EESYA

AARIZ

Tuesday, April 27, 2010

My Handy Amani...

Weekend lepas adalah weekend sangap sebab duk umah jer.. buat keje rumah.. masak.. Keluar pun just hari sabtu pagi sbb bawak eesya gi tumble tots.. camni ler weekend bila si suami kene keje.. hehe..

So balik dari Tumble Tots, aku lipat kain depan TV.. sambil si eesya tengok channel 613 tu.. tetibe jer si anak rajinku ini, ambik wet tissue dan memulakan projek...


Dirty sangat laa rak tv nih.. meh kita lap...


Lap laa tu konon.. tapi sat2 tgk tv.. sambil menyelam minum air yer eesya...


Tempat remote ni pun dirty nih... meh kita bersihkan...


Hmmm... sempat lak dia tengok tv...


OK.. sambung2... Belah sini pulakkkk... oh.. skrg eesya sangat suka menggunakan perkataan 'pulak' dan 'kot'.. :p


Tisu dah dirty.. pegi buang dalam tong sampah.. ambik yang baru.. tapi mata still kat TV lagi..


DVD ni pun dirty gak nih..haihhh.. duk umah atas camni laaa..habuk banyak..


Haaa... ini mmg sudah lebih... dalam DVD takkan masuk habuk gak eesya ooi? abih aaa lingkup mamanye DVD hindustan ni.. efisien sangatlah konon nih... huhu


Lap bahagian bawah pulak yer puan-puan.. kita haruslah lap secara menyeluruh dan sama rata.. hahaha


Alamak... Next adalah Mickey Mouse.. tapi masa ni mama sudah warning "Eesya, kalau nak tgk TV duk blakang skek!!"

Tetibe dia jawab.. "I can do it mama!"

Sambil 2-2 belah tangan cepat2 lap rak TV tu.. hahaha.. kecah yer kamu...


"All done!" kata eesya... oklah tu kan.. kire bersih dah aa tu.. :p


Patutlah tetibe jer "All done!".. rupanya nak layan Mickey Mouse yer.. pandai kamu yer.. tapi takpe ler.. sbb rajin punya pasal.. mama kasik chance.. hehe

Rupanya bukan takat tu jer.. Esok hari ahad pagi tu.. eesya terbangun tido sebab mama tengah vacuum hall.. dia mmg takut skek dengar bunyi vacuum cleaner tu.. so mamai2 tu, duduk statik jer atas katil.. sampai mama habis vacuum.. alih-alih, masuk bilik dia..ambik vacuum toy dia tu..


"My turn!!!" dia plak nak vacuum.. hahaha.. suka hati ko ler labu...~


"Cleaning time..cleaning time" ikut vacuum tu nyanyi..

Rugi plak vacuum mainan tu tak leh sedut habuk betul2.. kalau tak, senang dah keje mama lagi satu kan eesya.. hehehe.. dah sudah tu, bawak dia gi mandi swimming pool.. ajar berenang skek.. dah umur 2 tahun lebih pun tak reti berenang lagi.. apa daaa.. mama dulu darjah 5 baru pandai tau.. haha.. tetibe jer..

Pas naik dari pool, ngamuk nak pakai baju kurung.. dalam banyak2 baju, apa kes plak nak pakai baju kurung? ingat ada kenduri kawen ke hari ni? tapi sbb maleh nak layan, aku pakaikan jer baju kurung kat dak eesya ni without the kain.. cam serabut beno nampak dengan kain meleret2 duk kat umah.. hahaha

Alih2, pegi amik tissue lagi.. lap meja makan..wahhhhhh.. ini sudah bagus!!~


Beriya kan mengelap.. hahaha.. masa ni mmg haku suka2 hati dah gelak besar.. tak yah susah2 dah ok pasni nak lap mengelap.. i dah ada anak dara yang rajin dan berkaliber.. muahahahaha


Serius kemain muka dia duk mengelap.. hahaha.. I love u lah eesya.. muahhhhhhh.. Next week plak kita cuci-mencuci rumah yer sbb weekend ni kita outstation... daaaa~

7 comments:

  1. hahaha kelakar betul si eesya ni!! BTW bole import dia to my house tak? habuk banyak nih..ehehe

    ReplyDelete
  2. hahaha... nak import sila sediakan tambang perjalanan, tempat tinggal, berserta tempat penginapan untuk 3 org.. hahaha

    ReplyDelete
  3. untungnyer mama dia ada anak dara rajinnnn! :D kalau aku pn aku suka mash hihi. krg sket tmpt nk lap2.

    ReplyDelete
  4. hehe.. rajin rupanya.. haa lepas rumah uyaaish rumah aku pulak.. tambang no hal utk 3 orang.. tapi tiga2 kena mai buat keja.. aku nak suruh bersih rumah sewa aku .. haha :)

    ReplyDelete
  5. ina ~ hahaha.. tulah kan.. my mom said ikut perangai maktok dia laa.. kalau mama dia, pemalas.. hahahaa...

    riezal ~ hish... sorang jer buat keje.. sorang lagi supervisor.. sorang lagi manager.. hahaha..

    ReplyDelete
  6. me kemaih umah aunty plak. budak irfan ni rajin buat semak. hehe

    ReplyDelete
  7. drama mama ~ kemas tu takdenye.. sama gak menyemak.. tapi bab mengelap tu mmg alhamdulillah rajin.. hehe

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails