EESYA

AARIZ

Friday, March 15, 2013

Korea Part 1 ~ The Journey Begins....~

Lawatan muhibah ke Korea telah diplan sejak dalam pantang kat Aariz.. Masa tetengah pantang tu, Airasia ada buat sale.. Di kala tetengah baring pas nyusu si Aariz tetengah malam kul 2 pagi, gatai2 tangan check harga gi Korea dari Pen - KL - Incheon adalah RM2300 untuk 4 anak beranak... Makna kata, sorang dalam RM700 pegi balik (Aariz harga infant laa kan) so menggedik-gedik hati sanubari terus klik sana klik sini, dan terbeli suda tiket2 tersebut tanpa meminta kebenaran encik suami.. Hahaha.. Esok tu dia balik keje baru bgtau.. Nasib baik beliau adalah jenis "Dah beli.. Nak buat camne..." :p Kat maktok pun beli gak... Dengan gamble giler kata maktok akan setuju nak pi.. Hahaha...

So lepas lebih kurang 9 bulan pembelian tiket tu, baru laa bebetul pergi kan.. Sebelum tu sebab tak sempat nak godek dgn lebih rajin, makanya aku telah deal dgn satu travel agency from Korea.. Direct nih... Sebabnya takmau ambik yg banyak2 Korea Budget Travel yang disediakan oleh ramai pelajar Malaysia yug study kat Korea.. Sebab apa tak mau ambik walaupun diorang siap include makan makanan halal?

1) Time pi tu winter... Dan kebanyakan yang aku tanya tu semua menggunakan public transportation such as subway and bus.. So kat situ duk terbayang nak kena angkut 2 budak yg mana 1 adalah baby yg sangat laa sensitip dgn cuaca tetengah salji bagai nak tunggu bas ke turun naik tangga kat station subway.. So takmau takmau..

2) Kebanyakan mereka juga offer harga dalam RM1600-RM1800 tapi stay kat guest house.. Yang I believe kena share bathrooms and toilets with other people and tido atas tatami... No no no... 

So 2 sebab adalah yang menyebabkan aku pikir banyak kali sbb travel agency yg aku ambik ni masa tu kalau convert adalah dalam RM2000/pax siap private transport, duk hotel yang aku request nak ada dapur, siap skali dengan tiket pegi balik JEJU! Haaaa... Nampak beza di situ? Walaupun tak masuk makanan halal, tapi macam worth sangat sbb makanan tu boleh jer masak sendiri dan makan benda2 vege + seafood... Bawak baby + 1 budak 5 tahun yg malas jalan sendiri bila sejuk memang laa kena pikir siap2 segala kemungkinan yg ada kan...

So hari pertama start journey adalah hari yang sangat panjang.. Apsal sangat panjang? Sebab kami akan tempuh 5 airport dalam masa tak sampai 24 jam.. So sangat sangat sangat laa berdoa semoga Aariz dan Eesya behave dan cooperate well..

  • Bayan Lepas International Airport - LCCT (flight)
  • LCCT - Incheon International Airport (flight)
  • Incheon International Airport - Gimpo Airport (limo)
  • Gimpo Airpot - Jeju International Airport (flight)
Fuhhhh semangat kan... Kalau backpack ke pegi honeymoon ke, aku boleh lagi nak imagine camne... Ni dah laa bawak 2 budak ni.. Pastu nak kena angkut segala luggage dari satu flight ke satu flight.. Pastu naik limo.. Pastu naik flight lagi.. Memang keje giler.. Tatau aa apsal aku terima itinerary camtu tanpa berfikir panjang.. Konon adventurous laa kan satu hari tempuh 5 airport.. Hahahaha


IMG_0324
Airport Bayan Lepas.. Kul 6pm lebih hari Sabtu..

IMG_0327
Dalam flight ke LCCT.. Abah berdoa semoga Aariz behave sepanjang jalan.. Hahaha

IMG_0354
Dah sampai LCCT... Next flight ke Incheon kul 1am.. Sorang dah zzzz... Sorang lagi duk sopping..

IMG_0356
Budak boring dalam flight.. 6 jam..

IMG_0363
Dah sampai Incheon Airport... Sejuk.. Ada snow! Jakun jap.. Hahaha

IMG_0371
Pepagi buta dalam kul 8am lebih time Korea.. Time Mesia is around 7am lebih.. Sejuk sampai ke tulang..
IMG_0372
Pororo sambut kat Incheon International Airport.. Driver tak sampai lagi masa ni.. Cuak aa gak takde orang tunggu kat luar.. Hahahaha

IMG_0374
Kat luar Incheon Airport.. Driver nak hantar pi Gimpo Airport naik Hyundai Starex.. Eesya tengah test asap keluar kot mulut.. Hahaha

IMG_0377
Gimpo Airport.. Ada budak dah excited nak gi tengok Bear Museum kat Jeju.. Hehe

IMG_0383
Aariz dah jadi snuggy bear.. Berapa kali tidur bangun dah dia kata tak sampai2 lagi.. Hahaha

IMG_0378
Kakak maintain lagi jalan2 kat Gimpo Airport..
IMG_0384
The maktok and the cucu..

IMG_0388
Naik bas tu dari terminal ke flight.. Sejukkkkkkkkkkk sangat!
IMG_0390
Dah sampai Jeju!

IMG_0391
Our tourist guide di Jeju... Mr Yong.. Ada gambar dari belakang jer.. Hahaha

IMG_0392
Jeju International Airport.. Sampai dah... Lega!!!

Mujur laa sampai2 tu, Mr Yong tu boleh ler jugak cakap English.. Walaupun ada time jenuh duk ulang perkataan tu... He sent us straight to Ameroux Hotel yang masa tu aku tawakal jer ler mintak-mintak ok sbb bila check Agoda pun cam ada tak ade jer hotelnya... Masuk-masuk lobi, cam ok ler standard 3 bintang camtu.. Pegi kat receptionist, bagi file yg ada all the bookings yang dipass oleh 1st driver yang fetch us kat Incheon Airport tu.. So smooth jer nak dapat bilik tu... Dalam hati ni memang susah hati giler sbb main bayar jer tatau laa betul ke tak orang tu bilik camne kan..

Si receptionist yang muka ala-ala pelakon pembantu dalam citer Korea tu pun pass laaa kad akses bilik tu kat aku.. Aku pun tengok.. And nampak kat situ stated as "413".. Pastu berlaku laa perbualan seperti di bawah:

Receptionist : Room... Four One Three..
Me : OK..
Receptionist : Breakfast.... Two.. *sambil angkat tunjuk jari 2 cam peace tu..*
Me : Why 2? We got 4 people?
Receptionist : No.. Breakfast TWO! *Tunjuk lagi jari 2*
Me : Why 2? We got 4 people.. 3 adults and 1 kid! *blur giler.. dalam hati duk hamput dah travel agent tu booking bilik untuk 2 org jer ker camne nih?*
Receptionist: Yes.. One Two Three Adults.. One baby.. *sambil tunjuk kat aku, joi, mak and Eesya*
Receptionist : Breakfast.. TWO!
Me : Aaaarghhh.. Apa ni? Apa yg duk breakfast two ni? Tadi kata yes 3 adults 1 baby? *duk bebel kat joi sebelah tu.. 
Receptionist : Breakfast TWO.. You! Me! *sambil tuding diri dia.. pastu tuding kat aku..
Me : Hahhhh?? Apsal org breakfast dengan dia pulak? *tanya kat joi*

Masa tu receptionist tu jalan keluar dari kaunter, ambik semua bag luggage kitorang tolak masuk dalam lif.. Kitorang yg dah merah dah sebb tension and penat pun ikut jer ler.. Malas dah pikir.. Breakfast ada ke takde ker, kang kita masak jer ler...

Dalam lif... Receptionist tekan level 2 dengan level 4.. Sampai level 2.. Pintu lift bukak..

Receptionist : Breakfast.. TWO!

Wahahahaahaha... Get it? Kami bantai gelak dalam lift tu.. Ingatkan apa laaa yg duk breakfast two breakfast two.. Rupanya nak bgtau breakfast kat level 2.. Rasa cam nak pengsan gelak bila sampai kat bilik tu...

Bilik kitorang kat level 4.. Sebab tu dia tekan level 2 dengan level 4... Hahaha.. Memang lawak sangat bila ingat balik.. Yang "You..... Me" tu bukan suh aku pi breakfast dengan dia... Dia suh "You.. Follow.. Me" sebab nak tunjuk tempat breakfast kat tingkat 2.. Hahahahaha.. Sian beliau kerana aku menyalahanggapkan niat suci murni beliau itu.. Hahahaha

Memang susah cakap dekat Jeju ni sebab Mr Yong tu sorang jer kitorang jumpa boleh cakap English sikit2.. Yang lain tu... Memang laaa tak paham apa2... Memang kelakar.. Tapi mujur laa Mr Yong tu sentiasa ada sepanjang kitorang kat Jeju tu..

Malam tu masuk-masuk bilik, memang suka hati sangat sebab bilik tu sangat lengkap dengan periuk nasi, peti ais, microwave segala... Memang terus masak nasi, makan dengan Brahim's.. Fuhhhhh... Nikmat sangat makan nasi panas-panas di kala malam bersuhu bawah -10.. Hahahaha..

IMG_0398
Puas hati...



IMG_0399
Budak ni layan LOTR pulak kat Korea.. Orang layan laa Boys Over Flowers ke... :p


*to be continued*

Monday, March 11, 2013

Aleesya 5th Birthday Celebration

Birthday bulan 1, bulan 3 baru update.. Hahaha..

OK.. Birthday Eesya adalah on 23 Januari.. Seminggu lepas kitorang balik dari Korea (entry terhutang..hahaha)

So lepas balik dari Korea, memang laa sangat tak larat and penat nak organize and prepare for her birthday. Mujur ler before ke Korea dah boleh rasa feeling2 malas itu akan datang, so dah booked her teacher to do all the preparations untuk party dia kat school jer.. Ni pun kira cakap mulut jer.. Tak bg deposit ke apa2.. And the theme bila teacher tanya pun I just replied " U tanya Aleesya ler dia nak apa.." Hahaha.. Mak budak punya malas pikir masa tu sbb tgh demam tak baik2 1 week before the vacation..

So end up, bila birthday dia, kami satu family just went there macam guest.. Hahahaha.. Sangat laa best sebab tak yah penat2, tak yah kemas2 apa bagai.. Pi makan2, nyanyi2, ambik2 gambar, suka2, then balik... Best giler.. Hahahaha

So enjoy the pictures yang tak seberapa.. *My storage kan dah penuh..Hahaha..

IMG_0687
The birthday girl chose theme "Fairy Princess"
 
IMG_0701
Malu jap masa kawan2 nyanyi lagu birthday in 3 languages
 
 
IMG_0700
Duk conduct org nyanyi lagu besday
 
 
IMG_0699
The priceless expression

IMG_0686
Her birthday cake

IMG_0693
Lepas habis nyanyi, the balloons deco kat atas dijatuhkan untuk kanak2 ribena.. Hehe
 
All the deco, the goodie bags, the candy buffet, costume Eesya, semua teacher dia yg prepare.. Alhamdulillah we are really lucky to find the kindy that not only can educate our children, but also the teachers are really into making the kids happy.. And also menyenangkan dan memudahkan keje mak pak.. Lepas tgk birthday bash Eesya is worth the memory, kitorang decide no need to buat her birthday celebration kat umah dah.. Hehe..
 
And for her present??
 
She requested something that I wanna save for at least 6 more years... Tapi sbb dia nak sangat.. Ambikkkkkkkkkkkkk...
 
 
321082_10200277070790157_133734336_n
 
Tebuk telinga untuk birthday is something not relevant.. Dah laa sakit.. Terseksa kot seminggu.. Tapi sbb dia nakkkkkkkkkkkkkk sangat... Terpaksa laaa mak dia bersabar dan redho.. Hukhuk
Related Posts with Thumbnails