EESYA

AARIZ

Wednesday, June 20, 2012

Bila ber-anak 2.. :p

Hehe.. Nampak sangat laa bz bebeno kan sampai blog dah 2 bulan lebih tak update.. Camne nak update blog kan bila ada baby kecik nih.. So now i understand why sesetengah blog terus menyepi lepas dapat anak kecik.. :p

So ni update pendek and ringkas sepanjang ketiadaan di alam blogging nih...

April 2012

3 April - Hari Aariz dilahirkan

6 April - Hari discaj from LWE

9 April - Masuk LWE balik sebab aku sakit perut, Aariz kena warded jugak sebab kuning.. Mujur laa 2-2 sekali masuk ward, kalau tak, sapa laa nak jaga Aariz.. Sakit perut ni sakit giler rasa cam nak mati.. Sakit nak beranak pun tak sakit camni.. Painkiller high dose sampai lali2 pun duk rasa sakit lg.. End up dr tak bagi breastfeed Aariz sbb boleh effect brain dia jugak.. Aku just pump and buang..

12 April - Patutnya Aariz kena discaj, tapi sebab aku still tak bleh discaj, so sambung treatment bawah lampu biru lagi.. Aku pulak kena buat endoskopi utk check usus..

13 April - 2-2 discaj from LWE.. Dr kata aku sakit perut sebab infection dalam cologne.. Painkiller, antibiotik kena sambung sampai hari ke-10... Still cannot breastfeed.. Aku dah nampak susu makin kurang banyak bila pam.. Redha jer ler...

27 April - Aariz dah 25 hari.. Baru buat cukur rambut dia.. And kenduri kecik2 saja.. Nasi tomato bungkus siap2 and bg kat jiran2 terdekat.. Tak buat akikah macam Eesya dulu.. Eesya hari ke-30 terus buat akikah.. Yang ni sebab aku pun sakit2 lagi, and semua tak larat asik jaga org kat ward, so decide tunggu laa Aariz besar skek dulu..

Mei 2012

11 Mei 2012 - Hari yg ke-40.. Kitorang dah bercuti ke Ipoh.. Hehe.. Sebabnya gi tgk umah kakak aku dapat kunci.. Dia nak buat homestay.. So 1st day sbb umah tu takde kipas lampu lg, aku, Encik Pejoi, Eesya dgn Aariz overnight kat Tower Regency Hotel & Apartment.. Nanti aku update dlm entry lain..

13 Mei - Balik Penang.. Letih giler badan..

15 Mei - 1st time tinggal Aariz ikut Encik Pejoi ada BBQ dgn opismate dekat R&R Bagan Ajam.. Suka hati boleh keluar umah lama2 tak yah jaga budak kecik.. Hehe

16 Mei - Ni kira habis pantang bebetul laa kononnya.. Hari ke-45... So mula dah pikir nak register Eesya ke proper tadika and cari nurseri/pengasuh utk Aariz..

Minggu akhir Mei 2012 - Decided to send Eesya to Tadika Islam USM tapi cuma dapat session petang sbb pagi dah penuh.. Aariz dpt nurseri dekat dgn umah mak aku.. Sangat puas hati dengan nurseri ni.. Bila pi melawat, mmg jatuh hati terus.. Dengan bersihnya, dengan ownernya yg latar belakang sangat diyakini bg aku, and it is way cheaper than nurseri masa Eesya baby dulu.. Allah bantu aku dalam hal nurseri ni kali ni.. Alhamdulillah..

28 Mei - Disebabkan aku nak kena handle 2-2 budak ni utk hantar ke sekolah and nurseri nanti, dan memikirkan umah baru akan dapat kunci tak lama lagi, makanya kitorang decide to find a 2nd car.. It's either kete besar terus atau compact car.. No more sedan sbb Sentra dah sedan kan.. So pikir punya pikir, survey punya survey, last2 kitorang jumpa satu kedai 2nd hand car ni, ada Suzuki Swift yg still under warranty.. Yang aku pandang2 jer terus tak bleh pandang kete lain sbb dia kaler putih gak.. Aku memang ada soft spot skek dgn kete putih kot.. So terus masa tu kasik deposit sampai Encik Pejoi pun tercengang jap tgk aku.. Haha.. Yer ler.. Nak beli 1st hand Swift tak mampu buat masa ni dgn umah pun baru nak dpt kunci.. Redha jer ler 2nd hand pun.. Asal leh hantar anak2 pi nurseri dgn tadika dah Alhamdulillah... Nak jalan jauh, Sentra ada...

June 2012

2nd week of June - Aku dah start hantar Aariz ke nurseri.. Sebab? Aku nak kena pulun kemas umah untuk pindah.. Dah pernah try bawak dia skali ke umah tu untuk mengemas.. End up, satu keje pun tak jadi.. So aku decide utk hantar dia gi nurseri so that aku bleh settlekan umah tu, and dia boleh biasakan diri kat nurseri.. Umah tu memang totally depends on me to settlekan sebab Encik Pejoi keje tak cuti2.. So no choice laa... Tapi aku pun hantar lambat dalam kul 9am camtu and amik awal dlm 3-4pm camtu.. Kira sempat laa aku buat keje kat umah tu 3-4 jam and uruskan Eesya.. Alhamdulillah Aariz sangat serasi dengan nurseri tu skrg ni.. Balik senyum2 sengih2 jer.. And he looks so different.. Kalau duk dgn aku, asik nak ngendeng jer.. Bila duk sana, balik boleh jer duduk sendiri asalkan ada org kat keliling dah cukup.. Tak yah nak dukung2 sangat dah.. Alhamdulillah.. 


11 June - Eesya dah start kelas Qiraati and Tadika.. She seems a little bit down sebab semua cakap Melayu.. Tapi hopefully she can cope soon..

13 June - Eesya start demam and sakit tekak.. Susah hati jangkit kat adik lak.. Dah laa musim HFMD.. Kot laa kat tadika dia ada budak kena ke... Bawak pi Hope.. Rupanya tekak dia dah merah teruk.. Seminggu dia demam and sakit tekak.. There goes my another week layan dia saja...

16 -18 June - Disebabkan dah beli tiket flight to KL, so angkut laa jugak Eesya yg demam tu naik flight.. Ni 1st time Aariz naik flight.. Dia lagi pantas dari Kakak dia yg 1st time naik flight umur 9 bulan.. Hehe.. And he really behave sepanjang perjalanan pegi and balik.. Sampai ada stewardess yang geram nak pinjam dia sebab asik duk gelak2 and sembang sepanjang dalam flight tu.. Alhamdulillah..

Today - 21 June - Baru hari ni ada masa nak update blog.. Eesya dah sihat 2 hari sudah.. And Aariz at nurseri.. Satgi nak kena siapkan Eesya and send her to school dah.. And these are my planning for another week:

22 June - Service kete kat Sg Ara.. And movers nak mai tgk umah untuk bagi quotation nak pindahkan barang.. That means petang ni lepas hantar Eesya pi sekolah, aku kena settlekan masuk apa2 lg yg patut dalam kotak.. Cam nak kena amik gambar umah tu untuk kenangan jugak.. Yer ler.. 1st house kitorang tu... Dah 5 tahun lebih bersama.. Sayu ler pulak.. Sob sob...

23 June - Eesya ada English & Art Class... And Aariz will be with me for the whole day.. Nyummmm...

24 June - Buffet lunch and housewarming by Tambun Indah.. Ada talk about Do and Don'ts On Renovation.. So nak kena pi dengar.. And ada booth utk register Telekom and TNB terus rasanya.. So wajib pi dari tengah hari sampai petang laa jawabnya..

25 June ( Isnin) - Appointment utk amik kunci umah.. And check apa2 kerosakan etc.. And nak kena call buat appointment dengan ID utk dapatkan ukuran dan quotation utk Kitchen Cabinet and wardrobe..

26/27 June - Movers akan pindahkan barang dari Sg Dua Gelugor ke Simpang Ampat, Seberang nun...

Ya Allah, permudahkanlah urusanku ini... Aminnn... 4 July dah start keje.. Moga sempat laa aku settlekan semua urusan ni b4 that..



Related Posts with Thumbnails