EESYA

AARIZ

Thursday, April 1, 2010

Duit Encik Pejoi Duitku Jua?

Isu yang cuba dikupaskan di sini adalah.. benar ke kita sebagai wife, rasa duit suami, duit kita.. duit kita adalah duit kita? hahaha.. cam forum hal ehwal islam lak.. :p

Ramai org cakap macam ni kan.. tapi yg betulnya, yg seriusnya, yg bebetul ikhlasnya.. adakah sebagai isteri kita mmg camni?

For me, kalau encik pejoi bagi duit kat saya, saya tidak sakan berbelanja dgn duit itu untuk membeli barang yg saya suka.. tatau ler kenapa.. rasa cam bersalah, serba salah, guilty, tak patut dan macam2 lagi.. duit dari saku encik pejoi slalunya saya akan spend wisely yg mana, untuk makan harian (bukan yg mahal2..yg biasa2 saja), beli barang keperluan eesya ke macam diapers n susu..bukan sbb encik pejoi marah, or tak suka, or what ever.. tapi perasaan tu dalam diri saya sendiri.. macam bila nak spend bukan2 dgn duit tu, akan ada suara cakap "ni duit encik pejoi.. jangan spend suka2 hati.. tak baik..."

Benda-benda lain yang saya nak beli, cam baju ke, kasut ke, benda eesya yg rasa bukan keperluan tapi saya nak beli, contoh cam toys yg menimbun kat umah tu, baju bajan dia yg harga tak masuk akal sbb kain tak sampai 1 meter pun.. atau kasut yg kecik konet tapi harga 5-6 kali ganda dari kasut kerja saya...slalunya saya akan guna duit saya sendiri tanpa rasa serba salah.. hahaha.. sampai kosong pun berani lagi.. tak heran.. tak kisah.. takde perasaan "tak patut", "serba salah" dan sebagainya..Tapi encik pejoi tau saya camni.. so kalau dia rasa saya takde duit, tapi saya perlukan apa2, dia akan cakap siap2.. "haa, pilih ler.. abang belanja".. hahaha.. time tu dan2 ler tak berasa bersalah sbb dia dah kasik green light kan..tapi masih berpada-pada ler..masih ada had dan sempadan yang saya akan pikirkan.. hehe..

Camtu gak kalau nak gi berjalan sana sini.. pegi holiday ke.. kalau saya yg planned bende tu, saya akan suka2 hati jer bayar sendiri.. kecuali kalau that vacation was planned by encik pejoi.. hehe.. dulu pernah gak cakap kat encik pejoi "Nanti kang org ingat saya ni kuat perabis duit abang.. sebab suka gi jalan sana sini suka2 hati.." pastu encik pejoi cakap "Takde ler.. bukan diorang tatau.. ayang pun keje gak.. duit ayang sendiri pun ada gak.." hahaha.. lagi ler menjadik2 aku suka berjalan sbb laki aku cakap gitu kan..

So, camne aku nak jadik full time housewife? Macam tak nampak gaya ler kalau aku ada perasaan camni kan? huhu..

8 comments:

  1. itu menunjukkan she seorang yg berhati mulia..hehe

    ReplyDelete
  2. neeza ~ hahaha.. aminnn... slalu cakap dgn encik pejoi nak jadik full time housewife, tapi bila pikir camni, cam tatau ler.. huhu..

    ReplyDelete
  3. mulia nya hati isteri encik pejoi dan encik pejoi sekali..hehehe

    sesetgh org mmg low profile dari segi berpakaian tapi high profile in certain areas...cth mcm suke berbelanja bab makanan tapi agak berkira-kira bab2 nak beli baju...(aku ler tu) :p

    ReplyDelete
  4. mass ~ haha.. tu laa kan.. ada certain area yg akan buat kita berkira.. tapi cam kes nih, bab nak beli brg mengikut nasfu --> duit sendiri.. hahaha.. tapi mostly barang eesya ler yg mengabihkan duit aku.. hahahaha.. barang mama dia, mama dia jadik berkira.. kakakaka..

    ReplyDelete
  5. haah ek..aku pon ader perasaan camtu..kalau sidek bg duit belanja yg penting2 je...kalau nk ngengada pakai duit sndiri..walaupun die x kisah...kita serupaaaaaa

    ReplyDelete
  6. hahaha.. ada geng rupanya.. so camne kita nak jadik housewife kalau gini ita? huhu..

    ReplyDelete
  7. haaaa i'm like that too! sorry i mean I WAS like that. tapi skang tak kisah daaa...duit suami duit i jugak. muahahaha..sebabnya? I'm taking care of his FAMILY for him... :-)

    tapi it's the still not the same as our own money lah. So saya skarang adalah sangat kurang bershopping, unless bila dapat duit hasil titik peluh sendiri. hehe

    and yes, kalau nak jadi SAHM, you hafta sacrifice A LOT dari segi financial independence. Dan terpaksa mengontrol nafsu dengan jayanya. huhu :-)

    ReplyDelete
  8. hahaha... mungkin betul gak tu bai... kena jadik full time housewife, pastu baru hilang segala perasaan tu.. tapi tu lah kan.. mesti kene sacrifice banyak.. huhu.. at least u dah ada bisnes..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails