EESYA

AARIZ

Sunday, November 28, 2010

Rapunzel... Best Sangat Sangat Sangat...




Eesya 2nd visit to cinema - watching Rapunzel : A Tangled Tale..

Best sangat sangat sangat sangat... Bagi aku ler... Hahaha.. Sebab Eesya pun enjoy tengok... Hero pun sangat hensem (walaupun kartun, tapi kehenseman hero haruslah dititikberatkan yer...).. Jalan cerita yang tak meleret2... Dan sangat kelakar... Dan sangat cute Rapunzel itu... Dan sangat... Berapa banyak 'sangat' daaaaa?

Kesimpulannya, pergi ler tengok... Tak rugi... :p


Thursday, November 25, 2010

Gigi Rosak?? Sudah Hancusssss...



Dulu aku pernah letak satu entri ni kan... Pasal gigi Eesya yang rosak...

Semalam....

Inilah hasilnya...

TAdaaaaaaaa....!!~




Hahahaha... Gigi tu pecah berderai masa Eesya gosok gigi sebelum tidur...
Aduyai...
Dah kureng cute dah anak dara haku nih...

Baru nak masuk 3 tahun gigi dah rompong... Kakakaka...
Takpe... Gigi susu jer kan...
Pasni kena ajar senyum cover gigi atas..
Muahahaha


Wednesday, November 24, 2010

Mood Jiwang... 150 juta kali...



Lagu ini ditujukan khas untuk cinta hati saya...
MOHAMMAD FAIZOL SAIDIN

Dengan ucapan... Bulan depan anniversary..
Jangan lupa naaaa...
:))))


Tuesday, November 23, 2010

Bumbledee Cupcakes Cafe

Minggu sudah terjumpa satu fb akaun ni pasal ada cafe dkt area2 USM yang ada jual ready cupcakes.. Tak yah order awal2.. Pastu tgk kat cafe ni ada menu lain gak macam western food, sandwiches, etc.. So cam menarik laaa nak pi try...

Pas balik keje, terus ajak Encik Pejoi singgah...



Cupcake Eesya...


Grilled Chicken Chop


Eesya tengah makan cupcake mama dia.. Huhu.. Blackforrest cupcake..


Eesya cam rupa ikan keli.. Hahaha.. Tengah makan spageti...

Cafe ni nama BumbleDee Cupcakes Cafe... Boleh search kat FB... Lokasi kat Plaza Ivory, betul2 sebelah Nasi Kandar Istimewa.. Cafe dia kecik jer.. Dalam tu ada 4 meja camtu jer.. Luar ada lagi laaa... Tapi food dia sedap2 gak... Cam dalam gambar, kitorang makan Grilled Chicken Chop dengan ada lagi satu 1/4 Chicken apa ntah... Yang ada 2 side dishes boleh pilih.. Encik Pejoi pilih coleslaw dengan Spageti... Spageti dia sedap... Tapi lupa amik gambar... Harga pun boleh tahan...

Cafe ni nampak cam English Style (belah dalam...) dan macam homely sikit... Cumanya kalau interior tu luas skek, lebih selesa... Cupcakes memang ada sentiasa yang dah siap.. Kalau nak order pun, boleh...

So silalah try... :)

p/s: Sorry gambar kureng skek.. Tatau camne orang lain leh amik gambar lawa2 belaka dengan iPhone nih.. Haishhh...

Monday, November 22, 2010

Penang Handbag Sale...TH, Kate Spade, Coach, Etc..

Sapa2 yg penggila handbag tu, boleh ler terjah...
Cek ni, belum sampai seru..
Hahahaha




More details, click here...


Thursday, November 18, 2010

Raya Haji.. @ Eastin Hotel, Penang

Cuti Raya Haji pun dah habis... Camne korang sambut Raya Haji aaa? Especially yang tiada kaitan dengan potong memotong lembu? Mak aku cakap, raya haji mana ada org pi beraya kat umah2 org... So kitorang pun lepas semayang raya, duk jer kat umah tengok citer Upin IpingGeng tu... Tunggu pukul 12pm nak hantar maktok dgn tok ayah gi Station Bas Sungai Nibong tu.. Diorang nak gi Ipoh, tengok adik aku kat UTP sebab dia tak balik exam week... Lepas tu, jumpa kakak aku yg beraya kat umah PIL dia kat Ipoh tu.. The next day, maktok, tok ayah, kak ani and abg ayie akan gi Terengganu ikut rombongan meminang untuk cousin aku...

So jadiknya, kami ni tunggu jer ler pukul 12 tu... Pastu terpikir laaa... Boring giler raya haji kali ni... Semua org tak balik.. Tok ayah dgn maktok lak nak gi Ipoh.. Nak balik Taiping pun PIL aku semua balik Batu Gajah balik hari jer... So takde maknanya nak balik Taiping..

Pastu duk sembang dengan Encik Pejoi, "Kita ni lepas hantar mak dgn ayah, nak buat apa? Boring aaa camni... Sapa pun takde raya2 camni..." Pastu Encik Pejoi kata "Hmmm.. Pi laaa check harga Eastin tu..." Hahaha.. Aku pun apa lagi... Zasssssssss... Terus pi carik no tepon Eastin, call, terus booking... Lantak laaa price baper pun dah Encik Pejoi kasik green light kan...

Lepas hantar maktok dgn tok ayah kat Sg Nibong, balik umah jap amik baju swimming, pastu singgah Mcd untuk lunch.. Terus pi check in kat Eastin...



Bilik Deluxe Hillview... Kecik jer pun biliknya... Kalau anak 2 org, aku rasa cam dah tak selesa dah...

Tatau aa kat Penang ni sebab tanah dah kurang ke apa, jadiknya bilik hotel ni kecik jer... Tapi price still RM2++.. Itu pun pakai goverment rate.. Tapi boleh ler sbb nak duk pun semalam jer.. Pandangan aku, Eastin ni more tu business guest kot.. Tak macam Holiday Inn yang family oriented.. So kalau ada anak ramai, tak sesuai laa hotel ni kalau nak duk kat Penang.. Equatorial is better... Kalau takmo pi Batu Feringgi laaa kan...

Lepas dah take nap petang tu, kami pun cari laaa swimming pool... Swimming pool dia kat Level 2... Tapi nak gi swimming pool tu, kena masuk dalam gym, pastu kena naik tangga yg agak sempit... Ada laa dalam 30 anak tangga camtu.. So agak inconvenient untuk family yg bawak budak2 ramai...


Eesya kat tepi pool.. Masih berpakaian hari raya.. Hahaha

Swimming pool pulak sangat straight forward... Takde aa nak buat bentuk lekuk2 bentuk panda bear ke, bunga raya ke.. Hahaha.. Eesya pulak duk tanya "Takde slide ke mama?" Hehehe.. Memang takde ler... Tapi yang bestnye, sebab masa pegi tu, takde sesiapa manusia pun kat pool tu.. Kitorang bertiga jer.. Hahaha.. Apa lagi... Terjun tiruk, kuak lentang, semua aksi pun ada laaa...


Swimming Pool yang open air dan boleh tengok aeroplane yang nampak cam dekat sangat every 10 minutes...


Dan ada logo Jusco yang sangat besar kat sebelah tu.. Rasa cam swimming kat Jusco pun ada.. Hahaha


Ni budak yang suka hati boleh swimming...

Lepas swimming, petang tu nak gi Queensbay jer.. Walaupun dekat giler, sbb nampak cam dah nak hujan sangat, kami pun naik kereta... Tapi jammed giler jalan nak pusing pi Queensbay tu... Ramai giler duk tunggu nak parking kat dalam Queensbay... Akhirnya Encik Pejoi decided pusing balik, park dalam Eastin balik, jalan kaki jer.. Hahaha.. Memang dekat giler jer pun.. Tak sampai 3 minit... Susah2 jer nak pusing kete apa bagai.. Tapi masa balik, memang hujan lebat.. Mujur aaa ada covered pedestrian walk sampai lagi sikit jer nak sampai ke Eastin...

Esok pagi tu, acara yang ditunggu-tunggu.. Hahaha.. Buffet breakfast... Pi laaa makan... Choice ok laaa.. Tak ler sebanyak kat One World Hotel.. Hahaha.. Giler aper nak banding dgn One World Hotel... Tatau aaa.. Tak pernah lagi jumpa hotel yang leh lawan buffet breakfast kat One World tu....


Budak busyuk tak mandi tengah breakfast...

Lepas breakfast, rehat2 jap... Kemas barang, kul 11 checkout... Hantar kedua-dua insan tersayang tu balik umah, aku terus gi masuk opis... Hahahaha... Amik half day jer kan... Best aaa kire sbb dekat jer dgn rumah dan tak yah amik cuti lelama... Lagipun bukan plan pun kata nak pi duk hotel kan...


"Eesya masak birthday cake untuk mama ok?" Hahaha... How imagination works...

Camtu laaa citer raya haji kitorang yg tak macam raya haji pun... Kui2...

Monday, November 15, 2010

Berkorban Apa Saja....

SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA...

MAAF ZAHIR BATIN....

Di bawah adalah pengorbanan yang terpaksa dilalui oleh Encik Pejoi dalam kehidupan seharian beliau... Semoga Allah menguatkan ketabahan dan kesabaran beliau dalam menempuh dugaan yang mendatang... :p




Sambungan Chicken Pox..

Maira dah selamat pulang ke kampung halamannya yg lagi satu on Friday... Makna kata, Eesya duk dgn Maira 3 hari, 2 malam...

Tapi Alhamdulillah sampai hari ni, Isnin, takde tanda bintik2 merah kat badan Eesya kecuali 3 tempat yg kena gigit nyamuk / semut gatai yg tak mo baik2 itu...

ALHAMDULILLAH sangat2...

Disebabkan itu, masa kami pulang ke Taiping weekend sudah, telah membeli sebuah bag luggage untuk beliau.. (Takde kena mengena dgn Chicken Pox pun sebenarnya...Hahaha)

Tapi sbb tengok murah (murah banyakkkkkkkkkkk.... ) dari harga duk tgk kat blog, dan Eesya pun suka, dan mama dia pun suka, dan abahnya kasik green light (walaupun mamanya yg bayar kena ada green light dari abahnya juga.. :p) so telah membeli bag di bawah..



Konon2 cam hadiah sbb jadi tough girl immune to chicken pox... Hahahaha... So pasni jalan2 sila bawa bag pakaian anda sendiri ok Eesya...

Wednesday, November 10, 2010

Chicken Pox!

Kakak La kena chicken pox.. tapi agaknya mmg chicken pox zaman skrg fashion tak demam dah eh? Keluar bintik2 merah berair tu jer tapi tak demam pun.. Ligat jer duk lari sana sini dgn Eesya..









Suka hati duk kaler berdua..














Konon asal nak kuarantin sorang dlm bilik.. Tapi dgn mereka berdua ni, mmg mustahil laaa.. Takpe, at least kalau dah tau dari awal tau nak kena, senang skek nak prepare yer dak? Hehe.. Tak sampai hati lak nak pisahkan depa ni.. Tawakal jer ler.. Hehe

Monday, November 8, 2010

Underwater...


Latihan menjadikan Eesya ikan duyung... Hahahaha

Cubaan pertama : Pekup hidung dia...


Cubaan Kedua: Tak yah pekup sudaaaa...


Cubaan Ketiga: Say Cheese!!~
OK... Next time kita boleh pi scuba diving lak... Hakhakhak...


Sunday, November 7, 2010

Status FB dan Eesya..

Sesiapa yang ada dalam friendlist aku kat FB mungkin sudah bosan dgn status FB aku yang kebanyakan adalah berkaitan dengan Eesya.. But.. What to do? Kalau tak update dlm FB, nanti lupa.. Pastu yg best bila update status pasal Eesya, semua siblings aku boleh baca... dan tau perkembangan Eesya..

Ni status2 yang dalam beberapa minggu kebelakangan nih.. Just for my reading di hari tua nanti.. Semua ni masa Eesya 2 Tahun 9 Bulan...

Status 1:

Ayun2 eesya, pastu cakap " I throw u away!!~" sambil lambung dia atas katil.. Eesya bangun sambil cakap "hey!! don't throw me away!! I'm not sampah!!~" hahahahaha



Status 2:

Disebabkan mama yg asyik bersin, eesya sudah tension dan pekup mulut mama dia dan kata "I stop your sneezing ok? Stop ok? Ok?" hahaha.. Sian dia..



Status 3:

Singgah beli burger.. Bukak tingkap kete.. "Kak, burger special satu.. Burger biasa satu.." Tetiba ada suara budak kecik sampuk "and chocolate too!" sambil tunjuk jari 1.. Hahahahaha.. Suka hati order coklat kat kedai burger...



Status 4:

Hungry Ordeready... --> Bahasa Eesya... Ordeready = Already... Hahahaha



Status 5:

Tension aaaa... Eesya asyik2 kata "You so busuk.. Smelly laa u mama..." sebab bau tonik rambut.. Hahahaha



Status 6:

Mementang beli cadar baru utk katil dia, dan2 laaa malam ni nak tido kat bilik sendiri.. Siap suruh "Mama go sleep at your own roomlah!~" Cessssss... Tapi mmg betul pulak dia tido sendiri.. Hahaha..



Status 7:

Sekarang nih, cakap apa2 skek.. Eesya nanti jawab "Nevermindlah mama.." Sikit2 nvm...nvm... mama pulak tension dgn nevermind dia.. Hahahaha



Status 8:

Anak bertuah sapa laaaa ni lepas kentut kat kita boleh pulak dia tanya "You like my tut tut?"... Huwaaaaaaaaaaaa.......



Status 9:

Abah : What is that eesya? *tunjuk kat patung panda yg tergantung kat pokok market tmn tun sardon..


Eesya : What what? *kalih sana sini..


Abah: There.. Bear bear..


Eesya : That is not bear bear laaa abah.. That is PANDA..


Mama: Hahaha.. Cam iklan "ORKIDlahhhhh"..



Status 10:

Ada budak amik charger hp buat skipping rope... tapi dia berjaya lompat.. harus marah atau harus bertepuk tangan?



Status 11:

"Why mama no cakap dah? Cakap laa mama... Cakap laaa.." Eesya duk konpius tetiba mama dia jadik pendiam... Mama sakit tekak laa Eesya.. Simpan suara nak mengajar plak esok...




Sangat suka layan Eesya sbb bila dia cakap, ada jer benda yang dia kasik aku tergelak... But sorry Eesya, mama bukan SAHM, mama kena kerja.. But I'll make sure the time we spend together as memorable as possible..

Thursday, November 4, 2010

Monday, November 1, 2010

Holiday Inn Resort, Penang



Last weekend, 1st time weekend kitorang takde plan... Disebabkan Encik Pejoi keje alternate weekend, slalu weekend yang dia tak keje, mesti dah ada plan.. Balik ke Taiping tu dah wajib dah untuk 1 weekend.. Yang mana, tinggal lagi satu weekend jer ler beliau tak bekerja... 1 weekend tu jer ler kitorang ada nak spend together jalan2 shopping2 cuci2 rumah... Tapi mesti weekend yang nan 1 itu, ade jer kenduri ke, atau apa2 jer ler.. So redha jer ler...

Tu yang tetiba bila realized, "Eh, weekend ni kita takde plan apa2 lagi laaaa yang?".. Dan2 terus excited.. Hahahaha.. Pastu dah bincang2, kitorang pun decide untuk pakai complimentary night stay yg dapat masa masuk membership Orient Rewards tu...

So pilihan yang ada adalah, Holiday Inn Resort Penang, Flamingo Hotel dgn Copthorne Hotel.. Memang nak yg kat Penang saja sebab maleh nak travel... Last2 pilih Holiday Inn sebab dekat dgn pasar malam hari Sabtu yang konon2 sangat happening kat Batu Feringgi tu.. Hahaha..

Ni bilik yang kitorang dapat...


Pintu masuk.. Kiri wardrobe dgn mini bar.. Kanan pintu toilet..


2 Katil Queen..


Bathroom.. Ada bathtub, shower room... Lantai sejuk gilorss.. Tak sanggup nak pijak.. :p


Eesya tunjuk "Can solat here.."


Eesya testing katil.. Mementang ada 2 katil, dia nak tido sorang...


Muka bahagia ada katil sendiri.. "I share2 with baby laaaa.."


View dari balkoni tingkat 22...

Disebabkan Holiday Inn ni ada 2 building, dan kitorang dapat bilik yang kena lintas jalan baru leh sampai ke Cafe/Pool/Cafe, so kitorang pun malas giler nak keluar.. Lagipun mendung jer kan... Bila petang tu baru decide nak keluar sbb nak bawak Eesya tgk Kids' Club Room dengan pergi pantai...


Eesya kat bridge yg link ke building lagi satu...


Tengok horse... Parasailing... Eesya nak main sandcastle.. Tapi mendung jer..



So kitorang jalan2 kat dalam hotel jer.. Ni nak pi tgk Cafe...


Sementara tunggu pukul 7pm, baru dinner start, lepak kat Recration Room.. Ada Pool table, benda yg Eesya duk main ni, aku tak ingat nama, boleh sewa Wii, ada tpt main game...


Eesya tgh nak main pool.. Hahaha.. Meja lagi tinggi..


Terer gak laki aku main pool... Hahaha...


Pakai voucher Orient Rewards, breakfast tak termasuk dengan harga bilik.. Tapi ada voucher 50% discount untuk makan kat cafe... Cuaca plak mendung jer, kena plak kitorang pergi hari Sabtu so ada BBQ Buffet Dinner, so makan jer ler kat situ.. Choice banyak jugak... Ada macam2... Overall, makanan boleh tahan laaa sedapnya.. Kitorang pun tak makan semua sbb kenyang giler..


BBQ station.. API!!! API!!! Hahahaha


Encik Udang kena bakar...


Desert Table..


Buffet Table..


ABC yang mangkuk besar giler tak boleh habis...


Ni budak yg suka hati dia ubah resepi...

Pas dah dinner, baru aaa pergi pasar malam tu... Jalan2.. Banyak handbag, jam tangan imitation... Dan juga CD/DVD ce*ak ro*pak.. Hahahaha...


Hasil rembatan di pasar malam... Topi!! Hahaha

Esok pagi tu, terus tak bangun pergi breakfast sebab malam tu dah makan banyak giler... last2 pergi brunch terus kat Gurney Plaza...

Itu jer ler cerita weekend kat Batu Feringgi kami... Sekian, dari bilik berita.. Kui kui...
Related Posts with Thumbnails