EESYA

AARIZ

Monday, October 31, 2011

Teka - Teki Eesya

Hari tu keluar makan kat luar.. Dah laa hari hujan.. Pastu tatau nak makan kat mana... Alih2 makan jer kat kedai Sany Char Keow Teow dekat dengan umah maktok tu.. Sebab kitorang pelanggan 1st, tukang masak pun tak ready lagi.. So agak lama laa menunggu.. Sambil2 menunggu tu, Eesya ajak main teka-teki.. So, kitorang pun layankan ajer ler...


Soalan 1: Which animal can walk with his 7 legs?


Mama : Erm... Spider patah kaki?
Eesya : No... U're wrong...
Mama : Then?
Eesya : Ant laaa...
Mama : Ant mana ada 7 legs??? Ant got 6 legs only laaa Eesya..
Eesya : Owh, ye ke?
Mama and abah : Hahahaha.. Penat org pikir tau...


Soalan 2 : Which animal can fly up to the sky, got BIG wings, and long mouth?


Mama : Ermmmmmm... Dragon?
Eesya : No.. I cannot see any API pun..
Mama : Erm... Bird?
Eesya : No...
Umi: Aeroplane!
Eesya : I said ANIMAL laa...
Mama : Then?
Eesya : The answer is.... BIG BIRD!~
Mama : Cess.. Nak kena ada perkataan BIG jugak tu..


Soalan 3: Which animal lives at the tree, eat the leaves and can fly like a butterfly?


Mama : Ermmm... Bee..
Eesya : No.. Bee don't eat leaves.. U don't know aa mama?
Mama : Cess... Erm... Butterfly?
Eesya : No...
Mama : Then??
Eesya : Caterpillar laaa..
Mama : Caterpillar mana boleh fly??
Eesya : Nanti dia makan leaves tu banyak2, then dia grow up, jadi butterfly, then dia boleh laa fly..
Mama : Huwaaaaaaa... Tension tau dgn budak nih..


Soalan 4: Which animal lives in the sea, got pointy hand, and can SNAP people?


Abah : Crab!
Eesya : Yaaa... U're right!


Soalan 5: Which animal lives in the sea, is a good swimmer, and got so many legs?


Mama : Ermm... Crab?
Eesya : No..
Abah  : Patrick Spongebob! Who lives in a pineapple under the sea?
Eesya : No!!
Abah : Squid..
Eesya : No... It's an Octopus..
Mama : Cam lebih kurang jer Octopus dengan Squid.. Mana pulak ada banyak kaki?
Eesya : Tu yang boleh wiggle-wiggle tu.. Kaki dia kan..
Mama : Tu janggut dia laa.. Bukan kaki...
Eesya : Owhhhh...
Mama : Cess.. Suka2 hati dia ja..


Soalan 6: Which animals swim in the lake and got fishy tail?


Mama : Duck..
Eesya  : No.. It's a FISH laaa...
Mama : Owh.. Direct pulak soalan kali ni.. Hahahaha


Sekian, penat layan budak ni dengan teka-teki dia.. Tapi rasa cam amazed sangat sebab dia boleh pikir dan2 tu nak reka soalan dia sendiri... Tapi jawapan haru biru betul.. Hehehe...


3 comments:

  1. Bijak betul eesya nih.. bertuah mama n abah dia...

    ReplyDelete
  2. hehe....
    panjang akal budak ni....
    talkative toi...:))) tp it is good :)

    ReplyDelete
  3. ibu amin ~ tq.. :)

    intan ~ skrg ni kadang2 kena pekup mulut dgn aku.. tak larat dengaq cot cet cot cet tak berenti seminit pun.. hahaha

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails