EESYA

AARIZ

Thursday, August 25, 2011

Chelsea Stadium Tour

Malasnya aku nak menyambung citer nih.. Hahaha.. Takde mood sungguh bulan2 posa ni... So aku ikut dan jer ler update yg mana yer.. Kali ni citer pasal Chelsea Stadium Tour... Ni semata-mata memenuhi permintaan Encik Pejoi yg peminat Chelsea tu... Cam biasa, beli tiket online sebulan dua sebelum pergi sbb lebih murah... :)


Kami pegi ke Stamford Bridge ni pada hari terakhir kami kat UK.. Masa ni tinggal aku, Encik Pejoi dgn Eesya jer.. Kak Ani dgn Abg Ayie dah balik.. Diorang punya flight awal sehari dari kitorang.. So kira trip yg ni mmg survive dan pandai2 sendiri jer nak sampai.. Dan tawakal jer.. Siap kena naik underground tube, pastu tukar naik bas pulak.. Alhamdulillah sampai.. Walaupun ngam2 jer time dgn tour tu dah nak start.. Hahaha.. Patutnya kena sampai awal 15 minit.. :p



Lawatan hari terakhir di UK..

Kami last skali sampai... Org lain dah jalan dulu... Hehe

Our guide... Tak ingat nama dia..

Sampai2, lepas amik badge, kami dibawa masuk ke bilik pemberita... Dalam bilik ni, tour guide tu pun bagi taklimat serba sedikit pasal team Chelsea dan bilik pemberita tu.. Dalam bilik tu lengkap dgn bar, wifi access, TV LCD, network point, power plug, telefon, photostat machine dan benda2 berkaitan untuk pemberita yg buat live reporting masa match berlangsung.. Bilik tu kira lengkap laa dengan segala keperluan yang pemberita perlukan... Bilik tu jugak merangkap bilik press conference room...


Abah and Eesya posing kat meja yang selalu digunakan masa press conference..

Lepas tu, kami dibawak lalu dalam bilik interview..  Kecik jer biliknya.. Dan hanya ada 2 bangku... Then masuk dlm changing room untuk team yg melawat..

Encik Pejoi kat depan Away Changing Room..

Dalam Away Changing Room..

Dalam Away Changing Room ni, ada 2 massage table.. In case kalau berlaku injury kat player.. Dan ada toilet, dan kerusi dan tempat sangkut baju.. Dan 1 cermin.. Memang simple jer.. Tapi tour guide tu mmg lawak laa.. Dia citer dulu2 ada skali dgn fridge, tapi skrg dah takde sbb ada player yang dirahsiakan namanya telah mengamuk bagi pecah fridge tu lepas kalah dengan Chelsea.. Betul ke tak citer dia, Wallahualam.. Hehehe...

Semangat kemain lagi dia bercerita...
Tengok cermin yang sebelah guide tu, sebok laa duk citer ramai pemain bola yg femes2 semua pernah tengok diri sendiri dalam cermin tu... David Beckham, Ronaldinho bla bla bla.. Aku bukan kenal... Gelak jer ler... Hehe..

Pastu kami dibawak pulak ke Chelsea Changing Room.. Haaaa... Punya laa berbeza biliknya.. Sila laa tengok sendiri...

Pintu Chelsea Changing Room

Bersusun massage chair depa...

Bilik Warm Up..

Pantri... Kemain lagi haaa...
Shower room diorang open ko... Hahaha..

Cam best jer lotion diorang.. Hahaha
Eesya dgn Encik Pejoi kat locker players..
Pas dah habis dia terang2 dalam Changing Room tu, baru kami dibawak keluar ke tempat duduk stadium... Baru laa boleh amik gambar padang..


Jom tengok padang pulak...
Eesya @ Stamford Bridge Stadium
Dekat jer seat depan skali dgn padang..
Tengah check rumput..
Kat bahagian belakang kerusi penonton, bersusun XBOX360..
Boleh main kalau tension tgk match nak kalah kot.. Hahaha
Bersungguh dia citer pasal kerusi sponsor yg ada heater sendiri laa apa bagai...

Eesya yang dah boring dan lapar.. Tak sempat nak breakfast pagi tu kalut2 sangat..

Me and Eesya yang ikut jer.. Bukan paham sangat bola sepak ni semua.. Hahaha
Kesayanganku... Puas hati dah dapat gi stadium ni? :p

Dah habis tour yg lebih kurang 45 minit tu, kami dibawak keluar.. Keluar2 tu jumpa kedai merchandise dia.. Apa lagi.. Shopping laa lagi walaupun bag dah penuh (melebih bag sebenarnya siap beli kat sana lagi..hahaha)..


Eesya tengah sibuk suh mama belikan bola.. Adehh...

Pas dah habis membeli dan membelah, kami pun keluar laa nak balik... Pastu sempat laa amik2 gambar kat luar stadium ni... 


Eesya suka hati duk lari sana sini..
Yang kelakarnya, kat luar stadium ni, semua kaler biru.. Sungguh2 ni.. Tak tipu.. Segala benda pun biru..
Forklift biru..
Signboard biru..
Guard house biru..
Tong sampah pun mesti mau biru gak.. Hahahha

Lepas dah habis menyopping, kami pun naik bas nak patah balik ke Victoria Coach Station sbb dah beli tiket coach dari situ ke Stansted Airport.. On the way tu, sempat laa jalan2 pusing2 pekan Chelsea tu... Aman harmoni jer nampak tak macam tetengah London yg bz dan memeningkan kepala tu... Tapi Cardiff lagi laa aman harmoni cam kampung jer.. Hahahaha

Encik Pejoi tengah packing hasil shoppingan kat station bas.. Hehehe
Sekian, nanti bila aku takde mood nak citer pasal raya, aku sambung lagi citer pasal UK ni.. Gambar yg berlambak tu yg buat aku malas nak belek tatau nak upload mana satu.. Hehe

Tuesday, August 16, 2011

Jalan2 Bukak Posa...

Oh baru ingat.. Aku belum update apa2 pasal Iftar sepanjang bulan Ramadhan ni.. Asik2 update dlm FB jer.. Hahahaha... Oleh itu, terimalahhh.... Ni semua yg ada teringat nak amik gambar saja.. :p

Ni yang latest... Semalam pi jalan2 kat Queensbay.. Pastu tatau nak berbuka dengan apa.. Last2 stop kat Manhattan Fish Market jer...

Manhattan Fish Market..

Ada pakej.. So senang skek tak yah nak pening2 pikir.. Tapi yg dalam periuk hitam tu kitorang add on..

Ni pulak on berapa Ramadhan tak ingat... Sehari sebelum tu pi bukak puasa kat Kenny Rogers Bukit Jambul semata-mata craving for Choc Oasis dia.. Sekali dah duduk, order benda lain, baru tau Choc Oasis dah habis stok.. Wahhhhhhhh... Tension gila aku... Dah laaa makanan lambat sampai.. Dah masuk waktu kat 15 minit baru sampai.. Lembap nak mampus.. So esok tu utk melepaskan gian, terpaksa laa pegi ke Secret Recipe Bayan Baru pas bukak posa semata-mata nak makan Choc Lava.. Jadik laa.. Alhamdulillah...

Eesya having a slice of Marble Cheesecake @ Secret Recipe..

Choc Lava by Secret Recipe..
Yang ni kat Evergreen Laurel Hotel... Kitorang pegi masa 10 Ramadhan.. Pegi berbuka kat sini sbb dapat beli voucher dari Groupon tu... Discount kononnya 56% so jadi harga sorang RM36.. Kalau kat Penang ni, memang susah aa nak dpt hotel yang buat buffet Ramadhan dlm RM30+.. Aku rasa Vistana pun RM40+.. Seri Malaysia ada laa kot RM30++.. So bila nampak offer tu, makcik tanpa membuang masa terus membeli 2 voucher.. Satu untuk makcik, satu untuk pakcik pejoi.. Budak Eesya free.. Hahaha

Kuih muih..

Desert..

Salad..
Banyak laa jugak choice menu dia.. Tapi tak sebanyak kat EQ.. Hahaha.. Asik2 nak banding dengan EQ... Kalau KL, kang mesti aku banding dengan One World Hotel.. Memang peberet 2 ni jer ler... Tapi yg kureng best kat Evergreen ni, agaknya sbb voucher to open to all, jadinya masa kami pi berbuka ni, ramai gila non-muslim yg beli voucher gak... Ramai Gila means... Dekat 4/5 adalah non-muslim.. So cam terpaksa beratur dengan depa untuk amik makanan.. Huwaaaaaaaaa.. Dah laa lapaq... Agak tension di situ...

Hantu lapaq punya pinggan.. Penat beratur punya pasal... Hahaha

Ni pulak kat EQ a.k.a Hotel Equatorial Penang.. Kitorang pegi berbuka kat sini 2 kali Ramadhan kali ni.. Mula2 pi masa 2nd Ramadhan.. Saja jer pi awal2 EQ kali ni sebab slalu pi dah dekat2 raya, manusia ramai giler.. So kitorang pun pegi 2nd Ramadhan.. Memang takde orang.. Hahaha.. Ada 3 meja jer muslim kat situ.. Yang lelain tu foreigners.. Maybe hotel guest kot.. So suka hati laa kitorang amik makanan tak yah beratur2 berebut2...

Eesya tengah meluahkan perasaan "Poor little sheep.. He died already" Hahaha

Mr Crab..

Lauk pauk, lemang, ketupat, rendang, serunding, etc

Air sejuk..

Salad station.. Dan termasuk juga tempat buat nasi ulam sendiri.. Campur2 sendiri, gaul2 sendiri.. Best!
Sebelum bukak puasa tu, kitorang bagi budak Eesya melepaskan gian swimming kat swimming pool kat situ.. Hahaha.. Yer ler.. Sementara tunggu waktu berbuka kan.. Biar ler dia bersuka ria kejap.. Dah tau dah bulan posa ni confirm mama takkan bawak pi swimming pool kat umah tu..

Gaya Renang Berirama.. :p

Pastu masa 4th Ramadhan, maktok duk cari tempat nak belanja semua orang makan sempena birthday Tok Ayah.. So cucuk laa Tok Ayah ajak pi makan kat EQ.. Sebab Tok Ayah mmg suka makan buffet2 nih.. Hahaha.. So hasil cucukkan tersebut, aku berjaya lagi ke EQ lepas selang sehari.. Encik Pejoi tak join sebab keje.. Yang join adalah adik aku yg tetiba sibuk nak balik dari UTP... So kami berlima termasuk Eesya hari itu...

Dekat bahagian luar... Tersusun macam2 station lagi.. Memang tak habis makan walaupun pi 2 kali..
Maktok @ Desert Station..
Birthday Tok Ayah on the 4th Ramadhan...

Birthday Boy yang tersipu-sipu bila staff datang bawak kek ada lilin sambil nyanyi2 lagu Happy Birthday.. :))

Yang ni pulak, bila angin aku nak masak mai... Hahaha.. Dan laaa jugak masak 2-3 kali untuk Ramadhan kali ni.. Tapi yg ni jer yang aku terpikir nak amik gambar sebab ada kisah lawak di sebaliknya...

Beriya masak.. Sekali nasik tak masak sbb tak reti guna rice cooker baru... Hahahaha

Ni pulak masa pi beli Yong Tau Foo Taiping sebab berbuka kat umah mak mertua... Tapi makan kat kedai.. Lupa amik gambar jugak sbb kelam kabut nak makan... Hahahaha... Makan bukak posa lain, kul 9pm makan Yong Tau Foo ni pulak.. Tak sah kalau balik Taiping tak makan Yong Tau Foo.. Feberet aku sejak bersekolah kat MRSM Taiping tu...

Yong Tau Foo kegemaran...

Kesimpulannya.... Ramadhan kali ni makin meningkat berat badan.. Bukan makin menurun.. Hahahaha
Related Posts with Thumbnails