EESYA

AARIZ

Thursday, October 28, 2010

Starbucks.. Halal Atau Haram?

Bebaru ni ramai betul dalam Facebook duk bubuh mende alah ni...

*****************************************************

JAKIM anouncement: STARBUCK HARAM

Starbucks HARAM,

ISO 9002 JABATAN IMEGRESAN HALIMAH BINTI HAMZAH
...
PASUKAN PETUGAS PROGRAM MS ISO9002 JABATAN IMIGRESEN MALAYSIA

Please note that all chocolate, vanilla and coffee drinks at Coffee Bean and Starbuck contains E471 (Emulsifier 471), mono di-glycefideswhich is from animal origin (pork). Raspberry Frap uses cherries that has been dip n alcohol & the tiramisu contains RUM. Please pass this message to
our muslim friends.

Call JAKIM 03 - 8886 4000 for more information.
Thank you

INI ADALAH TANGGUNGJAWAB KITA SEBAGAI SAUDARA SESAMA MUSLIM, SAMPAIKAN KEPADA RAKAN-RAKAN YANG LAIN...


******************************************************

Aku cam tak paham orang yg sebarkan benda ni, percaya bulat2 ke apa ke... Pada aku, kalau setakat baca untuk diri sendiri, lantak ko laaa ko nak percaya ataupun tak.. Tapi kalau ko nak sebarkan, lebih baik ko check dulu...

Ini hasil dari website JAKIM yang aku check sendiri..






Kalau tak puas hati, sila masuk website HALAL JAKIM, search sendiri ok... Better dari amik email ntah dari sapa2, yang ntah betul ntah tidak... Ntah tahun bila pun tak tahu...

Kalau kata tak nak minum sbb boikot Yahudi ke ape ke, aku tak kesah jugak... Sebab at least tidaklah ko mengharamkan yang halal..

KALAU TAK PASTI/ TAK TAHU, pastu MALAS pulak nak check... Jangan laaa sebarkan... Boleh tak?


p/s: Aku bukan fanatik Starbucks pun... Kengkadang jer minum... Tapi benda macam ni, patutnya orang kita yg pandai pakai Facebook, haruslah pandai jugak cari kesahihan fakta tu... Skrg ni semua pun boleh carik thru internet, tapi nak jugak sebarkan benda yang tidak pasti kesahihan...

7 comments:

  1. Tipikal Melayu la sukar sebar benda tak sahih. Bukan nak check dgn pihak berkuasa dulu, terus nak forward2.

    Aku dah tau psl Starbucks haram ni tak betul dari last year. Sebab my ex housemate pegawai kat JAKIM. Direct tanya dia & dia tlg check kan. Dia ckp jgn percaya emel2 berantai ni semua. Dia sendiri pun suka minum Starbucks. Haha.

    Kesimpulannya, pape check dulu kesahihan sesuatu berita & jgn dok suka sgt menyebar cerita yg tak pasti sahih atau tak. Aku klu dpt emel camni mmg tak ke mana la. Dok je dlm inbox tu. Sorry la nak forward bagai.

    ReplyDelete
  2. itu laaa pasal... ingat benda nih dah stop dah sbb lama giler dah duk chain email ni.. alih2 boleh pulak muncul balik kat facebook.. aiyaaaa...

    ReplyDelete
  3. salam akak..dah lama baca blog akak nih..tapi tak pernah komen..bab halal atau haram tu wallahualam la kak..klu kita yakin kita minum.. tapi yg pasti nya satu benda ni..akak tgk link kat bawah ni..ustaz zaharuddin ada bgtau mengenai starbuck ni.. sharing is caring.. selamat berkenalan..suka sgt eesya..sbb pandai ckp..plus comel..heheheh..
    http://www.zaharuddin.net/pelaburan-&-perniagaan/572-hukum-mcdonald-kfc-maxis-a-syarikat-yahudi.html

    ReplyDelete
  4. yup... sbb tu kata kalau nak kata bab boikot tu, boleh gak terima pakai... tapi kalau kata haram tu, JAKIM sendiri kata halal.. tempoh lesen masih aktif... macam mana org kita boleh suka2 jer kata haram kan? kalau tak percaya kat JAKIM, nak rely on sapa pulak nanti...

    ReplyDelete
  5. haram sbb menyeksa sesama islam di palestin, mcm intel..boikot je la

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak leh mengharamkan yang halal.. dan menghalalkan yang haram.. lain kes dgn boikot.. boikot sbb perasaan kasih kepada saudara sesama islam, yes.. tapi nak sebarkan kata haram tu, fitnah jadinya kalau benda tu halal..

      Delete

Related Posts with Thumbnails