EESYA

AARIZ

Monday, October 31, 2011

Teka - Teki Eesya

Hari tu keluar makan kat luar.. Dah laa hari hujan.. Pastu tatau nak makan kat mana... Alih2 makan jer kat kedai Sany Char Keow Teow dekat dengan umah maktok tu.. Sebab kitorang pelanggan 1st, tukang masak pun tak ready lagi.. So agak lama laa menunggu.. Sambil2 menunggu tu, Eesya ajak main teka-teki.. So, kitorang pun layankan ajer ler...


Soalan 1: Which animal can walk with his 7 legs?


Mama : Erm... Spider patah kaki?
Eesya : No... U're wrong...
Mama : Then?
Eesya : Ant laaa...
Mama : Ant mana ada 7 legs??? Ant got 6 legs only laaa Eesya..
Eesya : Owh, ye ke?
Mama and abah : Hahahaha.. Penat org pikir tau...


Soalan 2 : Which animal can fly up to the sky, got BIG wings, and long mouth?


Mama : Ermmmmmm... Dragon?
Eesya : No.. I cannot see any API pun..
Mama : Erm... Bird?
Eesya : No...
Umi: Aeroplane!
Eesya : I said ANIMAL laa...
Mama : Then?
Eesya : The answer is.... BIG BIRD!~
Mama : Cess.. Nak kena ada perkataan BIG jugak tu..


Soalan 3: Which animal lives at the tree, eat the leaves and can fly like a butterfly?


Mama : Ermmm... Bee..
Eesya : No.. Bee don't eat leaves.. U don't know aa mama?
Mama : Cess... Erm... Butterfly?
Eesya : No...
Mama : Then??
Eesya : Caterpillar laaa..
Mama : Caterpillar mana boleh fly??
Eesya : Nanti dia makan leaves tu banyak2, then dia grow up, jadi butterfly, then dia boleh laa fly..
Mama : Huwaaaaaaa... Tension tau dgn budak nih..


Soalan 4: Which animal lives in the sea, got pointy hand, and can SNAP people?


Abah : Crab!
Eesya : Yaaa... U're right!


Soalan 5: Which animal lives in the sea, is a good swimmer, and got so many legs?


Mama : Ermm... Crab?
Eesya : No..
Abah  : Patrick Spongebob! Who lives in a pineapple under the sea?
Eesya : No!!
Abah : Squid..
Eesya : No... It's an Octopus..
Mama : Cam lebih kurang jer Octopus dengan Squid.. Mana pulak ada banyak kaki?
Eesya : Tu yang boleh wiggle-wiggle tu.. Kaki dia kan..
Mama : Tu janggut dia laa.. Bukan kaki...
Eesya : Owhhhh...
Mama : Cess.. Suka2 hati dia ja..


Soalan 6: Which animals swim in the lake and got fishy tail?


Mama : Duck..
Eesya  : No.. It's a FISH laaa...
Mama : Owh.. Direct pulak soalan kali ni.. Hahahaha


Sekian, penat layan budak ni dengan teka-teki dia.. Tapi rasa cam amazed sangat sebab dia boleh pikir dan2 tu nak reka soalan dia sendiri... Tapi jawapan haru biru betul.. Hehehe...


Wednesday, October 26, 2011

Eesya's 1st Warded Experience..


Eesya admitted at Hospital Pantai Penang from Friday 21 Oct 2011 (5am) - 23 Oct 2011 (12pm) due to bacterial infection causing her vomiting none stop from 11.30pm the night before.. A scary memories to both of us her parents and also to herself.. Terpaksa batalkan trip to Istana Perlis and Padang Besar walaupun dah bayar segala benda.. And abah beliau punya reservation kat Tune Hotel Kulim also burned.. Apa2 pun Alhamdulillah Eesya sihat after couple of days... Thanks to all yang mendoakan kesihatan beliau..



Jumaat Pagi.. Tido tak sedar diri lepas semalaman tak bleh tido asik muntah2 jer..


Jumaat Tengah hari.. Tangan dah kena selotape ubat sejam sebelum amik darah..

Jumaat Petang.. Tangan dah jadi robot.. Amik darah utk test and ada jarum dlm tu in case nak kena drip..

Jumaat Petang.. Start kena drip due to dehydration.. Baju pakai baju spital sbb baju dah habis kena muntah..

Lemah jer masa ni..

Abah yg susah hati nengok anak sakit..

Antara babysitter yg amik giliran jaga Eesya..

Petang... Dah ok skek.. Dah lalu makan..

Jumaat Malam.. Bukak drip sat bagi jalan2 dlm bilik.. Eesya tunjuk 'ROBOTHAND' dia..

Sabtu.. Colouring time tapi sbb kidal, tangan kiri kena drip.. Tangan kanan punya hasil sangat huduh.. :p


Petang Sabtu.. Minta Home Leave sbb nampak Eesya dah sihat skek.. Boring duk spital lama2..

Eesya susah hati nampak jarum dlm tangan..

Tangan bengkak sebelah..

Ahad Pagi patah balik ke spital.. Dapat flower delivery dari hospital..

Alhamdulillah sangat puas hati dengan service Hospital Pantai walaupun ada beberapa benda yg kami rasa masih boleh diperbaiki lagi especially dari segi timing Eesya dibawa masuk ke emergency, warded and tunggu paed nak dtg check.. Yang lain-lain sangat puas hati.. Dan puas hati sangat sbb Eesya sihat after 2 hari.. Dengar ada kes yang bacterial infection sampai berminggu-minggu kena warded lagi menakutkan.. Tak dapat bayangkan.. Nauzubillah...

Dari segi kos, memang tak tahu berapa sebab semuanya ditanggung oleh insurans company Encik Pejoi.. Alhamdulillah.. Yang penting Eesya sihat dan selesa sepanjang ditahan dalam ward walaupun agak bising sbb depan tu renovation sampai kena pakai earplug (we've been informed before moved to the room tapi kitorang yang setuju sbb Eesya tak bleh tido bila bilik sharing dgn bebudak lain.. So memikirkan renovation mesti aa siang jer, malam sapa yg nak buat keje, kitorang pun ok jer ler.. Sekali bila siang, mmg bising... Tu yang mintak Home Leave sama tu.. :p)

Wednesday, October 19, 2011

7, F, E ...


Semalam tetengah elok dah baring nak tido.. Budak Eesya ni datang... "Mama, mama buat apa?" Aku pun "Mama baring laa.. Nak sleep dah ni...Meh aa baring dengan mama.."

Pastu dia pun datang.. Dari elok2 aku baring sorang, dia pun baring kat sebelah.. Tapi bukan baring elok2 kat tepi aku.. Dia baring camni..



Aku laa tu kekonon.. Tengah baring sorang2..


Sorry laa.. Aku memang tidak berbakat bab2 lukisan nih.. Hahahaha

Eesya datang.. Dia baring camni..
Pastu dia kata "What shape are we now?" Aku pun cam dah ngantuk2 tu terpaksa laa layan.. "L".. Pastu dia jawab.. "No... You're wrong.. We're number SEVEN!" Hahaha.. Cess.. Terkena jap mama... Then ingat dia habis kat situ jer ler.. Sekali dia ubah posisi pulak baring cam kat bawah ni.. Pastu suh aku panjangkan tangan ke sebelah kiri... Pastu tanya lagi.. "What shape are we NOW?"


F shape.. Hahaha.. Buruknya lukisan aku..
Pastu aku pun jawab laa "F".. Then dia kata.. "OK... " Pastu lama jap dia memikir.. "How to make an E?" sambil duk kangkang2 kaki dia satu ke bawah... Pastu aku jawab laa.. "Mana sampai camtu... We need another person to baring there.. Then only can make an E letter.."

Tak pepasal abah beliau pun menjadi mangsa.. "Abah!! We need your help to make an E..Come here!!~" Dia panggil abah dia.. Hahahaha.. Abah dia pulak "Abah nak solat laaa..." Dia jawab balik "Owh.. OK then.. We'll wait for u.." Sanggup tu duk diam2 kat situ tunggu abah dia habis solat... Hahahaha.. Abah dia habis solat terpaksa laa ikut juga sbb si anak dah tunggu lama kat situ sbb nak buat E punya pasal...

E.. Terpaksa rela.. Hahahaha


So suka laa hati si Eesya tu dapat buat letter E dengan berbaring camtu.. Pastu cepat2 ajak tido kang lagi dia melalut nak buat ntah hapa2 punya shape ler pulak... Hahahahaha

Tuesday, October 18, 2011

Keep your friends close, and your enemies closer.

Eesya : Mama, later we go shopping, you buy that triangle yellow chocolate so I can bring to school ok?

Mama : Nak bagi kat sapa?

Eesya : I want to give to Alyssa..

Mama : Why u want to give chocolate to Alyssa?

Eesya : Because yesterday she babap me..

Mama : Huh?? She babap u then u want to give chocolate to her? Why?

Eesya : Ya laaa... So she didn't babap me anymore..

Mama : Alamak.. Ajaran mana pulak nih?? 

Mama : Ok lah.. Later I buy chocolate... U give some to Aqil too ok?

Eesya : Don't want laa..

Mama : Why u don't to share-share with Aqil? Aqil always give candy to you what?

Eesya : Aqil is a good boy.. So no need to give chocolate to him..

Mama : HUHHHHH???

Complicated mind you have there my gurl...

Wednesday, October 12, 2011

Things need to buy..

Ni bukan wishlist dah ni... Ni memang kenyataan... Betul2 kena pi beli.. Asik takde mood nak kuar umah pi shopping sejak pregnant (caya tak aku tak suka shopping? caya tak???) Hahahaha.. Ramai tak caya.. Tapi sila laaa percaya.. Memang takde perasaan suka bershopping sejak pregnant nih.. Yang suka adalah makan makan dan makan.. Tapi takmo makan nasik.. Huhuhu...

Number 1 : Bio Oil for stretch marks
 

Number 2 : Belly Belt


Number 3 : Maternity Pants



 

Number 4 : Neurogain


Ok.. Let's get some shopping done this weekend!~

Tuesday, October 11, 2011

Swiss-Garden Golf Resort & Spa Damai Laut


30 September 2011 - 2 October 2011

Kitorang gerak dari Penang kul 12pm ke Lumut.. 3 of us.. Keluar kot Cangkat Jering and ikut arah ke Pantai Remis... Sebabnya kitorang dapat pakej 3d 2n kat Swiss Garden ni secara percuma.. Hehehe... Pastu kebetulan lak keesokan hari tu ada kenduri akikah baby Rayyan (anak sepupu Encik Pejoi) kat Buntong, Ipoh dan hari Ahad ada kenduri kawin kawan Encik Pejoi, so kami pun pegi jer ler...

Jauh ke dalam sungguh Swiss Garden ni... Ada kot 5km ke dalam hutan yg jalan macam ke Balik Pulau ikut jalan lama tu.. Siap cam roller coster lagi jalannya.. Budak Eesya duk seronok "UP!!!!!!!!! DOWNNNNNNN!!! UPPPPPPPP!! DOWNNNNNNN!!" bila jalan berbukit tu.. Pastu siap ada monyet2 kat tepi jalan.. Memang adventurous jugak laa...

Tapi bila dah sampai ke entrance dia, mmg nice laa.. Kawasan yg besar giler, siap ada golf course, ada hotel, ada apartment, ada villa, ada macam2 aktiviti utk teambuilding dan tempat yang tiada pencemaran udara (yo laa.. nak masuk pun punya laa dalam.. kalau pencemaran asap gak, baik tak yah gi.. :p)



Bilik...
Bilik..

Ruang almari, singki and toilet kat tepi belah kanan..

Lepas check in, minum welcome drink, masuk bilik... Terus cepat2 keluar balik dari hotel cari Tesco.. Hahahaha.. Sebab takut kang dah malam tak berani lak nak masuk celah2 hutan tu kan.. So lunch kat Tesco, cari apa yg patut, pastu balik hotel... Zzzzzz...


Dah petang skek, Encik Pejoi masih tido sbb beliau keje night shift.. Aku pun bawak budak Eesya cari pantai.. Kalau ikutkan pantai mmg dekat jer.. Tapi laluan kat tepi yg dekat dgn bilik ditutup untuk renovation.. So kena ikut jalan jauh skek.. Tapi takpe jalan jauh skek sbb pemandangan mmg superb... Berada di paras bukit, bawah tu laut.. Nice giler...

Nak sampai ke beach, kena turun bukit skek.. Bawah tu ada macam lagi.. Playground, boleh sewa ATV, kayak, volleyball court, etc.. Yang best tu takde sapa2 duk tengah main kat beach.. Eesya sorang2 jer.. Hahahaha... Tapi ada laa org duk main volley, kat playground tu semua.. Kalau sunyi sepi, aku pun lari.. :p


Budak main pasir sorang2..
Sunset dari beach...
Esok pagi tu, kitorang breakfast kat Cafe dia.. Since pakej yg free tu tak masukkan skali breakfast, kitorang pun bayar sendiri RM40 utk 2 org... Budak Eesya free... Tapi ramai laa manusia kat cafe dia tu sbb ada 3-4 company yg buat teambuilding kat situ hari tu... Sesak giler.. Tapi yg bestnya, staff kitchen dia mmg efisien.. Asal kurang jer terus tambah food.. Memang cekap.. Berkali-kali nampak chef dia keluar tengok makanan and top up balik.. Tapi staff cafe yg bahagian kemas2 angkat pinggan tu, mmg laa slow giler.. Meja semua tak dan kemas, pinggan pun tak angkat... Dah laa sesak.. Lagi laa pening...


Bon Appetit!
Kaunter Omelet..
Pastry Section..
Main buffet..
Cereal and Salad Section..

Makanan, alhamdulillah sedap jer utk tekak aku yg gelong2 ni... Boleh laa makan Kuaw Teow Goreng dia dgn sambal ikan bilis dgn lauk pauk dia sbb aku tak bleh makan nasik lagi.. Hehe.. Pastu duk ulang benda alah tu jer 2nd morning esok tu...

Eesya ciluk roti bawak balik.. Hahaha
Pas breakfast pagi tu, kami pun siap2 pegi Buntong untuk kenduri akikah.. Dari Lumut nak ke Buntong tu agak lama laa jugak.. Dekat 2 jam.. Rasa nak nangis pun ada dalam kete.. Sebab aku mabuk kete skrg ni.. Aperhal ntah... Kalau drive, ok.. Kalau duk sebelah, parah... Masa on the way Penang - Lumut, aku yg drive sbb Encik Pejoi baru balik keje malam kan.. So mmg aa aku tak rasa apa2.. Tapi masa nak sampai ke Buntong tu, aku rasa bertahun lamanya.. Huhuhu...

Lepas balik Buntong, sampai dalam kul 6 camtu (mmg budget sampai sblm kul 6... takut gila nak masuk kalau dah gelap) kitorang pegi laaa swimming... Budak Eesya asik gaduh nak pi pool ja kaannnn..

Lupa bawak pelampung..

Suka hati..

Tempat towel..

Tempat Eesya nak masuk sangat tapi takde benda pun dlm tu..

Dapat kawan baru..

Main splash2..

Sunset view dari pool... Ni laa yang aku kata cantik sbb kita duk paras bukit..

Adult pool...
Adult pool lagi..

Dah malam.. Jom balik tido..
Pagi Ahad, kami pegi breakfast lagi... And then tak sempat nak mandi, tourist guide dia sudah tunggu utk bawak jalan2 tengok kawasan.. Hahaha.. So pakai baju tido laa si Eesya ni..

Dapat masuk tempat yg dia nak masuk sangat tu..
Ada karaoke room..

Ada spa..

Apartment pun ada..

Kitorang jalan2 naik buggy ni.. BEST!
Ni Villa... Cantik!
Lepas jalan2 tu, kitorang pun balik, kemas2 barang.. Then pi Buntong lagi.. Kenduri kawin kawan Encik Pejoi pulak... Dah petang baru gerak balik Penang.. Sangat seksa duk dlm kete.. Pasni aku akan kurangkan berjalan yg kena naik kete.. Or I'll drive... Huhu.. Tatau aa apsal kali pregnant sangat pelik2...

Overall, nanti nak pi lagi Swiss Garden ni bila2 hantar adik balik UTP ke.. Sbb yang kali ni cam tak puas duduk asik keluar pi kenduri saja... Next time kalau datang, nak fully utilized facilties dlm hotel.. Nak pegi spa, nak pegi karaoke, nak lepak2 tepi pool dgn beach sampai puas.... Sekian..

Related Posts with Thumbnails