EESYA

AARIZ

Wednesday, November 28, 2012

Maka... Akan Terkuburlah Blog ini?

Picasa Web Album quota sudah penuh... Which is... 1GB... So pasni tak bleh upload gambar dah dalam tu... Kalau nak upgrade, kena berbayar ler pulak.. Monthly lak tu.. Kalau one shot, aku leh consider lagi.. Tapi kalau monthly, cam malas laaa.. Walaupun below RM15.. Tapi monthly? Hmmm.. Tak kuasa...

Nak kena pikir alternatif lain utk upload gambar aa nih.. Ceh.. Malasnya.. Ke nak buat blog baru.. Nama MAMAAARIZ lak? Konon2 ala2 sambungan pada blog MAMAEESYA.. Haruskah? Hahahaha.. Cam takde keje...

Sunday, November 25, 2012

Aariz 1st Swimming Experience..

"Ajarlah anak-anak kamu berenang, memanah serta menunggang kuda." 
(Riwayat Ibnu Najah dan Nasai)

Menjadi anak seorang Mashithah Hasim, terpaksa laa si Aariz mengikut jejak langkah si kakaknya.. Umur 7 bulan kena terjun kolam.. Dulu si kakak start umur 6 bulan.. Tapi sebab si adik yang manja ini kurang sihat, makanya dipostpone dulu majlis menyelamkan beliau dalam air sampai agak2 dah sihat.. Walaupun masih berhingus skek, tapi takpe.. Berendam di tengah panas akan lebih cepat menyembuhkan selesema.. Percaya laa... Hahahaha.. Majlis pijak air ni dilaksanakan di The Northam All Suite 25 Nov 2012.. Pukul 10 pagi.. :p


Muka ragu2 si Aariz.. Hahaha

He seems not so happy.. :p

Testing 1... 2.... 3

Muka sudah benam...
Sebek terus... Hahahaha


Kakak enjoying her time.. Yang ni pun gini laa jugak mula2.. Ekkkk Ekkkk.. Hahaha

Takmo dah.. Asik melekap jer...

Muka tak bleh tahannnnnnnnn... Hahahaha

Apa laaa hero mama nih... Nampak lagi manja dari si kakak jer Aariz nih.. Dengan merengeknya.. Dengan sebeknya... Anak manja mama and abah ni... Kakak nampak more adventurous at this age dulu... Takpe.. Nanti kita cuba lagi kat umah baru k...


See... Muka manja kan? Hehe

My handsome boy..

Thanks to the coaches.. Hehe


Wednesday, November 7, 2012

2 Months Missing.. Sebab?

  1. Budak Aariz warded kat Hospital Pantai 2 kali... Sekali masuk 4-5 malam... Mula2 masuk sebab batuk, selesema, kahak.. So kena sedut kahak apa bagai.. Scary sekali pengalaman itu.. Rasa cam mintak nyawa tengok anak sendiri kena masuk tiub kot hidung pastu nampak menguit2 keluar kot mulut.. Pastu nampak kahak yang disedut masuk dalam tiub tetiba ada darah laa pulak.. Uwaaa... Tapi yg paling kesian adalah tengok budak Aariz nangis cam nak mati bila masuk benda tu.. Sian Aariz.. Sorry Aariz mama don't have any other options... I try my best not to put u in the situation by going to paed and get nebulizer pagi petang but still tak jalan.. Mama tak kisah balik2 keje dengan balik tak makan tak salin baju apa terus bawak Aariz pegi klinik.. 4 hari ulang alik klinik pagi petang malam.. But still tak menjadik.. malah makin teruk.. insurance for outpatient pun sampai habis dah... tak kisah gak bayar sendiri.. Ingatkan dah ok.. Tapi bila nurseri call and kata Aariz dah tak boleh bernafas, I was like mad terjah keluar from seminar room depan2 CIO, VIP apa semua bawak kete cam gila pi ambik kat nurseri terus bawak pi ER kat Pantai.. Masa tu bawak kereta pun tak sedar apa dah.. Tengok anak kat sebelah yg selalunya happy sampai paed kata "cam tak sakit pun" dah lembik and takde response langsung.. No more smile and bright and shiny eyes.. First time laa tengok Aariz lembik camtu.. Selalu sakit pun duk aktif memanjang...

1st day kat ward
Tetengah malam pun kena nebu.. Every 4 hrs..
Fisio session b4 sedut kahak..
Bosan duk atas katil jer.. Satu bilik 4 katil.. Tak bleh pi mana..
2nd day... Baru dapat tukar bilik sorang lepas bising2 kat nurse..

Dah ok skek... Mula laa tak duk diam.. Walker pun kena masuk spital gak..

Kat sini laa pandai duduk.. Dalam spital.. Hehe

Nebu adalah rutin..
2. Second time masuk wad adalah lepas 10 hari keluar wad.. Nurse pun kenal lagi muka kitorang nih.. Kali ni sebab muntah2 pulak.. Minum susu muntah.. Muntah yg bukan sikit2.. Yang membuak2 cam mata air keluar dari mulut.. Seriously scary sebab muka Aariz cam takde perasan jer masa muntah tu.. Just muka blur.. Tapi buwekkkk buwekkkk keluar dari mulut dia.. Satu malam sampai 4-5 kali.. Sampai last2 tu just keluar air liur jer tapi duk buwekkkk buwekkk gak.. Dah aa malam tu Encik Pejoi keje.. Aku sorang laa duk layan Aariz yg muntah, duk lap, duk bukak cadar apa semua.. Esok tu hantar lagi pegi nurseri sbb cuti pun dah takde.. Pesan kat teacher dia kalau muntah terus call... Dalam kul 11 am camtu teacher call.. Aariz dah 3 kali muntah dari pagi.. Maknanya dari malam tadi tu tak habis2 lagi ler muntahnya.. Masuk apa pun muntah.. Susu ke, cereal ke, porridge ke... Semua keluar balik.. So aku teruss mintak izin keluar dari ofis awal, bawak Aariz sorang2 pi Pantai.. Jumpa paed.. Paed kata warded dulu untuk observe and buat test rotavirus.. Tapi paed sendiri kata Aariz still active should be ok... Tapi budak ni bila2 pun active.. 


Ni bukan nangis.. Ni muka gedik suh orang angkat keluar dari babycot..

Ni budak asik muntah sampai baju seluar pun dah tak matching...

Saya bosan duk hospital... Keluarkan saya! Hahaha
Alhamdulillah bukan Rotavirus... It is viral infection or known as "Stomach Flu".. Kes Aariz sakit dan keluar masuk spital ni jer dah berlalu dah sebulan aku tanpa disedari.. Dengan balik pun still tak berapa ok, malam asik berjaga, muntah gak kadang2... Mmg tau2 jer, "Eh, bila budak ni boleh duduk tanpa support and merangkak satu umah?" Haaa.. Sampai gitu ler tak sedarnya milestone anak sendiri.. Tau2 jer dia dah memanjat and berdiri and dah start meniti at 6 months plus.. *Pengsan*

Aariz @ 6 bulan 13 hari..


At the same time.. Yang menyibukkan lagi diri aku ini adalah.... Rumah aku yg still tak move in lagi tu.. Sebab? Kitchen cabinet tak siap lagi... Plannya lepas dah siap kitchen cabinet, wardrobe and workstation, habis dah laa.. Boleh move in dah..

Workstation in master bedroom..

Attached Wardrobe in Master Bedroom

Attached wardobe and workstation in 2nd bedroom

Model Kitchen DFormat.. Hahaha

Almost done..
Masa ni tunggu solid top atas kabinet tu jer.. Bila top tu sampai, baru pasang the sink, dapur semua.. Konon-konon lepas tu boleh laa move in.. Tapi pastu isu pulak drainage dari sinki dengan lubang washing machine tersumbat.. Kena panggil developer tgk balik pasaipa.. And pastu jugak baru teringat curtain untuk sliding doors dgn grill belum confirm nak pasang yg mana.. Punya laa kelam kabut dengan anak masuk spital.. Dengan nak buat decision pasal rumah.. Camtu laa rupanya..

Tapi takpe.. Banyak benda lain dah settle...

TV panel kat family area atas settled!
Shoerack done!
TV panel kat hall bawah siap! Tapi aircond tu bocor laa pulak.. Huhu
Zebra blinds kat semua bilik done!
Plaster ceiling, lighting, lights - Settled!


So yang tinggal now adalah:

1) Settlekan aircond bocor kat hall bawah.. Habis kembang rak tv tu.. Cesss..

2) Curtain - Dah confirm dengan kedai untuk zebra blind for the whole house except family area atas.. Ambik ko.. Tak yah salin curtain 10 tahun.. Boleh? Hahahaha

3) Grill - Kena call and confirm with the installer.. Lupa lagi.. Haishhh..

4) Drainage - Settle semalam..  Mintak2 laa dah bebetul settle.. Aku belum check lagi.. Huhu

5) Hourly maid untuk cuci sliding doors, toilets, tangga, mop lantai - Follow up.. Kata nak call balik tak call2 pun.. Tau ler laku sangat musim Deepavali nih...


P/S: OK.. Cover tak missing stories for almost 2 months? Hahahahahaha




Related Posts with Thumbnails