EESYA

AARIZ

Monday, August 31, 2009

Here n There...

Entry kali ni takde tajuk khas.. saja nak upload gambar yg sebelum ni lupa nak upload...sekian..

Budak eesya kat airport penang dengan maktok.. paksa dia pakai mask sbb takut ramai beno yg berpasport asing... mula2 tak nak pakai, tapi pas cakap "kalau tak pakai tak leh naik aeroplane" dia pun pasrah jer..pastu suka2 lak duk cakap bagi mama n maktok tak paham.. pastu start main sembur2 air liur..haihhhh...
ni kat one world hotel.. mama pegi training.. eesya duk dengan maktok.. mama sempat shopping masa lunch sampai sanggup tak lunch..hahaha..baju itu adalah salah satu hasilnya.. adegan dalam gambar adalah budak yg menyemakkan bilik hotel.. laci tu penuh dengan stok toys dia untuk 4 hari...
ini gambar bila ntah tak ingat tarikh sebenar.. tapi ni 1st time eesya makan jagung sekali dengan tongkol2 jagung tu..tongkol ke org panggil? lantak ler..aku buta bahasa skek..hahaha.. muka sangat kagum dengan jagung tu..hehehe

ini adalah adik aku... aku telah terjerat dek kehalusan pujuk rayunya untuk bawak dia pi makan kat elmondo..cisss...dia sangat bahagia dapat makan pizza yg cheezy weezy itu..takpe ler..dak asrama...siannnn..hahaha..mementang laki aku keje hari itu, terpaksa meredah hujan ribut semata-mata ikutkan kata dak asrama ni..
ni eesya kat elmondo tu..terpaksa bagi vitagen jer since air lain dia akan sepah2kan a.k.a tumpah2kan masa minum.. sbb suka sangat nak kacau guna straw..
ini adalah budak momot di dalam flight masa nak pegi sarawak hari itu.. sangat suka hati kalau dapat naik aeroplane..campur tolak bahagi pegi balik, budak eesya ni dah berbelas kali naik flight..mama dulu kecik2 takde pun cam kamu tau dak eesya? dulu takde airasia ok..hahahaha
budak maiya dan daddynya masa kat kuching.. gambar agak 4sx...hahaha.. dah penat jalan, terpaksa dikokkong... org penang cakap kokkong..org negeri lain aku tatau sebut apa... skali tengok2 dah nampak pampers..hahaha..kantoi.. "u big girl already dah ler maiya..cannot wear pampers anymore ok?" hahaha
gambar encik pejoi kat serikin... ini jer ler satu2nya gambar masa kat serikin yg sempat disnap..itu pun pakai hp..sebabnya panas giler..encik pejoi pun terpaksa ikat kepala guna kain lampin yg sebelum tu buat cover kepala eesya..eesya dah dapat topi, abah dia lak terpaksa cover kepala sendiri..panas giler mengeletit-ngeletit ok..hahahha..
okey..itu ajer gambar yg aku jumpa saki baki..

Wednesday, August 26, 2009

Ramadhan Mode..

Sudah lama rasanya saya tidak mengupdate blog yg sudah bersawang ini.. (ayat baik di waktu ramadhan..) hehehe.. sebabnya adalah kerana saya sangat bz di samping minggu lepas saya ke KL untuk training selama 3 hari.. seronok rupanya pergi training sebab banyak ilmu yang dapat saya perolehi..cisss..ayat skema ini membuatkan otot otak saya tegang sekejap...

ok ler... mmg lama tak update sbb tgh hidup dengan bz dan mcm nomad..
leh caya tak aku tak balik umah sendiri dah baper lama?
sejak pegi KL hari selasa lepas, sampai ke hari ini.. pulang hanyalah untuk ambil baju dan lain2 barangan sahaja..haihhh..tak tau ler berapa lama nak hidup ulang alik nih..
camne tak ulang aliknya? bulan posa kan.. kalau nak berbuka hari joi keje, kang tinggal aku ngan eesya jer.. encik pejoi tu kalau keje kul 8pm lebih baru sampai umah.. kalau sahur kang, aku makan dgn encik pejoi, pastu dia terus gi opis.. satgi aku nak kene angkut segala budak eesya semua hantar gi umah maktok..ohh..tidaklah aku larat bebulan posa ni nak dukung had muatan 11kg itu..hahahaha

so jadiknya, masih berkampung kat umah mak aku.. ingatkan nak balik hari ni, tapi dah adik aku a.k.a si umi eesya lak balik dari utp.. mau mengamuk budak tu kalau aku balik umah aku nanti..(alasan lagi..) hahahaha.. pastu weekend ni pun encik pejoi keje, makna katanya bermukim lah lagi aku kat bayan baru tu.. abih tu camno? nasib baik ler tinggal umah lama time posa.. so takde hantu..sbb hantu setan kan dah kene ikat bebulan posa ni? hehhe..yer kan kawan2??

so...sepanjang bulan posa..cehh..baru 6 hari jer kan.. budak eesya sangat mengigau waktu tengah malam..macam2 dia mengigau..nanti aku buat entry lain ler pasal kemengigauan dia itu.. so aku sangat tidak cukup tidur..sbb duk melayan mengigau minah tu..hahaha..tapi ni nak citer pasal semalam..

semalam ke sunshine square..sebab nak beli barang bukan dapur..hahaha..pastu bukak2 pintu masuk tu, ternampak kedai barang emas dan teringat lupa nak beli kat eesya loket lagi.. rantai tu mak aku bagi lama dah tapi loket itu kurang sesuai untuk eesya sbb besar dan pelik kalau dak debab tu yg pakai.. so singgah2 sat.. so terbekenan lak kat gelang tangan kan.. so beli ler gelang tangan dan loket untuk minah mami jarum tu..tangan dah cam cangkul ni..kerass..sian anak mama duk kontrol tangan..hahaha..pelik benonye ngan gelang tu..konon ler.. pastu leh lak time nak blah tu dia cakap.."cin cin? nak cin cin" mak aiii...ko ingat mama abah ko tokei kedai emas tu ke eesya? suka2 hati dia jer..aku gigit kang jari tu..mama dia pun tak pakai segala mak nenek tu.. dia leh lak nak demand2...hahaha.. sekian..

Saturday, August 15, 2009

Sarawak..

Trip ke sarawak ni berlaku pada 29 julai sampai 1 ogos..
seperti biasa lambat update sbb gambar dalam kamera yg ditinggalkan kat umah atas awan itu..
kenapa sarawak untuk cuti2 malaysia tahun ini?
sebabnya tak pernah pegi lagi ler..hahaha..
pastu dapat tiket airasia yg rm63 jer pegi balik dari penang..
so tak rugi ler kan walaupun booking awal..
tiket ni book lagi awal dari tiket pegi UK hari tu..kekeke..
so terpaksa ler pegi jugak walaupun dah agak ke'pokai'an..

ni lobby seomerset gateway.. kitorang stay sini untuk 3 malam.. amik apartment 3 bilik sbb ada 6 org adult, 2 org budak..alhamdulillah ok sangat apartment yg kitorang duduk tu.. gambar dalam apartment ada beberapa jer so tak masuk ler kat sini.. siap ada washing machine dgn dryer..tu yg best tu..hehehe..kitorang dah ler bawak baju sikit jer.. so mmg pegodam ler washing machine dgn dryer 24 jam..hahaha

ni kat sungai sarawak..nak naik bot penambang..saja ler try dah seumur hidup tak pernah naik..bawak lak si eesya dgn maira..bukan diorang jer excited, yg dah tua2 ni pun excited sama..hehe..

eesya dalam bot penambang..agak kagum dengan pakcik yang dah berumur ni tapi masih kuat..kene bayar sorang rm0.40.. best kan..tapi takut ada buaya dalam sungai nih..haha..ada ke?

bot penambang diorang yg ada macam2 design..very the colourful n meriah..

my familia.. dah seberang sungai dah tapi pastu mati akal tatau nak pegi mana..haha..konon2 hebat sangat nak pakai garmin ler apa konon jalan2 sendiri.. last2 garmin takde lak map kuching.. kene update sendiri rupanya..haihhh.. so last2 kitorang amik van sewa dengan driver skali...tapi 2nd day baru amik...

