EESYA

AARIZ

Tuesday, August 3, 2010

Kenapa saya suka Eesya?

Hahahaha... Dah anak sendiri kan.. Mesti laa suka... Ntah hape-hape...


Ni sebab2 kenapa aku rasa sangat sangat suka kat dia:

1) TIDAK CENGENG..
Maksud cengeng ni, sikit2 nak nangis..
Eesya ni memang sangat susah nak dengar dia nangis kecuali SAKIT, atau TERASA HATI..
TERASA HATI tu kalau bebetul punya kena marah laa.. Hahaha..
Dari newborn, kalau nak susu pun setakat "eh..eh" aku sumbat susu.. Terus diam..
Bila 10 bulan camtu dah leh cakap "nenen" terus jarang gila dengar dia nangis nak susu...

2) DENGAR CAKAP..
Kalau tetengah shopping, sampai tempat TOYS pun..
Kalau dia nak satu2 toy tu, aku cakap "Kan dah ada kat rumah?" dia akan "Oh.. OK" terus tak mintak dah.. Mengamuk guling2 atas lantai jauh sekali...

3) TIDO AWAL..
Malam paling lambat pukul 10.30pm dah tido.. Hahaha.. Senang gila..
Tak yah nak paksa2 suh tido ke apa...
Dia nanti cakap sendiri "Eesya nak pi sleep.." pastu terus masuk bilik..
Kasik susu sebotol, terus lena..
Kalau mai angin nak main pun, paling lambat 10.30pm jer..
Lega banyak aku kat situ...

4) PANDAI AMIK HATI ..
Kalau dia nengok aku sakit ke, nangis ke.. Cepat2 dia tanya "What happened Mama?"..
Kalau aku jawab sakit, cepat2 hembus kat tempat sakit tu.. "Eesya tiup dah.."
Kalau cakap sakit lagi, cepat2 lari pi ambik gel gamat nak sapukan.. Hahaha..

5) HAPPY JER SELALU..
Bangun tido pun senyum2.. Terus nyanyi2.. Takde nak bad mood ke ape ke..
Bad mood jarang sekali.. Tak cukup tido pun boleh lagi maintain..
Melelong2 macam orang mabuk tapi still happy, gelak2..
Takde nak cranky2 ke apa ke..


Jaga Eesya memang mudah.. Tak yah naik tangan ataupun suara..
Cakap dan explain jer kat dia..
Benda ni gini2.. So tak leh buat gini2.. Kalau Eesya buat gini2, nanti jadik gini2...
So far alhamdulillah.. Cara ni berkesan..

Sebab itu saya sangat suka dengan Eesya..
Selalu doa kalau dapat baby lagi, minta yang jenis happy dan ceria cam Eesya..
Amin...

8 comments:

  1. tumpang kagum juga ngan eesya...matang....semoga membesra dgn baik eesya...jadi kakak yg baik... :)

    ReplyDelete
  2. saya pun suka eesya n adik eesya...baby boy lak keyh! hahahaha

    ReplyDelete
  3. sejuk perut mama dia time mengandung nih:)

    salam kenal ye:) cari kenalan area penang. i've added your blog to my list k

    ReplyDelete
  4. wahhhh senang betul. bravo eesya! irfan is like totally opposite k! kena jerit macam halilintar baru nak dengar. suara dia nangis toksah kata lah...sampai hujung dunia boleh dengar! tu tak campur tantrum guling2 lagi tu. hahahhaa

    nak kata difference between boys and girls pun taktau la ya ka tak. sebab ada girls yang macam boys gak karenahnya kan. bagus la eesya. kalau aunty dapat yang macam eesya lepas ni confirm tak serik nak beranak lagi dan lagi dan . hahaha

    ReplyDelete
  5. norlin ~ haikal pun matang gak kan.. agaknya umur depa nih dah mencapai tahap baligh kot.. hahaha

    adik ~ banyak laa ko.. :p

    mama qis ~ hai.. salam kenal.. masa mengandung susah giler dulu.. sebab tu saya percaya sbb kesusahan dan kepayahan masa pregnant tu Allah bagi anak yang senang nak handle camni.. alhamdulillah..

    bai ~ haha.. ingat lagi masa kenduri kat dewan hari tu irfan jerit2 kat muka eesya.. tapi esok besar ok kot tu.. kecik lagi irfan dari eesya kan..

    ReplyDelete
  6. best aku dgr perangai eisya. jauh beza ngan anak laki sulung aku ni.. nama pun laki, lasak len macam. dia akan jadik manusia luar biasa bila berada di shopping complex (cam ko je ni shie... heheh). jd aktif semacam. cakap abah dia langsung tanak dgr. ckp aku dia bleh consider. :) aku selalu ckp kat adik dia, "mama tak kisah adik lasak. tp makesure kene dengar mama ckp...".. org kata budak lasak ni bijak. jauh di sudut hati aku doa, moga2 btul apa yang orang cakap tu. huhu ---> sorry shie, berjela komen aku cam tulis blog lak

    ReplyDelete
  7. anak ko kenan ngan aku ke? hahaha.. ke ko duk chatting dgn aku sangat masa pregnant dulu?

    hehehe... agaknya boy mmg lasak kan... betul..kalau lasak tapi dengar cakap ok lagi... kalau tak lasak sangat pun satgi kita lak risau.. hahaha...

    ReplyDelete
  8. huhuhuhuh comeynye eesya... sejuk ati pak ngah dengar...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails