EESYA

AARIZ

Sunday, October 31, 2010

Where are you from?

Singgah toysrus kat gurney plaza tadi.. Encik pejoi belikan satu puppet lion kat Eesya sbb dah lama dia berkenan sangat dgn benda alah tu...

Masuk2 dalam kete.. Eesya buat conversation antara baby doll dgn puppet lion dia... Mama yg jadik baby.. Eesya yg jadik lion..

Baby ~ hello... I'm baby.. Who are you?

Lion ~ I'm lion...

Baby ~ welcome to our family... How are u doing?

Lion ~ I'm fine.. I'm 2 years old..

Mama ~ hahaha.. Tetiba jer..

Ok2... Sambung2..

Baby ~ where are you from lion?

Lion ~ I'm from TOYSRUS....

Mama ~ wahahahahaha... Lawak laaa hang ni lion... Jawab laaa dari afrika kaaa..

Eesya ~ betullah.. Toysrus.. Abah beli tadi..

Mama ~ hahahaha...

Thursday, October 28, 2010

Starbucks.. Halal Atau Haram?

Bebaru ni ramai betul dalam Facebook duk bubuh mende alah ni...

*****************************************************

JAKIM anouncement: STARBUCK HARAM

Starbucks HARAM,

ISO 9002 JABATAN IMEGRESAN HALIMAH BINTI HAMZAH
...
PASUKAN PETUGAS PROGRAM MS ISO9002 JABATAN IMIGRESEN MALAYSIA

Please note that all chocolate, vanilla and coffee drinks at Coffee Bean and Starbuck contains E471 (Emulsifier 471), mono di-glycefideswhich is from animal origin (pork). Raspberry Frap uses cherries that has been dip n alcohol & the tiramisu contains RUM. Please pass this message to
our muslim friends.

Call JAKIM 03 - 8886 4000 for more information.
Thank you

INI ADALAH TANGGUNGJAWAB KITA SEBAGAI SAUDARA SESAMA MUSLIM, SAMPAIKAN KEPADA RAKAN-RAKAN YANG LAIN...


******************************************************

Aku cam tak paham orang yg sebarkan benda ni, percaya bulat2 ke apa ke... Pada aku, kalau setakat baca untuk diri sendiri, lantak ko laaa ko nak percaya ataupun tak.. Tapi kalau ko nak sebarkan, lebih baik ko check dulu...

Ini hasil dari website JAKIM yang aku check sendiri..






Kalau tak puas hati, sila masuk website HALAL JAKIM, search sendiri ok... Better dari amik email ntah dari sapa2, yang ntah betul ntah tidak... Ntah tahun bila pun tak tahu...

Kalau kata tak nak minum sbb boikot Yahudi ke ape ke, aku tak kesah jugak... Sebab at least tidaklah ko mengharamkan yang halal..

KALAU TAK PASTI/ TAK TAHU, pastu MALAS pulak nak check... Jangan laaa sebarkan... Boleh tak?


p/s: Aku bukan fanatik Starbucks pun... Kengkadang jer minum... Tapi benda macam ni, patutnya orang kita yg pandai pakai Facebook, haruslah pandai jugak cari kesahihan fakta tu... Skrg ni semua pun boleh carik thru internet, tapi nak jugak sebarkan benda yang tidak pasti kesahihan...

Stressful...

Minggu ni sama ada nasib aku kurang baik, atau apa aku pun tak tau... Banyak kejadian yg menjadikan aku sangat stress dan tertekan...

I NEED A VACATIONNNNNNN!!!!~~~~~

THE END..

Tuesday, October 26, 2010

Trauma Hidung Eesya Berdarah...

Kul 5 pagi.. Tetengah tido... Tetiba Eesya kejut "Mama!! Dawahhhh.. Dawahhhh!!"..

Bukak2 mata, TERKEJUT GILER sampai nak pengsan tengok Eesya dilumuri darah... Seriously.. Aku tak tipu.. DILUMURI... Penuh kat muka, mulut, hidung, tangan, baju, cadar... Kat tangan dia pulak dah ada 3-4 tisu yg penuh dgn darah... Kotak tisu memang kitorang letak kat tepi katil..

Masa tu otak tak mampu berpikir... "Aku ni mimpi ke apa?".. Tapi bila tersedar, cepat2 capai Eesya... "Darah mana ni Eesya? Eesya sakit kat mana??????"

Terus jerit kat Encik Pejoi yg tgh tido... Sambil tangan selak baju Eesya... "Dari mana datang darah ni Eesya??"

Pastu Eesya cakap "Hidung... Ada dawah kat hidung Eesya.."

Baru nampak dari hidung dia duk meleleh darah pekat... Adoi laaaa... Hilang jap panik...

Cepat2 suh Encik Pejoi amik ketul ais.. Buh dalam tisu tu.. Kedap kat hidung Eesya... Pastu tanya kat Eesya... "Eesya korek hidung ke?"..

Eesya jawab "Haaaa... Eesya korek hidung kan mama... Nose Eesya ada squeky squeky sound.. Then Eesya korek hidung.. Then got the big squeky ball... Kat rumah Eesya kan mama kan?"

Mama pening jap... Pastu baru dapat tangkap... Eesya citer pasal kejadian 2 hari sudah kat rumah bila hidung dia tersumbat... Aiyakkkkkk...

Mama: Tu hari tu laaa Eesya..Not today..Today why hidung darah? Eesya korek ke?

Eesya : Tak lah..

Mama : Then? Eesya jatuh katil?

Eesya : Taklah...

Mama: Then?

Eesya : Ermmm.... Ermm... (tatau susun ayat nak citer macam mana laaa tu..)

Mama : Eesya sleep... Then Eesya wake up ada darah?

Eesya : Haaaaaa.... (betullah tu...)

Lepas darah dah berenti, salin baju seluar Eesya semua... Salin cadar... Rendam...

Esok pagi tu amik EL half day bawak Eesya gi klinik... Dr kata mungkin sebab panas badan.. So kena minum air banyak2 dan bagi makan vitamin C.. Tapi dr cakap in case jadik lagi dalam minggu ni, so bawak pi jumpa lagi..

Semalam bila malam, mama pulak yg tak leh tidur.. Kejap2 termimpi tgk Eesya penuh darah2.. Huhu.. Terus terkejut bangun... Tengok Eesya ok ke tak...

Memang orang cakap takde apa... Benda normal berdarah hidung sebab badan panas.. Aku dulu kecik2 pun slalu kena.. Tapi agaknya sebab 1st time jadik kat anak sendiri.. Pastu pulak jadi tetengah malam kita semua tgh tido.. Bukak2 mata terus tengok anak aku yg nan seorang tu penuh darah, kepala otak aku cam dah trauma skek.. Huhu...



Wednesday, October 20, 2010

Aleesya Amani's 1st Visit to Cinema...


Semalam telah membawa budak 2 Tahun 8 Bulan ini untuk menonton wayang... Hehe... Intention nak bawak dia lama dah.. Cuma takde masa..dan movie yang ditayangkan slalu ada jer tak kena... Sama ada takde tayang citer kartun.. Atau pun duration citer yg sangat panjang.. Atau masa tayangan tak sesuai (kena pikir time budak ni nak tido, makan, mandi).. So tunda punya tunda, semalam tetiba dapat peluang...




Ini laaa citer yang kitorang nengok smalam... Citer pasal kehidupan seekor PENYU di lautan yang dimenetaskan pada tahun 1959.. Hahahaha.. Penyu pun penyu laaa Eesya oooi...



Citer ni bagus laa jugak untuk kanak2 seperti Eesya... Sebab sentuh pasal anti-population... Jangan buang sampah dalam laut.. Nanti kesian kat penyu.. Kepala penyu masuk dalam bag plastik.. Then penyu lemas tak boleh bernafas.. Harharhar...

Pastu lagi... Pasal tebang pokok... Pasal penumpahan minyak kat laut.. All those things yang boleh membahayakan nyawa hidupan laut adalah a BIG NO NO to Eesya now... Wahahaha...

Tapi bila tanya kat Eesya balik apa yang dia tengok, ini adalah jawapan Eesya.. "Turtle cari friend turtle.. Friend turtle name Shelly.. Shelly hilang.. Then turtle sad... Turtle cari cari cari cari Shelly tu.. Then jumpa atas boat... Then turtle happy again..."

Hahahaha.. Amik ko.. Citer sejam lebih, dia boleh pendekkan jadik ayat seminit jer..

Selama sejam lebih dalam tu, Eesya adalah sangat behaved... 15 minit pertama adalah minum susu sambil tengok citer.. Sambil2 satgi jari tu duk tunjuk2 kat screen suh mama tgk turtle laaa... Moon laaa..

The next 15 minutes was spend sambil beliau duduk pandang screen.. Sambil makan popcorn... Tapi mulut dah start cakap dah... "See mama.. Turtle!! Turtle and Cat!! Cat nama Fluffy!!" Hahaha.. Mujur aaa tak kuat sangat suara dia...


Kemain lagi conquer Popcorn sorang2... Mama siap bawak Blankie Eesya takut dia sejuk.. Hahahaha

The next 15 minutes, sudah mula nak goyang sana goyang sini.. Main seat yg boleh bukak tutup...

Seterusnya sudah bangun dari kerusi, tengok sambil berdiri... Tapi mama dgn abah asyik tarik suruh duduk balik.. Hahaha.. Upah kasik Cheezels pulak, baru duduk dgn aman... Sampai habis cerita...



Eesya kat depan GSC Qbay... 1st time tengok wayang pada 20102010.. :p


Masa nak keluar... Sempat suh Encik Pejoi letakkan Eesya kat atas benteng depan screen tu nak amik gambar.. Hahaha


Ni depan Kindyland tu... Mementang aaa 2-2 pakai baju hijau dengan Jeans... Depa geng 2 org jer semalam... Eesya siap takmo hold hand dgn mama sbb mama tak pakai baju hijau.. Cesss...

Not a bad experience laaa bawak Eesya semalam... She enjoyed watching the movie very much... So next time kalau ada citer kartun best, boleh bawak Eesya tgk wayang dahhhhh.. Yeayyy!!!

Tuesday, October 19, 2010

Bila beliau sudah pandai argue...

Eesya : Satu.. Dua... Tiga... Ampatttt... Sembilan... Sepuluh...

Mama : Eesya, salah laaaa... Cuba kira betul2... Satu... Dua.. Tiga... Empat... Lima... Enam... Tujuh... Lapan... Sembilan... Sepuluh.... OK.. Eesya count pulak..

Eesya: One... Two...

Mama : Kira laa... Satu... Dua..

Eesya : Noooo... Eesya count.. Mama dengar sajey.. One.. Two...

Mama : *Sabar jap dalam hati... Pasni ko kire dalam BM gak.. Aku tak kire..*

Eesya : Three... Four.. Five.. Six... Seven.. Eight.. Nine... Ten... Fourteen...

Mama : Aik... Lepas TEN, ELEVEN laaaa...

Eesya : FOURTEEN laaaaaaaaaa...

Mama : ELEVEN!

Eesya : FOURTEENNNNNNNNNNNN!!!!!

Mama : Ishhh.. Mama kata ELEVEN!

Eesya : WHY mama??? WHYYYYYYYYYY???

Arghhhhhhhhhh sudahhhhhhhhhh... Nak jawab apa nih???



*Last2 mama lupa suh dia kire in BM balik... Hahaha.. Tetiba boleh lak kantoi kira dalam BM padahal sebelum ni dah ok.... Nak kena ulangkaji balik aaa budak nih.. Camna laa nak amik SPM bulan depan? Kakakaka*

Monday, October 18, 2010

Officially Separeted.... Part 3? Wahahaha

Ingat entry ni? Dan ini? Kisah kejayaan memisahkan Eesya tidur kononnya kan.. Hahahaha.. Bebaru ni ditanya oleh Puan Azwani Zakaria (nama penuh ko..hahaha) nih pasal Eesya umur berapa baru dipisahkan tempat tidur.. Baru ler teringat nak update kisah Eesya dan ketiduran beliau ini..

Sebenarnya, kejayaan memisahkan ketiduran tu ada ler berlangsung selama 2-3 minggu jer.. Harharhar.. Pastu start bila Encik Pejoi keje shift malam, kitorang berdua (Eesya dan aku ler tu..) membawa laaa diri tido kat umah maktok kan.. Apa kes aku nak tido berdua jer kat umah tu memalam... Giler ngeri aku tak sanggup.. Hahahaa.. Walaupun kat rumah tu ok jer sebenarnya.. Takde ler ada makhluk apa2 ke.. Tapi aku takmo laaa tido berdua jer dgn Eesya.. :p

So bila tido kat umah maktok, comfirm laa tido sekatil balik... Sebilik lagi... Kan kan kan? Akhirnya, itu laaa penyebab budak itu skrg jadik lebih lemau dan melampau.. Sekarang ni siap demand lagi tido celah ketiak mama dia.. Hahaha.. Tak dapat bau kepam, susah nak lena ler pulak.. Haishhh...


Eesya suh amik gambar baby-baby dia skali kat depan tu.. Kecoh tau...

Siap kalau kat umah kitorang, dia boleh jer usung bantal dia pastu cakap "Eesya share-share bilik dengan mamalah... Bilik mama BESTTTTT!!~" Ewah ewahhh... Suka2 hati dia jer.. Pastu kalau dia dah tido, kitorang angkat dia letak bilik sendiri.. Kang esok pagi dia bangun, ada laaaa dia membebel kat aku sebab alihkan dia sesuka hati.. Hahahaha...

So sebab mama dia pun lemau gak takmo tido sengsorang kalau si abah keje malam, redha jer ler budak kecik ni tido skali... So katil tu buat hiasan kasik dia main anak patung jer ler.. Kakakaka.. Tapi kadang2 dia tido jer situ sbb kitorang alihkan... At least dia paham ler itu bilik dia... Dia responsible on that room.. Kena kemas toys balik kalau tidak bilik sendiri yg tak cantik... Pastu baju2 semua lepas lipat, dia yg amik tolong simpankan dalam almari... Beso dah anak aku haaaaaa....

Bahagia giler dapat lolipop besar gitu.. Hahahaha... Ni laaaa peneman mama dia memalam bila abah dia takde... Kalau takde dia, mau aaaa sunyi giler tatau nak buat apa... Huhu.. I love you Eesya....


Sunday, October 17, 2010

Aleesya Amani's 1st Horse Ride

Aleesya Amani's 1st Horse Ride

@

2 Years 8 months...



Ada rupa princess naik horse tak? Hahahaha.. Berangan sat konon2 cam Cindirella ke, Snow White ke naik horse.. Mama dia yg over berangan plak dah...

Ni video beliau naik horse tuh...



Sila laaa abaikan mama dia yg cakap banyak masa awal2 tu.. Hahahaha.. Itu semua sebab nak kurangkan nervous si Eesya sbb nampak muka dia cam ragu-ragu jer.. Pastu pulak budak tu duk kata "Eh, dia tak takut eh? Tak takut eh? Tak Takut?" Mau dekat 4-5 kali.. Aku rasa kalau tanya kat aku banyak2 kali camtu, dari tak takut terus aaa jadik takut kan... So terpaksa laaa aku pot pet pot pet untuk tak bagi budak tu tanya banyak2 kat Eesya.. Haahhaha

Alhamdulillah berakhir dengan jayanya.. Aku debar sebenarnya masa mula2 kuda tu amik 1st 2nd step sebab nampak cam Eesya bergoyang kemain lagi.. Tapi tabahkan hati gak laa.. AKu ready jer nak berlari amik Eesya in case dia nangis ke apa...

Tetiba boleh plak siap "Bye bye Mama!!~"... Hahahaha.. Bravo bravooo!!~

Masa dia dah turun kuda tu, maktok dgn si abah Eesya baru duk cakap patutnya tunggu cam dia besar skek baru kasik naik.. Hahahaha... Mama dia over excited kasik anak naik kuda.. Dah dia yg nak... Beriya "Eesya nak ride the horse..".. Aku kasik jer ler.. :p


Eesya bagi Heggie the Horse makan carrot.. Berani kan dia? Adik aku yg temankan dia pun tertakut-takut.. Dia rileks jer.. Hehehe

Balik umah tu siap kecoh laaa cerita kat ibu dia dalam tepon "Eesya ride the horse.. Eesya tinggai mama... Eesya so brave like kakak.." Ingatkan kakak mana.. Perasan tak dalam video tu ada lagi sekor kuda yg besar.. Ada kakak yang naik kuda tu.. Rupanya beliau menjadikan kakak tu sumber inspirasi dia.. Hahahaha.. Patut laa muka cuak jer tapi duk bertahan atas kuda tu... Kalau jumpa kakak tu nak kena ucapkan terima kasih bebanyak laaa... Hehehe


Thursday, October 14, 2010

Sapa kata Kad Kredit Tak Bagus??


Haaaa... Sempena hari Jumaat yang mulia nih, meh nak bukak citer bab kad kredit.. (Ni dari pandangan seorang individu yang tak pernah belajar subjek Ekonomi dan Perdagangan yer...)

Kenapa saya suka pakai kad kredit?

Jawapannya: Terpulang kepada kad kredit apa yang dipakai.. Meh nak citer kad kredit yang kitorang (aku dan Encik Pejoi) ada...

1) Kad Kredit Maybank
2) CIMB
3) HSBC
4) Citibank
5) American Express (AMEX)

Wahhhh... Giler aper diorang ni pakai kad kredit banyak2... Ni mesti hutang keliling pinggang nih..

No...No...No...

Setiap kad kredit ada kelebihannya... Tapi yang penting skali... Banyak macam mana pun kad kredit anda.. Dan penggunaan kad kredit anda... Prinsip dia... Pakai bulan tu.. Bulan tu jugak bayar... Takde istilah bayaran minumum OK?

Habis tu, buat apa ada kad kredit banyak2? Baik bayar CASH jer camtu...

Haaaaa... Kat sini baru nak citer sebab apa wujudnya kad kredit kitorang yang banyak ini.. Hahahaha

1) Kad Kredit Maybank

Yang ni semua tau laaaa..Sangat glamer.. Sangat convenient.. Dari segi nak guna kat kedai memana pun senang, nak beli apa pun senang, nak bayar pun senang, rewards points dia pun best2 gak... So slalu ada dalam wallet spare kot2 nak beli apa2...

2) CIMB

Yang ni aku punya... In fact, nih laaa satu2 nya kad kredit aku.. Yang lelain tu Encik Pejoi punya.. Hahahaha.. Sebab buat yang ni sebab aku nak ada satu kad atas nama aku laaa.. In case aku pegi memana yang Encik Pejoi tak turut serta..

Yang bestnye?

Aku suka sebab points dia diconvert kepada cash money..

RM200 = RM1..

Maksudnya, kita belanja RM200, kita dapat 200 points.. 200 points = RM1..

Nampak cam skek kan? Apa barang beli RM200 baru dapat RM1..

Haaaa... Jangan tatau... Kad kredit ni aku guna untuk bayar duit hotel dgn duit flight saja... Skrg accumulate points aku dah 20000++.. Bersamaan dengan RM100++ dah rewards dia... Within 2 years... Duit nuffnang aku pun tak banyak camni tau.. Hahahaha..

So aku pikir, dari aku pi bayar kat hotel gitu saja.. At least aku dapat gak aaa sedikit rewards.. rewards plak cash money yang boleh ikut suka hati aku nak beli apa... Bukan laa amik cadar ke, alarm clock ke... Yang terhad kan...

Bagus pakai kad nih kalau kena plak korang ni mmg keja kena travel.. Duk hotel sana sini yg mahal2.. Pastu korang kena bayar dulu.. Pastu baru claim dengan company... Kat sini korang bleh nampak faedahnya... Katakan korang duk hotel tu RM2k... Korang claim kat company mmg laaa 2K kan... Lain laa kalau korang gi tipu amend that receipt plak kan..Huahuahua.. So dari korang tak dapat apa2, bayar guna kad kredit nih, korang free2 jer dapat RM10... Haaaa.. Terer tak? Hahahaha.. Tu yang aku suka tu... :p

3) Kad Kredit HSBC

Yang ni pun best gak sbb rewards dia ada macam2... Dan offer dia macam2.. Contoh cam hari tu kat Carrefour, diorang lawan rebate 25% on top of what ever offer yg Carrefour bagi... Contoh kalau Mami Poko dah offer RM44/paket, bayar guna kad nih, dapat tambahan 25%.. Dah jadik berapa? Dah tinggal RM33!! Pernah tengok Mami Poko yang jumbo pack tu RM33? Jangan harap aaaa... yang pack biasa tu pun duk main harga RM36++.. So boleh beli dan kemudian pi bukak kedai jual kat memana lak.. Hahahaha..

Lelain merchant yang participate cam Guess, G2000 semua tu aku tak heran sangat... Sebab bagi aku tu bukan keperluan... Benda2 keperluan cam pampers, susu, beras tu semua.. Kalau dapat 25%, kire banyak aaa tu kan...

So slalu kena watch out HSBC punya offer apa... Menarik2 gak... Tapi slalu nak participate dalam offer tu, kena register melalui SMS dulu.. Itu yang kekadang maleh.. Hahaha

4) Kad Kredit Citibank

Haaaaa... Yang ni yang paling aku rasa bagus... Citibank ada macam2 jenis kad kan.. Giant laa.. AirAsia laaa... Shell laa.. So cam susah nak decide which one... Tapi yang aku nak citer ni, privilege untuk Platinum Card Holders...

Petrol - 5%
Pharmaceutical (Watsons & Guardians) - 2%
Groceries (Tesco, Giant, Carrefour, Cold Storage) - 2%
Phone Bills (Maxis, Celcom, Digi) - 2%
Others - 0.3%

Haaaaaaaaaaaaa........... Tak ke BEST??? Isi minyak kereta dapat rebate 5%... Cam makna kata lain, harga petrol turun 5% untuk pemegang kad nih... Lagi mau tanya pasaipa tak bayar cash jer? Hahahaha.. Kalau bayar cash, mana dapat discount 5% untuk petrol?

Lelain tu aku tak heran sangat... Petrol tu main thing.. 2nd main thing.. Groceries... Contoh kalau beli susu Eesya RM100, dah dapat discount RM2 kat situ.. Buta2 jer dapat jimat RM2 kan kan kan?

5) AMEX

Ini ahli terbaru dalam wallet Encik Pejoi... Ini tetiba jer Maybank call, cakap "Disebabkan tuan rajin bayar bil tiap2 bulan, tepat pada masanya, maka kami offer tuan dengan kad AMEX pulak.. Supaya lama2 tuan boleh kabur mata dan terlupa nak bayar bil.."

Hahahaha.. Takde ler... Ayat yang last tu aku tipu jer... Ayat yg awal2 tu yang betul..

AMEX ni sebab tak nampak lagi special kat mana kecuali bab worldwide di mana2 jua tu... So aku tatau nak komen apa.. Tunggu bila dah lama skek okies...

OK... Tu laaa kisah kad kredit hari ini... Yang tak best skek pulak, sbb sejak kena bayar RM50 setahun untuk satu kad tu laaa.. Memang laaa boleh tolak points untuk bayar RM50 tu.. Tapi cam susah2 org kumpul points, pastu nak kena tolak plak untuk cover yg RM50 tu.. Huhu.. Yang tu aku rasa KURANG BEST... Nak kena revise balik kad mana yang KURENG BEST.. nak pi potong jer depan pegawai bank dia...

So, yang mana satu korang rasa aku patut KASIK POTONG SAMA DIA??

Hahahahahahaha...

Wednesday, October 13, 2010

Kebijaksanaan pun ada harganya...

Itu budak yang terlebih pandai buat apa pun tak tau kat hp HTC mama dia... Hp HTC tu pakai no Celcom yg Family 5+1 tu.. Memang bulan2 bil tak pernah lebih RM20.. Sebab buat call kat family member jer.. Tetiba semalam dapat SMS dari Celcom kata bil dah exceed limit... Dan beberapa jam lepas tu, no itu sudah kena barred...

HTC tu hadiah besday dari Encik Pejoi.. Memang jarang guna sbb aku rasa kompleks sangat.. Tak kena dengan jiwa aku yg sentimental dan tulus mulus nih.. Hahahaha.. So sebab tu buat jadik 2nd hp.. Buat tepon adik beradik.. Tatau laa time bila si budak Eesya sudah on 3G kat hp tu... Dia dah laaa dah pandai locked dgn unlocked sendiri semua hp.. Kecuali yg ada no pin.. Nak kena buh no pin gak aaa nampak gayanya kat HTC nih..

Bila pi Celcom Centre, officer tu cakap better buat payment dulu skek.. Untuk reduce amount dari limit tu.. Pastu dia activate kan balik.. Pastu nanti dah dapat bil, pi balik centre dia, dia akan buat adjustment.. Mujur aaa efficient gak service kat Celcom Centre tu.. Sejuk skek hati...

Pastu dah settle, masuk kete, call laa Encik Pejoi.. Ngadu domba kat dia keje si Eesya.. Boleh plak dia gelak2 pastu cakap "Takpe ler.. Anggap jer ler cam kasik souvenir kat Eesya tu.." Helllooooooooo??? Souvenir??? Souvenirrrr??? Kalau nak kasik souvenir, lagi bagus mama pergi Toys R Us beli sandpit ke... Baby Alive ke kat Eesya tau.. Hahahaha


Mission yang belum tercapai - pic ToysRUs



Ini kalau dah takde benda sangat nak kasik kat Eesya.. Hahaha - pic ToysRUs..

Lebih bagus laaa kan dari kasik dia on 3G pastu ntah hapa data transfer pun tak disedari... Huhu.. Disebabkan kejadian ini jugak, barulah mama download dan baca user manual untuk HTC Touch 2 tu.. Wahahaha... Dah icon2 dia pun mama tak paham mende.. Terpaksa laa ulangkaji plak... Kakakaka.. Dah dekat setahun baru nak baca user manual.. Pemalas tul.. Hahaha

Mama punya laaa pedo (ni perkataan Penang kot) takut bil Maxis yg over limit sebab baru tukar pakai iPhone tu... Tetiba yg bil Celcom plak boleh exceed limit.. Memang laaa "Manusia hanya merancang.. Tuhan yang menentukan...." :p



Tuesday, October 12, 2010

Cina Muslim Restaurant di DPiazza...

Malam tu rasa cam nak pi try makan kat restoren yang baru dibukak kat DPiazza Bayan Baru tu... Padahal takde mood nak makan nasik.. Tapi bila sampai sana, Encik Pejoi suh makan nasik gak.. Dah tu suh aku yg pilih menu... Jadiknya menu yg aku pilih sangatlah tak logik di akal.. Sbb mind set taknak nasik kan...


Ikan goreng pedas...


Sup telur dan tomato...


Sotong Goreng tepung..

Itu 3 jer.. Hahaha.. Cam bila sampai dan nak makan tu.. Dalam hati.. "Apa benda laa yang aku order nih?" Sup tu untuk Eesya.. Ikan tu sebab nak kasik pedas skek.. Tapi cam baru perasan ikan dgn sotong tu bergoreng, so takde kuah.. Last2 mak pak pun bantai makan sup jugaklah.. Kakakaka..

Dah aaa sup tu masa sampai cam terkejut beruk skek kitorang nih.. Biar betul besar giler mangkuknya... Ke sebab baru bukak so takde mangkuk kecik lagi? Hahaha.. Think positive.. Sebab babychair pun takde lagi... So kami pun assume begitu laaa..

Nahhh mangkuk sup telur jer pun.. Besar lagi dari pinggan.. Joi kata ni cam mangkuk nasi tambah jer nih.. Diorang ni biar betul... Hahaha..

Ni pulak gambar Eesya tunjuk step nak makan nasik:

Step 1: Pegang nasik dengan tangan... (ampunkanlah anak beta yg mmg kidal nih.. mmg payah giler nak suh makan tangan kanan.. satu suap sekali kena ingatkan...)



Step 2: Masukkan dalam mulut, sila buat muka bahagia...


Step 3: Tadaaaaa... Nasik sudah masuk dalam mulut...


Overall, aku tatau aaa nak rate restoren nih.. Maybe sbb aku sendiri yg pilih menu ntah hapa2.. Hahahaha.. Nak kena pi lenkali, time mmg kepingin makan nasik lauk banyak2.. Menu lain ada gak cam keow teow, bihun, mee tu semua.. Tapi Encik Pejoi suh makan nasik gak hari tu.. Hahaha... Jadik buntu aku dibuatnya...

Sunday, October 10, 2010

IJN... Melawat Abg Pat..


Last weekend, I made a short visit to KL since my uncle (Abg Pat) kena warded kat IJN.. Abg Pat kena buat by pass surgery on Friday.. So Friday tu, me and Eesya naik Airasia to LCCT.. Sampai during lunch time.. Kak Ani pi amik.. Tapi sebab diorang kata Abg Pat still tak sedar, so we decided pergi on the next day...


Kaum kerabat yang tunggu turn nak masuk melawat.. Kat luar ICU... Boleh masuk 2 orang jer skali masuk.. So semua masuk kejap2 jer.. Abg Pat pun tak boleh bukak mata lagi masa kami pergi tengok nih.. But he got such a strong will.. Abg E kata, jarang dia tengok patient yang within 24 hours after surgery boleh duk angguk2 response orang cakap macam Abg Pat.. He must be fighting himself to be awake..



Atas wheelchair adalah Makcik Hajar, Tok Lang ku yang comel, dan Tok cik ku yang comel juga.. Hehe.. Belakang Makcik Hajar adalah anak2 beliau.. Kak Nora and Ayie... Abah diorang laa yang kena operate nih...


Ni Aishah... Anak Kak Nora... Dia cakap sangat cute.. Manja jer bunyinye..


Kanak2 yang seronok giler bermain kat tempat menunggu... Diorang bukan boleh masuk dalam ICU pun.. So Eesya cam blur2.. Kata dtg hospital tgk orang sakit.. Tapi mana org sakitnya?


Ni abg dan kak iparku.. Apa kes posing camni pun tatau ler.. Hahaha


Sakan dak depa conquer tempat parking wheelchair? Hahaha.. Jadik tempat mainan depa plak kat situ.. Siap mak aku block dgn 2 wheelchair jadik pagar supaya diorang tak lari sana sini.. Main laa hangpa dalam tu..


Ni dah beli alphabets block kat situ.. IJN ni mujur aaa sediakan tempat menunggu yang selesa..Ada wifi free lagik.. Hehe.. Siap dengan cafe yg makanan pun sedap2.. Pastu ada booth yg jual baju, tudung, baju budak2, buku2, toys.. At least tunggu lelama pun tak boring bleh shopping2.. Hahaha.. Siap ulang alik pi kedai cam mini market baper kali ntah...


Dua kanak-kanak yang seronok dapat jumpa.. They always appreciated opportunities to meet each other.. about.. 3 hours kot.. Pastu start ler gaduh berebut toys.. Hahaha..


Hopefully Abg Pat recover dengan cepat.. Lama tak dengar lawak2 beliau.. Hehehe.. Kalau dengar citer Abg Pat pasal masuk spital, and dia suka melawan cakap doktor and nurse, memang kelakar..

p/s: Aku tatau apsal aku panggil Abg Pat, bukan Pakcik Pat.. Padahal kat wife dia kami panggil Makcik Hajar.. Padahal Abg Pat lagi tua dari Makcik Hajar banyak tahun juga.. Misteri itu tak dapat dirungkaikan oleh kami adik beradik.. Hahaha

Wednesday, October 6, 2010

Penin...




Ada budak sudah menukar settjng iPhone Mama dia kepada bahasa Melayu... Adeh... Pening kepala haku dgn budak nih...

Space dah jadik "spais" pulak dah... Hahahaha
BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Tuesday, October 5, 2010

Melawat Burger King di Penang...


Ingat entry nih? Entry yang aku dambakan Burger King dan Dunkin Donut kat Penang.. Cam tak percaya bila Intan post dalam FB dia kata Burger King dah bukak kat Penang.. Giler excited okeh.. Kitorang pergi hari Ahad hari tuh.. Sehari pas buat open house...


Beratur masa sampai.. Ni kire ok lagi.. Pas kitorang beratur nih, lagi ramai sampai... Beratur sampai ke luar...


Budak Eesya yang happy beratur... Happy sebab sebelah tu ruang kosong..
Dia duk menari kat tetengah tu.. Hahaha


Memakan Burger King buat pertama kali di Penang...

Sebab punya ramai, macam2 hal laaa.. Air pun takde air lain selain air oren tu.. Pastu sos pun habis.. Meja pun penuh.. Tapi menggunakan kegeligaan otak aku nih, masa sampai2 tu aku booked meja kat customer yang tengah makan berdua.. Hahaha.. Siap booking meja tuh... :p

Pastu ada kes 2 kereta ni berebut parking sampai hon tepi jalan bingit nak mampus... Rupanya 2-2 pun nak mai makan Burger King.. Hahaha.. Encik Pejoi cakap "Bergaduh2.. Pastu last2 kena beratur sekali gak.. Apa ntah..." Hahahaha


Ni muka budak happy.. Makan fries ja pun.. Tapi happy apa pun tatau laa kat dia.. Hehe


Ni alamat Burger King kat Penang nih..

BURGER KING® Promenade 28
Lot 27 & 28 Ground Floor, Lebuh Sg Pinang 5, 11600 Penang

Kalau sesapa yg 'LIKE' Burger King Malaysia kat Facebook, boleh aaaa baca yang diorang akan buka cawangan lagi kat Penang nih... The best part is ada ura-ura kata nak bukak kat DPiazza... Wehoooo... Itu can walk-walk cross the road only dari rumah maktok ok... :p


PROMOTION UNTUK HARI INI.... T&C applied..


OK... BURGER KING, checked ... DUNKIN DONUT, bila nak mai Penang nih???


Monday, October 4, 2010

Cerita Aku dan iPhone4..


Masa awal2 terbaca yang iPhone4 nak launch, masa tu dah terlambat nak booking melalui website Maxis tu.. Tatau pun apa kelebihan iPhone4 nih.. Cumanya hati tergedik2 nak jugak.. Hahaha.. Sebenarnya terpengaruh dgn Iza Hamid yang duk bagi Ayra main iPhone... Nampak cam senang nak handle dan macam2 educational education untuk budak2 kan..

So, 27 September, lunch hour, tergedik2 laa mama eesya heret abah si eesya pergi Maxis Centre dengan harapan nak beli iPhone4 tu.. Mula2 pergi yang kat Bayan Point.. Sampai2 nampak orang jalan keluar bawak paperbag iPhone4 tu.. Hati sudah melonjak2.. Skali masuk2.. Org Maxis tu cakap dah habis.. Esok baru sampai stok lain.. Suh isi borang booking dulu... Ok laaa.. Isi jer ler..

Tapi pas keluar dari situ, hati masih tidak mahu menerima kenyataan.. Memujuk Encik Pejoi untuk ke Maxis Centre Queensbay pulak.. Sampai2 kat traffic light, nampak 2 org plak bawak paperbag yg sama.. Arghhh... TIDAK!!~ Terus aku loncat keluar dari kereta kat traffic light tu juga.. Suh Encik Pejoi gi cari parking sendiri.. Hahahaha

Sampai2 situ, punya ramai laa manusia duk queue up... Tanya punya tanya, adik tu cakap ada lagi 15 unit jer.. Huwaaaa.. No aku yg ke-21 camtu... Balik laaa dengan hampa.. Malam tu tido pun tak lena..

Nekad esok pepagi, terus gi Bayan Point lagi.. Hahaha.. Semangat giler makcik nih tau... Tapi budak kat situ cakap, petang baru stok sampai... So sebab kat Bayan Point tu, centre dia ikut opis hour, makanya esok pagi (Rabu) tu baru released laa....AAARGHHHH.. Tension!!

Pergi ler opis dgn muka commm ja.. Hahaha.. Tapi lepas semayang Zohor hari tu, dapat idea.. (Ka dapat ilham sebab lepas solat? Hahahaha) Kalau kata petang stok sampai, since Maxis Centre kat Queensbay tu bukak sampai malam, mesti laa petang tu terus released kan kan kan?

Hahahaha.. So petang itu jugak memujuk rayu Encik Pejoi pergi Queensbay lagi pas amik Eesya.. Dengan alasan nak gi SenQ beli DVD Player.. Ganti yg dah rosak.. Encik Pejoi pun cam maleh beno dah layan bini dia nih... Turutkan ajer ler walaupun dia tau niat sebenar di sebalik alasan DVD Player itu.. Hahaha..

Dengan berkat nekad dan usaha keras, hari tu, 28 September 2010... Jatuhlah sebijik 16Gb iPhone4 ke tangan aku.. Muahahaha... Alhamdulillah... Balik2 terus godek2 install application yg Eesya bleh main..

Ni video Eesya tengah mengconquer hp mama dia... Skrg mama sampai2 umah pas keje, terus kiss mama.. pastu tanya "Handphone mama mana? Eesya nak main game laaa.." Hishhh.. Tak sesabo... Tapi seminggu nih dah nampak progress dah... Dulu kalau A for Aleesya.. Mama for Mama.. F for Abah (Faizol), O for Opah, L for Kakak La, D for Diddy.. Lelain semua tak bleh terima.. Contoh kalau kata A for Apple dia akan kata.. "No laaahhh.. A for Aleesya.." .. Kalau pi TESCO, nanti dia kata "O for Opah... Mana Eesya? Eesya takde pun?" Sebab takde huruf A kat TESCO tu...hahaha.. Skrg dah tau banyak skek.. Contoh A for Aleesya, A for Apple, A for Ant, A for Anchor... A for macam2 laaa... Hehehe.. Berbaloi gak aaa beli iPhone nih bagi aku..



Sunday, October 3, 2010

Cerita Open House Kami 2010..

Alhamdulillah.. Agenda weekend lepas dah berjaya dilangsungkan.. Kitorang buat open house kecil2an tapi pinjam umah maktok.. Sebab umah kitorang yg atas awan tu tak muat nak masuk ramai2..

Menu ada yg masak.. Ada yg tempah..

Yang masak :

1) Ketupat Pulut
2) Rendang Ayam
3) Daging Congo
4) Makaroni Sup (untuk budak2)
4) Puding Laici

Yang tempah:

1) Bihun goreng
2) Cream Puff (Zanaz)
3) Brownies Cheesecake (Zanaz)
4) Keow Teow Kerang (Abg Hasim.. Special punya ok.. Hahaha)
5) Lontong (request kat tokei dia mai masak kat umah sbb nak belajar.. lenkali boleh buat sendiri)

Antara gambar menu yang teringat nak amik gambar :


Keow Teow Kerang


Lontong

Cream puff

Lelain semua tak teringat nak amik gambar... Tatau laaa rasa apa... Tapi yang sahih dan fakta, menu yang paling laku adalah Makaroni Sup maktok.. Hahaha.. Maybe sebab ramai kanak-kanak... Makaroni Sup tu sebenarnya menu tetap Eesya.. Seminggu ada laaa 2 kali maktok nanti masak untuk dia.. Sebab dia tak suka makan nasik.. So kitorang pikir, baik buat banyak skek sbb nanti rakan-rakan sebaya Eesya boleh gak makan... Rupanya betul.. Siap ada mak pak yang happy sangat sbb sebelum tu pi open house lain anak diorang takde benda yg boleh makan.. Sebab pedas2 belaka katanya.. So kire ok laaa.. Alhamdulillah...

Ni pulak beberapa gambar semasa kejadian:


Budak Eesya yang sudah tidak keruan sbb ramai sangat friends and babies.. Comot momot..

Kawan-kawan Encik Pejoi dari Kulim..


Yang makan dan main di luar sebab melayan anak-anak..


Sambil main, sambil makan..


Ni posing pasangan bahagia.. Hahaha


Kak Tini and Husband


Kak Nora dan Irdina yang sangat sweet..


Ervina dan Kema yang suka melayan si Eesya..


Kak Asnah dan Kak Zaiyana..


Bloggers mummies and their famous sons.. Hehe.. Drama Mama and Mummy Danish Wafiq..


My favourite handsome boy... Cam anak orang putih kan? Hehe.. Ni anak Kak Nurra..

Banyak lagi gambar yang datang... Tak terupload semuanya... Sorry jugak kalau ada yang datang tapi kami tak sempat amik gambar... Tak menang tangan sampai last2 kamera letak kat mana pun tatau... Masa awal2 dgn last2 jer amik gambar.. Tetengah tu carik kamera.. Hahaha


Ni pulak lepas kejadian.. Hahaha


Eesya yg sangap sbb friends yang ramai2 tetiba semua dah takde.. Main laa sorang2..

Pas dah kemas semua Isyak tu, ayah ajak orang surau pulak.. Memang ramai laa.. Tatau laaa makanan cukup ke tak.. Tapi kire apa yang ada ler yer... Sebabnya hari tu banyak giler kenduri.. Kat kawasan belakang rumah pun ada.. Sampai ada yang nak dtg open house umah kitorang, dah lajak pegi kenduri tu.. Mujur aaa tak makan lagi.. Hehehe..

Terima kasih bebanyak kat semua yang datang.. Sorry kalau terkurang apa-apa.. Kot menu tak sedap ke.. Kami budak baru belajar.. :p

Terima kasih banyak gak kat Encik Pejoi sbb banyak menolong.. Tolong sponsor.. Tolong buat ketupat laa.. Tolong angkat barang sana sini.. Tolong sapu sampah, mop lantai, kemas toys.. Tolong jadi tukang jaga parking.. Hahaha.. Tolong macam2 laaa.. Yang tak tersenarai di sini..

Paling JUTAAN TERIMA KASIH, kat MAKTOK EESYA... Dalam tak nak nyusahkan mak, tu yg banyak benda order tu, tapi nampak mak cam penat juga.. Masak rendang, kemas rumah, masak2, kire benda2 yg aku tak sempat cover, semua mak yg cover.. Thank You MAKTOK.. I LOVE YOU LAh... Muahhhh.. Muahhh.. Nanti bleh pinjam umah lagi yer.. Hahahaha

Pada yang tidak terjemput, mintak maaf bebanyak yer.. Ada yang tertinggal.. Ada yang terlupa.. Ada yang dah tau jauh, kalau jemput kang menyusahkan jer.. Ada macam2 laa.. Minta maaf bebanyak.. Insya Allah ada rezeki, kami jemput lagi..



Related Posts with Thumbnails