EESYA

AARIZ

Wednesday, August 18, 2010

Sihat sebelum Sakit...



Semalam elok2 jer sihat, pegi Kamdar semua, main playground semua... Tetibe malam badan dah panas pulak... Suara pun dah sengau2... Duk batuk2 pulak Si Budak Eesya nih..


Main kat playground tepi Kamdar.. Tapi sibuk duk pesan kat mama "No bubuh duit ok?" Dia memang tak suka benda tu bergerak.. Kalau buh duit, benda tu gerak, dia akan lompat turun.. Haihhh.. Gayat sangat tak hengat.. Tapi jimat laa duit mama and abah kat part nih.. Hehe..


Disebabkan malam tu baru start demam, so kitorang kasik makan ubat yang duk simpan dalam peti ais saja..

Cubaan pertama - Menggunakan taktik explanation dan pujuk rayu.. Berjaya jalan setengah sudu kecik saja.. Pastu dia buat tatau jer kat kitorang nih..

Cubaan kedua - Menggunakan taktik paksaan.. Abah pegang tangan kiri kanan, Mama sumbat guna syringe.. Eesya meronta tak hengat nangis2.. Kejam pun kejam laa.. Janji dia makan ubat.. Alih2 dia sembur habis semua ubat tu.. Skek pun dia tak telan... Try lagi sekali, dia muntah ler pulak.. Haishhhh...

Cubaan ketiga - Menggunakan taktik helah.. Bancuh MILO, campur ubat.. Berjaya separuh jalan.. Dia minum separuh jer...

Cubaan keempat - Umpan dengan kasut raya yang dia suka sangat tu.. Keluarkan kasut tu dari persembunyian.. Cakap kat dia kalau dia tak makan ubat kasut tu abah nak kasik kat Shikin.. Anak jiran sebelah.. Hahahaha.. Setelah macam2 ugutan yang keluar, baru aa dia minum MILO tu sampai habis...

Giler susah ok bila budak ni dah banyak akai.. Dulu slamber jer sumbat syringe tu..

Hari ni, amik EL.. Bawak pegi HOPE kat Sungai Ara tu.. Tapi demam dah kurang.. Paed cakap kahak jer berkepul-kepul kat dalam dada.. So kena laa nebulizer .. Tapi yang bagusnya kali ni, Eesya dengan rela hati pakai nebulizer tu sepanjang session tu..

Happy jer pakai nebulizer.. Sebab dia kata 'Eesya Robot... Come to the rescue!!~" Hahaha.. Suka hati ko laa Eesya... Siap duk main2 konon gas tu adalah cloud, nanti Dibo datang.. Pastu ada api.. bla bla bla...

Mujur aaa dia tak meragam masa pakai gas tu.. Mama memang dah tak daya nak struggle dengan dia lagi dah.. Balik umah, 3 orang punya duk kepung.. Campur maktok sekali.. Paksa gak bagi makan ubat.. Habis jari mama kena gigit dengan Eesya sebab tahan dari dia pekup gigi and mulut.. Huhu.. Akhirnya berjaya jugak makan ubat tapi dengan ditaburi janji manis bila dah baik nanti nak main kite dengan Queensbay.. Huhu..

Eesya, get well soon ok... Nanti kita pi main kite.. :p

1 comment:

  1. macam2 la kan...aku dulu main pakse pakai syringe pastu mesti muntah balik...pastu mak aku marah sbb pakse2...tp nasib baek iadil dh ok sket kalau bg mkn ubt..mungkin ubat kali ni sedap kot...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails