EESYA

AARIZ

Sunday, April 3, 2011

My 3 Years 2 Months Bestfriend..

Kisah 1

Mama sakit.. MC hari Rabu sudah.. Abah lak keje.. So tepon maktok mintak tolong dtg tengokkan Eesya.. Hantar pi school.. Tapi sbb mama ada kat umah, dia pun takmo laa pi school.. Standard laa bila maktok dtg umah, maktok mesti akan kemas2kan umah kami.. Tak tahan mata memandang katanya.. Hahaha.. So bila mama bangun tido, umah dah bling bling.. Kemas giler siap susunan perabot pun ada yg kena alter dah.. Cam ada genie.. Hehehe..

Tapi malam tu, bila abah balik keje.. Abah pun pelik.. "Kata sakit? Camne boleh kemas umah pulak?" Mama pun cakap "Standard laa.. Kan maktok mai tadi.." Hahaha.. Si kecik jawab apa pulak? Sambil tuding kat 2-2 kami nih.. Dia cakap "THESE 2 HAAAA.... ALWAYS MAKE MESS!" Wahahahahaha... Adeh laaa.. Anak pulak bebel kat mak pak... Ni mesti sbb sambil maktok berkemas, maktok bebel2 kat kitorang.. Yang mendengarnya? Mesti laa Eesya kan.. Hahahaha... Apa2 pun, bersyukur sangat duk dekat dgn mak... Mak will always be there when i need her.. Thank U Allah for this precious gift to me and my family.. Bukan senang nak dpt duk dkt dengan family sendiri pas kawin.. Long Life Maktok!! Hahahaha


Cubaan memakai tudung tanpa anak tudung... Gagal! Hahaha


Kisah 2

Eesya skrg ni masih tido dgn kitorang... Disebabkan abahnya sebulan keje siang, sebulan keje malam, plan asal tidokan asing dulu hanya berjaya beberapa minggu.. Pastu bila abah dia start shift malam, mama dia lak takut tido sorang.. Mula laa ngendeng si anak suh tido skali pulak.. Hahaha.. Sejak tu, mmg tido balik dgn kitorang.. Mission failed..

Tapi minggu ni, bila dia dah tido.. Kitorang dukung letak bilik dia sendiri... Tapi kang ada laa pukul 5 pagi, ada budak perempuan hujung katil.. Tenung jer kat aku nih.. Hahaha.. Mula laa seram sejuk.. Pastu kang dengar ler suara "Mama! Eesya nak sleep dengan mama laaa!" Hahahaha... Terpaksa ler "Yer ler.. Yer ler.. Meh laa naik.." Maka dia pun akan kerabat katil kitorang balik... Boleh lak tetengah malam jalan dtg bilik kitorang marah2... Sabaq jer ler..



Suka sangat buat Silly Face camni.. Ikut Barney...

Kisah 3

Sangat suka puji mama masak... Masak laaa apa pun hatta maggi sekalipun.. Dia akan puji beriya.. Siap cakap "Sedapnyaaaa mama masak... Mama pandai sangat masak kan... Mama is a great chef.. Wonderful cooking.. etc" Hahaha... Boleh gitu? Sampai ada masa, dia akan marah abah dia sebab tak puji mama dia masak.. Yer ler.. Masak maggi jer pun takkan abah nak puji kan? Tapi dia akan "Abah! Say thank u to mama.. Mama masak sedap sangat nih!" Hahahaha.. Terpaksa laa si abah pun... "Thank u mama.." dengan lemah longlai... Wahahaha..


Tengah pikir nak makan apa...

Kisah 4

Disebabkan nak pujuk dia tido bilik sendiri balik, so tukar laa cadar baru apa bagai... Boleh ler sehari 2 dia tido bilik dia sendiri.. Tapi malam masih dtg cari mama... Hari tu cakap kat dia "Eesya kan dah big gurl?" Dia automatik jawab "A'a... Eesya big gurl dah.. Tapi pakai pampers lagi.. Minum botol lagi.." Hahaha.. Tu taktik dia supaya mama tak teruskan ayat camni. "Eesya kan dah big gurl.. Kena laa shi shi kat toilet.. Mana boleh pakai pampers dah... Nenen pun minum dalam cup sudah laa.. Tak yah botol dah.." So dia dah tau ayat tu, dia akan cepat2 jawab ayat "Eesya dah big gurl tapi pakai pampers lagi... Minum botol lagi.." Hahahaha

Sebenarnnya hari tu ayat mama adalah nak kata camni.. "Eesya kan dah big gurl dah... Kena laa tido bilik sendiri... " tapi sebab dia dah jawab camtu, terpaksa laa gelak dulu... Pastu ulang lagi skali ayat tu cepat2 sebelum dia nyampuk... "Eesya kan dah big gurl dah... Kena laa tido bilik sendiri... " Sekali dia jawab apa?

"Bilik Eesya nih no TV... Camne nak watch Barney?"

Hahahaha.. Amik.... Pastu terus dia gi depan kat abah dia yg tengah tgk TV... Tanya abah dia.. "Abah, why no TV inside my room?" Hahahaha... Adeh ler.. Takkan 3 tahun pun nak mintak TV dlm bilik sendiri dah?


Peneman mama bila abah takde.. Shopping, main bowling, tido, etc.. Luv u.. Muahhh..

Nasib laaa ada minah kecik ni jadik peneman... Camne laa nanti dah besar nak gi sekolah asrama... Huhu..

5 comments:

  1. mcm2 keletah eesya ni hihi. heli hati. tp mmg nmpk bijak la dia :D

    ReplyDelete
  2. ada orang cakap "anak mash ni nanti mesti pandai lagi dari mash.." hahaha.. rasa tu pujian ke apa? adeh ler...

    ReplyDelete
  3. aipp! jangan ngada-ngada x bg dy p skola asrama naa!

    ReplyDelete
  4. isk mash....
    sapa y kata kd ko mcm tu...hehe
    bdw eesya ni mmg talkative tp bila berjumpe aku beliau menjadi pemalu hehe
    talkative dia ikut ko ke laki ko ni???

    ReplyDelete
  5. adik ~ skrg tak sanggup... nanti2 bila dah besar buat perangai bagi mama dia tension kalau, la la tu gak suh pi duk asrama.. hahahaha

    intan ~ hahaha.. laki aku mana der talkative weh? :p

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails