dinner Raya 2009

hahaha.. punya ler lama baru nak update pasal dinner raya nih..
nak buat camne.. mood blogging semakin kurang...
ok..here it goes..

Kaunter pendaftaran.. dapat goodie bag dan ada souvenir untuk kanak2.. reben merah untuk semua ahli untuk sesi pengecaman.. hehe

Dinner Raya ni dilangsungkan di Hotel Royal, Penang pada 10 Oktober 2009 bersamaan 21 Syawal 1430. Dinner Raya ni kire 2 in 1 laa... annual dinner dan jamuan raya sekaligus memandangkan dah syawal, pastu bulan 10 dah.. bayaran dikenakan rm30 untuk ahli kelab, rm45 untuk bukan ahli (pasangan dan family). Kos yang dikenakan oleh pihak hotel sebenarnya adalah RM50. Kirenya pihak kelab decide untuk subsidi yang selebihnya ler..

antara menu malam itu.. lemang dan ketupat..
satay.. nyum..nyum..

apa lagi aku nak makan nih ek.. kene amik cepat.. nanti habis.. :p

yang ni pun sedap.. yg tu pun sedap..how??

masjlis biasa ler.. dimulakan dengan ucapan cio.. pastu makan.. makanan sedap.. choice biasa ler.. menu raya kan.. cuma ramai yg cakap malam tu satay tak cukup.. aku pun tak sure ler kan.. sbb duk handle bende lain.. satay pun dan lahap 3 cucuk jer.. tapi bende lain, butter prawns, bihun, nasik, lauk pauk lain, sampai habis majlis malam tu duk berlambak-lambak lagi.. sampai nak suh tapau pun ada.. tapi kat hotel, nak tapau nak amik beg plastik kat mana lak kan.. hehehe..


interframe jap.. hahaha.. aku dan kak sarah.. sangat suka gambar ni sbb nampak kurus.. kakakaka

takkan mama jer interframe kot.. anak pun mesti laa mau interframe kan.. cenyum!!!~


Antara hadiah malam itu...

Antara AJK yang bertungkus lumus malam itu...

Games malam tu ada musical chair, Siapa makan sandwhich paling cepat (kene sediakan dan makan), table game dll.. meriah mmg meriah ler.. riuh rendah.. hadiah malam tu untuk games adalah hamper2 dan ada beberapa hadiah lain ler.. pastu ada gak pertandingan "Single, Couple n Family of the nite.." hadiah lumayan2 gak ler.. kekeke..tapi yang penting, malam tu semua balik tangan tak kosong.. untuk cabutan bertuah, minimum RM40 cash voucher.. ada cash vouher jusco, parkson dan sunshine square.. so nasib ler dapat yg mana.. total voucher semua rm2900.. dibahagikan kepada semua.. paling tinggi nilai adalah RM200.. best tak?

nak lagi best, malam tu disurprise kan dengan pengumuman dinner tu adalah percuma untuk ahli kelab.. sebab? ada sponsor untuk ahli yang setia dengan aktiviti kelab dan mendaftar awal.. wahhhh... so, ahli dapat pulangan balik cash rm30 dalam sampul raya.. sapa kata dah tua2 keje tak dapat duit raya? hehehe..

emcee of the night.. tgh bz makan ke? hehehe


sesi cio kasik duit raya pada budak2.. nengok ler anak aku yg dah terselak kain jadik mini skirt dah.. tak tutup aurat betul.. :p

main musical chair berbaju melayu? hahaha.. maner der org lain buat.. kitorang2 jer.. kekeke
menayang hadiah dan cash voucher... pakcik kayo...

happy faces..

group photo malam itu.. meriah tak? mmg hari raya ler kan.. hehe

so, basicly, mmg happy ler malam tu berjaya dilaksanakan walaupun ada kurang here n there.. penangannya, malam tu kene sapu minyak panas ler kat blakang badan.. sakit satu badan cek ni.. maklum ler.. dah tua.. hehe.. tua2 pun dapat duit raya... ok ler tu.. so.. see all of u next year.. org len ler plak kan organize.. chowww...

lupa lak...disebabkan malam tu dapat sponsor, jadiknya tak jadik ler 2 in 1 punya majlis.. balik opis, next week tu, organized lak jamuan raya.. makan free lagi ok.. :p

p/s: pictures diciluk dari merata-rata.. khuzaimi, kak sarah, fikry, dll.. thanks.. hehe

Monday, October 19, 2009

Keep me BZ..

yer yer.. dah lama tak update blog.. camne nak update dengan tahap kebizian yg melampau lepas raya itu.. huhu..

1) Mengajar kelas microsoft word 2007
2) Penghantaran 30 PC ke Merbok
3) Dinner Raya PPKT
4) Jamuan Raya PPKT

haaa.. cam lepas2 jer balik keje, aku dah dipenuhi dengan projek2 di atas.. tak ke boleh mereng? kalau setakat attend sahaja, aku rasa ok lagi.. tapi aku organizer, mmg agak parah kepala otak.. kena pulak macam aku ini yg hormon berfikir hanya datang time aku nak tido.. bila nak tido, baru teringat itu nak kene settle, nak kene telepon org hotel inform gini2, nak kene send out email gitu gini, mau rasa cam "Tuhan, cepat2 ler siang.. banyak keje aku nak kene settlekan.." tapi bila dah tertidur yg mana dah melepasi had waktu biasa 2-3 jam, nak bangun lagi ler punya payah.. haihhh...

so agenda2 di atas telah settle, makanya aku baru dapat bernafas dengan lega skek.. hehe.. gambar dinner raya aku upload nanti jer yer.. saja nak kasik riezal jeles dengan kemeriahan dinner raya ppkt tu.. hahaha..bukan aku tak nak upload skrg, tapi pics tu semua kat laptop.. kemudian jer ler riezal yer... kakakaka

sementara tu, aku upload dulu gambar dak kecik aku yg tak reti diam mulut dah skrg nih...
budak eesya jadik flower girl... garang ke main muka.. cam nak campak bakul tu jer sayang.. hahaha

2 budak flower girl tengah main..

mahkluk asing baru turun dari planet pluto.. bing bing.. bingo..i'm here..safely landed on earth.. hahaha

my beautiful girls.. hehe.. ramai salah sangka ingat aku ada 2 anak.. yer ler.. 2 anak laa.. 1 anak sendiri, 1 anak sedara yang sayang cam anak aku sendiri.. kekeke.. tapi baru mengandung sekali jer ler... :p

ini ler anak kesayangan hatiku walaupun tidak keluar dari perutku sendiri... hehe.. miss u princess...

Sunday, October 4, 2009

Kanak-kanak dan raya..

Antara kanak-kanak yang diketemukan dengan eesya pada raya 2009 ini..
Yang ni wajib dah ler kan.. kakak La a.k.a maira..

Yang ni yang wajib jumpa...sepupu sepapat...athirah dan eriesya...

Jing Ling.. My cousin's daughter..

Anak sepupu belah mama..

Aish... anak kak uya

muzammil... anak kak G..

Amirul... yang ni slalu jumpa...sebelah umah jer..hehehe

Khalysh anak kak sarah dan abg copi..

Anak Encik Zainal dan Puan Azim.. ada lagi sorang tapi tak masuk dalam pic lak..

Anak kawan abang E..

dan ramai lagi yg tak sempat snap pics.. kesimpulannya, raya mmg ramai kanak2.. hehe

Tuesday, September 29, 2009

Bertudung itu Wajib..

Mama saya kata...bertudung itu wajib.. bila dah besar nanti saya kene pakai tudung..

Jadi saya pun dipakaikan tudung walaupun saya tak rela..

Muka confuse.. Perlu ke sekarang saya ini ditudungkan?

Saya makin konpius.. kak maira laa nih.. dia yang nak pakai tudung sangat.. saya pun kene jugak..

but mama, saya faham bertudung itu wajib.. begitu juga menutup aurat bahagian lain..~

p/s: hahaha... sorrylah anakandaku sayang.. i love u...
Related Posts with Thumbnails