EESYA

AARIZ

Thursday, June 23, 2011

The Independent Gurl.. Happy 3 Years and 5 Months...

Sejak dua menjak nih, budak 3 tahun 5 bulan ni suka berlagak dengan haku... Konon2 cam besar sangat laa kan... Semua nak buat sendiri... Huhhhhh...


Eating Time:

Masa makan nak makan sendiri.. Takmo orang suap.. Tapi haku maleh bagi dia suap sendiri sebab kang lambat bangat dia makan... Jenuh nak tunggu... Pastu bila dia makan sendiri, nanti dia cakap.. "Eesya can eat all by myself.. No need Mama's Hand dah kan?" dengan muka berlagak.. Cessss....

Dress up Time:

Dia dah boleh pakai seluar sendiri lama dah... Tapi bergumpal-gumpal kat bahagian pinggang.. Hahaha.. Pastu bila dah pakai tu kang, mula laa kata...

"Eesya can wear my own pants... All by myself.. No need Mama dah.." dengan muka yg smirking gila... Tension okeh..


Sleeping Time:

Dia akan amik Elephant dia tu, pegi kat katil sendiri (sebelah katil kitorang jer pun..) Pastu baca doa sendiri kuat2 bagi aku dengar... Pastu dia kata...

"See, I can sleep alone.. No need sleep with mama dah.. Sempit kan situ?"

Hahahaha.. Sangat kuang asam tak?

Minum air time:

Dia dah sampai nak amik air sendiri kat kitchen maktok... Alaaa.. Jenis water dispenser tu boleh laaa.. Bukan jenis jug kena tuang ke kan... Pastu kalau dia kata nak minum air, aku pun cakap.. "Kejap mama pi amik..." Tapi pastu dia kang lari2 ke kitchen sambil jerit..

"No need! I can take the water myself.."

Cess... Mama dah bangun dari duduk yg selesa ok... Lenkali kalau nak amik sendiri, pegi jer ler amik.. Tak yah aaa mintak dengan mama.. Hahaha..


Membuang Time:

Yang ni pun nak buat sendiri.. Siap marah2 lak kalau kita nak basuh... "I can do it by myself laaa... I'm big gurl already... No need Mama dah!!~"



Aiyok.... Sedih tau... Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... Rasa cam dah tak diperlukan dah... Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....

Monday, June 13, 2011

June Babies..

Waaaaa... Bulan June ni memang ramai yg melahirkan eh? Minggu ni jer dah 3 orang baby aku tau..

1st Baby...

Mesti laa si handsome Izz.. Haha.. Mementang nephew sendiri, dan2 laa panggil si handsome kan?

Izz lahir 6/6/11.. Nombor yg agak lawa kan.. Hehe.. Izz lahir kat Kedah Medical Centre.. Asalnya kata nak operate on 7/6/11 tapi mummy dah start sakit malam 5/6/11 tu.. Masa tu pulak Kakak La was with us kat Penang.. Bila tau jer mummy masuk ward pagi tu, kitorang pun bergegas pegi ke Alor Setar tengah hari tu.. Sampai kat traffic light depan kat KMC tu, mummy call bgtau adik dah selamat keluar.. Wahhhh.. Giler excited masa turun2 kereta tu.. Maira dengan Eesya lagi laa.. Tersengih-sengih jer 2-2 orang tu bila kata diorang dah jadi kakak..


Presenting.... Mohammad Izz *****.. Tatau lagi nama blakang dia apa.. Plus tatau ejaan camne.. Hahaha... Cam KOREAN tak? :p


Siblings... Be a good kakak ok maira? :)


Cousins...
Boleh buat cover album lagu kanak-kanak yang bertajuk "Tidurlah sayang.." Hahaha


Kakak tu kakak juga.. Tapi nak kacau baby tu, mesti ada niat punya.. :p


See.. Told ya.. Kakak-kakak berpakat kacau baby...


Sayang mama pandai jaga baby yer? Hehe.. Aksi sebelum Eesya tolak baby sbb baby melepas... Muahaha


Jeles pun mesti ada punya... Ni merajuk sbb tak cukup perhatian.. Hahaha



2nd baby....




Arrayyan bin Ardaffi.. 11-6-11 at 12 .30am...

Haaa.... Ni pulak Arrayyan... Anak sepupu Encik Pejoi, Abg Dapi... Kitorang sempat singgah baby ni kat Spital Ipoh masa on the way balik dari KL hari tu... Arrayyan ni kira sepupu Athirah laa....



3rd Baby...


Nurlaila Izz Eryna. Born on Saturday, 11-6-11 at 5:15pm.

Haaa... Ni pulak anak keempat Encik zainal... Kawan Encik Pejoi... Baby ni special.. Haha.. Sebabnya nama dia pun Izz jugak... Dan birthday dia pulak sama dengan baby 2nd yang di atas nun.... Persamaan yang Eryna ada sentuh 2-2 orang baby boy di atas.. Menarik kan? Hehe.. Tapi tak sempat lagi gi tengok Eryna ni... Nanti nak kena curi masa pi tengok kat Kulim...

Selain persamaan ketiga-tiga baby ni dilahirkan di bulan June 2011, ada lagi satu persamaan iaitu diorang ni 3-3 dilahirkan melalui c-sect... Persamaan yang menarik gak bagi aku.. Hehehe...


p/s: Sila jangan tanya bila 2nd baby aku kalau tak nak kena baling dengan telur busuk... Hahahaha

*Pics taken from Mastura Hasim, Suhana Arshad and Encik zainal facebook.. TQ.. :)

Wednesday, June 8, 2011

That makes me a BAD Mother.. Huhu

Selama-lama aku membesarkan budak Eesya... Yang dah 3 tahun 4 bulan lebih ni... Aku rasa memang jarang aku nak marah dia yg teruk2... Yang sampai aku sendiri menyesal aku marah dia... Meaning, marah yg memang ada reason... Tu kira marah guna mulut ja.. Suara tinggi skek, cekak pinggang, mata jengil.. Get what i meant? So kalau marah2 camtu pun jarang, pukul lagi laa jauh skali... So Eesya mmg tak kenal rupa rotan macam mana... Or tali pinggang itu menyakitkan..

Sebab aku jarang marah atau tak pernah pukul Eesya bukan sebab aku jenis mak yg lembut atau yang penyabar atau against pukul-memukul ni.. Cumanya buat masa ini, aku tak nampak keperluan benda tu...

Keperluan tu maksud aku, kalau anak tak buat salah yang besar, duk ikut ja cakap kita.. Apa kes pulak tetiba nak marah/pukul kan? Kalau setakat aku panggil dia buat dunno, atau aku suh kemas toys pas main dia duk buat slow motion, takkan itu pun nak pukul kan? Sebab benda tu semua just perlukan sama ada aku kemas sama-sama dengan dia.. atau cakap elok2 bagi dia paham... Tapi kalau duk terang 3-4 kali duk buat tak paham, yang tu yang aku akan naikkan suara, jengil mata skek.. Terus dia akan buat.. So takde keperluan untuk pukul-memukul, cubit-mencubit setakat ini.. Alhamdulillah...

Sebab tu budak Eesya pernah nampak sorang mak ni tampar tengah blakang anak dia kat pasar malam sebab anak dia nangis2 mintak apa ntah masa tu sampai anak tu menangis jerit-jerit sampai org sekeliling pun pandang2... Masa tu aku tengok Eesya pandang tak lepas kat mak budak, dgn budak tu.. Sampai terteleng-teleng kepala dia duk kalih tengok kat diorang tu.. Apa dalam pemikiran dia aku langsung tak bleh nak baca.. Yang pasti, lepas tu muka dia sangat blur... Takde senyum2 happy dah kat muka dia... Lalu depan kedai yg jual belon pun tak mintak.. Lalu depan kedai jual MILO pun tak kata apa padahal tu adalah menu wajib beli kalau pegi pasar malam.... Sampai laa kitorang sampai ke rumah...

Aku tak nak komen pasal mak yg pukul anak kalau anak dia degil or nakal sangat atau apa ke... Bagi aku, tu adalah cara dan method yg mak dia nak guna... Cumanya aku rasa, tak perlu ler kot nak penampaq tengah belakang anak sampai 5-6 kali kat tetengah orang ramai.. Sekali cukup laa kot kalau dah kata tak sabaq sangat... Ini kita yg mak budak tengok pun cam agak ngeri, tambah pulak budak2 yg tak cukup umur cam Eesya tengok...

So selama-selama-selama aku dgn Eesya, memang aku slalu rasa "Alhamdulillah... Anak aku dengar cakap... Takde degil2 melampau... Takde sampai aku naik angin angkat kaki tangan..." Kalau kata pi kedai toys pun, tak kesah laa kat memana... Jusco ke, ToysrUs ke.. Tak pernah sekali pun dia ngamuk sampai terguling-guling atas atas lantai sebab nak toys... Kalau dia nak sangat tapi aku tak nak beli, paling kuat pun 3 ayat jer aku bagi.. "Toys tu macam dah ada jer kat rumah.." atau "Eesya kan dah banyak toys?" atau pun... "Next time laa.. Kita pi jalan2 tempat lain dulu lagi best.." Tu jer... Tak payah nak heret apa bagai.. Dia akan terus.. "Oh... Ok..." dan pegang tangan aku dan blah dari situ...

Tapi hari tu, bila Encik Pejoi pegi keje malam, meninggalkan aku dengan Eesya berdua jer tatau nak buat apa.. Aku pun bawak budak Eesya pegi Queensbay.. Niat di hati saja nak menghilangkan bosan sebelum pegi tido umah maktok malam tu.. Dalam kete, aku tanya Eesya.. "Eesya, kita nak gi mana? Queensbay ke Sunshine ke.. or Giant?" Eesya jawab.. "I wanna go Queensbay!" Aku tanya lagi.. "Eesya nak beli apa kat Queensbay?" Dia jawab "Takde beli ape-ape.. Nak tengok saje..." Hahaha.. Konon2 cam window shopping laa kan... So kami pun pegi Queensbay..

Sampai2 tu, aku bawak Eesya gi Kenny Roger's.. Pesan mac & cheese favorite dia tu... Dan aku pun dinner kat situ terus... Pas makan2, tatau nak pi mana.. Aku pun bawak Eesya pegi Border's... Sebab situ boleh lepak2 sambil baca buku kan...

Dalam masa tak sampai 20 minit kat situ, ini budak sudah berkenan satu buku Kumon.. Dia memang dah ada 2 buku Kumon tu... Dan dia dah habis buat... Eesya memang suka giler jenis buku activiti camni.. Sebelum ni memang dah tak terkira dah berapa banyak yg kitorang beli... Kalau beli hari tu, ko tunggu laa lagi 2-3 hari dah habis dia buat semua... So memang jenuh gak beli buku kat budak ni...

So hari tu, bila dia dah peluk buku Kumon tu dan kata "Eesya nak this activity book.." aku dengan slamber badaknya pun kata "Tak payah ler.. Eesya kan dah banyak activity book?" (Penggunaan ayat yang sama dengan toys..) tapi dia jawab laa pulak.. "Tapi yang tu semua dah siap.. Eesya buat finished dah semua.." Alamak... Sudah kantoi di situ... Aku pun buat ayat no 2.. "Tapi mama takde duit laaa... Kita tunggu bila abah ada esok laaa..." Sekali dia tanya aku... "Why mama no money? Just now u go to work what?" Alamak.. Kantoi lagi.. Nak jawab apa nih? Aku pun kata.. "But yesterday kan mama cuti.. So tak dapat laa duit lagi..." Pastu aku pun nak amik laa buku tu dari tangan dia.. Skali sudah nangis daaaaaaaaaa....~

Nangis sebek-sebek ni... Tapi menjadi seorang yg mama yang kononnya berpegang kepada kata-kata, aku pun duk ulang laa pujuk.. Tunggu abah dia ada.. Baru boleh beli.. Mama takde duit.. Muahaha... Ayat tambahan perisa "Kan mama dah beli Barbie kat Eesya dgn Kakak La 2 days ago... So mana mama nak ada duit lagi? Lagipun tadi Eesya kata nak mai Queensbay nak tengok-tengok saja? Tak nak beli apa2?" Sekali lagi kuat dia nangis...

Pastu aku cakap.. "Hishhh.. Sini mana boleh nangis? See, people are reading books.. Cannot make noise.. Later the guard come and take u away.. How?" Terus dia tutup mulut dia tapi nangis sedu sedan sambil control suara supaya tak kuat...

Alamak.. Masa ni cam dah sedih laa pulak tengok dia... Tapi aku dukung jer dia dan keluar dari Border's tu... Dia pun makin lama makin diam tak nangis dah.. So ingat ok laa... Letak dia bagi jalan sendiri balik.. Terus pi ke lif...

Sekali sampai depan lif, dia start nangis balik... Aduii... Bila tanya apsal.. Dia jawab "Nanti other people come and take the book.. How?? Huwaaaaaaaaaaaaaa" Alamak... Jenuh gak kali ni nak menjawab dengan dia.. Aku pun kata "Takde laaa.. Buku tu kan banyak tadi... Mesti ada punya lagi nanti.." Pastu dia diam jer...

Bila masuk dalam kete, tengah nak keluar parking dia kata.. "Mama, jom pi house boss mama.." Aku cam... "Nak buat apa pi house boss mama?" Dia kata "Pi house boss mama laa.. Just now kan mama pi work.. Then boss mama tak bagi duit.. Boss mama lupa laaa tu.." Aku pun jawab... "Mana boleh pegi house boss mama petang-petang ni.. Nanti boss mama marah.. Dia tengah makan ke, tengah tido ke, tengah rest ke, mana kita tau?" OK... Jawapan tu mendiamkan beliau sebentar...

Alih2 sampai kat roundabout, aku belok ke kiri sebab umah maktok hala ke kiri.. Umah kitorang hala ke kanan.. Eesya kata "Eesya don't want to go to maktok's house laa mama.. Eesya nak go to our house... Eesya nak balik and make sure all my activity book is done.. Baru mama beli yg baru kat Eesya kan?"

Huwaaaaaaaaaaaaa... Masa ni, aku pulak rasa cam nak nangis.... Sampai camtu skali dia punya nak buku tu... Sampai pikir pasal boss aku laa.. Nak balik umah habiskan activity book yg dah ada laaa... Hukhuk... Terus aku cakap "Nevermind laa Eesya.. Tomorrow we go and buy...OK? Tak payah balik rumah ambik activity book Eesya.. Mama will still buy for u that activity book ... OK?"

Bila sampai umah maktok, dia main cam biasa.. Tengok TV, sembang dgn kitorang... Main dengan elephant kesayangan dia tu.. So aku ingat dia dah lupa laa kisah activity book dia tu...

Tapi bila dah nak tido dalam kul 10pm tu, lampu semua dah tutup.. Dah baca doa tidur apa bagai.. Dia cam tak bleh tido.. Duk resah kiri kanan... Aku pun tak sedar sbb aku dah tertido.. Tapi bila dia duk keluh kesah tu, aku tersedar... Tengok2 dia tak tido lagi.. Pastu aku tanya laa kenapa.. Dia diam jer.. "Why Eesya? U wanna drink air? Or u wanna susu cow?" Susu cow tu susu dutch lady dalam kotak kecik tu... Dia laa panggil benda alah tu susu cow.. Pastu dia kata dia nak minum air.. Aku pun bangun pegi amik air.. Bagi minum.. Then peluk dia suh sleep..

Alih2 tak sleep jugak... Dekat 10 minit.. Aku tanya lagi.. "Why Eesya? U cannot sleep?" Then dia jawab "Tomorrow we go and buy the activity book ok mama?"

HUWAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA.... Dan2 tu laaa aku pun rasa sangat sebak dan nak meraung jer... Dan2 aku rasa aku adalah seorang emak yg sangat sangat sangat TERUK... Ada ka anak nak buku pun tak bagi sampai anak tak bleh tido malam? Mak jenis apakah aku ini???

Aku pun cakap kat Eesya.. "OK.. Tomorrow we go and buy the book.. I Promise.. U sleep now ok?" Pastu terus dia tido Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz...

Pastu aku tepon Encik Pejoi.. Citer kat beliau.. Sambil nangis2 dah.. Huwaaaaaaaaaaaaa... Aku memang mak yg ntah hapa2... Sangat sedih tgk Eesya camtu... Gatal sangat nak test skill to say NO kat dia... Alih2 aku yg rasa guilty tahap dewa...

Encik Pejoi kata "Esok time lunch kita bawak dia pi beli..." Tu jer ayat Encik Pejoi... Aku rasa lega gak dia tak salahkan aku ke apa.. Huhu....



Keesokan harinya... Eesya dengan buku yg menyebabkan aku rasa bersalah kat Eesya 1st time in my life..

"Motherhood is not the time to lose yourself but to improve yourself."




Wednesday, June 1, 2011

Tema Raya... Nak warna apa eh?

Sekarang dah bulan Jun lorrrrrrrrrrr.. Aduyai.. Kejap jer masa berlalu.. Lagi 2 bulan dah nak start puasa utk Ramadhan.. Tapi ganti posa tak habis lagi.. Hahaha.. Adeh.. Bab baju raya belom pikir lagi.. Cam tak sempat jer dah nak gi cari kain and tempah kan.. Hmmm...

Tahun ni konon2 nak tema kaler koko.. Sbb dah beli kain utk baju Melayu Encik Pejoi kaler koko.. Tapi since baju melayu tu tak siap... Acu Ima yang kata nak jahit dah pi masuk matrik.. Nampak gayanya kami boleh tukar kaler lain laa.. Hahaha..

So kaler apa yang mengancam utk tema raya kali ni? Think think think...
Related Posts with Thumbnails