EESYA

AARIZ

Monday, December 27, 2010

Kisah Cinta... Part 3...

Lama pulak baru boleh menyambung citer ni.. Anniversary pun dah lepas... Takpe ler... Pelan2 kayuh...

OK... Sambung citer..

Part 3 : Kerja... Kumpul Duit...

Lepas jer habis final exam, kitorang start cari keje... Encik Pejoi cuti 3 hari jer lepas final exam.. Pastu dapat keje dekat dalam USM jugak... Jadik buruh kasar.. Hahahaha.. Takde ler.. Keje koyak buku yang nak dilupuskan kat library.. Dia kata, kena koyak, kumpul, angkat, pi jual.. Apa bagai laa.. Diorang keje 3-4 orang member2 Sccomp.. Sehari gaji RM25.. Boleh ler tu nak buat makan sendiri kan.. Nak pikir kawin, jauh sekali laaa... Sambil2 tu cari keje elok skek...

Aku pulak dapat keje kat UPS... Dulu2 masa tunggu SPM pun pernah keje kat sini jugak... Kontrak jugak.. Gaji sejam RM5.. So sehari dapat laaa RM40-Rm50 camtu.. Sebab slalu mmg lebih 8 jam keje.. Yang tak tahan, Sabtu Ahad pun suh keje..

Rezeki Encik Pejoi... Dapat keje kat Mesiniaga... Kontrak... Station kat Intel Bayan Lepas.. So dekat laa sikit.. 2-2 kat Bayan Lepas.. Lunch sesama... Masa ni Encik Pejoi dah start save money dah... Gaji dia RM1600... Tolak KWSP, tinggal laaa dalam RM1400 camtu... So RM700 dia simpan buat kawin... Lagi RM700 baki tu untuk belanja, sewa rumah, duit minyak motor, etc... Memang dia jimat cermat sakan... Beriya simpan duit...

Kalau ingat time ni, mmg terharu sangat... Macam mana beliau sanggup tahan hati tak ikut orang lain yang baru keje, nak pakai kereta... Ataupun hp baru.. Ataupun pindah umah sewa yang selesa skek.. Takde skek pun cakap nak bende2 camtu... Dia cakap, apa2 pun kita kawin dulu... Nak kereta ke, nak apa ke.. Semua tunggu pas kawin.. Priority, kawin... Hahaha.. Tak sangka masa tu ada orang yang sayangkan aku sampai gitu sekali... :p

Tak lama pastu, aku pulak dapat keje kat Agilent.. Kontrak under Allstaff... Gaji sama dengan Encik Pejoi gak... Tapi aku tak mampu berjimat seperti beliau.. Hahaha.. Tatau aaa apsal.. Agaknya sbb makanan kat Agilent tu sedap2 belaka... Kawan2 lak best... Satgi2 makan sana sini.. Hahahaha...


Dengan member TIS Agilent.. Farewell lunch for me on the last day working at Agilent...

Bulan Dis 2005, family Joi datang merisik... Tetap tarikh untuk bertunang 25 Feb 2006....


Aku dengan family belah Encik Pejoi masa Hari Pertunangan...

Bulan Jan 2006, aku lapor diri USM... Encik Pejoi pulak lepas bertunang, dapat keje kat DELL.. Agaknya mmg rezeki dimurahkan sebab tau niat tulus suci kitorang nak mendirikan masjid kot.. Alhamdulillah... Encik Pejoi teruskan dengan misi RM700 saving beliau.. Sambil2 tu beli sikit2 barang hantaran... Cincin... Dah ler ikut ke adat orang Perak ni, cincin sampai 3.. Merisik, Bertunang, Kawin... Memang laaa untung konon orang perempuan dapat banyak cincin.. Tapi jenuh laa yang si laki nak simpan duit nak beli cincin tu...


Barang Hantaran masa Bertunang... Bagi siap2 persalinan untuk Akad Nikah.. Demi menjimatkan kos.. Hahaha


Encik Tunangan saya yang pakai baju kaler hijau gelap tu... Berdebar laa konon2 kot2 peminangan dia ditolak.. Lencun baju dengan peluh...Hahahaha


Aku pulak, tetiap bulan allocate separuh gaji gak untuk benda2 kawin... Baju persalinan, pelamin, bilik, photographer, kompang, silat, souvenir.. Apa yang aku rasa aku nak adakan masa kenduri kawin aku, aku simpan duit sendiri... Mak dgn ayah sponsor kenduri.. Tu deal kitorang.. Encik Pejoi pun camtu... Kalau boleh nak kurangkan beban mak pak yang nak kawinkan kitorang.. Cumanya memasing baru keje, kalau nak suh sponsor 100% tu mmg tak mampu laaa... Hehe.. Alhamdulillah mmg parents 2-2 belah memang pemurah.. :p

Dalam masa yang sama jugak, kitorang usaha cari rumah untuk beli... Lepas tunang dalam sibuk2 tempah baju, tempah itu ini, kitorang sama2 cari rumah.. Lepas satu rumah, satu rumah kitorang gi tengok.. Bukan laaa kata banyak duit sangat kawin2 terus nak ada umah sendiri... Tapi kalau boleh ada rumah sendiri tu, lagi bagus laaa kan... Deposit pun pinjam dengan mak aku masa tu... Bayar bulan2 balik... Takpe.. Kuatkan semangat.. Cekal hati... Sapa yang kawin2 terus senang kan? Anak millionaire boleh ler kot.. Ini pun dah syukur banyak mak aku nak menolong... Tapi segi masa, tenaga pulak, mujur laa jugak takde dah nak gi survey2 butik pengantin sbb masa bertunang tu dah decide butik mana siap2.. Kalau tak, lagi laaa jenuh... Tapi penat laaa jugak nak beli rumah... Masa tu laaa sign S&P rumah.. Pegi pejabat lawyer, uruskan loan bank, etc.. Dengan lawyer buat hal lembap nak mampus.. Hari2 nak kena call kejan... Yang owner rumah pulak satgi macam tu.. Satgi macam ni.. Ade2 jer... Memang kepala rasa cam overloaded sangat... Lagi sebulan nak kawin, baru dapat kunci rumah... Dah kalut pegi bersihkan rumah, cat rumah, cari perabut.. Hahaha.. Memang kepala otak mereng...


Tengah berurusan nak beli rumah...


View dari balkoni rumah yang masa tu nak dibeli... Sekarang dah jadi umah kami laa.. Hehe.. Tapi skrg dah lain dah kalernye..

Duit jangan cakap ler... Macam air kat Niagara fall... Hahahaha.. Masuk jer licinnnnnnn.. Masuk jer licinnnnnn.. Tapi berpegang pada prinsip bersusah2 dahulu, bersenang2 kemudian, dan masa tu aku sendiri pun tatau datang dari mana kekuatan tu... Mungkin sebab family sokong habis2an... Pegi cat rumah.. Pegi sana sini.. Amik itu ini.. Memang dalam kepala 1 saat pun takde tak berpikir.. Fully occupied 100%...

Sampai laaa bulan Disember 2006, kebanyakan preparation kawin dah settle... Kitorang pulak tempah semua baju baru.. Yang kelakar, baju tu dah siap... Labuci2 tak siap.. So masa fitting, tergantung2 laaa jarum dengan benang dengan labuci2 tu kat badan aku... Pagi akad nikah tu baru siap jahit labuci...

Yang souvenir pulak, order choc moist cake letak dlm bekas dome tu.. Masa tu takde lagi cupcake2 nih... Dah ler order dari KL.. Kakak tu siap datang hantar naik lori dengan parents dia... Sampai2 depan rumah, boleh pulak lori tu rosak.. Hahaha.. Esok tu nak kawin nih.. Lori tersadai depan rumah.. Lori 3 tan tu.. Hahaha.. Adeh ler.. Pegi ler pulak cari mekanik lori...

Sehari sebelum kawin gak, aku drive kete pegi amik sedara mara yang sampai dari KL kat stesen bas Sungai Nibong.. Hantar diorang gi Seri Malaysia untuk check in.. Lepas check in, bawak diorang gi umah... On the way, depan Masjid Bayan Baru, ada kereta langgar bontot kete Unser tu pulak.. Sudahhhhhhh... Eksiden ler pulak.. Dah bawak skali 2 chinese guys yang langgar tu ke umah aku untuk settlekan dengan ayah aku pulak.. Hahahaha.. Memang macam2 dugaan sungguh nak kawin...

Tapi hasilnya, Alhamdulillah... At the age of 23 years (aku laa tu.. Encik Pejoi 24 years..) kitorang dah selamat kawin masa tu... Dah kerja tetap... Dah ada umah sendiri walaupun apartment jer.. Dan ada kereta sendiri walaupun beli dari parents aku.. Hahahaha... What else can a gatai-gedik-nak-kawin-couple can wish for? Hahahaha

*Nak kena sambung lagi ke kisah ni? Hahahaha



4 comments:

  1. Aku nak tergelak ok part lori tersadai depan umah tu. Hahahhaa. Tak paa la kenangan untuk dicerita kepada anak cucu nanti.

    Ohhh hampa dua keja ada gaji bulan2 senang nak bajet ye tak? Macam bf aku, lepas grad, berapa bulan je dia keja dengan orang, lepas tu dia bukak business sendiri. Tau la business mana ada gaji bulan2 macam orang lain. Tu yang payah skit nak bajet. Tapi aku tetap enjoy walaupun dah couple nak masuk 7 tahun. Hehehe.

    ReplyDelete
  2. Beshhh..beshh..nanti aku pon nak buat entry pasal kesah chenta aku plaks lah..tapi panjang lah kot taktau sampai siri ke berapa baru habeh..hahahaha...tp WAJIB buatkan..utk buku masa depan..hihi.,. ~gatai~ harusslaaa (sambil tolak rambut kat tepi macam Wawa dlm Adnan Sempit the Series) hahahahaa..

    BUt Mash..mesti sambung..sempena cerita tahun baru..hikhiks..today that better thas yesterday and perhaps tomorrow will be much much more better.. :-)

    ReplyDelete
  3. wani ~ baiklah... akan disambung bila jari rajin nak menaip banyak2.. hehe

    reena ~ hahaha... lori tu mmg laaa... aku pun pening nengok rupa dia tersadai depan umah... a'a.. gaji bulan2 senang skek nak budget.. tapi slalu tak cukup jer ler.. haha.. kalau bisnes, time masyuk tu, ntah2 skali masyuk terus settle leh kawin.. kan kan kan? hehe

    imma ~ hahaha.. buat2... nanti dah tua boleh baca2 boleh beromantika de amor balik.. kekekeke

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails