EESYA

AARIZ

Wednesday, August 3, 2011

Travelodge, Airasia, Hertz.. - Semua kena booking awal untuk murah..

Sepanjang kami kat UK, kami menginap kat hotel Travelodge.. Travelodge ni lebih kurang cam Seri Malaysia.. Dia ada more than 490 hotel kat seluruh UK.. So kami mmg booking Travelodge utk sepanjang masa kami kat sini sbb dia murah, dan ada di mana2.. Kami booking ikut destinasi yang kami nak tuju.. 

Travelodge ke-3 yang kami check in..
Nak tau berapa harga satu malam hotel ni? Boleh check sendiri kat website dia.. Tapi kami untung banyak sbb booking masa dia buat Christmas Sale 2010.. Boleh caya tak untuk 11 malam, kami dapat lebih kurang RM1000 jer utk 1 family room di 6 Travelodge yang berlainan.. Memang murah dari hotel kat Mesia.. Hehe.. Kalau tak sale, hotel dia ada gak capai GBP80-GBP90 especially kawasan tetengah London.. Kami dapat yg paling murah dalam GBP9/malam, bersamaan RM45/malam.. Dan yang paling mahal GBP35.90 bersamaan RM179/malam..  So average untuk 11 malam = RM90.. :)))

Bilik macam ni every nite.. Average RM90/malam.. Lebih pada ok laa kan?
Siap ada pull out bed lagi untuk Eesya..

Eesya in one of our hotel room..
Bathtub dengan air panas yang penting skali.. Hehe




Budak ni hari2 berendam mandi buble dalam warm water..



Alhamdulillah tak yah tumpang memana rumah member Kak Ani and Abg Ayie.. Kang kitorang laa tersiput-siput segan nak duk umah org.. Hehehe.. Pastu yang penting juga, hotel ada heater... Kalau dulu duk umah Kak Ani, heater kena masuk coin macam vending machine tu.. Sejam mau dekat 3-4 pound jugak.. Masa tu berkira laa jugak nak guna heater.. Baik bersejuk jer masa tu... Tido pun bersweater, pakai stokin tak lepas.. Rimas jer sbb duk berpakaian lengkap tido pun.. So skrg bersenang lenang bukak heater 24 hours.. Hahaaha.. Oh, yang dia tak sediakan adalah toiletrist.. So kena bawak sendiri...

Kiranya kitorang memang jimat banyak dah dari segi penginapan, dan jugak flight tiket.. Dari PEN - KUL kitorang beli masa Airasia sale tu.. Dapat RM78 pergi balik utk 3 org.. Muahaha.. Soka2... 3 orang tau.. Maknanya sorang RM28 pergi balik.. Bersamaan RM14 sorang satu hala... Hahaha.. Tapi pastu kitorang dah dekat2 nak pergi, baru tambah luggage dgn seat.. Tapi masih below RM250..

Airasia yang berjasa pada kitorang..
Pastu tiket dari Kuala Lumpur ke Stansted pulak dalam RM2500 sorang termasuk makan, luggage, etc...Yang ni ada org tolong belikan sbb dia keje Airasia... Tapi kalau beli masa sale macam yang kami pergi 2 tahun sudah, dapat tak sampai RM2000 pun.... Ini kes terlepas sale Airasia sbb masa sale tu tak decide lagi nak pergi...

Kete sewa pulak Kak Ani yg arrange book melalui internet jugak.. Sewa dengan Hertz.. Untuk 10 hari yg kami sewa, total dalam RM2000.. So bila bahagi 2 dgn Kak Ani, so dalam RM1000.. Tapi bila sampai sana, diorang advise suruh amik insurans takut apa2 jadi kat kereta tu,  kami yg kena tanggung... So tambah untuk insurans lagi RM300.. So total 10 hari, kami bayar RM1300.. Worth ke tak worth dgn kereta macam ni punya superb?

Opel Insignia..
Kereta yang banyak berjasa... Penuh bonet sentiasa.. Bersabar dia dgn kitorang yg kaki menyumbat segala benda.. :))

Masuk London kami pulangkan balik kereta sbb dalam London susah nak drive dan parking yang mahal.. Ada yang sampai GBP24/day..Mampus laa nak bayar duit parking sehari = RM120.. Better pakai public transportation..So kereta ni kami pakai dari awal sampai kat airport, sampai ler hari kami ke London balik... 3 hari sebelum balik... So 3 hari tu survive dgn public transportation semata... Tapi public transportation diorang very good.. Siap ada tempat khas untuk budak berstroller.. So no hal laa...

Kesimpulannya, mmg jimat banyak dah... Duit yg terjimat tu, bawak pi sana, buat bekal shopping... Hehehe.. Tak kisah laa org yg memberi komen sinis sebab kami naik Airasia (bukan sorang dua..) Kami tak kisah pun.. Janji kami dah sampai... Twice for me and Eesya... Bukan hasil MLM ataupun menggunakan duit jabatan.. ;p Tapi orang yg memberi komen sinis tu, belum tentu sampai (mmg tak pernah kuar Malaysia/Asia pun.. Tapi duk bagi komen cam dah pernah keliling dunia..)

Hasil jimat perbelanjaan lain.. Ini hasil dari Clarks Village jer.. Hahaha

Hasil jimat cermat membolehkan hasil pengshoppingan sampai kena pos asing ke Malaysia.. :p
Sekian, nanti rajin aku update citer lagi... Skrg sungguh2 tak sempat dengan keje, dengan kelas, dengan puasa, dengan umah lintang pukang.. :)

10 comments:

  1. bestnya tgk ko jalan2 UK.
    aku pun ingat nak pegi sementara kakak aku ada kad manchester.
    Aku kalau p tidoq umah dia la...keta pun depa ada..so cuma spend duit shopping .hehe
    hopefully dpt p plg lambat next yr januari !

    ReplyDelete
  2. banyak jimattu mash...selalu tak dapatla hotel harga macam tu, berbaloi sungguh..bila dah ada pengalaman keluar dari negara sendiri tengok negara orang akan rasa nak keluar ja lagi jelajah bumi Allah yang macam macam ...tambah negara yg bermusim ni...mula mula sampai jepun duu rasa macam ya Allah lainnya rasa dari malaysia, cuaca dia udara dia....lebih terasa kebesaran Allah....memang tak rugi berjimat sikit, kumpul duit dan jalan jalan tgk negara org..dan lagi best kalau dapat ambik peluang yang murah murah...eesya lagi pekatla lidah mat saleh dia gi UK ni...hihi...salam sayang untuk eesya comey..

    ReplyDelete
  3. bdw, aku br terbaca...sapala yg ser bagi komen hg pasai nek AirAsia.Org mcm ni mmg shallow mainded. Otak sempit. Bongok *bengang mode*

    ReplyDelete
  4. intan, pi jangan tak pi.. kalau jadi pi, aku nak kirim baju eesya/baju adik eesya.. hahaha... giler shopping sungguh kat sana.. kakak hang takmo buat bisnes ka jadi personal shopper?

    org yg komen tu cam bagus sangat laa konon.. duk gelak2 siap masa tanya aku "Naik Airasia?" aku rasa cam nak silambam jer atau tanya balik dan2 tu "Dah pernah kuar Mesia ke?".. padahal dlm flight aku naik tu pegi balik penuh omputih jer... org melayu tak sampai 1/5..

    norlin ~ betul... bila keluar dari mesia rasa cam bersyukur sangat sbb boleh tengok luasnya dunia ni... selama ni duk nampak yg dalam ni jer... pikiran pun satuh hala jer.. Eesya macam dia laa.. Hihihi

    ReplyDelete
  5. mash, bestnya...aku akan jadikan panduan kalau nak travel (yg tak tau bila..) gila mmg rapi plan kau..tahniah!!! berbaloi-baloi... :D

    ReplyDelete
  6. wani ~ tunggu baby dah besar skek pastu gi honeymoon dgn ashraf.. hahaha.. aku dgn kakak aku bergabung tenaga planning2 ni semua, sampai sana malas pikir, lepas tangan kat the boys pulak... biaq depa yg drive, turun naik apa semua... kami shopping dan menikmati pemandangan.. pembahagian tugas yg menarik kan? hahahaha

    ReplyDelete
  7. wahhh..saya nak g france...nak g france...( xde dalam tajuk)...hahhaa

    ReplyDelete
  8. aku igt apabenda la traveloge..yg ko duk update tu.ropanya hotel..hehe

    ReplyDelete
  9. hahaha...well said to those yg kutuk tu...kakaka...

    ReplyDelete
  10. julie ~ haha.. france pun menarik gak.. pi laa.. nanti aku bleh memesan.. hahahaha

    adik ~ ntahnya.. cam bagus jer duk gelak2.. skrg lagi padan muka.. tony fernandez dah beli share dlm MAS... biggest share holder.. hambik....

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails