EESYA

AARIZ

Sunday, January 29, 2012

Update on 2nd Pregnancy..

Dah lama tak update pasal si adik nih... Sekarang adik sudah 29 weeks.. Itu kalau ikut size masa ultrasound and due date yg gynae bagi.. Kalau ikut kiraan period, sudah 31 weeks.. Fuhhh... Tapi aku pakai yg due date gynae bagi laa kan.. Tapi bebaru ni masa ultrasound, gynae kata macam 30 weeks padahal masa tu kalau ikut due date yg dia sendiri bagi is 28 weeks... So aku pun konpius.. Hahaha.. So maleh laa nak pikir.. Janji bulan April, kena bersedia jer ler.. Kalau jenis nak keluar awal, biar ler lepas pada pertengahan Mac... 

Pastu pasal gula tinggi tu, Alhamdulillah check up hari tu, physician kata dari hasil yg aku duk monitor sendiri hari-hari pakai Accu Chek tu, nampak normal.. Bacaan lepas bangun tido tak makan apa2 lagi (fasting) patutnya tak bleh lebih 5.5, aku lajak gak aaa 5.8 but the physician said should be ok.. Pas makan 2 jam, patut tak bleh lebih 7.0, aku pernah lebih skali 8.5 masa 1st day beli alat tu... lepas tu paling tinggi 7.1 skali... So consider ok ler... So lepas ni, check sehari sekali jer.. And tak perlu inject insulin lagi.. Alhamdulillah sesangat... Sangat happy.. 

Hasil reading glucose hari2 yang dimonitor sendiri..

Yang kelakar tu, masa aku tunjuk jadual Excel yg aku print and tampal kat buku note aku tu, boleh lak gynae aku tanya "Eh, diorang dah ada bagi buku macam ni yer sekarang?" Aku pun jawab "Takde ler.. Saya laa buat sendiri.." Hahaha.. Lawak pulak aku tgk muka gynae tu... 

Yang lelain seems pretty normal.. Berat naik 1kg per month cam biasa.. Cuma elok lepas masuk 28 weeks tu, mmg asik rasa lapar.. Kejap2 lapar.. Kalau dulu, kul 4pm tu, aku akan makan satu paket biskut Oatmeal tu sementara tunggu balik umah kul 5.10pm.. Sekarang ni, satu paket yg 3 keping tu rasa cam takde effect.. So mula laaa aku meraban cari makanan lain...

And I already started to eat NASIK! Yeay! Hahahaha.. Bengong apa ntah suka hati sebab dah boleh makan nasik.. Yer ler.. Masa awal2 tu sebab alah dengan nasik.. Makan jer muntah.. Makan jer muntah.. Pastu bila dah kurang alah, dah takut nak makan karbo sbb gula naik pulak.. Skrg ni dah boleh makan, and reading gula still OK, rasa cam sonok nak melompat2.. Hahaha.. Tapi still aku control laa.. Makan nasik bebanyak kang tak dapek laa nak maintain 1kg naik sebulan.. Naik banyak2 kang, aku laa cam Kungfu Panda kang.. :)))

Update on Kakak Eesya lak : 

Kakak Eesya sangat laa penyayang setakat ni kat baby.. Slalu suh aku selak baju nak cium perut, nak cakap dengan baby, and nak 'help mama buh ubat pecah perut.' Hahahaha.. Ubat pecah perut = Bio Oil.. Mana dia dapat istilah tu pun tatau.. And kitorang dah start practising to call her KAKAK.. Dia sangat alert kalau kitorang panggil dia KAKAK banding kalau kitorang panggil nama dia... And she is very helpful now.. Boleh mintak tolong amik air kalau mama nak minum, boleh tolong itu ini... Dah pandai pakai baju seluar sendiri semua.. Alhamdulillah laa kitorang pun plan bila dia umur 4 tahun baru dapat adik.. Nampak sangat dia dah boleh berdikari banyak benda... 

KAKAK yang dah pandai swimming segala kuak.. :)

Tuesday, January 24, 2012

Johor Premium Outlet..

Banyak entry terhutang ni... Slow and steady ler nampak gayanya.. BZ memanjang sejak masuk tahun baru 2012 nih.. Nak belek blog pun tak sempat... Takde mood...

So ni pasal Johor Premium Outlet yang baru bukak dalam bulan 12 kat Johor.. Masa tau2 pasal nak dibukaknya Outlet ni bulan Feb 2011, masa tu pulak kena sale dgn Airasia, tiket sorang pegi balik Pen - Johor dapat sorang RM26, aku pun gedik2 laaa booking siap2 utk birthday trip aku bulan Jan 2012.. Masa tu siap budget lagi, kalau kata pengumuman nak bukak bulan 11, makanya mesti ada delayed.. So lebih baik aku booking utk bulan Jan.. Kot laa lambat bukak sebulan dua kan.. So mmg betul laaa lambat skek bukaknya jadi bulan 12.. Hahaha.. OK ler tu.. Timing aku boleh diterima akal jugak laa kiranya..

Apsal yg sesibuk sangat nak pi tengok JPO ni?

  1. Kononnya dibuat ikut Designer Outlet dekat Oversea... US, UK, etc.. So expectation tu tinggi ler sbb kitorang dah pegi yg UK 2-3 Outlet.. So nak tgk ler betul ke tak harga and tempat dia tu setanding ke tak dgn dekat UK.. Kalau iyer, woooo... Giler shopping laa balik aku nih...

Johor Premium Outlet..
Bukti sampai awal.. Gate pun belum bukak.. Hahaha
Di bawah adalah antara outlet2 yang ada di situ...





Ni pulak gambar dalam Food Court dia... Yang menariknya sbbb tempat dia cantik (maybe sebab baru) and ada makanan Korea yang Halal.. Hahaha.. So suka hati jer ler kaum kerabat aku yg perasan Korean selama ni duk try makanan2 Korea yang selama-lama ni duk mendengar / tgk dalam TV jer..

Food Court..

Ramen dengan nasi chicken apa ntah nama yang ada seaweed soup.. Birthday2 kan kena makan seaweed soup ni kalau ikut tradisi Korea.. So cam perasaan laa di situ.. Hahaha


Ni Bibimbap.. Makan macam dalam lesung batu jer rupa dia.. Pastu rasa cam pecal jer..

Ni antara facilities yang disediakan selain surau and benda2 biasa kita tengok kat shopping complex..

Water cooler..

Family restroom.. Memang aku suka yang ni.. Kat UK memang merata ada camni.. Kat Mesia susah skek nak jumpa.. Menyenangkan hidup untuk yg ada anak kecik tapi dah tak pakai diapers cam aku..


Last skali kesimpulan yang dapat aku simpulkan, nak kata tempat ni murah beriya cam Outlet kat UK pun tak bleh gak ler.. Sebab kalau kat Mcarthur Glenn yang kami pi 2 tempat, Bridgend dgn Swindon, rilek jer baju Eesya Gap tu boleh dapat below RM20 (lepas convert duit GBP), kat sini RM30 tu boleh ler dapat singlet bodo.. Tu habis murah laa tu...

Pastu Levis kami boleh dapat below RM80 kat sana, kat sini yang paling murah RM99.. Kalau Levis 501 tu RM159.. Boleh ler kata murah dari kat shopping complex, tapi still tak bleh compare dgn yg kat UK.. Dengaq orang pi US, benda2 tu lagi murah giler.. So kesimpulannya, Mesia tak bleh laa nak kata nak lawan overseas punya kan kan kan? But ok laa kalau nak compare shopping di tpt2 lain dalam Mesia nih...

Last but not least, di bawah ni ada orang berbaik hati belikan hadiah besday bini beliau kat JPO.. Hahaha.. Thanks abang...  

TQ so much!~


Monday, January 9, 2012

Bye SRKids.. Hello Pingu's English!~


Tahun 2012.. Eesya 4 tahun.. Kitorang decide untuk pull her out from Smart Reader Kids tahun ni sebab nampak dia cam dah boring nak pi school Isnin-Jumaat.. Slalu ponteng atas sbb macam2 hal.. Seminggu ada laa dia pegi 2 kali jer.. Rasa cam membazir pun ada.. Pastu dia bawak balik homework pun nampak cam duk ulang benda yang sama A-Z, 1-20..

Pastu pikir lak mama dia yang akan bercuti 3 bulan dan duk kat umah masa dalam pantang nanti.. Mesti budak ni lagi malas nak pegi school.. So kitorang berpatah balik mencari kelas yang offer kelas seminggu sekali atau 2 kali jer seminggu.. Masih lagi nak dia pegi school so that dia ada kawan and ada activity but not Monday - Friday term..

So lepas beberapa tempat kitorang gi survey, kitorang decided to roll her in Pingu's English kat Bay Avenue.. Area kat KWSP Queensbay tu.. Registered her for English (2 hours/week) class dgn Art Class (1 hour/week).. Jadi laa tu kan... Kelas Eesya hari Selasa dgn Sabtu.. 

Welcome to Pingu's English..

Budak yang sangat suka pi school..

Menjadi seorang Eesya, memang laa dia dah tak heran mak pak nak tinggal dia sepanjang dia gi kelas... Siap bye-bye tutup pintu lagi suh mama dgn abah GO! Hahaha.. Rasa cam missed the time when she needed me a lot to be beside her.. Sekarang dah sangat independence.. Masa breaktime antara kelas English dgn kelas Art pun, kitorang bawak dia masuk kete bagi makan skek pun kecoh laaa nak cepat2 nak masuk kelas balik.. Sabaq ja...

Why we chose Pingu's English?

1) Sebab kelas dia boleh pilih nak 1/2/3 kali jer seminggu.. Every session is 1 or 2 hours only..

2) Sebab cara pembelajaran dia more relax.. Ada nyanyi2.. Colouring.. Computer time.. Kalau dalam Pingu silibus tu ada baking time, so dia akan baking laa..

3) Satu kelas tu tak ramai.. Kelas Eesya yang hari Selasa tu, 2 orang jer budaknya.. Dengan 2 orang teacher.. Hari Sabtu tu nampak cam ramai skek dalam 5 orang camtu...

4) Sebab ada kelas Art sekali.. Eesya kan suka sangat buat benda2 Art cam Mister Maker tu.. So tu adalah kelas wajib yang mama list dia kena pegi tahun ni.. Mula2 ingat nak masukkan dalam Music Class (ada jugak kat situ) tapi rasa cam advanced sangat ler pulak.. Masa trial siap dah ajar pitching2 apa bagai.. Hahahaha

5) Dekat dengan Queensbay.. Nanti mak pak boleh berdating di pagi Sabtu di kala anak pi class.. Hahahaha

For those yang duk tanya2 apa dia Pingu's English ni, boleh check their FB page : https://www.facebook.com/PingusEnglishPenang


Nanti Eesya 5 tahun, baru kitorang akan pikir untuk masukkan dia ke proper kindy balik... Yang Monday - Friday punya.. Tahun ni kira cam honeymoon year bagi beliau.. Kasik chance sebab nak dapat adik.. Hahahaha

Thursday, January 5, 2012

My new gadget!~ Hahaha


Orang lain duk sibuk laa Samsung Galaxy Note, iPhone4s, aku pun nak gak laa gadget baru kan... Walaupun takde kena mengena, tapi Eesya pun sibuk tanya "U got new hp aaa mama?" Kakakaka... 

Alat check glucose level dalam darah..

Pakai benda alah ni memang senang jer nak check glucose tu.. Aku ikut dan jer kadang2 dalam kereta pun boleh buat sebab dia bagi skali dgn bag travel macam bawah ni..

Dalam bag tu muat letak  meter reader, strip, pen cucuk jarum, jarum, dgn alkohol tissue..

So sangat simple.. Lap jari dengan alkohol tissue, cucuk guna pen, pastu darah kuar skek terus masuk kat strip yang attach kat meter reader tu.. Jarum tu kena tukar baru tak sakit.. Kalau pakai banyak2 kali, ada kemungkinan akan sakit ler kot sbb jarum tu makin lama makin tumpul dan tak elok laa pulak kan dari segi kebersihan..

Harga aku beli RM135 sebab kat farmasi tu ada promo untuk alat ni.. Harga sebenar cam kat packaging dia letak tu ler.. RM218.. Tapi aku dah pi 5-6 farmasi, ada yang letak RM160, RM176, RM180 and RM190.. So bila jumpa jer yang farmasi jual RM135, terus laa beli... Tapi alkohol tissue tu beli asing.. Pastu strip dengan needle kena beli tambah sbb yg pakej dia bagi tu cam tak cukup jer...

Bila pakai alat ni, bangun tido sebelum breakfast senang skek nak amik reading glucose tu.. Tak yah pi beratur kat klinik ke farmasi ke nak amik.. Bangun terus boleh amik.. Tak yah mandi pun takpe.. Hahahaha.. Pastu since gynae aku suh amik 2 kali sehari reading selang laa time yg dia bagi tu, (2 hours after meal) memang senang aku nak detect apa yang aku makan yg bagi naik glucose dalam darah aku... So now assumption yang aku buat, aku mmg kena pantang carbo banyak2.. Orang lain mungkin lain laa peel dia kan.. Tapi aku makan betik pun naik.. Keow teow lagi naik melampau.. Nasik mujur laa aku mmg dah kurang makan.. Tapi hari tu aku makan nasi beriyani kat kedai arab, tak naik langsung.. Nak kena pi tanya kot beras apa dia pakai.. Hahahaha

Lagi best aku makan Mcd, tak naik pun... Hahaha.. Tapi aku makan burger jer ler.. Fries aku ciluk 2-3 batang dgn air tu mmg tak minum.. Kalau tak, punya laa pressure semua benda takut nak makan.. Dengan adanya Accu Chek Performa, saya tidak takut lagi.. Muahahaha.. Cam iklan apa ntah...

Oh btw, reading aku nampak so far so good skrg ni... Dari 5.2-8.5.. Alhamdulillah...

Blood glucose
 
Fasting blood glucose: 70-99 milligrams per deciliter (3.9-5.5 mmol/L)
2 hours after eating (postprandial): 70-145 mg/dL (3.9-8.1 mmol/L)
Random (casual): 70-125 mg/dL (3.9-6.9 mmol/L)
http://diabetes.webmd.com/blood-glucose?page=3

p/s: And please, aku tension kalau ada orang duk pandai2 komen suh jaga makan dengan ayat bijak pandai mengalahkan gynae dan dietician.. So tak yah nak komen ayat bijak pandai di sini.. Nak komen dengan ayat pengalaman, saya persilakan.. Sekian.. 


Related Posts with Thumbnails