EESYA

AARIZ

Monday, May 30, 2011

When KAKAK LA is around...

Sabtu sudah, Kakak La sampai dari KL dengan Mimi (mummy) and daddy pukul 11.20pm camtu.. Destinasi asal adalah Alor Setar since Mimi dah dekat dgn due date.. So nak hantar Mimi balik ke AS untuk prepare bersalin kat sana.. Nanti duk kat KL takde sapa lak nak jaga kan...

Seperti biasa, kalau Kakak La ada, budak Eesya takkan kenal dah mama or abah dia... Nampak Kakak La dia saja... Since sampai pun dah tengah malam, makanya budak-budak 2 org ni punya sakan main sampai kul 2 pagi... Suh tido pun buat tatau jer.. Sama laa si kecik... Dengan si kakak tu pun...


Kul 12am...


Pukul 1.30am..

Malam tu nak tido pun, terpaksa bagi tido sekali sama-sama.. Walaupun sebelum tu Kakak La adalah sombong.. Bila mama kata "Tonite u sleep with mama and Aleesya lah.." Dia kata "No... I want to sleep with Mimi..." so malas laa nak paksa dia kan... Alih2 sampai kul 2.15am duk dlm bilik kami lagi duk main.. Apa cer... Hahaha.. Pastu suh dia pi mintak izin kat Mimi utk tido dgn kami.. Eesya pun mengekor sama pi bgtau kat Mimi.. Hehe.. Diorang ni sangat lawak.. Pastu lari2 mai balik bgtau "Mimi said can sleep here tonite.. Yeayyy!!" Hahaha.. Ntah hapa2 laaa...

Pastu bagi laa tido skali... Dah berpeluk laa pulak 2-2 budak nih... Yang bagusnya, bila suh baca doa tidur, Maira dah pandai baca Al-Fatihah sekali dgn terjemahan (in English), pastu baca doa tidur, selawat, mengucap semua complete.. Eesya pulak terkebil-kebil mata dia tengok Kakak La baca doa panjang2... Hahaha.. Eesya tau doa tidur jer baru... So bila Kakak La dah balik Alor Setar, Eesya pun nampak makin berminat nak blajar doa2 nih.. Good!

So malam tu depa pun tidur berpeluk-pelukan... Nak amik gambar tak bleh sbb dah gelap... Plus kalau kami bangun amik gambar, confirm budak 2-2 ni bangun main balik.. Hahaha.. Sabaq jaaa...

Esok pagi tu, bangun pukul 9am.. Hahaha.. Dah tido kul 2.30am kan... Bangun2, mandi tak, makan tak.. Terus suh bukak pintu grill umah maktok nak pi main kat tempat toys Eesya kat luar tu... Dah puas2 main, baru pi mandi.. Mandi pun sama-sama laa jugak.. Riuh rendah satu umah dengan budak 2 orang ni jaaa...

Dalam kul 12pm camtu, Daddy and Mimi pun siap2 laa nak bertolak balik Alor Setar... Depa dua ni mmg laa bila dah ada bau2 akan berpisah, mula laa buat perangai berebut laa, apa laaa... Padahal sebelum tu elok jer duk main 2 org...


2-2 nangis.. Sebek2.. Meleleh air mata.. Sebabnya berebut nak main mini games dlm Smurfy Village kat iPad tu... Hahaha.. Sabaq jaaa...

Nak berpisah jer mesti nak buat hal... Tapi kalau dulu Kakak La adalah pelakon utama, sekarang anugerah tu dah bertukar pemilik... Eesya laa pulak yang lebih-lebih sekarang ni... Kemain lagi dgn air mata, hingus, sedu sedan... Hahaha... Layankan ajer ler...

Insya Allah bila Mimi bersalin nanti kita pi tengok Kakak La and baby kat Alor Setar ok Eesya? For the time being, main laa sorang2 dulu time2 cuti sekolah ni.. Hahahaha


Seronok main sorang2... Tapi pas 2 jam, duk sibuk dah "I Miss Kakak La laaaa Mama.." Adehhh....


Tuesday, May 24, 2011

Ko ingat mak ko ada kilang eraser ke?

Korang rasa, apa perasaan kalau beli satu benda kat si anak.. Pastu lepas sehari dah hilang? Tak kira laaa benda tu mahal ke murah... Sebab dah jadi 2 kali... Aku jadik tension... Ni kali ke-2 si Eesya hilangkan pemadam dia kat school... Bila balik, check dlm pencil box dia.. Dah takde.. Hari tu masa dia pegi sekolah esok tu, aku dah pesan dah suh cari balik...

Masa amik dia balik dari school...

Mama : Eesya, u still didn't find your eraser yang tinggal kat school tu ke?

Eesya : No... Dah ilang dah..

Mama : Hmm.. Next time I don't want to buy anything for you..

Eesya : Why?

Mama : You always lost your things at school.. Baru bawak sehari jer dah hilang...

Eesya : But I didn't lost my sharpener what? My ruler also still got what? Also my pencil still got two what?

Hahahaha... Adeh... Dah pandai menjawab laa pulak... Pastu duk WHAT? WHAT? pulak kat blakang tu... Sabaq jer ler...

Monday, May 23, 2011

Bikin sedih....

Ayat sedih seorang budak 3 tahun 4 bulan smalam.....

The girl : I like when I'm a baby and I'm 2 years old...

Mama : Why?

The girl : Bcoz then I can drink nenen inside bottle and pakai pampers...

Alolololo siannya anak mama... Sampai gitu skali yer sedih berpisah dgn botol susu and pampers? Sabar yer sayang... Jangan laa bagi mama syahdu pulak... Huhu

Sunday, May 22, 2011

Saying good bye to her best companion.. After 3 years and 4 months.. :)

Ingat citer pasal puting botol susu budak Eesya yg kena gigit dek tikus kat Pangkor? Kejadian tu berlaku on 1st May... Hari ni 23rd May.. Eesya dah 3 tahun 4 bulan... Dan dah 22 hari budak Eesya hidup tanpa botol susu beliau... Bukan senang nak pisahkan budak yg dah 3 tahun 3 bulan lebih hidup dgn botol susu... And being an Eesya, yg montel disebabkan susu tersebut, skrg dah makin kurus... Perut kerempeng jer.. Siap nampak tulang rangka dah... And being an Eesya again, yg cerewet bab makan, hadoiiii laaaa.... Memang jenuh nak tengok dia makan satu2 benda tu dgn bersungguh-sungguh..



See how kerempeng she is now... Nampak sangat tinggi... Dan kurus... Hilang dah lemak montel yg disegani ramai itu.. Hahahaha

So skrg ni, kalau bancuh susu dia suh minum dlm cawan pun takmo.. Dalam tumbler air dia yg pelbagai warna dan corak pun takmau... So last2, bagi jer susu kotak Dutch Lady yang for Kids 1-6 years tu... Boleh ler jugak dia minum... Tapi itu pun ikut mood...


Eesya boleh layan yg perisa plain jer... Coklat dgn Strawberi tu kang beli saja.. Pastu mama dgn abah dia kena habiskan.. *pic googled..

Sekali sekala dengar jugak dia mintak nak nenen (botol susu) dia tu.. Sian gak dengar... Tapi bila tanya dia balik, ingat tak what happened kat botol susu dia... Dia pun jawab "Mouse gigit... Nenen Eesya dah takde.." Lemah gak telinga mama dia nih mendengarnya... Kalau ikut hati, memang dah bagi jer botol susu.. Ada jer puting lain kat umah kan.. Tapi alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan laaa kan... Dah 3 minggu lebih dah nih.. Takkan tetiba nak bagi pulak... Huhu...

Dalam ramai-ramai orang keliling Eesya, yang tak sangka sekali nak marah kami stop kan botol si Eesya adalah... TOK AYAH beliau... Hahaha.. Sungguh laaa tak sangka... Tok ayah siap kata kami ni 'seksa' cucu dia.. Tak bagi hisap botol.. Baru 3 tahun... Orang dulu2 sampai nak pegi sekolah rendah duk minum botol lagi... Hehe.. Tok ayah tak tahan tengok cucu dia kurus kot.. Tapi standard ler kot rasanya weaning off budak2 dari botol susu umur 3-4 tahun kan?

Bab berhenti botol susu juga memainkan peranan dlm potty training budak Eesya nih.. Since dia dah kurang minum susu, secara tak langsung, pampers pun dah tak pakai... Pergi sekolah tak yah pakai.. Duk umah lagi laa tak bagi pakai... Kalau setakat jalan pi Queensbay tu pun dah tak yah... Malam jer bagi pakai takut2 'TER'.. Tapi kadang2 bila bangun pagi tu, masa nak mandi tengok kosong jer pun... Ok lah tu kan... Dia pun dah paham dah.. Dah tau dah nak bgtau.. Cuma insiden tu pernah sekali terbabas kat school dia.. Hahaha.. 2nd day pegi school without pampers.. Masa abah dia pi amik, teacher bagi bag plastik isi skirt dgn underwear dia... Mujur laaa kami mmg bubuh spare skirt dgn underwear dlm bag sekolah dia...

So, skrg ni boleh say good bye to Mami Poko dah.. Haha.. Jimat skek duit mama and abah Eesya..


Bye bye Mami Poko... Kalau dapat adik Eesya baru jumpa balik ler kot yer.. Hehe
*pic googled..


Tapi pastu ingat jimatlah sangat kan.. Alih2 nak kena beli seluar baru banyak laa pulak.. Sebabnya??

Semua seluar dia jadi longgar gila.. Siap londeh2 bila pakai... Hahaha.. Agaknya sebab dah kurus, pastu pampers pun dah takde... Habis laaa melondeh jer seluar semua... So terpaksa pergi shopping beli seluar dia banyak2 pulak... Tehehehe...

Oh.... And can say good bye juga untuk botol Avent.. Tak yah nak sterilize dah... Tak yah tukar every 6 months dah... Muahahaha


Koleksi Budak Eesya kat umah dah berpuluh dah... Boleh susun buat main Thomas Choot Choot Train dah.. Kakakaka... *pic googled..


Selamat 3 tahun 4 bulan to you Eesya!

Well done!!~


Thursday, May 19, 2011

Serius... Giler...

Takde mood nak update blog...

Hahaha..

Last2 duk main tukar design untuk dapatkan hati mengupdate blog...

Serius...

Malas..

Hahahaha

End.

Saturday, May 7, 2011

Happy Mother's Day

Tahun ni 1st time Mother's Day dapat kad ucapan dari anak sendiri... Sebelum2 ini adalah dibelanja makan oleh abah si anak jer sebab anak tatau apa lagi kan... Hehe...


Kad Ucapan... Cikgu tolong buat.. Eesya yg kaler...


Bahagian dalam kad... Eesya kata "I write the I and U.. Then teacher help me to draw the love.. Then I colour inside the love.."


Bunga straw... Nampak cam cupcake eh? Hehe... Eesya kata "I help teacher only... I cannot use scissors.. Dangerous.." Hehe..


Sangat excited tunjuk kat semua org artwork yg dia buat.. Tapi pastu berebut pulak dengan mama sbb mama kata kad dgn bunga tu mama punya.. Dia suh share-share dengan dia pulak.. Hehehe.. Tapi pastu bila abah dia balik keje, abah dia tanya untuk abah takde ke? Dia kata "Abah punya takdak.. Mama sajay.. " Kekeke.. Abah dia kata nak tunggu Father's day nak tgk dapat ke tak kad dari dia.. Lawak.. Abah dia sudah jeles.. Hahaha

Sayang Eesya banyak sangat... Thanks Allah for giving me this great gift and opportunity...

Tuesday, May 3, 2011

Family Day PPKT 2011 @ Pangkor

Hari Sabtu, lepas check out dari Marina Cove Resort tu, kami just jalan2 pusing Lumut... Tapi cam takde benda menarik sangat... So last2 pegi terus ke Jeti Lumut tu tunggu kengkawan PPKT yang naik bas dari Penang pagi tu...

Pukul 1.30pm camtu, kami naik feri... Tiket feri semua dah masuk dlm pakej dgn chalet yg kami akan menginap tu... Pakej tu inclusive dengan makan 4 kali, island hoping, island tour, telematch dan snorkeling... Memang berbaloi-baloi...


Sampai2, amik group photo kat depan Uptown Beach Resort...

Lepas check in, berehat, solat... Lepas Asar start dengan Telematch..

Untuk kanak-kanak ada Cari gula-gula dalam tepung... Eesya pun join walaupun tak reti nak berlari kat pantai.. Hahaha.. Dia kan penggeli orangnya.. Memuler pijak pasir pantai tu pun terjengket-jengket.. Inikan pulak suh berlari.. Tapi dia semangat kot tengok ramai budak-budak lain main sama.. Bila kat part suh tiup tepung tu, sekali dia tiup, sekali gak laaa dia sapu muka dia sbb rimas tepung tu kena muka... Hehehe.. Pastu bila dah nampak gula-gula, diorang suh amik guna mulut kan.. Dia tak nak amik... Sampai laaa sapa ntah bagi kat dia letak kat tangan dia.. Dah tu, dia duk sibuk tiup gula-gula tu laa pulak sebab penuh kena salut tepung.. Hahaha.. Tapi last2 dia buang balik gula-gula tu kat dalam pinggan.. Dia takmo makan... Hahaha... Ntah haper2 jer..


Budak penggeli comot dgn tepung.. Hehe..

Untuk dewasa pulak, ada games terompah gergasi, pass belon berair, tarik tali dan isi air dlm botol.. Aku join semua2 kecuali tarik tali dgn isi air dlm botol... Hehe..


Group kami yg riuh rendah masa terompah gergasi.. Dah laaa pantai tu sendeng, punya laa susah giler nak control.. Pastu pulak kat pasir pantai, nak kena angkat kaki tinggi2 laaa pulak.. Tak macam main terompah gergasi kat padang... Tapi sangat meriah giler.. Hehe


Ni masa game pass belon berair... Ni pun riuh rendah gak.. Dengan silau cahaya matahari tak nampak belon tu org depan dah baling... Hahaha.. Pas abih game, diorang duk buat tuju orang lak belon ni...

Masa kitorang main game nih, Eesya main pasir dengan abah dia kat area2 tu jugak... Since kitorang duk kat Pasir Bogak, pasir pantai dia kasar2.. Tak halus.. Dan sakit kaki bila pijak.. Nak buat sand castle pun tak jadi... So last2, Eesya mandi laut jer dgn abah dia... Ni laaa 1st time anak kelahiran Pulau Pinang ni mandi laut... Hahahaha... Selalu mandi swimming pool jer kan...


Eesya nak lari dari abah dia.. Bila tanya camna rasa air tu, dia jawab "It's smelly.." Hahaha.. Orang tanya masin ke tidak, dijawabnya busuk pulak...

Lepas dah habis telematch dan mandi laut tu, dah dekat Maghrib.. So kami pun balik bilik.. Mandi, berehat, solat.. Malam tu sambung dinner dan karaoke... Tapi kami turun kejap jer untuk dinner... Dinner pun ada macam2 jugak... Ayam BBQ, ikan bakar, udang bakar, nasi goreng, bihun singapore, puding, sandwich, sosej yg cucuk2 kat lidi skali dgn capsicum, bawang apa bagai tu.. Panggil apa eh? Kebab ke? Hahaha.. Ntah ler.. Tapi kiranya ok laaa food kat tempat tu...

Pastu sambung dgn karaoke... Kami sempat tengok 2 lagu jer.. Pastu terus balik bilik, tido..

Esok pagi tu, pas breakfast.. Aktiviti yg dinanti-nantikan... Island Hoping dgn Snorkeling.... Walaupun dah ramai dah kata tak nampak apa2 masa snorkeling, tapi kami nak pi jugak untuk menimba pengalaman baru.. Hahaha.. Ayat skema cam buku teks...


Dalam boat nak pi island hoping...


Encik Pejoi yang garang semacam jer muka dengan pemandu boat..


Si Eesya yg excited naik boat laju.. Kecoh laa pegang topi dia takut melayang... Pastu duk jerit "This is FUN!!!~" Hahahaha

Island Hoping takde ler turun pun... Pemandu boat tu slowkan jer boat tu pastu tunjuk batu yg bentuk cam whale, cam crocodile tu.. Pastu sampai kat satu pulau yg diorang kata buat shooting filem 11 September tu... Masa tu baru turun.. Untuk mandi2 dan main pasir.. Haaa.. Kat situ baru best buat sand castle sebab pasir dia halus.. Mandi pun best gak...

Pukul berapa ntah (tak pakai jam) pemandu boat bawak sapa2 yg nak pi snorkeling tu ke tempat snorkeling.. Kami pun tinggalkan si Eesya dgn maktoknya kat pulau tu main pasir lagi... 1st nak snorkeling kan.. Sanggup laa tinggal anak.. Hahaha...

Sampai2 tempat snorkeling, nengokkkkk.... Nahhhhhhh...


Berapa dozen manusia ada kat sini? Korang rasa kalau manusia ramai camni, ikan mau ke idak bersenang lenang berenang kat sini? Mesti laa TIDAK...

Kesimpulannya, mmg laa tak nampak ikan atau terumbu karang atau apa2 yg sewaktu dengannya.. Yang nampak hanyalah anggota badan manusia.. Kaki, tangan, kepala dan lain2.. Hahahaha


Kan kan kan?? Nampak manusia jer.. Hahaha


Ni pun antara manusia-manusia yg mengganggu pandangan dalam air.. Hahaha

Tapi sonok laa jugak sbb tak pernah merasa snorkeling kan... Next time boleh pegi pulau yg cantik skek...


Oh lupa citer... Bangun pagi tu, tetiba nampak puting botol susu Eesya dah jadi camni...


Sekali kena gigit dgn cik tikus daaa.. Hahaha.. Dah laa bawak satu jer.. Pastu tunjuk kat Eesya.. "Eesya, see... Mouse dah gigit puting nenen nih.. Camne?"

Eesya pun terkejut.. Sekali dia kata "Ishhhhhhhhh... Naughty sangat Mouse nih.. Babab mouse tu..." Hahahaha

Tapi disebabkan jasa Cik Tikus itu, hari ni dah hari ke-5 Cik Eesya tak minum susu dalam botol.. Bila dia mintak jer terus kata takde.. Mouse dah gigit.. Pastu dia pun takmo.. So skrg ni bagi minum susu Dutch Lady for Kids yang dlm kotak tu jer.. Hehehe.. Senang keroje haku.. :p

Ucapan khas:
1) Terima kasih kepada Encik Rizman, Encik Syam, Encik Fikry untuk gambar2 di atas...
2) Terima kasih kepada Cik Tikus sebab gigit puting botol tu... :)))

Marina Cove Resort, Lumut

Hari Jumaat tu, lepas kami dah selesai urusan iPad2, terus balik amik maktok dgn Eesya dan bertolak ke Lumut...Bertolak pukul 1pm...

Dari Penang ke Lumut ambik masa dalam 2 jam setengah... Aku drive since Encik Pejoi yg keje malam sebelum tu, tak tido-tido lagi.. Dah laa beratur satu pagi kat Switch tu... Kami ikut jalan Cangkat Jering... So mmg tak terasa lama sangat.. Walaupun jalan tu bukan highway, tapi jalan dah besar dan tak banyak kereta... Mungkin sebab kami pergi tu hari Jumaat.. Bukan weekend...

Sampai kat Lumut pukul 3.30pm.. Since kami belum lunch, so singgah kat drive thru Mcd saja.. Manjung pun dah banyak pembangunan.. Tesco pun dah ada.. So tak perlu risau kalau tertinggal susu anak ke apa ke.. Hehe..

Check in kat Marina Cove Resort.. Kami amik apartment 3 bilik since Kak Ani dgn Abg Ayie akan join dari KL.. Adik aku yg kat UTP pun akan join malam tu... Apartment tu besar gak.. Ada dapur, meja makan, TV (takde astro).. Boleh laa kami nengok juga perkahwinan Prince William dgn Kate petang tu...

Malangnya, aku lupa nak ambik gambar apartment tu sbb aku lupa bawak charger kamera.. Dengggg... Kamera pulak mmg dah kong... Satu-satunya gambar yang aku amik adalah ini...


Gambar budak Eesya yg merenung jauh ke Waterpark.. Hahaha... Mmg kat situ ada satu Waterpark... Dah laaa nampak dari balkoni dgn tingkap master bedroom... Mana laaa dia tak duduk terus kat situ.. Berapa kali ntah duk mintak nak turun pi mandi... Tapi sbb nak tunggu semua orang sampai, kami turun lepas Asar jer...

Waterpark tu kecik jer.. Ada 2 kolam besar.. Ada slide yang adults pun boleh naik.. Tapi macam dead waterpark hari Jumaat tu.. Kami pun cam konpius.. Bukak ke tak Waterpark nih? Sebab takde orang... Tapi staff situ kata, weekend kalau ramai laa.. Hari keje memang camtu..

We had fun there.. Sebab kami jer yg ada... Hahaha.. So waterpark tu, cam bapak kami yg punya laa kan.. Suka hati jer nak kuak lentang ke apa.. TAPI.. Ada tapinya... My personal opinion.. This Waterpark is not well maintained.. Kami pun masuk satu jer kolam sbb lagi satu nampak hijau jaa... Cam berlumut.. Air pun macam mati jer.. Air cam takde flow keluar masuk tu.. Pastu lepas dah main2, nampak keladak2 air semua dah naik... Serbuk kayu laaa.. Apa laa.. Makin banyak... So kami pun naik... Pastu balik hotel semua gatal2 badan.. Huhu...

But for the apartment side, mmg ok laaa nak duk situ in case dtg reramai kan... Breakfast pun ok... Kalau nak mandi swimming pool, pool hotel ada... Cuma tak besar laa macam waterpark tu...

Kalau nak tengok rate, boleh tengok kat website nih...

http://www.marinacoveresort.com.my/roomrates.html

For goverment staff, ada goverment rate seperti biasa.. Boleh call and tanya...

Sunday, May 1, 2011

Kisah iPad2...

Hari Jumaat bersamaan 29 April 2011...

Sampai dpn Switch Queensbay jam 8.30am... Walaupun dah tau Switch tu akan bukak jam 10.30am.. Tapi takpe ler.. Ingat nak pi breakfast kat Subway dulu... Tapi alih2 bila sampai... Sudah ramai yg beratur.. Aiyokkkk...


Ni orang yg beratur dpn kitorang... Masa tu kira-kira kami ni orang yang ke-21.. So budget macam ok laaa kan... Takkan laa stock mai 20 unit ja... Cam tak logik... Sebab sebelum tu dah tanya dah kat S.A Switch tu, budget stock mai berapa? Dia kata masa iPad dulu, 55 unit... So kalau kami orang yg ke-21, cam lepas sangat laa kan...

Tinggal Encik Pejoi depan Switch, pi tengok kat Harvey Norman.. Sbb HN pun ada jual jugak... Ada ler dalam 15 orang yg duk bertapa kat situ... So tak banyak beza sangat... Better amik direct dari Switch jer...

Bergilir laa bertapa depan tu dengan Encik Pejoi... Encik Pejoi pegi tapaukan Subway untuk breakfast... Makan pun depan kedai tu jer.. Hahaha.. Dengan aircond pun tak bukak... Semangat giler...

Pukul 9.30am camtu, pekerja Switch pun sampai... Bukak2 lampu apa bagai.. Wahhh.. Lagi excited nih.. Yang duduk2 pun semua dah bangun... Hahahaha... Alih2, diorang masih tak bukak pintu sampai kul 10am.. As expected ler kan.. Sebab dah tau outlet tu bukak kul 10.30am...


Masa tu, orang dah ramai camni.. Muahahaha.. Encik Pejoi blakang tiang... Giler ramai yg mendatang... Sampai dekat penuh dah keliling bulatan tetengah Queensbay tu..

Pastu S.A pun buat laa announcement.. Bagitau... ada 84 unit saja... itam + putih.. Tapi putih sangat limited.. Ok laa tu.. Kami pun bukan nak beli yg putih...


Ni nombor kitorang.. Dari awal2 konon kira no 21, tetiba jadik 31... Tatau datang dari mana 10 orang tu.. Agaknya suh sorang beratur, lagi sorang pi beli breakfast cam kami gak kot.. Hahaha

Hasil bersabar dan excited gila tu, pukul 11.30am, makanya kami pun dapat laaa membeli bende alah nih...


Taraaaaaaaaaaaaaa... iPad2... Wifi + 3G, 64Gb...

At last... Sapa yg conquer???


Eesya jugakkkkkkkkkkkkk... Hahahaha


Related Posts with Thumbnails