EESYA

AARIZ

Tuesday, September 29, 2009

Bertudung itu Wajib..

Mama saya kata...bertudung itu wajib.. bila dah besar nanti saya kene pakai tudung..

Jadi saya pun dipakaikan tudung walaupun saya tak rela..

Muka confuse.. Perlu ke sekarang saya ini ditudungkan?

Saya makin konpius.. kak maira laa nih.. dia yang nak pakai tudung sangat.. saya pun kene jugak..

but mama, saya faham bertudung itu wajib.. begitu juga menutup aurat bahagian lain..~

p/s: hahaha... sorrylah anakandaku sayang.. i love u...

Tuesday, September 22, 2009

First day raya..

Hari Raya Pertama di Batu Gajah, Perak.. Rumah Opah Encik Pejoi.. Setengah hari dihabiskan di rumah lepas solat raya.. org lelaki buat lawatan rumah ke rumah, org perempuan tunggu di rumah sediakan hidangan untuk lawatan mereka.. basicly basuh pinggan, sediakan hidangan jer.. penat..hehe..

Kami bertiga di pagi raya..

Me and eesya..pakai baju sama.. :p

Sanak saudara penuh kat rumah opah encik pejoi.. meriah giler..yer ler..4 generasi kan.. cicit opah encik pejoi jer dah 5 org termasuk eesya.. semua perempuan pulak tu cicit2 opah ni... ni 3 org tgh main masak2.. eesya, eriesya (baju hijau, tatau spelling..muda 2 bulan pada eesya..) dan athirah (baju kaler pink putih..pernah dah ada dlm entry sebelum2 ni..) perhatian mereka terpaksa dialihkan dengan umpan bagi main masak2.. sbb org lain ramai pegi balik, diorang pun sebok nak pegi balik gak.. dapat mainan, baru duk diam skek...nengok ler anak aku yg sopan tu duduk..hahaha

budak eesya dengan aksi banyak akainya.. dipaksa abahnya minum sampai terdongak2 abah.. nasib baik dah takde air dalam botol tu..kalau tak lencun ler baju raya sedondon laki aku itu..hehe..

dah petang lepas budak2 bangun tido, baru aa kitorang lak gerak pegi ke umah sedare mare opah encik pejoi.. umah yg wajib diziarah, 3 umah.. ni antara salah satunya.. sekali gerak, 7 kete.. mau pengsan org tu nengok 7 kete sampai depan umah dia..hahaha..serangg!!~

kitorang laki bini yg makan nasik bertambah kat umah mak uda encik pejoi...siap periuk nasik kat depan laki aku..hahaha..sedap giler mak uda encik pejoi masak.. aku pun terlayan dek penangan tempoyak udang itu..huihhh...nyam nyam...

malam, ada sedare mare lagi dtg.. kesimpulannya, raya 1st kali ni meriah dan penat.. tapi tak sepenat tahun sudah..mungkin sbb tahun sudah eesya kecik lagi, so duk kene kendeng jer.. kali ni dah besar, boleh jalan, pandai berdikari.. pandai main sendiri dgn kawan2..so dah ok skek.. sangat best tgk eesya main2 dengan sepupu sepapatnya... tak sangka dah besar dah anak aku nih..kejap jer...

Friday, September 18, 2009

Raya Kali ini...

Saya suda tiba di teypeng utk permulaan journey raya..hehe.. cam aa banyak sangat destination.. hari ni balik ke teypeng (umah parents encik pejoi).. esok bertolak ke batu gajah (umah opah encik pejoi).. pagi raya kedua akan pulang beraya di Penang..

Jadi sesapa yg nak dtg beraya di rumah kami, (makna kata len.. umah mak saya ler kan..hahaha) sila ler dtg lepas tgh hari raya kedua.. sekian...

SELAMAT HARI RAYA to u alls... Maap Zahir Batin..

Tuesday, September 15, 2009

Besday Boifren Saya...

14 September 2009 adalah besday boifren saya, Encik Pejoi, yang ke 27.. I baru 26 ok..hahaha..jangan nak salah sangka lak.. pada 14 september yang lalu, sempena besday agungku ini... makanya saya telah apply cuti awal2 lagi...ini adalah kerana besday boy mmg dah cuti hari itu.. dia kan keje shift.. so kena lak time besday dia, mmg off day for him, takkan laaa I nak biar my besday boy ni duk sorang2 kan.. nanti tak besday boy ler dia tanpa I.. wahahahaha.. gedik tul ayat dalam entry kali ini.. sila abaikan kegedikan ku itu...

Ok... apa yang dilalui sehari dalam hidup besday boy/man/guy aku ini? Pepagi hari dah buat appointment dgn kedai cat kete untuk hantar kete pegi wax.. sebab? tetiap kali bulan posa jer (2 kali dah) mesti ada angel mana laa yg baik hati duk pi sagat kete kitorang itu.. so dah 2 tahun berturut2, makanya tuan kete dah tak sabo melihat ke calar balar itu.. nak suh pi tempek2 untuk mengaburi mata kasar lawan..hahaha.. so pukul 9.40 pagi dah gerak.. bwk 2 bijik kete, sorang satu pegi hantar kete putih ke batu lanchang.. settle2 bincang dengan tokei kedai, dalam kul 11 camtu.. kitorang bergabung menggunakan kete biru jer.. waaa..cam transformer lak bergabung2..hahaha

lepas tinggal kete putih, encik pejoi dengan semangat drive kete biru nak pegi ke penang times square kononnya.. sorry takde gambar.. sbb sibuk gelakkan encik pejoi..hahaha..sbb apa? sbb bangunan tu duk dalam construction lagi.. kedai apa jadah pun cam tak bukak lagi.. tatau aa kalau dalam2 dah bukak.. sbb luar2 tu mmg aa nampak segala old town laa..apa bala laaa.. tapi tgk cam baru 50% baru duk siap bangunan tu, jadiknya aku cadangkan pegi GAMA jer ler.. lama giler dah tak pegi GAMA...last aku pegi, ada laaa masa masa form 3 dulu..hahaha..

pegi pusing patah balik ke GAMA, tgk2 parking punya ler susah.. so cadangan seterusnya.. pegi KBJ jer ler.. sbbnya apa2 pun hari tu terpaksa ke KBJ gak nanti..


Sebelum gi kbj, dari gama tu, encik pejoi drive pegi kilang G.A Blue nih.. tiap2 kali dekat raya kang kilang ni buat cam warehouse sale.. tapi agaknya kali ni cam dah seminggu lebih dia bukak, so cam tinggal saki baki stok jer.. takde mood nak beli pun sbb aku dah sopping seluar muar ni banyak masa kat UK dulu.. last2 beli selipar jamban satu kat aku.. sandal kat encik pejoi.. murah rm10 dari kedai biasa selipar jamban aku itu..wahahaha..

Sebab utama perlu ke KBJ hari itu jugak...adalah kerana di bawah...


hadiah misteri dari aku untuk encik pejoi.. jeng jeng jeng...teka...teka..apakah ia??

*
*
*
*
*


tadaaaa!!~ sebijik psp yang aku beli sembunyi2..

sebab tu laaa kene pegi kbj... aku tak pandai nak terang balik apa yg salesman tu explain kat aku pasal crack bende psp ni kat encik pejoi.. jadiknya awal2 aku dah bgtau salesman tu, "Nanti karang hari isnin saya bawak husband saya datang, u explain lagi skali kat dia boleh?".. dan salesman tu jawab ok.. so terpaksa aa bawak encik pejoi pegi ke kedai tu jugak2.. hehehe

besday boy tgh dengar explaination camne nak menyettlekan masalah crack yg aku haram tak paham apa bende...

sebelum tu, masa kitorang sampai KBJ tu, kedai game tu belum bukak.. lambat nak mampus.. tido sampai tgh hari kot...sementara tunggu kedai game tu bukak, kitorang pusing2 sampai lebam kaki ..survey hp, survey sandal, survey tudung, singgah wah chan, pegi thye huat..pegi kedai bundle depan tu..aku tatau apersal laaa laki aku ni suka sangat masuk kedai bundle.. tak beli apa2 pun mesti beriya nak masuk gak dalam tu... boleh lak demand besday dia, so aku kene ikut jer dia nak gi mana...dilarang membantah..aci tak? haihhh..layan jer ler...


survey2 hp...

Pas dah lebam kaki, kul 3 ptg balik umah melihat anak daraku sorang... bagi try skek hasil dari wah chan..hahhaa


debabnya kaki anak dara haku sorang nih..hahaha

dak eesya yg tak puas hati tgk abah asyik layan psp baru...

Kul 3 lebih sampai umah..rehat2 kejap.. kul 5 petang keluar balik sbb nak kene pi ambik kete kat kedai...

cek sana..cek sini.. kire ok ler tu.. dah tak nampak calar2..tapi nampak cam kene tempek dgn liquid paper jer..wahahaha... pastu dah settle kat kedai tu..terus gerak pi bukak posa kat EQ.. eden blanjer ler besday boy ni..sbb sian dia..besday time bulan posa.. tak leh nak celebrate dengan kek apa bagai...

kat EQ, sampai2 disambut dengan iringan muzik dari kumpulan ni..best gak.. tapi takde jamming ke..karaoke ke..hahaha..

Sedap nampak ketam2 ini.. tak perlu disembelih yer puan2.. sungguh enak dimakan begitu sajaaaa!~

kambin tergolek...

steamboat..

family gathering untuk lesung2...sapa rasa dia adik beradik lesung, leh aa gi join..hahaha

dak eesya yg makan dulu sebelum org len bukak posa...caittt...

mama nak skek pun tak kasik...abih muka mama kene tenyeh.. mulut tu.."no mama no!!"

dah habis makan... eesya makan aiskrim lagi.. gambar tengah makan takde ler sbb dah lapar giler tak ingat dunia kan.. so mana der masa nak amik2 gambar nih..hahaha..makan banyak giler kat sini..sampai nak muntah2..sebab lapar giler dan penat giler hari tu... memang hari jalan-jalan sedunia ler...

itu ler kehidupan sehari sebagai besday boy.. semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki... kalau dah murah rezeki besday boy, rezeki saya pun murah gak ler kan...aminnnnn... hihihi...

Sunday, September 13, 2009

Menjawab Tag Kak Sarah ( Cari Menantu Season 1)

hehehe...sorry kak sarah..lama giler baru nak jawab tag ni..
Sebabnya?
kamera takde kat tangan..
jadi sangat liat nak amik gambar..

1. Sila ambil gambar beg yg anda bwk gi kerja :)


Sebab ayat di atas adalah khas untuk beg yg bawak gi kerja, maka cerita saya ini akan menjadi sedikit bosan..hahahaha..



ni ler beg aku pegi keje..brand carlo rino.. beli kat gurney plaza.. sudah berusia.... dekat 3 tahun..

2. Kemudian sila ceritakan sedikit apa yang terkandung dalam beg anda. Sila sertakan gambar sekali kemudian terangkan secara detail isi beg anda.

Again...ingat..beg kerja ok...jadi cerita ini bosan..hahaha



Ini ler isi kandungan handbeg kecik molek aku tu.. sebab handbag pun kecik, jadik isinya adalah terhad ok...kalau aku nak bawak barang banyak2, makanya hari itu aku akan tukar pakai handbag lain...

So, apa dalam handbag aku?

1 - Beg duit LC.. ni adalah pemberian kakak aku masa aku gi UK hari tu..
2- Smart Card - Gambar telah dilindung..hahaha..bende ni wajib bawak gi keje..so tak leh bawak keluar dari handbag kerja..kalau takde ni, nanti tak punch card ler aku..pastu tak leh masuk opis sbb kunci bilik aku attach skali dengan dia..
3- Handphone - Yang hitam no maxis.. yang putih merah yg jatuh dalam air tu buat pakai no celcom 5+1.. hehehe..
4- bluetooth hp - bukan aku pakai sangat pun..tapi ada lak menyemak dalam handbag ni..kekeke
5- Thumbdrive - sebagai seorang system analyst, hahaha..konon.. aku mmg kene bawak dua bende ni ke mana-mana..tabiat kot..

Bende yang missing dari dalam gambar yg slalu ada dalam handbag adalah sebatang pen dan kunci kereta.. sbb missing? sbb masa amik gambar aku letak atas meja...wahahaha..

3. Nyatakan sebab2 anda suka beg anda itu...

sebab kecik..dan tak berat.. dan muat2 barang yg aku perlu bawak hari2 ke opis..

4. Sila nyatakan kenangan manis atau apa2 yg istimewanya beg itu pada anda.

ooo..istimewanya..sbb beg tangan hantaran masa kawen dari encik pejoi..cukup tak taraf keistimewaan tu? perlu ke diterangkan lagi? hahaha... sbb tu dah 3 tahun pakai, dah lunyai pun... aku suka gak...

5. Sila TAG 10 org yg lain :

10 org? alamak...nak diskaun lah..

1- syerah
2- neeza
3- riezal (boleh ke riezal? ko ada handbag tak? hahaha)
4-hazrina
5- bias@ (hahahaha..lantak ko laaa..)

sekian..

Thursday, September 10, 2009

Sumbang Bakti Kelab PPKT ke Merbok

Ini adalah entry formal..jadi saya akan menggunakan perbendaharaan kata yang formal dan sopan.. hehehe..

Kelab PPKT telah menganjurkan satu aktiviti sumbang bakti. Aktiviti ini tercetus apabila keputusan untuk mendermakan 30 buah PC terpakai kepada Pusat Giat Ilmu Merbok yang diusahakan oleh seorang pesara USM, iaitu Pak Su Ramli. Memandangkan bulan Syawal akan menjelma, Kelab telah mengumpulkan baju2 baru dan terpakai dari ahli2 yang ingin menyumbang dan telah menghantar semua hasil sumbangan pada 10 September 2009.



Hasil Sumbangan dari ahli dari D37 dan D18. Terima kasih kepada semua penyumbang dan individual yang membantu dalam proses membungkus dan mengangkat semua barang ke dalam kereta. Maklumlaaa...kudrat perempuan ku manakan terdaya.. punya ler banyak.. asalnya plan nak pegi satu unser ni jer.. tapi macam dah tak muat.. so last minute terpaksa meminta izin menggunakan kereta jabatan.

Proses loading di Eureka. Terima kasih gak penyumbang2 dari Eureka.. korang mmg cool lah.. aiseh..tadi kata nak guna ayat formal..camne nih? hehehe..

Encik Idzhar pun turut menolong.. terima kasih..

Hasil kutipan dari ketiga-tiga lokasi PPKT.

Setelah selesai urusan muat naik.. wahh..bahasa IT ok.. haha.. kami berempat pun bertolak ler ke PGI Merbok.. Perjalanan memakan masa hampir 45 minit. Lokasi adalah berdekatan dengan MRSM Merbok.

Apabila sampai, kami disambut oleh Pak Su Ramli. Kisah usaha paksu dalam berusaha membangunkan PGI ini telah banyak diterbitkan dalam suratkhabar. Paksu telah banyak berkorban masa, tenaga dan wang demi pendidikan anak-anak desa yang tidak berkemampuan untuk ke kelas-kelas tambahan.


Pak Su Ramli.. dah 70an dah ni..tapi masih sangat kuat berjuang demi masa depan anak desa..

Kami mendengar taklimat dari Paksu berkaitan PGI dan aktiviti yang akan dilakukan pada hari itu, Kami sangkakan selepas menyampaikan sumbangan, kami semua akan terus pulang ke pejabat tetapi Paksu insist to bring all of us to 3 cawangan PGI di kampung yang berlainan so that kami dapat tengok ketiga-tiga tempat yang akan menempatkan PC yang akan disampaikan pada bulan Oktober 2009 nanti.

Cawangan Pertama.


Pusat tusyen yang pertama ini bertempat di Kampung Belau, Merbok. Bersebelahan dengan rumah Paksu sendiri. Kerusi-kerusi dan peralatan terpakai didermakan oleh pihak USM menurut kata Paksu.

Bersebelahan pusat tusyen yang open air itu, ada satu rumah. Bila masuk dalam rumah tu, mula-mula akan jumpa pejabat paksu.. the next door akan jumpa makmal komputer yang cute ini.. paksu kata budak2 yang datang akan menggunakan komputer ini untuk belajar. Makmal ni mmg sengaja dibuat seperti ini, duduk di bawah, untuk menjimatkan ruang. Sila perhatikan meja yang menempatkan komputer ni.. nanti saya akan cerita pasal meja ini.

Tetibe terasa sangat syahdu bila tgk kipas ni.. dalam hati dah niat, next time datang, nak kutip pulak sapa2 ada kipas kat umah yg dah tak nak pakai.. kita rasa kipas kat umah dah buruk, ada bunyi2 skek terus tak nak pakai.. nak beli lain.. korang tgk kat sini kipas macam mana budak2 ni pakai untuk belajar? takde cover pun leh pakai lagi..huhu..

The next door dari makmal komputer tu, ada library yg cute ini pulak. Buku-buku ni semua hasil sumbangan dari pelbagai pihak. Again, ruang ni mmg untuk duduk di bawah sahaja. Hmm...terfikir pulak untuk sumbangkan karpet...

Ini adalah ruangan pejabat paksu.. di luar, sesi memuat turun hasil sumbangan dari kereta dilakukan oleh 2 org teruna yang gagah perkasa..hehe..

Berbaju oren adalah encik suhairy.. masih single n available yer cik2 di luar sana.. bagus dia ni.. rajin dalam hal2 nak sumbang menyumbang ni.. :p

berbaju biru adalah encik fairuz.. single but i'm not sure still available ke tak..hehe..kene tanya tuan punya badan..*updated - tuan punya badan suruh.. dia kata dia single n available ok kawan2..hahaha

Upacara salam-menyalam..untuk bukti sumbangan telah disampaikan jer..

Salam Fairuz pulak..

Masa dalam pejabat paksu, ternampak lukisan ni.. bila tanya kat paksu, sapa yg lukis..paksu kata, paksu laa lukis.. untuk dapatkan wang tambahan untuk PGI.. pandai kan paksu lukis? kalau suruh aku lukis, jangan kata sampan, air tu punbelum tentu nampak cam air..haihhh.. so sesapa nak offer beli lukisan ni?

Cawangan 2.

Lepas dah turunkan semua hasil sumbangan, kami bergerak ke cawangan kedua yang terletak lebih kurang 5 minit perjalanan menaiki kereta. Aku tak ingat kampung ni nama apa..

Dari tempat letak kereta, kene jalan kaki about 3-5 minutes to get here.. tetibe nampak ada tempat tusyen camni dalam kampung..amazed kan?

Kitorang melawat kawasan. Cerita paksu, dulu atap tu bukan zink.. pakai kain cam terpal ke kanvas ke..camtu jer.. skrg dah pakai atap zink, hasil sumbangan org ramai. korang jangan tak percaya, budak2 kampung ni, yg duk tusyen dengan paksu ni, dah ada keluar jadik engineer, doktor..huhu..lagi berpangkat dari haku ni.. diorang ni pun dah ramai yg kembali untuk bersama-sama menabur bakti dengan paksu.

Kerusi meja ni semua terpakai.. yang mana rosak, ada sukarelawan PGi akan tolong perbaiki. sukarelawan PGI ni pun bukan keje besar.. ada pekebun, ada yang tangkap ikan jer.. tapi sanggup menolong untuk anak2 kampung ni belajar..nampak blakanggggg nun, ada batu bata duk buat bilik tak siap lagi? haa..kat situ ler akan ditempatkan 10 bijik buah PC nanti..

cikgu suka main bola...hari2 cikgu suka main bola..hehehe..aku interframe jap.. nak jadik cikgu dengan kelas penuh budak2 takde peluang..heheh

Cawangan 3.

Cawangan ketiga, nama kampung Sungai Batu Besi. Ini aku ingat sbb suhairy ke fairuz ke yg duk buat kelakar.. dah batu.. nak besi lak..hahaha..perjalanan dari cawangan kedua, dalam 15 minit.. agak lama sbb jalan tak berturap.. bergoyang kiri kanan dalam kereta ini..haihhh..

tak nampak ending jalan ni kat mana..

bila sampai, nampak notis ini? alamak..camne nak masuk? kami bukan budak tusyen? hahahhaa

Ini ler ruang library kat cawangan ketiga ni.. menurut paksu, tepi dinding tu akan tempat lagi 10 PC yang akan dihantar nanti.. power plug semua dah ada.. tunggu PC saja..

Bilik komputer dalam cawangan ketiga..

Ni laaa library diorang.. menurut paksu, library ni yang paling kekurangan buku.. sbb cawangan ni baru lagi..so sesapa yg nak sumbangkan buku, boleh ler sebelum 1 Oktober nanti yer..

Lepas tgk library, paksu bawak gi tgk paya bakau.. mula2 confuse..pegi tgk paya bakau buat apa? hmmm..

jalan-jalan nak gi paya bakau.. dekat jer dengan bilik library.. dekat2 pun kene ler redah kemuncup apa bagai...

haaa...skali ada gerbang kau.. nak masuk paya bakau ada gerbang ok.. jangan tak caya.. hahaha..rupanya, sini ler tempat pusat penyelidikan dan motivasi USM. Rupanya sini adalah kawasan Pemuliharaan Paya Bakau yang dipantau oleh Pusat Giat Ilmu dengan kerjasama Universiti Sains Malaysia Pulau Pinang. Bagus punya posing dari suhairy kan.. leh masuk majalah Remaja.. hahaha..

Aman damai tenteram jer masuk sini.. kene lalu titi yang agak panjang.. ada kata-kata motivasi sepanjang laluan.. I'm impressed.. aku tak pernah masuk paya bakau ok...hehe

Sapa mata tajam leh nampak ada keluarga monyet di celah2 pokok bakau..hahaha

Tadaaaaa!! kat hujung laluan titi tu, jumpa tempat ni.. lagi laaaa aku kagum.. tempat tusyen atas air ok.. sapa takmo tusyen kat sini? aku pun mau... siap angin sepoi2 bahasa..pemandangan superb giler..hadoiiii..bestnye...

best tak? best tak?

on the way nak balik dah.. paksu tengah cerita sejarah camne leh buat tempat ni...

ini adalah kak zaiyana.. beliau adalah presiden kelab kitorang.. mesti korang duk pelik, duk nampak gambar minah ni banyak dah di atas.. apsal aku tak kenalkan pun nama dia..hahaha..sbb aku duk tunggu sampai kat gambar ni laa.. kak ana ni pregnant tau.. 5 bulan.. yg bestnye, sampai2 jer paksu tu dah sense she's pregnant.. paksu risau nak bawak kitorang gi jalan2 tempat ni semua, takut kak ana ni penat..dah ler pregnant..posa lak tu.. tapi kak ana biasa ler kan..bionic woman..sempoi jer sampai last boleh duk gelak2 lagi..maintain jer.. yg best tu, ayat paksu tu masa bgtau kata dia tau kak ana pregnant..hahaha..ayat tersebut terpaksa dirahsiakan...


lepas nak balik, kami pun mengambil kesempatan menyemak dekat tempat perusahaan makanan yang diusahakan oleh paksu gak.. diorang tengah masak serunding ikan temenung yg baunya semerbak.. aku yg elok2 duk puasa segar bugar, leh rasa perut masuk angin la-la tu gak..haihhh..

kacau serunding... gaya cam nak kasik hangit ada laa...hahaha..makcik kat sebelah tu mesti duk risau dalam hati...8kg tu weh..korang jangan memain kasik hangit..hahaha

Ini adalah Lokan yang dah takde isi..makna kata.. kulit lokan jer ler..hahaha.. lokan ni banyak buat apa tau? buat serunding!!~ korang pernah jumpa serunding lokan? mesti tak pernah cam aku kan? hahaha..sini ada buat serunding lokan gak.. aku dah rasa smalam..sodappp!! eh..aku rasa pas bukak posa ok..sbb org kpg tu kasik free.. bukan aku rasa masa kat situ.. :p

Ingat aku suruh korang tgk pasal meja komputer tu tadi? haaa..ni ler adik meja tu..yg masih belum siap..kire duk dalam perut lagi ler..
nampak? haaa..pakcik tu buat sendiri ok meja ni.. handmade lagi.. aku nak mintak dia buat shoe rack kat aku ler..hahaha...terer sungguh...kejap jer ok..masa kitorang nak gi jalan gi paya bakau tu, bende ni belum wujud lagi..pakcik tu tgh potong2 kayu jer.. pas dah patah balik dari paya bakau, dah gini rupa meja komputer tu..sangatlah aku kagum...

ok..nak balik dah..salam2..senyum2..jumpa lagi yer lepas raya paksu..

kami pun bertolak balik ke ofis...selesai ler sesi phase 1 sumbangbakti kelab PPKT.. sekian..

p/s: tak jadik dah bahasa formal.. bahasa campur2 jer ler ek..halallll...
Related Posts with Thumbnails