EESYA

AARIZ

Tuesday, April 17, 2012

The Prince is Born!~


Sambung Kisah Kelahiran..

Pukul 1.50pm, 3 April 2012

Masuk dalam Labour Room lepas tukar baju apa bagai.. Tak start sakit sangat pun.. So boleh ler sembang2 dengan Encik Pejoi lagi, tanya dia camne nanti cuti ke apa.. Sekejap2 nurse datang check..

Pukul 3pm, gynae datang pecahkan waterbag.. Masa tu tatau amende dia buat.. Dia datang2 terus korek2.. Tetiba nampak darah kat gloves dia.. Sangat ngeri.. Masa tu lak Encik Pejoi pegi solat.. Dia datang balik terus cakap kat dia "Tadi gynae datang check bukaan.. Tapi ada darah.. Huhu" Pastu tetiba rasa basah jer.. Panggil nurse tanya apsal basah baru nurse bgtau gynae dah pecahkan waterbag.. Sungguh laa gynae aku mmg kurang bercakap..

Dalam half an hour camtu, diorang pasangkan drip masuk Pitocin kot ubat tu.. Untuk cepatkan bukaan dan bagi contraction... Boleh lagi sembang2 dengan nurse tanya untuk apa ubat tu semua.. Hehe.. Dan rasanya dulu masa Eesya pun diorang bagi drip yang sama tapi sebab tu anak 1st, memang terima jer diorang kasik tanpa tanya banyak2.. Kali ni aku tanya jer sebab bukan ada buat apa dalam tu.. Siap sembang2 dengan nurse semua.. Hehe

Tak lama lepas tu dah start sakit2.. Nurse kata masa tu baru 3cm.. And dia tanya nak injection utk kurangkan sakit ke.. Kalau dah masuk 6cm, tak boleh bagi injection dah.. Boleh amik gas saja... Lepas kena contraction yg sangat sangat sangat sakit kali ke-2, aku terus mintak injection.. Hahaha.. Memang tak bleh blah langsung.. Dulu masa Eesya boleh jer tahan berkali-kali datang sakit tu, yang ni masuk kali ke-2 terus menyerah kalah..

Lepas dapat injection, terus jadi lali2.. Tertido tapi mimpi sakit.. Boleh dengar orang cakap apa semua tapi memang tak larat nak bukak mata.. Siap dengar Encik Pejoi duk tepon member opis settle bab keje apa bagai.. Cakap dengan vendor pasal shipment barang Dell apa bagai.. Sabaq jer ler..

Pukul 4.45 camtu baru tersedar dari tidur.. Dah start sakit banyak2... Nurse datang check kata 5 cm.. Sabaq jer ler.. Pastu asik tanya "Dulu anak yang 1st pun lambat macam ni ke?" Aku cakap ler "Tak.. Dulu lepas drip sejam suku dah keluar.." tapi dalam hati duk kata takde ler lama lagi nih... Baru 3 jam.. Boleh? Hahaha

Pukul 5 lebih, gynae datang check lagi sekali.. Agaknya dah habis patient kat klinik dia, dia nak balik duk tunggu aku tak beranak-beranak lagi.. Dia datang check pun masih 5 cm.. Masa ni dah cuak.. Apsal tak ubah2 lagi 5cm? Jangan kena c-ser dah ler.. Huhu...

Tapi bila sakit itu datang, memang tak pikir apa dah.. Memang sakit sangat sangat sangat.. And last2 nurse pun bagi gas jer.. Mula2 sedut gas tu tak rasa apa2 pun.. Still sakit sampai nurse datang check lagi skali apsal.. Rupanya inhaler dia tu something wrong.. Sedut gas tak masuk.. Padan ler takde rasa apa pun.. Lepas tukar inhaler tu, setiap kali sedut ada bunyi wheezing.. Mula2 Encik Pejoi yang tolong pegangkan.. Bila sakit dia letak kat hidung.. Tapi lama2 sakit tu makin kuat, terus aku rebut jer dari tangan dia.. Pegang sendiri.. Memang gas tu boleh bagi lali and kurangkan sakit.. Cam berhantu pun ada gas tu.. Camne nak explain pun tatau..

Akhirnya pukul 7.25pm, dalam keadaan yang sangat sangat sangat sangat sakit dan tak larat, our prince selamat dilahirkan... Memang masa tu lagi skek jer nak request c-ser ker vacuum ker apa2 ler sbb aku dah tak larat sesangat.. Tak macam masa deliver Eesya dulu, kali ni memang ler sangat berbeza..

Aariz Afeef a.k.a "The respectful and modest man".. Born on 3rd April 2012.. 3.67kg..
Masa tengok gambar ni ada orang tanya "Vacuum ke?" Hahaha.. Agaknya sebab kepala dia lonjong ke atas... Sebabnya? Bukan vacuum, tapi masa dah nampak kepala dia, nurse suh stop push sebab gynae tak sampai lagi.. Boleh? Aku stop kejap jer tu dah jadi camtu.. Pastu tak kesah aa gynae sampai ke tak, sakit giler terus push keluar.. Nasib gynae dah depan pintu... :))


Hari ke-3.. Dah tak lonjong lagi.. Mata sepet..

Hari ke-5.. Dah balik umah maktok.. Asik tido and nangis kuat cam siren ambulans... Takde warning2 dulu..

Aleesya Amani & Aariz Afeef.. Our bundle of joy..
Alhamdulillah semuanya selamat walaupun dengan pelbagai dugaan sepanjang mengandung dan melahirkan.. Bersyukur sangat2 sebab dikelilingi oleh family yang very supportive dan sangat sangat mengambil berat.. Suami yang penyabar yang ikut segala kerenah bini dia yang macam2 hal and macam2 ngidam teringinnya.. Dan maktok yang sentiasa ada for me dalam semua situasi and tak sudah2 berdoa.. Dan dikelilingi kawan2 yang jugak supportive masa dugaan pasal gula tinggi masa pregnancy.. Walaupun tak kena inject insulin tu, tapi memang mengajar erti dugaan bagi setiap orang dan setiap pregnancy tu adalah berlainan.. Tak semua benda kita boleh kawal dalam kehidupan kita seperti yang kita nak.. Walaupun kita dah usaha dan ikhtiar, semuanya telah ditetapkan rezeki oleh Allah S.W.T.


Tuesday, April 10, 2012

April 2012.. Seribu kenangan, dugaan, pengalaman, rezeki..

Punya lama tak update blog.. Dekat sebulan.. So meh cut short..

Kisah pregnancy

Macam yang aku pernah mentioned, EDD aku adalah sangat mengkonpiuskan.. Dan menensionkan diri aku.. Ni list EDD dari awal detect pregnancy:

1) 21 april 2012 - dari pearl maternity (masa detect pregnancy)
2) 18 april 2012 - dari lam wah ee ( masa awal pregnancy jugak)
3) 11 april 2012 - kalau ikut conception date (hehehe.. Jangan tanya camne tau)
4) 6 april 2012 - kalau kira ikut period cycle
5) 1 april 2012 - dari poliklinik penawar (masa 32 weeks pregnancy kalau ikut tarikh no 2)

See.. Punya banyak EDD.. Kalau yg dekat2 tu aku tak kisah sangat.. Tapi beza sampai 3 weeks, camne tak tentu arah gak ler sbb kalau katakan gynae aku kasik 18 april tu, tetiba aku bersalin hujung mac yg mana kalau ikut tarikh period cam dah 37 weeks, tak ke naya dia kata premature nanti?

So benda ni laa yg buatkan aku agak stressful.. Tapi mengikut instict aku nih, aku pakai 6 april sbb aku mmg tak daya bawak perut tu.. Mmg dah berat giler.. Dan aku tatau kalau lepas pada 1st week of April tu camne gaya rupa perut aku yg mmg tak nampak ruang baby nak membesar lg..

Pastu masa minggu akhir Mac, mak aku masuk ward sebab food poisoning.. Masa tu sbb kelam kabut giler terkejut tgk maktok yg sakit pepagi buta, aku telah mendukung budak Eesya yg berat 16kg tu nak bawak masuk kete.. Kelam kabut sana sini apa bagai, dgn letih agaknya, aku start bleeding.. Bukan vaginal.. But rectum.. So pastu solat pun duduk atas kerusi dah.. Tak berani nak push diri buat keje berat2 dan naik turun tangga dah..

So dari situ aku cam tetiap kali check up dgn gynae, duk tanya bila tarikh due aku benarnya.. Aku rasa cam nak induce jer.. Sbb dia pun sat cakap 1st week of April, sat duk kata EDD asal 18 april.. Aku dah laa amik cuti seminggu last bulan Mac tu sbb dah tak larat nak pikir pasal keje.. Dengan harapan akan bersalin 1st week of April tu.. So kalau kata 18 April, rugi laa cuti bersalin aku sbb amik awal giler..

