EESYA

AARIZ

Monday, May 25, 2009

Ambik...

Smalam melepak jap kat umah mak...mak tgh citer INTAN yang tak abih2 lagi citer yg keberapa ratus episod ntah..tetibe ada satu babak...Intan masuk umah...sambil cuba menyembunyikan kesan lebam kat mulut akibat buatan along yang nak kutip hutang bapaknya...Intan nak sembunyikan lebam tu dari hubby dia, Rado nampak..tetibe Rado perasan...dan tanya apa kene dgn mulut Intan..Intan pun jawab dia jatuh tadi...pastu Rado pun kata.."Duduk tan...aku ambilkan ais...duduk ya.." sambil memimpin Intan untuk duduk di sofa...

Berikut adalah dialog aku dan encik hubby aku masa tgk babak tu..

Aku : Tgk bang..Intan lebam Rado ambikkkan ais untuk dia...Lutut org lebam jatuh kat toilet...takde sapa ambikkan ais pun...

Laki aku : Abang ambikkan ape....

Aku : Abang amikkan ape?

Laki aku : Ambik tau... haha

Aku : cisss...

Encik pejoi mmg begitu...huhhh...

subjek dlm cerita ini sedang tidur sbb bosan tunggu kete servis lama sangat...

Friday, May 22, 2009

Gambar di Sebalik Tabir..haha

Hari ni baru sempat curik gambar dari kamera ayah aku...hehe..memandangkan bawak 2 kamera hari tu masa pegi UK, so ini adalah version di sebalik tabir...

Budak eesya yg dikurung dalam kereta sebaik saja sampai kat tpt amik kete sewa...mana taknya..org sibuk nak pikir nak sumbat barang dlm kete..dia sama sebuk nak main tarik beg laa..pegang tayar kete..korek sana..korek sini..haa..kan dah kene duk kat dalam sorang2...haha

sesi menyumbat barang ke dalam kete sewa yg kononnya 7 seater...tapi tpt beg kecik nak mampus..hahaha..nampak beg pink kalerful tu? tu bag kakak aku...nak tau bende dlm tu? dining set..giler complete..siap ngan spoon, fork, pinggan, cawan, alas meja, lapik makanan, siap ada gelas wain ok...hahaha...camni punya beg pun ada eh..aku baru tau...

budak aleesya yg bertukar menjadi otomennnnnnnn!!!

menuju puncakkk..gemilanggg cahayaaaa...penat weh jaga dak kecik ni sementara tunggu ketapi laju bawah tanah tu...anak aku lagi laju..hahaha...sangatlah penat..naik turun tangga..nak terpa sana sini..

camerawoman amatur in action...cam artis lak anak aku ada paparazi duk ikut ke hulu ke hilir...

ni aaa yg gambar dia yg cam tgh sujud syukur tu...payah gak nak ambik gambar budak kecik ni benonye...dah aa duduk tak diam...suka hati mak bapak dia jer (eh..aku ler tu kan..ngan encik pejoi..hahaha) ke sana ke mari...

sekian...dari balik tabir bilik berita..hik2...

p/s: malam ni nak pegi deting ngan encik pejoi..tinggai dak eesya..haha..soka2..

Wednesday, May 20, 2009

atuuu....igaaa...ampattt..maaa..juhhh..

Budak eesya sudah pandai mengira...yey!! Bende ni aku perasan cam dah lama dah...tapi sejak dua menjak ni dia mmg suka ikut mengira..slalunya aku n my mom akan kira bagi dia dengar masa nak bancuh susu...so kire ler sambil ceduk susu tu kan..."satu...dua..tiga...empat..lima" pastu yg slalu dengar dia ikut adalah "atuuuuu....ampattt"

Smalam since aku balik umah sendiri, lepas fetch si eesya kat umah my mom..aku bawak dia gi playground kat bawah tu..bila dia naik tangga untuk nak main gelongsor..tetibe dengar dia cakap.."atuuuu...igaaa....ampatttt...maaa..juhhhhh" hahahaha...walaupun not in the right sequence, i'm very surprised..plus proud...of course ler...she is just going to be 16 months lagi 2 hari...dah leh mengira...harharhar...giler perasan bangga mak nih..

ok..ok...rendahkan skek darjah keperasanan aku itu..pastu malam tu aku citer kat abah si eesya.."eesya dah pandai mengira yanggg..tadi masa main dia kira naik tangga.." my hubby rileks jer dengar aku citer...masa tu tgh tgk tv...citer dibo the gift dragon..hahaha...fav show si eesya..tapi dia layan tak sampai 5 minit pun..selebihnya kitorang yg layan..eesya tgh main bende alphabet mat..tapi yg kecik2 tu..yg belah dalam macam dlm hurup D,P,B tu...tetibe si kecik bam bam tu...amik satu2 bende tu..."atuuuu..gaaa....pattt..maaaa..juhhh" pehtu abah si eesya buat isyarat mata kat aku...aku yang masa tu tgh kusyuk tgk dibo..cuba dengar betul2 apa laa minah kecik ni duk sembang...sbb dia mmg suka nyampuk kitorang sembang...clean n clear ok.."atuuu..gaaa..ampattt..maaa..juhhhh" sambil asingkan satu2 bende tu...hahaha...good joblah eesya...muahhhh...

sekian...dari bilik berita...haaa..sebut pasal bilik berita..nak ucapkan tahniah kat syerah sbb berjaya menerobos masuk paper metro 2-3 hari sudah..pasal citer tunggu ambulans 4 jam tu..good job gaklah syerah..hahaha...ni gambo lana yg dimaksudkan dlm berita tu (gambo sisi jer aku ada pun...)..sian lana yer..nasib baik semua ok...

Friday, May 15, 2009

sementara anak aku tgk tv...

aku pun ngupdate blog..tapi malas nak tulis sbb kejap jer budak tu ralit..aku upload gambo dak kecik ni jer ler yer petang ni...gambo yg masih dlm simpanan belum diblogkan sepanjang gi UK hari tu...tapi ni version semua eesya sorang2 jer..takde model sudi jadik sasaran photographer auto amatur cam aku ni..hahaha

budak eesya buat perangai tetengah jalan...

sahaja aku sujud syukur... :p

nice day...

mmm..what is this?

jumpa duit tengah jalan..

boleh shopping?

other day....tgk bebird...

busukkkk!!!

dah sampai kl...jumpa kakak maiya...we're hip hoppers...not grasshoppers..haha

nak balik penang dah...bila nak buang rantai ni? i'm travelling with an infant..leh masuk dulu..hehe

penyejuk hati bonda..

luasnya dahi anak haku..hahaha

mengintai dari tirai kamar...hik2..

daaa!!~

Tuesday, May 12, 2009

Selesema...

Budak eesya selesema dah 3-4 hari...hingus kengkadang meleleh..
sampai skrg dah pandai blow...aku cakap.."eesya, blow!" maka dia akan blow hingus dia..hahaha... tapi sangat pantang org nak lap hidung dia...haihhh...

so smalam bawak gi kid's carer kat pekaka tu...sudah berapa bulan sejak kuar nursery anak aku tak pernah gi klinik dah...so smalam cam jakun2 skek jumpa dr. hahaha... masa duk tunggu, bz kan main duk main toys kat situ..n discover her new skill..panjat gelungsur...bukan slide yer..panjat...dari bawah sampai atas...sangatlah terer...(aku lupa bawak kamera...harap maap..)

masa mula2 masuk bilik dr, siap "haluuuu" kat dr. tu..haha..punya ler ramah dak selesema nih..bila dr nak selak baju, mula ler buat kerut2.. "aperhal mamat ni nak selak baju aku nih?".. terus takmo kawan dgn dr. tu dah... start dr. suruh nganga nak tgk tekak, lagi aaa takmo kawan dgn dr. hahahaa..

conclusion, dr. cakap eesya ada sore throat skek..demam skek..selesema banyak dah ada bakteria...cisss..sungguh jahat itu bakteria..so kene ler membayar rm82 malam tadi upah dr. tu ngan harga ubat..nasib baik leh claim..huahua...

so, balik...operasi menyumbat ubat dlm mulut eesya...budak ni dah lama tak kene makan ubat..dulu masa kat nurseri, tetiap bulan ada jer ubat kene redah masuk tekak dia..so skrg dia cam dah tak kenal ubat, kene kenalkan balik..menjerit2 "amauuuuuuuuu...amauuuuuuuu".. tapi aku paksa gak...jadiknya pastu terus tak nak kawan ngan aku..membawa diri geng ngan maktok..hahaha...

sorry aaa sayang mama...dah sakit..nak buat camne...nasib baik dah lebih 10 hari balik dari UK..kalau tak, tak pepasal jer org ingat selesema bab*.. hahahaha...get well soon naaaa...

p/s: budak itu masih jetlag..smalam kul 1 pagi sampai 4.30 pagi..bagus?

Sunday, May 10, 2009

Hari Abu?

Mengikut slang anak saya, smalam adalah hari abu.. walaupun kami tidak menyambut hari abu ini, saya just happy mother's day jer kat mak saya..kami mmglah tidak biasa menyambut hari2 sebegini sejak kecil..bila dah besar baru nak sambut dgn kek apa bagai, rasanya amatlah ganjil..haha.. jadi si abah anak saya kata, tunggu eesya besar skek baru kita set the trend.. so takde lah apa celebration ke apa bagai makan kek ke..it's just another normal day..

thank u eesya...for giving me the precious title...

bercerita mengenai perbendaharaan kata anak saya, dia semakin banyak bercakap yg boleh kami fahami.. banyak yg tidak sempat direkod dan diindekskan..antaranya yg dpt saya lampirkan di sini adalah:

1) no no no - dengan gaya tangan
2) betul betul betul - cam upin dan ipin.. cuma lebih banyak kali ulangannya.. (anak saya kan cupin..hahaha)
3) amauuu - tak mau
4) nanak - nak
5) sheep
6) car
6) bas
7) laut - air, tak kire air laut, air lopak, air dlm bathtub
8) ujann - hujan
9) antikkk - cantik (refer kepada bunga, barang emas... mami jarum gak anak aku ni...)
9) tik - itik
10) chut chut - train thomas choot choot
11) ca - baca
12) nenek - dia akan sambung bila nyanyi lagu burung kakak tua..hinggap di jendela..."nenek"
13) artun - kartun

banyak cakap..banyak ragam...luv u..

tu yg saya ingat...selain tu, dia dah pandai gabungkan perkataan utk bagi org faham apa yg dia nak...contoh: nanak nenen..kalau nak minum susu..nanak artun...nak tgk kartun..siap sua remote tv dan astro.. nanak dodok.. nak duduk.. begitulah sebaliknya dgn amau pun..

kisah jetlag budak ini belum tamat...skrg masih bangun pukul 4 pagi dan hanya akan tidur dlm jam 6.30 pagi..waktu tu adalah waktu bermain dgn riang gumbira...waktu ngamuk nak tgk artun..dan waktu menangis beriya kalau mama stay atas katil.. yg kelakarnya, ada satu malam tu saya dah lali..tak larat nak temankan dia main, saya pun tertido balik..agaknya lama dia main sorang2, bila saya bukak jer mata...eesya dgn gembira kata "cakkk aaaa" sambil ketawa dgn gembiranya...hehe.. mesti dia boring giler tgk mama dan abahnya tido tak nak layan dia main.. pastu saya buat2 pejam mata, dia marah.."amauuuuuuuu..amauuuuuuuuu" terus korek biji mata saya..hahaha..

hasil dari jetlag beliau itu, skrg dia sudah pandai berlakon buat2 tido sambil kata.."bummmmm" dan gaya terjun tiruk atas tilam..sambil sengih2...kemudiannnnn.."krohhhhhhhh krooohhhhhh".. boleh lak dia tiru gaya dengkur..hahaha.. berkat tenung mama dan abahnya tido aa ni...leh tiru dah..hahaa...sapakah yg berdengkur itu? hoho...biarlah rahsia...

Wednesday, May 6, 2009

anak aku yg jetlag tak abis2...

huwaaaaaaaaaaa...ngantuk...boleh lak si eesya ni jetlag lagi? tetiap malam tak tido sampai pukul 4-5 pagi? tak mereng aku? huhu...tido aa eesya..mama tatau nak nyanyi lagu apa dah..abih semua lagu twinkle2 little star, baba black sheep, sepohon kayu, itsy wincy spider dan adik beradiknya mama dah nyanyi..sampai dah jadik komposer lagu sendiri dah..tak tido2 lagi..huwaaaaaa...

ni budak buat muka naughty...dah ler jetlag..geget kang pipi tu kang..haaa..baru tau...

budak tecit jalan2 kat london..tgk tower bridge..london bridge..nyanyi2 sambil makan aiskrim..nyanyi lagu london bridge is falling down..falling down..falling down..haha

budak tecit dan mama budak tecit dan maktok budak tecit..3 keturunan..kat big ben..skali silau daaa...

budak tecit kene tambat sbb naughty sangat masa tgh tunggu train underground..

budak tecit suka hati jalan sorang2 kat depan national gallery...

mama budak tecit yg dah tak jetlag..tapi tak leh tido sbb anaknya jetlag..kat eye of london..

mama budak tecit dan budak tecit pakai baju tido kat marble arch..eesya kene usung dgn pyjamas sbb tgh tido..haha..

tolong ler doakan anak saya tak jetlag dah..dah baper malam tak tido dek penangan dak kecik ni..huhu...ada ubat ke nak kasik ilang jetlag?

tetibe..

baca tajuk kat bawah "saya ngaku", saya nampak cam "sayangku" laks..adakah aku tgh angau? wahahaha...

p/s: leh lak buat entry pendek camni? hahaha.. nanti saya update gambar lagi yer...

Monday, May 4, 2009

ok...ok..saya ngaku...

pengakuan ikhlas..saya mmg pemalas...haha..sorry ler kawan2 yg tanya apsal tak update blog..
saya mmg malas sbb dah update kat facebook...
so sesapa yg takde facebook, sorry ler yer..
ni saya update ler ni...

basicly, apa yg kitorang buat sepanjang kat cardiff adalah....
keluar..pegi shopping..kat bridgend..2 kali..haha..
tak pun jalan2 gi town dia..shopping kat town cardiff pun best lagi aku rasa dari oxford street..
sbb bende yg sama cam gap tu, murah lagi kat cardiff..
kat bridgend mesti ler lagi murah kan..hehe..
kat bridgend ti banyak kedai2 yg direct dari factory..so sudah tentu ler lagi murah..
kat sini ler pun aku membeli gap, clarks, mark & spencer, lee cooper, levis, apa2 brand ntah lagi..
kire murah banyak aa dari malaysia..


kat bridgend...

penat...tudung herot petot..stroller dah jadik troli..hehe..

makan2 pas shopping kat bridgend...makan pun bawak bekal..kakak aku pandai buat sushi..sedapp...hahaha..

pastu selain dari shopping jer keje...tourist guide tak berbayar kitorang tu bawak aa pegi ke pasar pun ada..shopping complex pun ada..tesco..asda..mothercare...argos..range..kedai mainan..kire hari2 ada jer ler aktivitinya.. paling2 pun, pegi roath park ler.. apa garden ler..tgk bunga..tu mak aku punya minat ler..huahua..

tourist guide tengah membeli ikan kat pasar..

budak eesya yg ngamuk nak belon kat shopping complex..sabo jer..dapat2 terus sengih2..

ni kat town cardiff..

ni kat roath park..budak banyak akai ni duk pikir camne nak cabut bunga..

mama kat roath park..

eesya dan maktok yg giler bunga..

ok ler..pasni saya update gambar pegi...castle apa eh? aku ni betul ler short term memory..
nanti ler saya tanya kakak saya balik castle tu nama apa..bukan yg kat london lagi..
kat wales ni lagi..hmmm...
Related Posts with Thumbnails