EESYA

AARIZ

Wednesday, March 30, 2011

Mak Aji nak pi ajar mengaji





Hehe.. Pipi tembam kegilaanku.. :p

Monday, March 28, 2011

2 hari lagi... Fuhhhh fuhhhh...

I can do it... Hahahaha..

Lagi 2 hari untuk posa ganti... Skrg amik Isnin & Khamis... Pastu bila dah habis jer, time bukak posa, akan update Encik Pejoi.. "Posa ganti orang tinggal sekian-sekian hari tau abang.. If anything happened to me, please ganti for me.. ok?"

Tak nak jadi cam tahun sudah... lagi 2 bulan nak Ramadhan baru laa duk kalut nak ganti.. Pastu satgi sakit demam laa apa laaa.. Rasa cam penat sangat... Huhu..


Wednesday, March 23, 2011

Everybody Symptoms...

Ayat2 yang lazim didengar dari mulut Eesya 2-3 hari ni adalah:

1) Everybody don't wanna play with me..
2) Everybody don't wanna talk to me..
3) Everybody don't wanna see me minum nenen..
4) Everybody don't wanna watch cartoon with me..
5) Apa segala tok nenek laaa yang ada kaitan dengan EVERYBODY..

Memang seboleh mungkin dia nak dapatkan perhatian orang dengan menggunakan perkataan EVERYBODY dia tu.. Hahaha

Sampaikan kitorang tak leh bercakap apa dlm kereta, tak leh buat bende lain.. Asyik2 "Everybody don't wanna play with me.." tak pun "Everybody don't wanna talk to me.." tak pun "Everybody don't wanna see me minum nenen.." tak pun "Everybody don't wanna watch cartoon with me.." LARAT nak layan? hahahaha

Last2 bila dia start jer sebut perkataan EVERYBODY, terus mama akan sambung "EVERYBODY yeah! Rock your body yeah!" Hahaha.. Tau ke lagu BSB tu? Dulu2 kan sangat glamer lagu tu...


Dedulu suka gak lagu diorang ni.. :p

Ada skali tu, tetiba Eesya ternyanyi depan abah dia.. "EVERYBODY yeah! Rock your body yeah!".. Abah dia terkejut sambil memandang mama dengan muka tak puas hati gila.. "Ni mama dia aaa ajar nih.." Wahahaha.. Ya, saya ngaku.. Saya yang ajar.. Tapi bukan saya ajar sebab saya suka lagu tu.. Saya terrrrrrrrrrrrrrrr saja.... TER tu maksudnya tak sengaja tau abang... Sebab dah tak larat sangat layan simptom Everybody Eesya tu...

Tadi dalam kereta, on the way nak balik umah, seperti biasa nak update laa cerita2 yang berlaku pada hari itu pada Encik Pejoi.. Susah giler skrg nak update berita terkini.. Sebab akan ada budak start laaa dengan ayat Everybody dia tu... So tadi dah nak kena ayat "Everybody don't want to talk with me.." terus terserentak ler pulak mama dengan abah dia ternyanyi "EVERYBODY yeah! Rock your body yeah!" Wahahaha...

Hambik ko.. Abah ko yg anti BSB pun dah terlekat simptom anti Everybody ko tu Eesya... So skrg ada 2 symptom dalam keluarga kami... Satu symptom Everybody.. Lagi satu adalah symptom anti Everybody..

Everybody Yeah!!! Wahahahaha


Pelopor symptom Everybody dalam keluarga kami...

Tuesday, March 22, 2011

Excited Giler Sampai Tak Tentu Hala..

Kelab kat opis tengah organize Family Day kat Pangkor.. Hahaha.. Aku rasa cam excited giler nak mampus.. Sebab?

Masa kawin dengan Encik Pejoi, beberapa lama laa kan... Aku pernah cakap nak pergi Pangkor.. Sebab bersuamikan orang yang berkampungkan Batu Gajah, aku rasa cam tak logik laa kan kalau tak pernah pergi Pulau Pangkor.. Yer Yer.. Saya tak pernah jejak Pulau Pangkor... Hahaha.. Ngaku laa nih... Tu laa pasal nak pegi sangat walaupun ramai manusia kata boring, takde bende, what so ever.. Tapi aku nak pi jugak... Dan masuk Orient Rewards pun konon2 nak pi Pangkor tapi sampai sekarang tak sampai2 lagi...

So bila tetiba masa meeting AJK Kelab, diorang cakap nak pi Pangkor, aku cam tidak meletakkan harapan yang tinggi memandangkan selalunya rancangan jer lebih.. Last2 tak jadik...

Tapi kali ni bila registration dibukak dan aku rasa cam 80% Family Day akan menjadik, aku jadik over excited... Sampai on the way dalam kereta, aku duk sengih sorang2.. Pastu Encik Pejoi tanya "Ni aperhal suka hati sorang2 nih?" Hahaha... Aku pun jawab... "Sangat excited nih... Rasa cam tak caya diorang plan nak gi Pangkor.. Sebab orang sepatah pun tak cakap pasal Pangkor.." Meaning bukan idea dari aku laa bab Family Day ke Pangkor tu kan... Macam diorang boleh baca pikiran aku.. Macam 6th sense.. Macam dream come true... Macam-macam laaa... Hahaha

So sekarang ni terbayang-bayang Island Hoping naik boat, nak naik banana boat, nak snorkeling... Nak BBQ Dinner.. Giler ler.. Sebulan lagi baru nak gi tapi duk meroyan cam haper ntah... Kakakakaka...

Sila abaikan kebengongan meroyan aku nih.. Hahaha..


Wowieeeeeeee!!!


Saturday, March 19, 2011

Balik Taiping.. Makan2... Bunga Sabun..


Currently kat Taiping... Kitorang memang sebulan sekali akan balik ke Taiping rumah parents Encik Pejoi.. Kecuali kalau keadaan tak mengizinkan.. Tapi slalunya balik ler kan.. Sebab bukan ada saper pun.. Tinggal parents Encik Pejoi dgn adik bongsu beliau yang tengah tunggu result SPM..

Semalam dah buat wishlist nak makan apa.. Nak buat apa.. Haha.. Sebab slalu bila dah sampai2 jer ke umah Taiping ni, mesti kitorang jadi malas nak gi keluar jalan2.. Yer ler.. Balik pun satu malam jer.. Memang memerap jer dalam umah..

Ada Pesta Orkid kat tepi Taiping Sentral smalam.. Banyak giler orkid.. Kalau maktok datang nih, mau penuh satu Unser angkut bawak balik Penang.. Hehe


So smalam keluar gi Nagoya, cari kain sebab nak minta adik bongsu Encik Pejoi, Ima tolong jahitkan.. Dia dah pegi kelas menjahit dan dah boleh jahit blouse, baju kurung.. Kitorang nak suh jahit baju raya kitorang plak.. Hahaha.. Tapi kat Nagoya Tesco Taiping tu kecik jer.. Choice pun tak banyak.. So tak dapat kaler sedondon yang berkenan.. So beli jer kain yang berkenan.. Aku punya dgn Eesya kaler Turqoise.. Encik Pejoi kaler koko.. Hahaha.. Nanti2 laa cari akunya dengan Eesya kaler koko lak...

Pastu seperti biasa.. Mesti singgah beli Float A&W sebab kat Penang dah takde A&W yang senang nak dicapai.. Hahaha.. Dan tak lupa juga Yong Tau Foo menikam kalbuku itu.. Hehe.. Puas hati giler dapat jamah 2 benda ni... Acara wajibul ghunnah kalau balik Taiping.. Kekekeke..


Lega dapat makan nih.. Hahaha

Tapi masih ada satu benda yang tak dapat iaitu durian Batu Kurau.. Adehh... Teringinnya nak makan durian...

Kena pulak time balik kali ni, umah parents in law aku ni penuh dengan jambangan bunga sabun.. Rupanya dah start bisnes dah mak mertua aku nih.. Dah ramai kawan2 sekawasan yang tempah jambangan bunga sabun ni lepas tengok mak mertua aku buat masa kenduri kawin pak ngah Eesya masa bulan Disember lepas.. Kagum gak nengok sebab tak putus2 order masuk.. Alhamdulillah, rezeki parents in law yang dah pencen..

Konco2 bunga sabun...


Konco2 bunga sabun lagi...

So aku pun tolong bukak order untuk kawan-kawan yang berminat.. So far dah ada 5-6 order.. Alhamdulillah.. Best gak sebenarnya tolong amik order kat orang nih.. Bebaru ni aku tolong amik order untuk Red Velvet Cuppies cik kak Julie pun ramai gak order.. Hehe.. Happy pulak aku rasa...


Ni Red Velvet Cuppies Puan Julie... Esok gak dapatnya.. Tak sesabar aku nak rasa... Kalau teringin, boleh nengok salesblog beliau..

Itu jer citer balik ke Taiping kali ini.. Sekian, mekasih.. :)


Wednesday, March 16, 2011

Birthday Party dan Eesya's 1st Musical Chair..

Hari Selesa lepas, Eesya dapat invitation ke birthday party schoolmate dia yang akan sambut harijadi ke-5.. Birthday Party tu dibuat di Mcdonald Greenland... Since dia letak situ pukul 7.30pm - 9.30 pm, kami decide untuk bertolak awal dan berhenti sembahyang kat Masjid Negeri..


Budak Eesya 1st time datang Masjid Negeri sendiri.. Haha

Lepas solat, kitorang pun pegi laa McD tu... Sampai dalam pukul 8pm jugak.. Sebab solat jemaah kan..

Sampai2 jer, dah ramai dah kawan2 school Eesya.. Tapi kebanyakan adalah kelas 5-6 years... Kelas Eesya kan 4-5 orang ja... Hahaha... Budak2 semua dikumpulkan dalam satu bilik khas... Keliling tu cermin.. Mak pak semua duk belah luar.. Tengok anak2 dari cermin...


Sonok dia dapat sorang satu kotak Happy Meal... Dalam tu ada burger, fries, toys, topi tiger tu, dengan apa ntah lagi... Tu duk seluk fries ka apa ntah...

Mak pak pulak dapat sorang satu set Mcchicken.. So kami berdua biar jer Eesya dalam bilik tu since teacher dia pun ada... Mak pak suka hati makan buat tatau kat anak.. Hehe..


Makan...


Ni duk sembang apa ntah dengan budak depan kot.. Hahaha.. Muka tak bleh blah..

Lepas makan, nengok takde apa agenda pun... Dah pukul 8.50pm masa tu.. Kami pun cam pelik ler.. Takde potong cake ke apa ke? Si Eesya pulak dah duk main slide berapa kali pusing... Sampai kena tolak dek budak2 yang lagi besar2 pada dia tu... So kami pun ingat nak balik ler... Pi laa salam dengan bapak birrthday gurl.. Pastu bapak dia cakap 'Eh, duk laa sat.. Pasni ada potong kek semua.. ada games lagi.." Hahahaha... Oooo.. Mana laa kami tau... Duk tengok senyap sunyi ja ingat takdak apa dah laaa... Pastu baru nampak staff Mcd tu kelam kabut pi turun bawah amik kek, angkut kotak goodie bag apa bagai... Adakah disebabkan kami? Muahahaha...


Masa ni suka hati main sorang2 jer.. Skali datang segerombolan, nak pitam mak dia tengok.. Hahaha.. Dah laa slide satu jer.. Benda lain takde.. Budak2 dekat 30 orang kot...


Agenda seterusnya.. Potong cake.. Birthday gurl yang pakai baju belang2 biru oren tu... Anak aku pulak yang lebih semangat duk nyanyi.. Hahaha


Lepas dah makan kek, teacher suh semua beratur nak masuk bilik belakang untuk sesi games pulak... Anak beta seperti biasa, kepala train.. Sebab kecik sekali kot.. Hahahaha..