Bila masuk jer 1 April, aku dah start backpain.. Cam senggugut.. Tapi bila malam nak tido sekejap2.. So aku abaikan jer.. Sbb aku tak nak ler baby keluar 1 April kan.. Sian beliau asik kena April fool jer karang.. 2nd April, sama gak.. Perut mengeras tu mmg dah lama dah dalam 3 minggu camtu tapi aku anggap jer baby buat keras badan sbb tak cukup ruang.. Bila baca, org kata tu mild contractions eh? Tidak ler aku tahu masa tu.. hahaha.. Masa 2nd April tu pun aku duk kata ka baby jangan keluar lagi nanti sama besday dgn daddy (abg aku).. Hahaha.. Punya ler dengki tak nak kasik sama kan..

3 April.. Rasa cam green light jer baby nak keluar.. So aku dengan poyo dan rakus, bangun pagi, basuh toilet.. Muahaha.. Taktik org kata nak bagi baby keluar kan.. Tunggang terbalik dengan perut boyot2 dalam toilet tu.. Bila habis jer, dan2 laa rasa cam contractions skali dgn backpain.. Kih2.. Pakai baju, siap2, ajak mak aku gi Queensbay.. Dengan harapan nak jalan banyak2.. Hahaha.. Aku mmg mental skek kan.. Sebab dah nekad nak bagi keluar 1st week of April gak..

Mak aku yg polos suci tatau benda pun ikut laa pegi Queenbay dengan Cik Eesya.. Tapi sampai2 jer, pas parking nak masuk lift, aku dah rasa seram sejuk.. Berpeluh sejuk siap.. Nak tak nak, aku bgtau gak mak aku.. Satgi terkejut pengsan lak dia kat situ.. Hahaha.. Aku cakap "Ma, orang sakit cam nak beranak ni.. Duk berpeluh sejuk dah.." Pastu mak aku kata "Hang giler ke? jom balik.. Satgi hang beranak kat sini, jenuh!" tapi aku cakap ok jer.. Jalan sat dah ler.. Hehe

Sampai kat LM, singgah kat Juice Booster.. Beli Pineapple Juice.. Hahaha.. Kalau tak keluar gak hari tu, mmg baby kira hebat giler ler.. Minum juice tu, jalan2 lagi dari hujung LM sampai ke G floor middle tu.. Pastu menyerah kalah.. Kata kat mak aku "Mak, dah tak larat.. Sakit dah.. jom tapau Dave's Deli pastu balik aa." Sekali boleh lak Dave's Deli tak bukak lagi sbb masa tu 11.30am.. Eesya lak kecoh nak makan cheesecake, so singgah aa jap makan kat Secret Recipe.. Sempat laa layan NY dgn Oreo cheesecake.. Hehe

Pastu dalam kereta, dah berasa lain macam.. Terus sms Encik Pejoi suh balik.. Tapi sbb masa tu aku pun tak sure contractions ke apa, ayat aku baik jer ler.. "B, i think i need u now.." Hahaha.. Ada "I think" tu sbb satgi kalau bukan contractions, takde ler dia leh kata aku saja sabotaj dia nak pi main badminton malam tu.. Dah ler malam tu bila dia kata dia nak pi main badminton after keje aku kata "Kalau esok sakit, camne?" Dia jawab "Abg balik ler.. Tapi jangan laa buat2 sakit lak.." Hahaha sebab tu laa ada ayat "I think" tu.. :p

On the way tu, mak aku singgah KFC Byn Baru beli lunch sbb sblm tu mkn kek jer kan.. Tapi tak mkn ler pulak sbb balik2 tu aku baring and tertido jap sementara tunggu Encik Pejoi sampai.. Pas bangun tido, cam dah tak sakit ler pulak.. Ada cuak gak ler di situ sbb taktik tak menjadik.. Hahaha.. Tapi aku call LWE nurse dia suh datang jer check.. So Encik Pejoi pun bawak gak ler pegi LWE.. Dalam kereta, start sakit2 balik.. Hihaaaa..

Sampai2 ER, bgtau kata dah dekat due date, terus diorang tolak pegi Labour Room.. Check masa tu, nurse kata internal dah bukak 2-3 cm.. Hahaha.. Sangat suka hati walaupun sakit.. Baby dah nak keluar.. Yeay!

Nanti laa aku sambung citer dlm LR.. Agak kurang selesa menaip di sini.. Sekian..

*Bersiaran dari LWE bukan pas bersalin.. Kena admit lagi skali due to food poisoning..
Related Posts with Thumbnails