EESYA

AARIZ

Sunday, November 15, 2015

Update on Pregnancy with Fraternal Twins (Girls)

Kebesaran yang semakin membesar.. Hahaha

 
Week 17
Week 27

 
Week 30
Sekarang dah 32w.. Last checkup dengan gynae, gynae kata kalau dapat bertahan ke minggu 35-36 pun he's happy enough dah.. Which is true.. Sangat berat gila skrg.. Berat badan tak naik sangat tapi lebih kepada membawa berat di perut.. Stretch marks jangan cakap laa.. Hanya aku yg tahu.. Hahahaha.. 

Gynae gak cakap kurangkan berjalan.. No more shopping.. Half baring, half sitting banyak2 selalu2 supaya dapat bertahan sampai ke minggu 35/36 tu.. Scheduled c-zer at 36w 5 days.. Tapi kalau sebelum tu tetiba babies decide to come out all by themselves, gynae akan check posisi babies dulu sama ada boleh deliver normal or still kena c-zer...

Berdoa banyak2 supaya babies keluar sendiri sebelum 36w 5 days tu.. But not so early... Harap2nya diorang decide utk keluar sendiri at 35 or 36w tu sebelum scheduled date.. And kalau boleh biarlah bersalin normal 2-2.. Worst case is sorang normal, sorang nak keluar kot tingkap.. Tu part yang menakutkan aku sebenarnya..

Nak start cuti keje awal... 1 Dec dah nak start cuti sbb tak larat nak drive and membawak diri.. Plus takut jadi apa2 kat opis.. Jenuh nak gi spital camna pun tatau ler.. Sbb pregnancy kali ni dikategorikan as "High Risk Pregnancy" sbb twins.. Tu belum campur aku yg diabetic and on insulin ni.. So bertambah-tambah laa high risknya... So malas nak pikir banyak2, takut satgi BP pulak tinggi (sebelum ni pregnant slalu low BP.. dalam 80/50 but this one ada gak naik 120/70) so cam duk berjaga-jaga jugak.. Masa 1 Dec tu dah 34w... Bertabahlah laaa lagi 2 minggu ni..

Dah cuci baju untuk twinnies
Beg spital pun baru buat lepas discharged dari spital 3 weeks back... Sepanjang pregnant kali ni dah 2 kali masuk air, sekali naik ambulans dikejarkan ke spital sbb gastrik tapi diorang takut sbb ada mild contraction, so terus hantar spital.. So basically dah 3 kali warded... Sabo jer lah..




Related Posts with Thumbnails