1st dinner at sarawak was at top spot..makan seafood tapi lupa amik gambar.. ni 2nd dinner..kat satok.. laksa sarawak...udang besau2 ko...baru rm3 ke rm4 camtu jer..

ni nasi ayam penyet..nasi takde dalam gambar.. ini set dia..ada ayam goreng yg belah 4 tu.. pastu tempe goreng 3 keping..dengan ulam2 dan sambal.. dan ape eh lagi satu? tokua kot.. tak ingat..sbb aku tak makan tempe dan tokua..hahaha..murah jer..dalam rm4 jer kot..ntah ler..bukan aku yg bayar.. :p

2nd day...dah amik van dan driver yg merangkap tourist guide..so agak bijak skek ler berjalan kan..hehe..pegi jong's crocodile farm untuk mengkagumkan kanak2..again, mak pak yg lebih kagum..hahaha.. ni blog tourist guide yg kami amik.. reasonable n recommended.. http://zamtransportation.blogspot.com

jumping crocodile show.. ayam ke menatang apa ntah tergantung2 kat tali tu.. trainer tu boleh tarik2 tali tu untuk acah2 buaya tu untuk makan.. tapi buaya2 kat sini nampak cam malas dan tidak ganas cam dalam tv pun.. maybe sbb dah dibela dan diberi makan suap..eh..bukan ler suap betul2 kan.. tapi tak yah nak memburu sendiri.. dengar bunyi loceng jer semua pegi kat tempat trainer tu lempar makanan.. cam sekolah lak ada bunyi2 loceng time makan.. hehe
haaa..ngapppppp!!

pas puas jalan2 kat taman buaya tu, dengan panas giler dan berpeluh lencun baju, semua org dah malas nak pegi tgk org utan.. so keputusan dicapai org utan dikensel dating hari tu.. driver pun bawak gi kilang pasu lak..

pakcik ni dah 40++ tahun keje buat pasu...sangat terer dan berskill.. kat kilang ni kita leh try buat pasu kot2 ler dah tension keje nak ubah path lak kan..hehe...tapi tak sempat ler den nak try dah nak sibuk shopping dan handle kanak2 itu...

ni contoh dalam tempat jualan kat kilang tu.. apersal dalam banyak2 pasu, laki aku amik gambar ni aku pun tatau.. tapi masa masuk2 tu, belek ler harga kan..rasa ok laa..murah dari kat semenanjung.. boleh sangat ler nak beli..tetibe leh lak salesgirl tu cakap.. "pasu semua ada 50% diskaun.. lain-lain 10%".. aikkk? ko biar beno? terpaksa ler beli..hahaha... dah ler siap ada packaging khas untuk bawak naik flight dengan stiker 'fragile' apa bagai..haha..cayalah...

pastu semua memohon dan merayu untuk pulang ke hotel.. sbb dah penat dan masyammm..kakaka..journey disambung pas semua tido 2 jam.. destinasi seterusnya ke kilang kek lapis sarawak yang terletak kat seberang sungai.. tapi kali ni tak naik bot penambang.. ada jambatan nak cross rupanya sungai tu..hehe..bagus tul driver tuh..

sample kek lapis yang berwarna warni.. sangat penin melihatnya.. rasa punya rasa sampai last2 aku rasa semua sama jer.. so beli jer ler tanpa perasaan...

tpt buat kek lapis.. sangat pantas dan cargas aa kakak2 ni bekerja..

