EESYA

AARIZ

Sunday, July 17, 2011

UK Trip 2011 - Intro

13 July 2011

Bertolak dari Penang ke LCCT dengan flight pukul 8.15am.. Tapi flight delayed sampai pukul 8.30am.. Sampai kat LCCT dalam pukul 9.30am.. Pastu bertapa kat Marrybrown sampai pukul 12pm.. Memang agak sangap.. Tapi sbb dah prepare activity book Eesya, so kira melayan dia dengan mentenet jer ler masa tu..

Pukul 12pm, kami pi nak drop lugagge tapi ada problem sikit masa nak check in sebab details tak betul.. So amik masa dekat setengah jam jugak nak settle semua.. Mujur laa kami yg terawal beratur tu, so agak kesian kat org2 yg beratur kat blakang.. Hahaha

Lepas dah check in, masuk kat international departure.. Membeli Dunkin Donut my fav.. Malangnya, Boston Cream kehabisanlulazi.. Huhu.. Sementara tunggu flight pukul 3pm, pegi solat siap2 kat surau, pegi ulang alik toilet, jalan2 kat duty free shop kat dalam tu.. Sedar2 kul 2.30pm, dah kena masuk.. Tepat kul 3pm, flight pun jalan.. Bagus.. Tepat pada masanya..


Dalam flight, ada anak org putih mana laa pun tatau.. Asik menangis sepanjang jalan.. Mujur laa Eesya tak buat perangai.. Lepas boring activity book, main dengan mickey mouse dengan lion dia.. Pastu boring cakap dengan toys, main ipad pulak.. Pastu tido.. Pastu kang bangun makan.. Pastu kang ulang balik activity yg sama.. Cumanya masa tido dia cam baran skek sebab sempit.. Dia tak boleh nak baring.. Dia dah biasa kalau nak tido kena ada katil cam mama dia.. Hahaha.. So last2 tatau nak buat camne, sampai mama kena baring atas lap abah, bagi dia baring atas badan mama pulak.. Semput ler jugak sementara dia nak nyenyak tu..

Sampai kat Stansted pukul 9.15pm waktu tempatan.. Hahaha.. Bahasa skema laa pulak.. Mesia cepat 7 jam dari sini.. So maknanya masa tu kat Mesia pukul 4.15am.. Memang penat giler.. Kuar umah maktok pukul 7.15am.. Dekat 21 jam baru sampai.. Flight KUL - STN tu 13 jam..

Sampai2 airport, Kak Ani dah tunggu kat luar.. Diorang sampai 2 jam awal dari kitorang.. Diorang naik Qatar yg turun kat Heathrow.. Amik kete sewa yg dah booking awal, terus head to Stansted untuk amik kitorang.. Kenapa tak naik flight sekali? Masa booking Qatar tu, tak boleh buat payment utk 5 seat skaligus sbb credit card limit tak cukup.. Diorang buat booking dulu, pastu bila kitorang buat, harga dah tak sama.. Dah naik banyak.. Sebab beza banyak sangat, so kitorang decided naik jer Airasia.. Beza rm1300 sorang masa tu.. So cam tak sanggup laa rasa.. 3 orang dah rm3900.. Baik buat shopping jer.. Hahahaha.. Pastu Qatar pulak kena transit kat Doha 6 jam.. Lagi laa nak pengsan rasanya dari Pen - Kul - Doha - London pulak.. Mau mengamuk budak Eesya total journey lebih 23 jam..

Kenapa kiorang decide ke UK lagi kali ni padahal baru jer datang 2 tahun sudah?
1) Masa tu Encik Pejoi tak datang sekali sebab baru tukar company so tak bleh cuti lama2..
2) Abang ipar aku konvo, so alang2 diorang laki bini na datang, kitorang pun menempek laa skali.. Hehe
3) Kenangan aura shopping 2 tahun sudah boleh buat aku demam kalau Kak Ani datang dan aku hanya membayangkan jer.. Hahahahaha

So memang masa Abg Ayie confirm jer lulus phd dia bulan Disember 2010, kami terus plan and decide utk proceed trip nih.. Masa tuh dah start jimat cermat sebab tu azam tahun baru 2011 aku adalah Jimat cermat sedaya mungkin sampai bulan June.. Berpuasa shopping, tahan hati jer sale apa2 pun.. Pejam mata bila org lain shopping.. Buat2 tak nampak apa segala sale kat queensbay.. Hahahaha.. So mmg worth ler kot berpuasa shoppjng 6-7 bulan.. :p

Panjang laa pulak intro ni.. Nak masuk picture pun tak pass lagi guna ipad nih... Nanti aku godek lagi bila free.. Daaaa~

Tuesday, July 12, 2011

Out...Out...Out...Out....

Out of office... Yeay!!!

Out of Penang... Yeay!!!

Out of Malaysia? Muahahaha... 

Shopping spree... Starts in another +-48 hours.. :)))

Berbaloi eh berjimat dari Disember 2010? 

We'll see then...

Doakan kami bertiga selamat pergi dan pulang yer....

Eesya dah tak muat dah sweater dengan topi tu.. :)

Sunday, July 10, 2011

Good VS Bad Manners..

Semalam kami balik ke Taiping. Selalu balik tido satu malam kat sana. Tapi semalam kami balik hari jer sebab banyak benda nak kena settlekan hari ni. Bertolak ke Taiping kul 10am lepas breakfast sampai dalam kul 11am.. Sempat laa Eesya bersuka ria dengan opah, tok wan, acik aah and acu ima dia. Sempat pegi main kite lagi kat padang bekas airport tentera dulu. Eesya suka sangat main kite. Kat situ best main kite sebab lapang and berangin.
Budak yang suka main layang-layang... Canggih dak pemegang layang-layang dia? Hahaha... Blakang kecik secoet tu kite dia kat atas...

Nice view..

Kami pun sempat pegi belakang balai bomba beli Yong Tau Foo. Walaupun sekejap jer balik, tapi macam2 sempat buat.. Hehe..

Malam tu pukul 7.30pm kami bertolak balik ke Penang. Sepanjang jalan cam gelabah skek sebab tak pernah balik waktu malam. Gelabah sebab tak nampak Eesya yang duk kat blakang yang kejap2 asik tanya itu ini. Kitorang memang biasa dah bagi dia duk sorang2 kat blakang dgn toys dia tapi kalau siang tu cam ok jer boleh nampak dia tgh buat apa kat blakang tu. Bila malam? Aiyokkk.. Banyak susah lorr..

So last2, nak bagi dia duk diam, sembang laa dengan dia.. Camne ntah boleh terbukak topik pasal Good Manners VS Bad Manners.. Pastu teringat entry Norlin yang citer pasal Haikal dah pandai kalau bagi ayat situasi, nak buat camne.. Saja try kat Eesya pulak.. Buat ayat contoh situasi, then tanya dia What should u do? Ni kat bawah antara soalan dengan jawapan dia..

Mama : If maktok cook something for you, and then u like it very much, what should u say?
Eesya : Thank you maktok. This is very delicous. I like it very very much.
Mama : Good. But if maktok cook something and then u don't want to eat because u kenyang already?
Eesya : No, thank you.
Mama : Hmm.. U can say "Thanks maktok, but I'm full already.."
Eesya : Ok..
Mama : How about we go shopping, and then u want abah to buy something for you.. What should you say?
Eesya : Abah, I want that!
Mama : U should say the magic word... What is  the magic word?
Eesya : Pleaseeeeeeeeeee!~
Mama : Yes.. When u said please, it is a good manners. Ok... How about when we go to Toysrus.. And then u wanna a toy... Then mama said No.. What should u do?
Eesya : Ermmmmmmmmm.... Hmmmmmmmmmmm...
Mama : *Dalam hati* Apakah soalan yang aku tanya ni? Kalau aku pun, aku nak kata apa?
Eesya : Alrite then! 
Mama : WAHAHAHAHAHAHAHAHAHA... *Like seriously Eesya, u will say that???*

Mungkin juga dia jawab camtu... Sebab bagi dia, toys tu bukanlah everything... Activity Book is!

Disebabkan terkejut dengan jawapan dia yang baik tulus suci murni tu, aku lupa lak nak tanya kalau mama said No to Activity Book, what should you say? Maybe next time should try that... Hahahaha

Saturday, July 9, 2011

Our Prince... For the time being.. Hahaha..


Prince of the day...

Kakak of the Prince...
Daddy of the Prince..
The Prince and His Proudly Mom...
The Prince's Singgahsana? Hahaha
Prince tengah kena cukur kepala.. Hehe
Prince merehatkan diri selepas dibotakkan.. :)

Monday, July 4, 2011

Anak banyak VS Anak sikit

Tengah makan nasik dengan mak dgn ayah tadi masa lunch.. Tetiba terbuka topik pasal budak Eesya yang suka jatuh..

Maktok :  Hangpa tu suka biaq dia jalan sorang2... Tu laa duk jatuh sana, jatuh sini.. Cuba masa jalan tu, pegang tangan dia...

Tok Ayah : Hangpa duk rasa dia besaq.. Confident duk bagi dia jalan sendiri.. Tu laaa...

Aku : Alaaaa... Eesya tu, orang pegang tangan hari tu pun jatuh gak... Sampai luka2 lutut... Dah dia memang camtu...

Maktok :  Jatuh tu pun jatuh gak punya pasai.. Tapi pegang laa tangan dia masa jalan.. Ni duk biaq dia lari sana, lari sini... Kalau dia jalan dengan mak, tak dak pun lagu tu.. Mak dah habaq siap2 "If u don't want to hold my hand, we go back.."


Tok Ayah : Cuba lenkali nak jalan2 tu, sorang jalan kat depan, sorang jalan kat belakang.. Baru laa nampak anak tu... Orang putih tu jaga anak buat cam jaga anjing tu.. Ikat tali ja...

Maktok : Alaahhh.. Depa ni.. Benda tu semua beli.. Dah ada.. Tapi takmo guna... Beli saja.. Tak jadi apa takpa laa.. Kalau jadi apa2, menyesai tak sudah... Biaq pi laa orang kata cam binatang ka apa ka, dari anak kita hilang.. 

Tok Ayah : Tu laaa.. Orang dulu-dulu, sebab tu anak ramai... Sebelas orang.. Dua belas orang... Kalau jalan pi market ka, depa yang duk kalut ikut blakang mak depa.. Sebab mak dia sorang.. Anak ramai kan.. Satgi mak yang sorang tu hilang, kan susah... Orang la ni, anak sorang... Dua orang.. Sikit sikit ja... Sebab tu laa duk kalut jaga anak yang sikit tu... Orang dulu kalau anak hilang pun takpa.. Dah anak ramai.. Hilang sorang, ada lagi...

Aku : Hahahaha... Camtu laa pulak...

Maktok : Laaa.. Sungguh.. Ingat lagi dulu2 kalau pi Pekan Bukit Mertajam tu, mesti akan nampak scene lagu tu.. Kalau anak nakai2 ja, satgi mesti mak dia cakap "Hangpa nakai sangat naaa... Tinggai hangpa.. Biaq pi kat hangpa.." Pastu jalan laju2 tinggai sungguh2 takdak toleh2 blakang pun... Anak2 kat belakang pakat lari duk ligan sambil tu jerit laaa "Makkkkkkkkkkkkkk.... Makkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!"

Aku : Hahahaha... 

Rasa cam lawak gila... Ada ke sebab mak sorang, anak ramai boleh buat lagu tu?? Kesimpulan dia, nak kena ada anak ramai?

Wakakakakkaa...

Related Posts with Thumbnails