EESYA

AARIZ

Tuesday, October 26, 2010

Trauma Hidung Eesya Berdarah...

Kul 5 pagi.. Tetengah tido... Tetiba Eesya kejut "Mama!! Dawahhhh.. Dawahhhh!!"..

Bukak2 mata, TERKEJUT GILER sampai nak pengsan tengok Eesya dilumuri darah... Seriously.. Aku tak tipu.. DILUMURI... Penuh kat muka, mulut, hidung, tangan, baju, cadar... Kat tangan dia pulak dah ada 3-4 tisu yg penuh dgn darah... Kotak tisu memang kitorang letak kat tepi katil..

Masa tu otak tak mampu berpikir... "Aku ni mimpi ke apa?".. Tapi bila tersedar, cepat2 capai Eesya... "Darah mana ni Eesya? Eesya sakit kat mana??????"

Terus jerit kat Encik Pejoi yg tgh tido... Sambil tangan selak baju Eesya... "Dari mana datang darah ni Eesya??"

Pastu Eesya cakap "Hidung... Ada dawah kat hidung Eesya.."

Baru nampak dari hidung dia duk meleleh darah pekat... Adoi laaaa... Hilang jap panik...

Cepat2 suh Encik Pejoi amik ketul ais.. Buh dalam tisu tu.. Kedap kat hidung Eesya... Pastu tanya kat Eesya... "Eesya korek hidung ke?"..

Eesya jawab "Haaaa... Eesya korek hidung kan mama... Nose Eesya ada squeky squeky sound.. Then Eesya korek hidung.. Then got the big squeky ball... Kat rumah Eesya kan mama kan?"

Mama pening jap... Pastu baru dapat tangkap... Eesya citer pasal kejadian 2 hari sudah kat rumah bila hidung dia tersumbat... Aiyakkkkkk...

Mama: Tu hari tu laaa Eesya..Not today..Today why hidung darah? Eesya korek ke?

Eesya : Tak lah..

Mama : Then? Eesya jatuh katil?

Eesya : Taklah...

Mama: Then?

Eesya : Ermmm.... Ermm... (tatau susun ayat nak citer macam mana laaa tu..)

Mama : Eesya sleep... Then Eesya wake up ada darah?

Eesya : Haaaaaa.... (betullah tu...)

Lepas darah dah berenti, salin baju seluar Eesya semua... Salin cadar... Rendam...

Esok pagi tu amik EL half day bawak Eesya gi klinik... Dr kata mungkin sebab panas badan.. So kena minum air banyak2 dan bagi makan vitamin C.. Tapi dr cakap in case jadik lagi dalam minggu ni, so bawak pi jumpa lagi..

Semalam bila malam, mama pulak yg tak leh tidur.. Kejap2 termimpi tgk Eesya penuh darah2.. Huhu.. Terus terkejut bangun... Tengok Eesya ok ke tak...

Memang orang cakap takde apa... Benda normal berdarah hidung sebab badan panas.. Aku dulu kecik2 pun slalu kena.. Tapi agaknya sebab 1st time jadik kat anak sendiri.. Pastu pulak jadi tetengah malam kita semua tgh tido.. Bukak2 mata terus tengok anak aku yg nan seorang tu penuh darah, kepala otak aku cam dah trauma skek.. Huhu...



3 comments:

  1. wah scary! pernah jadi jugak. tapi bukan berdarah hidung. berdarah neck sebab dia dok scratch and then luka. tapi darah cam penuh kat baju and tangan so macam trauma gak! huhuhuhu

    http://twinkywinkystars.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. sian eesya,
    kalau aku jd hg pun mmg aku akan panik kot...sebab tiba2 hg bgn muka dia berdarah..
    bdw, ada rasa mcm mimpi hantu x? heheh

    ReplyDelete
  3. bai ~ mmg trauma aaaa... dah laaa mama dia tgk darah jadik pening.. tapi pagi tu boleh lak hilang pening tengok anak camtu...

    intan ~ hahaha.. giler ko.. kalau mimpi hantu, lagi susah nak bangun ko tau.. aku pernah mimpi hantu, pastu dalam mimpi tu aku dah bangun.. tapi bila bangun, ada hantu lagi... takut giler.. sebenarnya aku tak bangun pun lagi...hahahahaha

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails