EESYA

AARIZ

Tuesday, September 28, 2010

Perangai Budak 2 Tahun 8 Bulan..

1) Main hp abah dia... Amik gambar orang tengah buat apa ntah.. Pastu hantar MMS gambar merata-rata... Huhu.. Mujur aa dihantarnya kepada yang muhrim bagiku.. Kalau tak, nayossss...

2) Sangat kedekut duit raya beliau.. Duit raya semua isi dalam bag Hello Kitty hadiah dari mummy beliau.. Pastu kalau orang mintak bag tu, nanti dia akan repeat cakap dgn muka tak puas hati "This is my DUIT laaaa... " Pastu mai laa ngadu kat mama "Mama, acu nak duit Eesya... Eesya say no... Mama simpanlah bag ni..." Hahaha

3) Dengan abah beliau pun gaduh pasai duit raya.. Abah kata "Baru umur 2 tahun dah kedekut dgn abah...Huhu"

4) Mama pergi keje pakai baju raya... Dia nampak2 terus "Mama pakai baju selamat hari raya keeee?" Hahaha.. Bikin malu company jap...


Salam 1 Malaysia.. :p

5) Sokmo takmo salam dgn orang masa pi beraya.. Tapi bila nak balik, boleh lak salam sebab org tu pegang ang pow duit raya... Tapi pas amik ang pow, buang rata2...

6) Tetiap malam nak tengok channel 550 yang Nat Geo WILD tu... Tengok shark laa.. crocodile laaa... Sikit2 "Eesya nak watch ANIMAL laaa mama!!~"

7) Suka suh mama drawing... Mama tak pandai drawing ok.. Orang lidi saja mama reti lukis... Suh laaa abah.. Abah pandai draw tau..

8) Suka bangun tido lambat... Kalau orang kejut, nanti dia jawab "Eesya sleepy lagi laa mama.. I'm so tired..." sambil mata pejam... Hahaha.. Slalu mama jawab balik "You're tired or you're lazy?" Pastu dia jawab "Lazy" Hahahaha

Macam2 lagi.. Tak larat nak taip.. Mama pun lazy cam Eesya jugak.. :p


Friday, September 24, 2010

Berhati-hati membeli TOYS di TESCO...


Nih Pair Card yang beli kat Eesya pada hari Khamis, 23 Oktober 2010...
Nampak ok jer luaran kan?

Bila bukak... Terkejut nengok...


Banyak giler kulat... Bau pun sangat tidak sehat.. Huhu...



Eesya plak frust giler sebab biasa laa.. Beli toys baru... Bising aaa suh bukak.. Punya duk mengadap mama sementara nak bukak plastik apa semua... Bukak2, terus mama lari jauhkan benda ni pada dia.. Sebab bau dia awful giler.. Cam nak muntah...



So, hari Jumaat.. Pegi Tesco balik... Tunjuk kat Customer Service dia.. Dia tanya nak tukar lain ke nak duit balik.. Cakap tak nak tukar lain sbb nampak sangat laaa stok baper tahun punya dah kot.. Kalau baru apsal jadik camni.. Padahal kat luar siap balut dgn plastik apa bagai.. So amik duit balik... Tapi aku cakap kat org tu, lenkali toys kanak2 sila berhati-hati skek.. Budak dah inhale dah benda gitu.. Tu mujur aku yang bukak.. Kalau aku lepas jer bagi Eesya bukak sendiri?

Next time nak beli toys yg jenis kertas2 ni... Kena check bukak kat situ dulu ler kot.. Huhu...


Wednesday, September 22, 2010

Kesan TechinSights...

Tetibe blog aku sudah berubah menjadi warna hitam. Ini adalah kerana timbul kesedaran setelah menghadiri salah satu sesi dalam TechinSights hari ini. Encik Teh Wei King (speaker untuk talk yang bertajuk Turn it off!) kata, dengan menggunakan warna hitam sebagai display di webpage, kita dapat menjimatkan watt berbanding dengan warna putih dan warna-warna lain. Kalau tak percaya boleh baca kat website Blackle ni. Setakat yang saya tengok di website www.blackle.com ni, sudah 2,081,137.354 Watt dapat dijimatkan. Hebat kan?

So dengan itu, saya bukan takat menyokong Earth Hour, saya juga menukar blog saya menjadi hitam. Hahaha.. Tapi tak tau laa sampai bila kan... :p

Bagus gak attend TechinSights ni.. Dapat banyak knowledge dari pakar-pakar IT yang ada title MVP (Microsoft Value Professional) dan boleh tengok live demo.. Sejak semalam sampai pagi ni, session yang paling aku suka adalah oleh Mr. Sanjay Willie. Berkaitan dengan Security IT. Senang faham dan kelakar. Yang penting, tak mengantuk.



Plus, kalau post something about TechinSights dalam blog, dapat 5 Knowlegde Points.. Points tu kutip2, nanti leh menang hadiah.. Muahahaha.. Rasa cam kanak-kanak plak duk kutip stiker pastu tampal kat kad.. Kekekeke...

Sunday, September 19, 2010

Blog Pun Cuti Raya...



Takde mood nak menaip bebanyak sbb dah lama tak menaip.. Nengok laptop pun rasa cam tak best jer.. huhu.. So update gambar minah kecik ni jer ler yer...


Pagi raya... Pas semayang raya..


Petang raya.. Ramai orang datang umah maktok..


Pagi raya kedua... Nak bertolak ke Ipoh..


Petang raya kedua.. Dah sampai umah onyang kat Batu Gajah..


Raya ketiga... Taiping..


Raya keempat...


Raya kelima.. Birthday abah Eesya.. Dah kat penang semula..


Raya kelima malam.. Celebrate birthday Encik Pejoi..


Raya keenam kot nih... Time bila ntah semua pakat tak sedap badan.. Demam2.. Kecuali Eesya..


Ni raya kelapan..

Pastu dah maleh nak amik gambar.. Hahaha



Sunday, September 12, 2010

My Raya..



Raya kali nih.. Meriah giler tak tentu hala... Rumah maktok diserang sampai habis semua makanan licin licau.. Parking tak cukup cam rumah kenduri kawin.. Hahaha..

4 orang wanita (wanita ke?) iaitu anak-anak perempuan dan menantu perempuan Puan Patimah rasa cam nak pitam asyik isi kuih, angkat air, hidang bla bla bla..
Puan Patimah lagi laaa.. Rasanya mau nak kena hantar pegi Jerejak untuk dapatkan khidmat massage kat spa ala-ala Bali gitu.. Hahaha..

Bayangkan manusia yang ramai sampai takde tempat nak lalu.. Pastu budak 2 orang nih, si Maira dan Eesya pun sampai naik rimas.. Last-last lari masuk main dalam bilik takmo keluar.. Hahaha... Dan2 laaa mak diorang pun rasa cam takmo keluar bilik gak..

Tapi best laa orang mai raya reramai kan dari raya duk saja kat umah tak tau nak buat apa.. Baru laa raya rasa happening giler yer dak?

Selamat Hari Raya dari kami satu keluarga...

Wednesday, September 8, 2010

Not Raya Yet...



Kitorang masih berliburan di rumah maktok... Memang patut raya umah maktok kan.. Tapi barang2, baju raya, telekung raya semua masih kat umah sendiri... hahaha.. Mementang aa umah dekat kan.. Tapi maleh nak bergerak pegi kemas barang lagi.. Jap lagi laaa balik umah dan grab semua benda masuk dalam kete.. Pastu patah balik umah maktok lagi..


Orang lain kelam kabut laaaa balik kampung jauh sana sini.. Aku rileks jer.. hahaha.. Biar aaa orang kata tak meriah laaa tak merasa jalan jauh balik kampung... Eden tak heran.. Sebab aku mmg tak suka journey jejauh naik kete pun.. Jangan kata raya, tak raya pun aku tak suka duk dalam kete lelama.. Itu pasal dulu masa nak cari pakwe, carik yg dekat2 jer.. Mujur dapat Encik Pejoi orang Taiping.. Tapi siasat tak abih.. Rupanya beliau beraya kat kampung di Ipoh.. Hahaha.. Agak jauh aaa tu kan.. Takpe.. Boleh tahan aaa Ipoh tu dari Melaka ke, Johor ke... Mau aku pitam duk dalam kete travel dari Penang.. :p

Bab baju raya plak.. Memang kali ni baju raya banyak sakan... Untuk anak dah berbelas.. Budak ni memang agak melampau skek bajunya sbb hari tu masa pi Langkawi jumpa Levis Kids Sale kan.. Ma
sa tu dah beli 4 pasang.. Pastu duk beli online sana sini.. Pastu beli lak baju kurung 3 pasang.. Campur plak bekalan baju dulu2 yg shopping kat UK saiz besar2, skrg dah boleh pakai.. So banyak laa baju dia..

Mak dia pulak.. Disebabkan terjebak ke Jakel tu, satgi beli 2 pasang dapat harga bonus laaa.. Dapat free laaa.. Apa laaa.. End up semua2 jadik 7 pasang.. tapi idak ler baju glamer gaya datin puan sri ke.. Aku buat baju kurung jer semua supaya leh bawak gi opis hari2... Hehehe.. So tak yah nak kagum apa mende dgn 7 pasang baju aku tu.. Setengah orang baju ra
ya sepasang jer.. Tapi harga ngalahkan 7 pasang aku..

Si abah lak end up dgn 4 pasang... Sepasang baju melayu.. Sepasang baju batik.. Lelain t-shirt.. Itu jer.. Seluar apa semua tak nak dia beli sbb dalam lemari dah tak muat.. Hahaha..

Kasut mak dan anak adalah lebih kurang.. Eesya kata kasut Angelina Ballerina... Kaler putih ada berlian2.. Hahaha.. Takde keroje si mak carik kasut lebih kurang dengan anak.. Dah laaa harga pun sama.. Nampak sangat barang anak sebenarnya lebih mahal kalau ikut saiz... Tapi kasut kali ni Stefeno jer.. Takde memahal... Eesya jer beli sandal lagi sepasang Nike tu masa kat Langkawi..

Kuih raya, beli jer.. Tapi adik ada buat.. So nanti kang aku pow jer kuih yang dia buat jugak.. Hahahaha
.. My time utk buat2 kuih raya dah berakhir.. Sebab aku dah malas.. Nanti2 aku rajin aku buat.. Tahun ni takde mood...



OK.... Selamat hari raya to semua readers, friends and family members.. Maaf Zahir Batin.. Semoga raya kali ini lebih bermakna dan membawa 1000 memori kepada kita..


Sunday, September 5, 2010

Adik Ipin... EESYIN!





Hahahaha... Takde keroje tau ABAH Si Eesya nih...



Thursday, September 2, 2010

Buffet Ramadhan Hotel Sunway..



Masa sampai... Budak dah pandai nak posing.. Tapi rupa cam haru biru skek.. Hahaha..

Buffet Ramadhan kat Hotel Sunway Seberang Jaya.. Tapi start 3rd week Ramadhan, dibuat di Sunway Carnival Convention Centre.. Mujur laaa pi awai.. Kalau dak, dah slamber jer masuk hotel.. Hahaha...



Ni dewan buffet dia... Besar gila... Tapi mujur aa tak penuh.. Hampir penuh saja..



Main buffet... Diorang setup 2 main buffet supaya tak beratur ramai dan lama sangat.. Macam2 ada... Nasik minyak, nasi putih, kari kambing, ayam goreng masak nenas (sedap wehh...) bla bla bla... Ingat aku chef ke apa nak ingat semua menu? Hahahaha


Ni Meja ulam-ulaman... Ada banyak meja lagi.. Meja desert, Meja kuih-muih, Meja bubur, Meja makan.. :p


Pastu ada jugak jenis warung a.k.a stall camni.. Ada satay, ada kuih goreng, ada ABC, ada stall minuman.. Ada apa lagi eh? Hmmm..


Ni pulak model aiskrim.. Hahaha.. Bising gila nak makan aiskrim.. Padahal baru baik batuk.. Terpaksa aa bagi jugak tapi mama dia pulun makan cepat2 supaya tinggai sikit ja kat anak.. Muahahaha...


Muka happy makan aiskrim..


Ni first round mama.. Hahaha.. Sedap aa ayam tu.. Aku tatau apsal dia sedap..


Ni pulak mangkuk porridge Si Eesya.. Sibuk suh amik gambar porridge dia jugak sebab tengok mama ambik gambar pinggan mama kan.. "Take picture jugak laaa my porridge!!~" Hahaha.. Pas dah take picture, nak tengok plak.. Dah kasik tengok, dia cakap "There my porridge.. and my hand too" Hahaha.. BZ nau kamu nih tau Eesya..


Budak Eesya yang dah boring.. Abah jumpa member kan.. So apa lagi.. Sembang baik punya.. Kami pulak boleh jamak sebab on the way balik Taiping.. Anak plak jumpa member duk main sakan.. Main sampai tak larat main.. Last2 dgn napkin tu pun dia boleh mereka buat tudung.. Pastu orang2 meja sebelah pun duk gelak nengok dia..


Habis boring tatau nak buat apa dah.. Orang plak dah ramai balik kan.. Dia pi menari plak kat dedepan tu haaaa... Masa ni ada lagi beberapa meja jer yg tinggal.. Tu aku biar jer.. Kalau ramai, malu ler omak nih.. Hahahaha.. Video dia duk menari bagus punya kat sini..

Harga RM50/pax.. Makanan OK.. Banyak variety.. Tempat pun OK sbb senang surau apa bagai semua dekat dan bersih.. Boleh ler bawak sanak saudara rakan dan taulan pi.. Hehe

Wednesday, September 1, 2010

Twizers....


Bangun pepagi duk tanya... "Twizers Eesya mana? Where is my Twizers? Ohhhh Twizers!!~ Where are you???!!!~"

Ingatkan apa benda laaa Twizers tu... Adik beradik Twiesties ka? Ka Cheezels ka? Kot laa bangun pagi carik makanan ke apa...

Rupanya... Twizers = Scissors... Hahahaha...

Penin jadik omak ko tau dak Eesya?



Tu dah dapat dah si Twizers dia tu...


Rupanya nak buat gardening.. Ikut jejak langkah maktok dia aaa ni... Pepagi buat gardening.. Sembang2 dengan pokok.. Hahaha.. Adeh ler.. Memang bukan perangai mama ok yang nih..


"Nah mama... You do it!" Aiyakkkk... Mama tak minat gardening laaa Eesya..

LARIKKK!!~

Hahahaha

Related Posts with Thumbnails