kilang? hahaha.. sebenarnya besar ni jer..duk atas air lak tu.. tapi sangat sedap aa kek kat sini.. pas dah balik penang baru tau nikmatnya..hahaha


ni lagi satu tempat jual kek lapis yg glamer..sangat maju aa nampak yg nih dari yg memuler kitorang pegi..

siap ada website ok? hahaha

sample2 kat sini.. cam hari raya plak aku rasa..

haaa..banyakkan? pilih kak pilih..hahaha.. selesa ler sini siap dengan aircond bagai.. tapi aku still prefer yg zaharah punya kek..kekeke..

lepas dah memborong kek lapis, dinner kat barok bistro nih.. serius masa tanglkap gambar ni aku tak perasan pun tempat ni senget..hahaha..kalau tak mesti aku tak berani naik..hehe

mee kolok daging.. rasa kicap.. tapi aku rasa sedap gak.. hehehe..

mee kolok goreng..yg ni biasa jer ler rasanya.. aku prefer mee kolok yg ada kuah sup tu lagi..pastu semua balik tido..

esoknya pegi serikin..tapi gambar takde sebab panas terik.. banyak ler barang murah2.. tapi barang indonesia ler banyak.. cam telekung, baju sulam.. sebab serikin ni dah sempadan dengan indonesia kan.. sangat banyak sampai tak larat jalan.. dah ler panas giler..

ini ler budak 2 org dalam hati beta.. hehe.. mujur aa 2-2 behave jer sepanjang journey..korang untung tau kecik2 dah pegi merata-rata.. mama ni dah umur 26 tahun baru sampai sarawak ok? hahaha... sekian..

Sunday, August 9, 2009

Today I chose not to care...

Sometimes i think i had enough..
but blamed me coz being so softhearted..
soft?
luaran mmg aku nampak cam slamber..suka ria..suka hati..suka suki..
tapi kat dalam siapa yang tahu?

so...plz ignore me.. treat me as i am invisible today...

i wish..i had dibo..

Wednesday, August 5, 2009

Eesya bela Puppy??



Budak eesya ada anjing ni sekor.. niat aku beli bende alah bukanlah untuk mendekatkan dia dengan binatang yg kene samak ni..tapi sbb aku rasa cam ok jer..banyak function bende ni..jadi sila abaikan sekejap rupa fizikal dia okeh.. kat eesya pun aku suruh dia panggil bende ni " bear bear" jer..hehehe.. puppy yg menyamar menjadi bear..

bende ni kalau kita tekan kat kaki dia..ada bunyi..sama ada nyanyi lagu..atau pun dia akan cakap "yellow, foot".. camtu ler lebih kurang.. kalau tekan kat tangan dia..sama ada nyanyi atau "green, hand".. bende2 camtu ler..lagu2 dia lak best2.. bukan cam cd yg aku beli kat eesya..semuanya slang chinese nyanyi lagu kanak2..joi sangat tension.. ini mmg slang omputih yg nyanyi lagu omputih ler kan.. ada lagu itsy wincy spider.. lagu ABC.. lagu old mcdonald.. macam2 lagi ler..

yg kelakarnya.. eesya skrg dalam fasa mengajuk org cakap kan.. apa yg org cakap, dia akan try ikut balik..walaupun dia tak paham.. so bila binatang ni cakap, dia akan mimik balik..

kes smalam :

bear bear: you're fun!!
eesya : yorkkk pannnn!!!

bear bear : peek a boo.. i see you...
eesya : ai yu yuuuuu!!

bear bear: yellow, foot..
eesya: ek ooo.. ootttt..

bear bear : aaachoom.. *bunyi bersin kalau picit hidung*
eesya : acum!!~

bear bear : thats tickles..*kalau picit perut*
eesya : at ikeeelsss...

hehehe..sekian, terima kasih.

*gambar diciluk dari website fisher price..
Related Posts with Thumbnails