Main Musical Chair.. Eesya first time main game nih.. Mula2 agak blur.. Ikut jer orang lain buat apa.... Kelakar giler nengok dia... Yer ler.. Dia baru 3 tahun.. Budak2 lain dah besar2 kan... Tu pun kira ok laaa tu lepas gak 3 round.. Tapi risau gak terkepit jari kat kerusi tu sebab kerusi tu cam boleh gerak2 then semua budak2 duk tolak sana sini... Nasib baik takde apa2... Yang penting, budak2 semua happy2...


Ni buat bulatan besar2... Pastu main pass belon sampai lagu stop.. Sapa pegang belon, dia terkeluar... Game ni pun Eesya duk blur2 gak... Hahaha.. Mak mak yang lebih control suh pass belon tu cepat2.. Hehe


Dah habis game, semua beratur pulak sebab birthday gurl nak bagi goodie bag..


Dapat balloon and goodie bag.. Thanks birthday gurl...

Sebagai kenangan, ni video Eesya 1st time main musical chair.. hehehe..

Monday, March 14, 2011

Aeroline...

Moh kiter citer pasal naik Aeroline ke KL nih... Kami naik hari Jumaat dari Queensbay ke Hotel Corus... Sebabnya konon nak dekat terus nak pi ke PWTC... So bertolak pukul 8.30am..


Kat waiting lounge Queensbay... Agak selesa ada aircond, tempat letak bag, dispenser untuk bancuh air kot2 nak minum kopi ke teh ke...

Bas dalam 8.35am baru sampai... So takde ler nak kata punctual on the dot tu kan... Tapi sbb 5 minit jer, consider ok laa tu.. Flight pun kadang2 delayed gak kan..

Masuk dalam bas, cari seat memasing.. Atas seat ada seketul bantal sorang... Dan tak masyam.. hahaha... Kalau jenies bantal lunyai busuk masam, mesti tak lalu kang...


Eesya amik bantal buat bagi baby dia tido...

Kul 8.40am bas pun gerak... Bas gerak jer, steward (konon laa steward kan.. aku tatau nak bahasakan apa dah.. hehe) tu datang kasik air mineral kecik sorang satu..


9.00am, steward tu datang lagi and bagi sorang satu headphone... Kegunaan headphone, untuk cucuk kat tepi kerusi tu.. Boleh pilih nak dengar radio ke, atau nak dengar yg TV kat depan tengah tayang movie apa ntah... Radio ada laa beberapa channel...


Budak Eesya tengah main channel radio... Suka2 hati dia jer haaa...

9.15am, steward tu datang lagi... Kali ni bagi meal set pulak... Hari tu kami dapat Nasi Ayam.. Siap dengan sudu garfu dgn tisu.. Aku rasa cam Nasi Ayam kat Rasamas jer.. Hahaha.. Agaknya kater kat situ kot..


Budak Eesya tengah nak makan...

Masa tengah makan tu, steward tu datang lagi.. Masa ni tanya sorang2, "U wanna coffee or Milo?" Tea habis masa nih.. Hahaha.. Belum cik abang tu datang kat tempat kitorang, si Eesya dah dengar... Elok kawan tu sampai jer kat tempat kitorang, dengan confidennya si Eesya "Milo satuuuu!!" hahaha... Sengih2 jer cik abang tu... Adeh laa anak aku nih... Milo tu dapat lepas 15 minit camtu.. Dah settle makan apa semua laa kiranya...


Budak Eesya tak sesabo nak minum Milo... Panas giler tu yang ooi...

So lepas jer edisi Milo, steward tu pun tak datang dah.. Selesai dah tugas beliau gamaknya.. So aku nengok ramai yg tido... Ada gak yang tengok movie.. Ada gak yang layan laptop cam adik aku nih...


Layan citer Korea.. Mementang ler ada plug yer.. Suka hati beliau...

Yang si Eesya pulak, mana laaa nak reti duk diam sampai 3-4 jam atas bas... Mula laa nak melilau laa apa laa.. Aku bawak ler dia turun ke lounge tu kejap kot2 boleh lepak tengok TV kat situ ke apa.. Tapi malangnya tak selesa nak duduk situ sebab diorang letak segala kotak air mineral dgn a few boxes kat bawah tu.. Plus bumbung tu rendah jer.. So aku rasa tak best jer duk bawah.. Duk atas lagi best.. So naik laa atas balik...


Nak lekakan si Eesya nih, aku bagi dia buat activity book yang dia suka sangat tu.. Berlalu laa jugak sejam... Mujur gak aa ada meja kecik untuk makan tu... So boleh ler dia buat colouring ke apa...

Kitorang sampai area KL dalam pukul 12 macam tu.. Tapi nak masuk area KLCC, jem ya amat... Dah ler hujan... Lembap giler aku rasa... Eesya masa tu laa baru nak tertido..


Dah nak sampai sesangat baru dia terlena.. Jenuh nak dukung kang...

Itu perjalanan dari Penang - KL.. Dari KL nak ke Penang pulak, kami naik dari One Utama.. Waiting Lounge dia lagi best ya amat kalau banding dengan kat Queensbay punya.. Bas pun lawa dan baru lagi yang kami naik memula... Best2.. hehe..

Tapi yang lagi best adalah, masa perjalanan balik tu, budak kecik ni tido sepanjang jalan dari KL-Pen.. Hahaha.. Mak dia suka hati giler boleh feeling2 dengar lagu sentimental sambil bantai tido 2-3 jam... Hahaha... Lega giler...


Lena diulit mimpi bermain dengan Kakak La...


Ni masa nak berpisah kat One Utama.. Kemain lagi berpeluk sakan depa nih.. Hahaha

Kesimpulannya, naik Aeroline ni best berbanding bas2 ekspress biasa.. Yer ler, harga pun dekat double kan... Tak berhenti mana2 perhentian pun kecuali for 10 minutes.. Tapi masa balik tu mmg tak berhenti langsung.. Dalam tu ada toilet kan.. So tak berhenti pun takpe.. Masa balik Pen - KL tu, 3 jam 20 minit dah sampai..

So kalau takde jalan nak gi KL dengan flight pasni, boleh aa naik Aeroline lagi... Tapi aku tak pernah try NICE lagi.. Mak aku cakap NICE pun ok.. Lebih kurang layanan macam Aeroline nih... Tapi tengok ler nak berhenti kat mana... Kalau nak ke One Utama, Sunway Piramid atau KLCC, boleh naik Aeroline.. Kalau nak ke KTM, sebab senang nak amik komuter ke apa bagai, boleh nak NICE...

Best kan jadi rakyat Penang? Ada banyak choice... Heee... ~

Monday, March 7, 2011

Mari naik bas... Biar lebam sbb boring.. Hahaha

Sekarang ni mood untuk mengupdate blog memang kureng... Apsal ek? Mungkin disebabkan oleh angin kus-kus yang mengurangkan nafsu untuk update blog ni.. Hahaha.. Lagipun takde bende menarik sangat nak di update...

Jumaat ni cuti.. Sebab nak gi KL... Kali ni pegi naik bas.. Huhhhh... Dah lama giler tak pergi KL naik bas... Kali saje jer gedik amik nak naik bas sbb nak bagi Eesya merasa betapa bosannya naik bas yang lama 4-5 jam baru nak sampai KL jumpa Kakak La.. Semoga pastu dia serik dah nak mintak jumpa Kakak La hari-hari.. Hahaha

Sekarang ni kalau tanya "Kita nak pi makan mana eh abah?" nanti dia tolong jawabkan.. "Kolumpo.. I want to see Kakak La..." Suka2 hati dia jer ingat Penang - KL tu cam Bayan Baru - Bayan Lepas kot... Skek2 Kakak La, Kakak La, Kakak La..

Hari tu pernah dalam kereta, aku cubit pipi Encik Pejoi.. Pastu Eesya tanya.. "Mama, you love abah so much aaa? Why?" Pastu aku jawab "Because abah loves me so much laaa... You love me or not?" Then dia jawab "I love Kakak La..." Cesss... Dan2 aku kata "Oh ok.. Then I don't love you laaa..." Hahahaha

Sanggup tu love Kakak La more than mama... Ingat apa nih? Kasih sayang yg tulus suci murni luhur seorang ibu tidak dihargai tau skrg nih... Takpe takpe... Biar ko bosan duk dalam bas nanti.. Hahahaha

Ni bas yang kitorang nak naik.. Aeroline.. Ada dari Penang - Sunway Piramid, Penang - Hotel Corus (dekat KLCC) dengan Penang - One Utama.. Harga RM60/adult untuk satu hala.. Eesya dapat discount 50% discount.. So RM30 satu hala...




Pasal apa amik bas ni.. Sebabnya dengar Encik Pejoi citer, tingkat bawah tu ada cam lounge.. SO boleh bawak Eesya lepak2 kat bawah tu kalau dia dah boring nak terguling sangat.. Hahahaha


Kiri - Tingkat atas, Tengah - Lounge tingkat bawah, Kanan - Makanan disediakan..

So bas ni akan berhenti dalam 10 minit jer kalau nak pi toilet ke apa... Dan dengar citer gak ada disediakan plug untuk charge laptop / hp.. Wifi takde kot eh? Haha.. Kalau ada, alangkah indahnya kehidupan..

So nanti kita tunggu dan lihat.. Best atau tak bas ni lepas kami balik ler yer.. :p


Wednesday, March 2, 2011

Eesya yang Skema...

Skema ke eh? aku tatau nak istilahkan apa... Tapi ada 2 kisah camni..

Kisah 1:Shoes

Pas parking kereta, turunkan barang dan jugak si minah kecik ni dari kereta... Depan tempat parking kereta adalah BBQ area yang berpasir... Tetengah jalan kat BBQ area tu menuju ke rumah..

Eesya : Mama, got sand inside my shoes..

Mama : Oo..ok.. Later kita clean up.. *maleh nak berenti tengok sbb tgh jinjing bag plastik banyak..*

Eesya : *Jalan skek.. Stop balik..* No mama.. Got sand inside my shoes..

Mama : Yer ler.. Karang kita clean up laa kat atas..

Eesya : *Terus menangis dengan kuat..* NOOOOOO!!! Got sand inside my shoes!!!!!

Kesimpulan Kisah 1 : Dia tak bleh langsung kasut dia masuk pasir ke, basah skek ke... Mesti takmo pakai atau gerak langsung sampai kasut dia bersih... Kalau tak, mmg melalak.. Padahal benda lain takde nak nangis ke apa.. Benda ni dia sangat concern...

Kisah 2: (Aiskrim)

Pergi lunch dekat Pelita... Lepas dah habis lunch, nak bayar.. Tepi kaunter ada tong ice cream Walls tu.. Eesya nak aiskrim Mat Kool kaler pink, so belikan jer ler.. Pastu masuk kereta, nak pegi Tesco Extra..

Eesya : U want some mama?

Mama : Hmm.. Boleh gak..

Eesya : Jilat saja... Cannot gigit ok...

Mama : Ok.. *Tapi pastu ngusik dia, gigit gak aiskrim dia..

Eesya : *Terus sebek.. Muka sedih gila mata berair..* CANNOT GIGIT!!!! Ice cream JILAT SAJA!!!

Mama: Hahahaha..

Sampai kat Tesco Extra..

Mama : Eesya, bagi abah gigit aiskrim tu.. Nak masuk Tesco tak bleh bawak aiskrim..

Eesya : NOOOOO!!!! Ice cream kena jilat saja!!!!!!!!

Kesimpulan Kisah 2 : Aiskrim tak bleh gigit... Kena jilat jaaa... Sbb tu kalau beli aiskrim kat dia, aku rela beli Cornetto ke Magnum... Yang jenis lambat cair... Kalau tak, memang selekeh habis laaa tunggu dia jilat sampai habis...

Kemusykilan : Skema ke camni? Ke apa?



Budak tocang dua yang sangat banyak songeh.. :p


Related Posts with Thumbnails