EESYA

AARIZ

Monday, July 16, 2012

Our 1st House...

Mari bercerita tentang rumah lama pulak...

Rumah ni kami beli masa awal2 nak kawin dulu.. Tarikh tunang 25 Feb 2006.. Pastu terus usaha jaya mencari rumah untuk dibeli.. Target dapat rumah sebelum kawin.. Sebabnya masa tu dah kena warning dengan mak aku.. "Kalau nak duk luar, umah sendiri takpe.. Kalau umah sewa, lebih baik korang duk umah mak.." 

Masa tu fikir punya fikir, tak nak laa duk sekali dengan mak kan.. Cam nyusahkan mak jer nanti.. Pastu nanti fikir family mertua kalau nak datang mesti cam segan2 sbb duk sekali dengan mak.. So kitorang pun usaha la jugak cari and beli rumah walaupun masa tu kewangan tak berapa nak stabil.. 

Seperti biasa, downpayment mesti laa pinjam dengan maktok.. Hahaha.. Mak aku memang ada kebolehan jadi along untuk anak2 beliau.. Kitorang bertuah ada mak yg mmg sentiasa standby untuk anak2 pinjam.. Tapi dengan syarat, sila bayar.. Kalau kena blacklist sekali, lepas tu jangan apply dah buat loan.. Hahaha

Cari punya cari, survey punya survey, end up laa kat umah Apartment Desa Permai Indah ni.. Location dia sangat strategik sbb dekat dengan USM.. Pastu masa beli tu fikir kalau nanti2 tak nak duduk pun boleh sewakan, atau jual.. Sebab tpt ni mmg sentiasa jer ada org nak sewa/beli.. Tak rugi beli..

Lepas decide beli umah ni, segala proses mak nenek yang memeningkan kepala dengan law firm dan bank pun bermula... Aku laa yang pening sorang2 masa tu.. Encik Pejoi tolong teman jer sebab dia pun sibuk baru tukar keje Dell masa tu.. Mana nak handle nak kawinnya, mana nak handle nak beli umahnya.. Sampai laa dapat kunci bulan November 2006.. Nak kawin 23 December 2006.. Bebetul sebulan sebelum tarikh kawin.. Mula laaa kalut pi bersih rumah, cat rumah and beli perabot apa semua... Memang bz takde seminit pun takde kosong dalam kepala otak.. Hehe

Alhamdulillah.. Aku memang tak pernah merasa duk umah sewa.. Kawin2 terus duk umah sendiri.. Susah senang Allah saja yang tau.. Perabot beli pun semua pakai duit hantaran.. Penuh laa jugak umah aku.. Sofa mak hadiahkan.. Washing machine Abg Ayie dengan Kak Ani hadiahkan.. Pinggan mangkuk mak mertua hadiahkan.. Lain2 perabot bilik, meja makan, peti ais, rak TV, pakai duit hantaran.. Pastu mak aku asal birthday jer mesti kasik hadiah barang rumah.. Karpet laa.. Meja komputer laa... Hehe.. Memang mak donater terbesar laa umah aku nih..



Pandangan dri balkoni.. Jauh jer nampak..

Kaler masa tu.. Sekarang dah cat lain kaler biru/grey..

Umah ni laa kenangan 5 tahun lebih kitorang kawin... Beli dengan harga RM150K.. Jual dengan harga hampir double selepas 5 tahun.. Terpaksa kami let go untuk jadikan modal beli umah besar sikit.. 

Kalau ikutkan sayang, Allah jer tau camne sayangnya aku kat umah ni.. Sapa tak sayang umah 1st kita beli dengan titik peluh.. Masa baru kawin lak tu.. Huhu.. Tapi aku percaya, kita tak boleh dapat semua yang kita nak atas mukabumi ni.. We have to lose something to gain something kan... So redha jer ler..

Kenangan Eesya di rumah ni..

Eesya kat hall..


Eesya kat master bedroom..

Eesya kat master bedroom lagi.. Senang jer mama nak mandi.. Toilet sebelah tu.. Eesya main sorang2..


Eesya in her own room..

Eesya in her own room lagi..

Masa mama and abah beli perabot untuk bilik Eesya..

In her own room..

Belajar tidur kat bilik sendiri..

Minggu last sebelum aku masuk keje, semua barang kami pindahkan ke umah baru.. Malas nak pikir pindah randah bila dah start keje.. Dah ler Encik Pejoi mmg tak cuti2.. Aku jer pack sorang2.. Itu pun tak tau nak pack letak mana.. Penuh dah rumah... Last2 masa movers datang baru laa sambung sama2 dgn movers masuk semua barang dalam kotak.. Hahaha..

Antara barang yang dikeluarkan... Penuh koridor.. Hehe

2 barang yang kena turun tangga.. Lif tak muat.. Sofa dan kepala katil.. Hehe.. 



2 lori tak muat.. Selang sehari buat lagi 1 trip dgn 1 lori lagi..

Tu ler 5 tahun kenangan kitorang dengan rumah ni.. Walaupun comel lotey 920 sqft jer.. Tapi banyak kenangan.. Walaupun aku bukan duk hari2 pun umah ni.. Hehe.. 

Pas aku dah keje, aku amik hourly maid untuk cuci umah ni.. Insya Allah next week kemungkinan besar dah kena serah kunci kat owner baru.. Semoga membawa kenangan indah kat owner baru pulak..



Master bedroom yang dah bling2 kena cuci.. Hehe

Bilik Eesya pun dah kosong..

Eesya kat hall yang dah kosong.. Kitorang piknik makan Mcd kat situ.. Hahaha


Terima kasih umah Hamnaku sayang kerana menjadi batu loncatan untuk kami dapat sesuatu yang lebih.. Terima kasih umah Hamnaku sayang untuk kenangan selama mana kita bersama... Terima kasih umah Hamnaku sayang kerana menjadi tempat kami sekeluarga berlindung dan berkasih sayang..   :(((((

For everything you have missed, you have gained something else, and for everything you gain, you lose something else.

Tuesday, July 10, 2012

When my 4 yrs old girl talks...

Kisah 1:

Mama : What did u learn at school today Eesya?

Eesya : Something about remedies..

Mama : Remedies? U learn how to cook?

Eesya : That is indgredients.. Not remedies..

Mama : Then, what about remedies?

Eesya : I need remedies because I forgot what I learn at school..

Mama : LOL



Kisah 2:

Mama balik2 keje, tengok tempat toys Eesya dah kosong... Mama pun tanya..

Mama: Kakak, what happened to your toys? All gone?

Eesya : The thing is mama... Maktok took all my toys and keep it inside tok ayah cutting hair shop.. *dengan muka serius giler..*

Mama : Hahaha.. Ok then..



Kisah 3:

Eesya : U know what maktok? Your house is the smallest among all..

Maktok : Huh? But your house is smaller u know..

Eesya : No.. Mama bought a new house.. BIGGG house with stairs..  *masa ni tak sign S&P pun lagi sebenarnya.. hahaha*

Maktok : Kakak La's house is also small..

Eesya : You forgot aa maktok? Daddy also bought a new BIGGG house already.. *dia still ingat after 6 months pi tgk umah baru daddy dia.. hehe*

Eesya : Told u, your house is the smallest among all..

Maktok : *Call mama kat opis* Itahhhhhhhh.. Hang mai ambik anak hang ni.. Aku takmo bela dia dah.. Dia kata umah aku paling kecik among all...

Mama : HAHAHAHAHA



Kisah 4

Eesya : Maktok, when i grow up, I want to be a doctor..

Maktok : Wow! Bagus laa.. Nanti maktok sakit, boleh laa maktok pi kat Eesya..

Eesya : Kakak La also want to be a doctor u know.. Later we'll work at the same hospital..

Mama : Is it? That's very good.. Nanti kejap maktok boleh pi kat cucu yang ni "Maktok sakit ni.." then Maktok can go to another cucu pulak..

Eesya : Yes.. We'll work at the same hospital.. But Aariz will be a doctor at the zoo..

Maktok : Erkkkkk??

Hahahahaha.. Sampai hatimu kakak.. :)) 


Thursday, July 5, 2012

5 baby things that I found very useful..


Saja nak share benda2 ni sebab aku rasa sangat useful sepanjang aku ada Aariz nih.. Untuk baby lain maybe tak relevan... Masing2 laaa kan.. :)


1) Fisher Price Newborn-to-Toddler Portable Rocker

 


Dulu masa Eesya, pakai bouncer yg jenis jaring2 tu saja... Sebab tatau apsal sampai ratus2 bouncer Fisher Price ni so rasa cam membazir.. Tapi sbb masa tengah cari hadiah nak bagi kat Baby Izz, kitorang tatau nak beli apa.. So beli laa bouncer Fisher Price yang lebih kurang camni then we found out dia ada features yang dipanggil 'vibrations'. And Izz love it very much.. Senang nak tido tak yah duk henjut teruk2.. Just on the vibration switch and akan rasa vibration tu.. Benda ni sesuai kalau budak tu jenis suka duk dalam kete, tapi bila kete stop, dia akan start menangis.. Sebenarnya bukan laa bila kete tu stop, ada makhluk 'tegur' baby tu ke apa.. Hahaha.. Baby tu suka feel vibration masa kete tu jalan sebenarnya...

So masa pregnant kat Aariz, kitorang decide untuk beli satu bouncer yg ada vibration gak.. And Alhamdulillah, mmg useful untuk Aariz tido, dan jugak selalu ditukar ganti jadi rocking chair oleh Eesya.. Hahaha.. Suka hati dia jer tukar sendiri sbb rocking chair ni boleh tampung sampai 18kg.. Eesya baru nak masuk 16kg so kitorang biar jer dia duk atas tu sambil2 tgk TV kalau Aariz tido dalam playpen dia..


Bouncer cum Rocking Chair yang dihijack.. Hehe


2) Maxi Cosi Cabriofix Carrier




Aku pernah blog sama ada patut beli ke tak patut beli ke benda ni kat sini.

Last2 decide untuk beli sebab boleh attach dengan Quinny Zapp Eesya.. And fortunately, mmg useful giler benda alah ni.. Kenapa aku suka sangat benda ni?

1 - Tak payah dukung/pegang Aariz kalau takat nak makan2 kat kedai.. Aku slalu park jer depan kedai, then bawak masuk carrier ni, letak atas meja... Bila atas meja, benda ni boleh goyang2 cam rocking chair.. So Aariz duk diam and sambung zzzz...

2- Bila pi umah orang, tuan umah tak yah kalut2 nak cari tilam bantal nak hampar bagi Aariz baring.. Dia duk dalam ni saja..

3- Kalau Aariz tengah tido, tak yah nak alih dari car seat ke stroller.. Terus angkat carrier, and attach kat Quinny Zapp.. So bila dia tak berasa tangan orang, dia tido jer tak sedar pun dari dalam kete dah pindah ke stroller..

Kat umah Kak G... No need tilam apa bagai.. Siap duk main dalam tu and tak risau ramai2 budak duk lari pegi balik terpijak ke terlanggar Aariz..


Kat Pizza Hut... Letak terus je atas meja.. Mama & Eesya boleh makan dengan tenang.. Hehe.. Abah pegi work..


3) Little Bean Warmer


Aku tatau pun kewujudan dan kegunaan benda alah ni.. Beli pun sebab dia datang sekali dengan Sterilizer Little Bean tu.. Sterilizer Avent Eesya dah rosak maybe sebab dah lama tak guna.. So decide beli lain yg murah2 sudah.. And we got the package of the sterilizer and warmer for RM118.. Murah giler rasa masa tu so ambik jer walaupun tatau kegunaan warmer tu untuk apa..

Sterilizer and Warmer..


Bila balik, baru belek.. Oooo.. Untuk rendam botol susu dalam tu supaya susu sentiasa suam2 and sesuai untuk baby minum bila2 masa... Hehe.. Jakun jap.. Masa Eesya dulu, kalau tak habis minum rendam dalam mug yg diisi air panas.. Tapi pastu air panas tu jadi sejuk, ganti lak air panas lain.. So warmer ni tak yah gitu.. Set jer kat 40 celcius (ada gambar botol susu) so bila suhu turun skek, automatik dia akan panaskan sendiri.. Sangat berguna jugak sebab Aariz masa mula2 tu kan kembung teruk.. Memang tak bleh minum susu sejuk langsung.. Kalau susu sejuk, dia akan kembung and muntah sampai keluar kot hidung2 semua.. 

Pastu yg bestnya, warmer ni jugak mencepatkan keje aku kalau nak bancuh susu tetengah malam.. Camne aku buat? Camni.. Aku isi jer air suam dalam botol.. And aku rendam dalam tu.. Bila aku dengar jer Aariz uh eh uh eh.. Gaya2 nak bangun camtu, aku terus campur dengan susu yg aku dah siap2 letak dalam partition.. So easy.. Within 5 seconds dah siap susu dia.. So belum sempat dia nangis, aku dah sumbat dulu.. Hahaha.. So takde ler tetengah malam mamai2 duk bancuh susu sampai tangan terkena air panas (aku laa tu dulu2)... Hahaha...

Rendam botol susu dalam warmer camni..


And warmer ni bukan jer untuk botol susu, tapi nanti esok kalau dah start makan solid food, boleh jugak guna.. Dia bagi bekas untuk food tu.. So kita isi jer bekas tu dengan solid food tu, and set kat gambar bekas makanan.. Easy peasy..


4) Little Bean Car Bottle Warmer



Yang ni dapat hadiah dari ex-opismate Encik Pejoi.. Kegunaan benda alah ni sama gak cam warmer di atas.. Cumanya yang ni boleh attach kat tempat dalam kete tu so that susu dalam botol tu sentiasa suam.. So tak risau kalau travelling kot susu dah sejuk ke apa.. Memang useful laa untuk Aariz.. Againnnn.. Bcoz he is a colic baby...

5) Swaddle Blanket

Swaddle Blanket



Apa benda jadah swaddle blanket ni? Hahaha.. Dulu2 org pakai kain lampin kan untuk bedung baby? Sekarang ni dah ada khas dah kain untuk bedung baby.. So untuk mak2 yg tak reti nak bedung baby pakai kain lampin tu, sila ler beli benda alah ni.. Memang senang nak bedung baby without fail, and kemas.. So kalau mak mertua tengok baby terbedung kemas, nampak cam bertokoh laa skek jaga baby kan kan kan? Hahaha

Camne caranya nak pakai benda alah ni? Dalam blanket ni ada cam satu poket kangaroo tu.. Letak kaki baby 2-2 dalam tu, then balut kiri, balut kanan, then lekat sticker kat bahagian yang disediakan.. Zasss... Senang dan mudah.. Hahaha.. Siap melekat dengan lebih lama tak terbukak2 cam bedung dgn kain lampin...

Contoh swaddle blanket..


Tapi sbb Aariz cepat memanjang.. Dan skrg ni dah 3 bulan pun sibuk nak berbedung jugak lagi, makanya kaki dia dah tak muat dalam poket tu.. So aku just zappp kiri kanan tangan dia jer.. Kaki terkonteng-konteng kat bawah.. Sama cam bedung dgn kain lampin.. Hahaha.. Asalkan tangan tak kaco muka masa tido sudah.. Kalau tak, asik nak garu kepala botak laa, dahi laaa.. Korek mata laaa.. Macam2.. Hehe

Ni rupa kalau guna swaddle blanket..


Ni pulak rupa kalau bedung guna kain lampin.. Hahahaha


Wednesday, July 4, 2012

Mashithah Hasim Pernah Berpesan..

Pada pasangannya iaitu Mohammad Faizol Saidin.. "Jangan bawak saya pergi survey rumah di kawasan bukan2... Ulu banat ke... Cerok tok kun ka...Sebab... SEBAB.. Kalau saya dah berkenan rumah itu, saya dah tak heran dah di mana lokasi umah berkenaan.."

Tapi Encik Pejoi memang tak dengar dan tak endahkan pesanan saya... 

Semasa kami pergi survey2 rumah.. Tatau laa mana datang idea tetiba gatal nak survey rumah.. Konon cam banyak duit nak beli umah lagi satu padahal tetengah pregnant anak no 2 barang pun tak beli lagi punya tak sedar diri.. Hahaha.. Kan dah kena bebelan aku...

Banyak laa jugak umah yang kami pergi tgk.. Semuanya landed property.. Tak kira laa di dalam atau pun di luar negeri (luar pulau sebenarnya.. haha) tak kira laa harga juta2 ke ratus2 ribu ke.. Punya gigih laa pi tgk sampai ada yg masuk kawasan develop tak siap, tayar kete lak tercucuk skru (bukan paku.. skru yg besar siap ada nat kat kepala tu) dan menyebabkan kecacatan kat tayar kete Encik Pejoi yg baru jer tukar tak sampai beberapa bulan tu.. Hahaha.. Gigih tak gigih...

Sampai laa last2... Masa pregnant kat Aariz 7 bulan, Encik Pejoi yang tak ingat pesanan saya itu membawa saya dan Eesya dan maktok melawat kawasan kat Tambun Indah, Simpang Ampat, Seberang Perai Selatan..

Terus aku dah jatuh cinta tak bleh tido malam (Aariz laa duk guling2 dalam perut dengan sangat dasyat malam tu) sbb duk teringat kat umah tu... Umah tu umah Semi-D.. Dah siap tengah tunggu OC jer.. 

Sebab umah Semi-D.. Walaupun di seberang, harga boleh pitam gak masa mula2 pikir nak beli.. So I lowered my expectations.. Tengok umah lain dulu.. Tapi... Tak bleh pi dah.. Asik duk terbayang umah Semi D tu jugak.. Diselangi dengan hasutan Encik Pejoi setiap 5 minit "Umah tu umah Semi D yang.. Yang ni teres..." Lepas 5 minit pulak "Semi D tau yang... Bukan teres.." Serius rasa cam tarik telinga dia masa tu... Geram sungguh.. Dah tau dah aku kalau pregnant mmg ngidam pelik2.. Boleh tak jangan duk hasut lagi???

Mak aku pulak pesan.. "Kalau tak mampu, jangan duk gatai2 nak beli... Satgi tak pasai2 jadi umah lelong..."

Tapi Encik Pejoi pulak berpesan pada mak aku.. "Shitah ni kalau dia nak mak, dia akan pikir cara sampai dia dapat... Mak jangan worry.."

OK.. Sekarang mmg aku tension sebab aku sedar 2 perihal dalam situasi itu..

1) Orang yang paling kenal sifat aku atas muka bumi ini adalah emak aku dan laki aku.. Hahaha
2) Aku memang jenis orang gitu.. Aku akan dapatkan apa yang aku nak..

So, balik, pikir punya pikir.. Guling punya guling... Mana nak amik duit almost RM500k (masa tu tatau diskaun utk bumi berapa.. hahaha) .. Pengsan nak bayar monthly nanti... So conclusionnya...

SILA LAAAA JUAL UMAH ANDA SEKARANG JUGAK!

So dengan itu, terjual laa umah Hamna aku yg comey lotey untuk memenuhi pengidaman aku ke atas umah Semi D yang duk kat kawasan kampung ulu banat mana ntah tu.. Hahahaha..

Kitorang dump the money yg dapat dari jual umah tu (pinjam mak aku dulu laa.. bukan jual umah terus2 dapat duit.. nak gak 3-4 bulan baru settle jual umah kan...) untuk deposit umah tu... So 25 June 2012, dapat laaa kunci umah besar yg aku sendiri rasa aku tak mampu nak kemas... Huhu.. Sapa laa punya akai suh beli umah ni dulu aaaa??? :p

Muka Depan..

Muka Dalam..


Muka lagi dalam-dalam.. Hahaha

Muka tepi..


Muka tengah..


Muka atas dalam..


Muka atas tengah..


So itu adalah rumah yg belum dicuci sepenuhnya.. Nak cuci start dari mana pun tatau.. Huhu.. Makanya kena panggil hourly maid saja ler... Tak koser kot nak cuci sendiri... Nak naik tangga turun tangga pun aku dah mengah.. Punya laa tak suka umah 2 tingkat dulu konon.. Sekali umah sendiri beli 2 tingkat.. Padan muka sendiri..

Sebab2 lain rumah ni buat aku tak leh tido malam masa mula2 tu adalah sebab facilities dia macam umah aku skrg... Ada security guard, swimming pool, gym and playground.. Tu yg cam beriya skek tak nak umah lain.. Bak kata aku "Alang2 nak duk ulu, biaq ulu yg ada facilities semua2... Supaya tak mati kebosanan takde Secret Recipe kat situ.. Hahahaha.."


Swimming pool adult, kids and jacuzzi..


Gymnasium..


Main playground..



2nd playground kat kawasan Semi D



Recreation park


Conclusionnya.... Encik Pejoi memang mulut dia masin.. Dulu2 masa tetengah bercinta... Dia selalu cakap.. "Esok bila kita dah kawin, kita beli umah semi-d.. Weekend2 abang basuh kete kat garaj, ayang masak breakfast kat dalam..." So Semi-D tu dah tercapai.. Alhamdulillah.. Basuh kete tu boleh jer kot.. Tapi part AKU MASAK BREAKFAST KAT DALAM??? Hahahahaa.. Wallahualammmmmmm... :))))



Related Posts with Thumbnails