EESYA

AARIZ

Tuesday, March 31, 2009

Eesya's vocab...

Si budak eesya ni..skrg makin pantas menangkap..
kita sebut 2-3 kali jer, dia dah boleh cakap balik..
smalam, tiba2 dia panggil aku "citahhhhh...citakkkkkkk...citahhhhhhh"
nasib baik bukan cicak..hahaha...
pastu bila aku cakap balik kat dia..."mamaaaaa.."
dia sebut laa "mama" kejap..
pastu kang dengar lagi dia panggil aku "citaahhhh"..
haiihhh ler budak ni..

Eesya kat birthday athirah..

selain tu, dah pandai sebut "sejukkkk" kalau makan aiskrim ke..duk bawah aircond ke..yg best tu...perkataan sejuk tu mmg sejukk..tanpa pelat..seketoi jer keluar.."sejukkkkk"..hahaha
abah si eesya citer..abah suap eesya makan aiskrim..pastu eesya cakap.."sejukkkkk...dappppp"
hahaha...sejuk sedap yer eesya?

Suke jer naik beskal nyeowww org lain..

pastu kalau nampak "car", mainan ke..yg kereta budak yg kene sewa kat jusco tu ke..mesti kang dia jerit "carrrrrrr!!" dengan penuh semangat..smalam nampak kat pasar malam, kereta mainan yg pusing2 tu..menjerit2 dia kat situ tunjuk kereta tu.."carrr!! carr!! carr!!"hadehhh...


dengan athirah...kakak seminggu..haha..athirah ni anak sepupu joi..

pastu yg bestnya, aku suka buat cerita kat dia sambil bagi dia pakai pampers..cerita dia camni..
Pada suatu hari...ada seekor cat....(eesya nyahut nyeooowww)..sedang bermain ball (gullllll....eesya nyahut...)tiba2....dtg seekor ayam (ukkk ukkkk..konon2 ayam berkokok ler tu) dan seekor bebird...(bebirddddd...dia nyahut..) hahahaha..malas dah sambung citer..kakaka..


bermain dengan kawan..kurasa gembira..hahaha

sekian...laporan hari rabu...

Saturday, March 28, 2009

Earth Hour dah habis..Eesya Hour lak..

Bergelap dah seketika tadi..tapi Tv still terpasang..haha..
sebab tak tau nak buat apa...
lagipun kene distract eesya to do something dalam gelap itu..

yang bestnye, kul 8.30 malam, ada beberapa kanak2 yg menjerit dari tingkat atas..
"lights off!!!! lights off!!!"..hahaha..so supportive..bravo!!
eesya lak yg tak paham apersal semua gelap, kecuali tv jer yg menyala, macam biasa jer..
jalan sana..jalan sini..tgk tv jap...nasib baik dia good girl jer tadi..hik2..

tak amik gambar pun tadi..sbb banyak lagi keje lain dlm gelap..
mandi..makan..tgk hindustan..hahaha..

ni saja nak share gambar dak pukku petit ni..
pukku petit tu kerusi dia ajer..hahaha



baju adalah baju maiya yg tertinggal kat umah...
dimanupulasi oleh eesya beberapa kali sebelum dipulangkan...
sorry kakak maiya...hehehe..mama bagi eesya pakai utk menghilangkan rindu kat maiya..


maiya with the same shirt..haha...adakah ini bermakna eesya 14 bulan sama saiz dgn maiya 4 tahun?? hmmm...

Thursday, March 26, 2009

Earth Hour..

Mengambil kesempatan ini untuk bersama-sama mengajak semua..
"Jangan lupa Earth Hour esok (28 Mac 2009)..kul 8.30-9.30 malam.."
hehe..bukan slalu pun kita nak menyumbang..

so, bersama-samalah kita...go Earth Hour!!


Monday, March 23, 2009

Eesya...dulu dan sekarang...

Ini adalah entry menunjukkan pembesaran eesya...
Piawai yang digunakan adalah bakul eesya yang diwarisi dari kakak maiya itu..

Eesya dahulu..


Eesya sekarang..

Penuh bakul tu kan..hik2..
gaya tangan dan kaki tangan tetap maintain..

Ini lak adalah gaya "topui"..camne eja ntah..kakakaka
tiap2 kali aku tgk pic ni mesti aku gelak golek2...


ni lak gaya ayu bila dah 14 bulan ni..hahaha...


sekian...
sorry ler eesya..
mama memperkotak-katikkan gambar eesya..
hahaha...but u're so funny...huahuahua

Wednesday, March 18, 2009

Semalam...Eesya...


me n eesya kat taiping masa mantap2..(sedap ke badan eesya?) mama dia jangan cakap aaa..hahaha

Eesya ni kalau org tgk mesti kata badan dia sedap..sehat...cam nak geget2..dan yg sewaktu dengannya..ada yg kata pipi dia cam kuih pau, cam tawkua...(betul ke aku eja ni?) macam2 laaa diorang kata kat anak dara aku sorang ni..sebab badan dia cam tu..hahaha..tapi sebenarnya eesya ni bukan ler jenis pemakan sangat...sangat memilih makan..so mummy lana, ko jangan nak tanya aku banyak2 apa yg eesya makan..sbb dia rajin minum susu jer..susu tu kalau mai time dia nak melantak, ya Allah...boleh jalan skali satu botol besar avent yg 9oz tu..dgn satu betul kecik tu..(aku lupa baper oz yg kecik tu..)..haa..sebab tu aa badan dia camtu..kih2..

tapi smalam..balik2 keje singgah secret recipe jap..beli cheesecake sbb smalam b'day mak aku yg ke 54..(happy birthday mak!!) beli ler 2 slices cheesecake..sbb tgh pokai tetengah bulan..sorry ler yer mak..tak dapek den nak blanjer the whole cake.. beli satu slice marble cheesecake (new york dah habis..) dan lagi satu choc cheese.. sampai2 umah lak pesan bihun spore kat kedai sebelah.. eesya pun nak makan bihun spore aa mummy lana..dia tak nak bihun UK..harharhar..

bila malam tu, kasik si eesya ni makan bihun spore..banyak gak aa dia makan..banyak tu ada aa 6 kali suap..hahaha..banyak ke? lepas2 tu kitorang makan cheesecake tu..dia sibuk2 nak tgk kitorang makan apa..mula2 cam takut gak nak bagi ke dia..takut cirit ke ape ke..tapi dah dia sebok sangat nak, aku pun suap jer ler..mula2 dia buat muka pelik..kerut2 dahi..pehtu tetibe nampak cam sedap lak muka dia..TIBA2..."nak nakkkkkkkkkk"...dengan kuatnya..kakakkaa..skali dia mau lagi daaa...

suap lagi..."nak nakkkkk" lagi...masuk 3 kali suap..dah cam nak bawak lari dah..budak ni kang makan banyak2 sakit perut ke ape...mampus haku..skali bawak lari...dia kejarrrrr..."nak nakkkkkk"...hahaha..sudahhhhhhh...last2 pasrah jer ler..suap jer..sedap sungguh dia makan..

yg bestnye...malam smalam adalah malam pertama (uiks...jangan salah paham naaa..)... malam pertama eesya tak bangun tengah malam nak susu!!!! wahahaha..patut aa aman damai nyaman terasa jer aku tido..sedar2 kul 5.45pagi abah si eesya tgh siap nak gi keje..hahaha..giler best anak haku malam smalam...alhamdulillah...kul 7.45pagi dia bangun pun tak nak susu lagi...last skali dia minum susu kul 10.45 malam masa nak tido tu...yeh yehhh...best2...mintak2 malam ni dia tak bangun lagi..ke nak kene beli cheesecake gak malam ni? hmmmphhhh....


eesya n santi (my officemate) kat taiping gak...santi ni available lagi...hahaha..baik..penyayang...ada ciri2 keibuan aa...

Sunday, March 15, 2009

Gambar Eesya...

tadi dah gedik2 update...tetibe si mummy lana transfer lak gambar eesya yg dia dan suaminya tangkap masa dtg umah mak hari tu...so aku pun gedik2 lagi skali nak update boh gambar eesya lak..sbb aku rasa cantik giler gambar ni..bukan pasal eesya..tapi pasal org yg setting camera tu pandai..hik2..


eesya duk sengih nampak gigi rabbit..


eesya main cilut cak balik tiang telekom...


aipp....cepuk kang...


tak jadi cepuk...duk berkasih sayang ler plak..hehe..

yg nak cepuk eesya tu lana...lana ni cute sangat..geram nengok..especially kat rambut tu..org nak pinjam mummy dia tak kasik..hahaha..thanks syerah...

My WeeKend..

Weekend aku mmg dipenuhi dgn aktiviti yg memenatkan..
Memenatkan tu takde ler pegi panjat gunung ke ape..
tapi takde aaa lepak2, baring2, golek2 depan tv..seperti yg aku idamkan..hehe..

hari sabtu, pegi lawat my cousin's baby kat area kulim..
sebenarnya dah 2 kali dah pegi tgk baby dia..tapi sbb adik aku yg balik amik result tu tak tgk lagi, and dia bising2 nak gi tgk, so pegi ler lagi skali..kene lak kakak ipar dia pun baru bersalin..
so ada 2 baby kat situ...satu girl...satu boy..sangatlah best tgk banyak2 baby..
aiseh..gambar aku lupa mintak kat adik aku lak..si eesya lak, kan main laa lagi nengok 2 baby..kejap kiss yg ni..jap kiss yg tu..sampai tak terhandle 3 org babysitter dia..(aku, mak ngan adik)..haha

lepas berperang dgn eesya utk menyelematkan baby2 tersebut, kitorang pegi makan kenduri kat permatang pauh...makanan sedap...tapi sbb tengah hari itu panas giler terik, makanya cepat2 ler kitorang beransur pas makan..tak sempat tunggu pengantin pun..eesya lak kecoh2 berebut makanan, aku riso kot dia sememeh kang..sbb ada byk destinasi lagi...

pastu kitorang melencong ke jusco bandar perda...the reason is..sama laaa cam tadi..sbb adik aku tak pernah pegi lagi..susah tul dia nih..duk kat utp tu..mmg aa mana2 pun tak pegi..hahaha..sian dia..kitorang jalan2 jer..sempat ler rembat t-shirt murah kat eesya..sbb t-shirt yg duk pakai kat rumah semuanya dah kecik2 belaka cam seksi lak anak aku nampak pusat..hahaha..

dah penat melencong2, kami pegi lak the next destinantion..kenduri lagi satu kat kampung teluk..rumah cousin aku yg lain lak..dia buat kenduri adik ipar dia..kat sini yg kelakar sbb ada banyak ayam...bukan ayam kenduri tu..ayam hidup tu..so eesya cam apa jer duk tgk ayam2 yg sangatlah mesra alam ngan org yg dtg kenduri..hahaha..

lepas berjumpa ngan kaum kerabat lebih kurang, eesya lak dah lencun ngan peluh, kami pun balik..penat giler..itu baru hari sabtu punya cerita...

ahadnya lak, takde buat mende sangat sbb adik aku balik ke ipoh dah..petang tu jer dpt call dari kawan maresmart dulu..ajak jumpa kat old town..so gi laa old town tu dlm hujan2 tu..jumpa kerm, wife kerm (mimie), kalai (yg merapu tak abih2..), cipong , botak n wife dia...borak2, ngarut2..best gak jumpa dah lama tak jumpa nih..


Ilustrasi adalah gambar kelas aku kat taiping dulu..ntah mana2 dah semua ni berterabur atas muka bumi ini...

itu ler weekend aku yg penat..sampai hari ni penat tak abih lagi..haha..konon...

Wednesday, March 11, 2009

Alhamdulillah...congrats Adik...

Just received a phone call from my mom...
Result SPM keluar hari ni kan..
Adik saya yg bongsu itu (actually, adik aku sorang jer...haha) tgh nangis..
She got 6A1, 2A2, and 1B3..
B3 to Fizik..dia nangis sbb dia skrg kat UTP..
degree in Electrical Engineering..
so Fizik sangat dipentingkan..(betul ke ayat aku ni?) haha..

anyway adik...i'm proud of u...at least ur result is much much better than mine..hahaha..
muahhhh..muahhhhh...later we celebrate aa..mak blanjer..huahuahua..


ni ler adik tecit saya...skrg tak tecit dah ler...hehehe

Perpindahan Sempena Maulidur Rasul...

Gambar eesya yg meminta perubahan dilakukan..harharhar...konon2...

Hari ni tetibe rasa cam nak try blogspot lak..
fotopages yang ada tu pun dah berkurun tak update..
tetibe rasa cam nak gatal2 buat lain lak..haha..
camnilah perangai saya yang mmg cepat bosan dgn sesatu benda...


so, officially announced...
my fotopages akan lebih berkurun dan bersawang memandangkan saya nak belajar pakai benda ni pulak..



terima kasehhhhhhhhhhhhhhhhhhh..
Related Posts with Thumbnails