EESYA

AARIZ

Thursday, October 14, 2010

Sapa kata Kad Kredit Tak Bagus??


Haaaa... Sempena hari Jumaat yang mulia nih, meh nak bukak citer bab kad kredit.. (Ni dari pandangan seorang individu yang tak pernah belajar subjek Ekonomi dan Perdagangan yer...)

Kenapa saya suka pakai kad kredit?

Jawapannya: Terpulang kepada kad kredit apa yang dipakai.. Meh nak citer kad kredit yang kitorang (aku dan Encik Pejoi) ada...

1) Kad Kredit Maybank
2) CIMB
3) HSBC
4) Citibank
5) American Express (AMEX)

Wahhhh... Giler aper diorang ni pakai kad kredit banyak2... Ni mesti hutang keliling pinggang nih..

No...No...No...

Setiap kad kredit ada kelebihannya... Tapi yang penting skali... Banyak macam mana pun kad kredit anda.. Dan penggunaan kad kredit anda... Prinsip dia... Pakai bulan tu.. Bulan tu jugak bayar... Takde istilah bayaran minumum OK?

Habis tu, buat apa ada kad kredit banyak2? Baik bayar CASH jer camtu...

Haaaaa... Kat sini baru nak citer sebab apa wujudnya kad kredit kitorang yang banyak ini.. Hahahaha

1) Kad Kredit Maybank

Yang ni semua tau laaaa..Sangat glamer.. Sangat convenient.. Dari segi nak guna kat kedai memana pun senang, nak beli apa pun senang, nak bayar pun senang, rewards points dia pun best2 gak... So slalu ada dalam wallet spare kot2 nak beli apa2...

2) CIMB

Yang ni aku punya... In fact, nih laaa satu2 nya kad kredit aku.. Yang lelain tu Encik Pejoi punya.. Hahahaha.. Sebab buat yang ni sebab aku nak ada satu kad atas nama aku laaa.. In case aku pegi memana yang Encik Pejoi tak turut serta..

Yang bestnye?

Aku suka sebab points dia diconvert kepada cash money..

RM200 = RM1..

Maksudnya, kita belanja RM200, kita dapat 200 points.. 200 points = RM1..

Nampak cam skek kan? Apa barang beli RM200 baru dapat RM1..

Haaaa... Jangan tatau... Kad kredit ni aku guna untuk bayar duit hotel dgn duit flight saja... Skrg accumulate points aku dah 20000++.. Bersamaan dengan RM100++ dah rewards dia... Within 2 years... Duit nuffnang aku pun tak banyak camni tau.. Hahahaha..

So aku pikir, dari aku pi bayar kat hotel gitu saja.. At least aku dapat gak aaa sedikit rewards.. rewards plak cash money yang boleh ikut suka hati aku nak beli apa... Bukan laa amik cadar ke, alarm clock ke... Yang terhad kan...

Bagus pakai kad nih kalau kena plak korang ni mmg keja kena travel.. Duk hotel sana sini yg mahal2.. Pastu korang kena bayar dulu.. Pastu baru claim dengan company... Kat sini korang bleh nampak faedahnya... Katakan korang duk hotel tu RM2k... Korang claim kat company mmg laaa 2K kan... Lain laa kalau korang gi tipu amend that receipt plak kan..Huahuahua.. So dari korang tak dapat apa2, bayar guna kad kredit nih, korang free2 jer dapat RM10... Haaaa.. Terer tak? Hahahaha.. Tu yang aku suka tu... :p

3) Kad Kredit HSBC

Yang ni pun best gak sbb rewards dia ada macam2... Dan offer dia macam2.. Contoh cam hari tu kat Carrefour, diorang lawan rebate 25% on top of what ever offer yg Carrefour bagi... Contoh kalau Mami Poko dah offer RM44/paket, bayar guna kad nih, dapat tambahan 25%.. Dah jadik berapa? Dah tinggal RM33!! Pernah tengok Mami Poko yang jumbo pack tu RM33? Jangan harap aaaa... yang pack biasa tu pun duk main harga RM36++.. So boleh beli dan kemudian pi bukak kedai jual kat memana lak.. Hahahaha..

Lelain merchant yang participate cam Guess, G2000 semua tu aku tak heran sangat... Sebab bagi aku tu bukan keperluan... Benda2 keperluan cam pampers, susu, beras tu semua.. Kalau dapat 25%, kire banyak aaa tu kan...

So slalu kena watch out HSBC punya offer apa... Menarik2 gak... Tapi slalu nak participate dalam offer tu, kena register melalui SMS dulu.. Itu yang kekadang maleh.. Hahaha

4) Kad Kredit Citibank

Haaaaa... Yang ni yang paling aku rasa bagus... Citibank ada macam2 jenis kad kan.. Giant laa.. AirAsia laaa... Shell laa.. So cam susah nak decide which one... Tapi yang aku nak citer ni, privilege untuk Platinum Card Holders...

Petrol - 5%
Pharmaceutical (Watsons & Guardians) - 2%
Groceries (Tesco, Giant, Carrefour, Cold Storage) - 2%
Phone Bills (Maxis, Celcom, Digi) - 2%
Others - 0.3%

Haaaaaaaaaaaaa........... Tak ke BEST??? Isi minyak kereta dapat rebate 5%... Cam makna kata lain, harga petrol turun 5% untuk pemegang kad nih... Lagi mau tanya pasaipa tak bayar cash jer? Hahahaha.. Kalau bayar cash, mana dapat discount 5% untuk petrol?

Lelain tu aku tak heran sangat... Petrol tu main thing.. 2nd main thing.. Groceries... Contoh kalau beli susu Eesya RM100, dah dapat discount RM2 kat situ.. Buta2 jer dapat jimat RM2 kan kan kan?

5) AMEX

Ini ahli terbaru dalam wallet Encik Pejoi... Ini tetiba jer Maybank call, cakap "Disebabkan tuan rajin bayar bil tiap2 bulan, tepat pada masanya, maka kami offer tuan dengan kad AMEX pulak.. Supaya lama2 tuan boleh kabur mata dan terlupa nak bayar bil.."

Hahahaha.. Takde ler... Ayat yang last tu aku tipu jer... Ayat yg awal2 tu yang betul..

AMEX ni sebab tak nampak lagi special kat mana kecuali bab worldwide di mana2 jua tu... So aku tatau nak komen apa.. Tunggu bila dah lama skek okies...

OK... Tu laaa kisah kad kredit hari ini... Yang tak best skek pulak, sbb sejak kena bayar RM50 setahun untuk satu kad tu laaa.. Memang laaa boleh tolak points untuk bayar RM50 tu.. Tapi cam susah2 org kumpul points, pastu nak kena tolak plak untuk cover yg RM50 tu.. Huhu.. Yang tu aku rasa KURANG BEST... Nak kena revise balik kad mana yang KURENG BEST.. nak pi potong jer depan pegawai bank dia...

So, yang mana satu korang rasa aku patut KASIK POTONG SAMA DIA??

Hahahahahahaha...

12 comments:

  1. kami nk kredit card gk 1...yeay! haha

    ReplyDelete
  2. Kredit kad ni ok sebenarnya kalau setel habis dalam bulan tu jugak. No minimum payment. Yang minimum payment tu yang buat sakit sebenaqnya.

    ReplyDelete
  3. woit apekehei byknya kedit kad laki hang..aku tetap setia dgn citi..tp xdela platinum...gaji xcukup untuk tahap platinum..hihii

    ReplyDelete
  4. aku suke sgt entry ni mash! itu yg aku hangin ble govt buatkan cukai kredit kad. konon nk elakkan org berhutang. hadoiiiii!! contoh terdekat hubby aku. keje die kn salu merantau. habis tu larat ke die nk bwk cash riban2 pg sane cni?? skali kene samun ke.. nauzubillah! yg penting every month clear sume outstanding balance tu. sblm aku pkai kad lg mak aku da pesan, every month clear everything. dan itula yg aku buat. psl points tu xyah nk ckp la. mcm2 brg umh aku dpt bli with good deal sbb pkai points tu. kn bagus nama nya tu??

    harap2 bajet ptg ni drg kansel blk la cadangan kurang cerdik wujudkan cukai tu. huh..

    ReplyDelete
  5. dik ~ keje aaa dulu.. sapa nak tanggung cc hang skrg? tak kuase haku.. hahaha

    reena ~ yup.. interest banyak giler tu.. boleh bikin bankrap...

    julie ~ hahaha.. itu pun dah ada yg kasik potong... diners club laa.. apa laa.. tatau apsal org suka beno offer cc kat dia.. kalau aku nih, org tak mo offer pun.. hins... hins.. gaji aku tak cukup gak.. wahahhaa

    lissa ~ tu laa pasal.. bawak cash untuk makan hari2 jer.. lelain semua pakai cc.. akhir bulan semua transfer bayar.. kalau keje cam hubby ko, mmg wajib laa pakai cc.. apa kes plak nak bawak cash.. bahaya giler..

    ReplyDelete
  6. akula kan....disebabkan menjadi pengguna yg selalu duk bayaq tiap2 bulan..depa duk increased la..nk bg pinjaman la..kad kedit lain la..xmolah aku..hehehe

    ReplyDelete
  7. ada satu pun dah cukup dah sebenarnya... tapi cam encik pejoi, dia ada sebab baru dia accept yg org duk offer2 tu... contoh cam citibank, sbb petrol tu.. dia kan travel pen- kulim.. so minyak jer bulan2 dah baper..

    yg lelain, hsbc tu sb bmasa aku nak gi UK dulu.. hahaha.. ada laa citer di sebaliknya.. :p

    ReplyDelete
  8. wahhh...i baru dok ingat nak buat entry pasal keburukan credit card aritu. hahaha. tetiba u dah buat entry ni, macam tau2 ja. kehkeh

    for us, memang takleh la pakai CC lah. sebab tak tahan godaan, bini amin tak tahan godaan membeli-belah and amin tak tahan godaan bini, bole gitu? ekkekeke.

    dulu masa keja pakai Maybank, mula2 solely untuk work purposes. dok pi outstation semua kan. then lama2 mula naik tak hingat, ligat shopping lebih dari kemampuan sooooooooo terus kasik potong sama dia! hehehe.

    so baru ni bila encik amin tanya nak tak pakai kredit kad, i told him takyah! nanti u yang merana if i can't control myself. hehe. tapi dia ada la amex, yang tu company kasik so tak kisah la kan.

    http://twinkywinkystars.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. bai ~ amin manager.. takpe... mesti mampu punya.. hahahaha.. bini dia pun pandai cari side income... kire oklah tu... tapi kad kredit ni mmg cam berhantu skek.. boleh suka2 jer spend without thinking.. end of the month, haaaaaa mula laaa pening nak bayar.. tapi mesti mau bayar penuh gak.. hahahaha

    ReplyDelete
  10. hohoh..ni baru dpt amex.kisahnya psl sakit hati sbb debit card sume dor tak trima masa di uk aritu..sakit hati punya psl trus apply cc, skali dpt amex, mulanya tatau apa beza amex n visa.masih tercari2.. sila2 lawat thebestblogtitle.blogspot.com hehe

    ReplyDelete
  11. To apply Cimb credit card can call/wshatsap me 0176106033(ms siti)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails