EESYA

AARIZ

Tuesday, October 11, 2011

Swiss-Garden Golf Resort & Spa Damai Laut


30 September 2011 - 2 October 2011

Kitorang gerak dari Penang kul 12pm ke Lumut.. 3 of us.. Keluar kot Cangkat Jering and ikut arah ke Pantai Remis... Sebabnya kitorang dapat pakej 3d 2n kat Swiss Garden ni secara percuma.. Hehehe... Pastu kebetulan lak keesokan hari tu ada kenduri akikah baby Rayyan (anak sepupu Encik Pejoi) kat Buntong, Ipoh dan hari Ahad ada kenduri kawin kawan Encik Pejoi, so kami pun pegi jer ler...

Jauh ke dalam sungguh Swiss Garden ni... Ada kot 5km ke dalam hutan yg jalan macam ke Balik Pulau ikut jalan lama tu.. Siap cam roller coster lagi jalannya.. Budak Eesya duk seronok "UP!!!!!!!!! DOWNNNNNNN!!! UPPPPPPPP!! DOWNNNNNNN!!" bila jalan berbukit tu.. Pastu siap ada monyet2 kat tepi jalan.. Memang adventurous jugak laa...

Tapi bila dah sampai ke entrance dia, mmg nice laa.. Kawasan yg besar giler, siap ada golf course, ada hotel, ada apartment, ada villa, ada macam2 aktiviti utk teambuilding dan tempat yang tiada pencemaran udara (yo laa.. nak masuk pun punya laa dalam.. kalau pencemaran asap gak, baik tak yah gi.. :p)



Bilik...
Bilik..

Ruang almari, singki and toilet kat tepi belah kanan..

Lepas check in, minum welcome drink, masuk bilik... Terus cepat2 keluar balik dari hotel cari Tesco.. Hahahaha.. Sebab takut kang dah malam tak berani lak nak masuk celah2 hutan tu kan.. So lunch kat Tesco, cari apa yg patut, pastu balik hotel... Zzzzzz...


Dah petang skek, Encik Pejoi masih tido sbb beliau keje night shift.. Aku pun bawak budak Eesya cari pantai.. Kalau ikutkan pantai mmg dekat jer.. Tapi laluan kat tepi yg dekat dgn bilik ditutup untuk renovation.. So kena ikut jalan jauh skek.. Tapi takpe jalan jauh skek sbb pemandangan mmg superb... Berada di paras bukit, bawah tu laut.. Nice giler...

Nak sampai ke beach, kena turun bukit skek.. Bawah tu ada macam lagi.. Playground, boleh sewa ATV, kayak, volleyball court, etc.. Yang best tu takde sapa2 duk tengah main kat beach.. Eesya sorang2 jer.. Hahahaha... Tapi ada laa org duk main volley, kat playground tu semua.. Kalau sunyi sepi, aku pun lari.. :p


Budak main pasir sorang2..
Sunset dari beach...
Esok pagi tu, kitorang breakfast kat Cafe dia.. Since pakej yg free tu tak masukkan skali breakfast, kitorang pun bayar sendiri RM40 utk 2 org... Budak Eesya free... Tapi ramai laa manusia kat cafe dia tu sbb ada 3-4 company yg buat teambuilding kat situ hari tu... Sesak giler.. Tapi yg bestnya, staff kitchen dia mmg efisien.. Asal kurang jer terus tambah food.. Memang cekap.. Berkali-kali nampak chef dia keluar tengok makanan and top up balik.. Tapi staff cafe yg bahagian kemas2 angkat pinggan tu, mmg laa slow giler.. Meja semua tak dan kemas, pinggan pun tak angkat... Dah laa sesak.. Lagi laa pening...


Bon Appetit!
Kaunter Omelet..
Pastry Section..
Main buffet..
Cereal and Salad Section..

Makanan, alhamdulillah sedap jer utk tekak aku yg gelong2 ni... Boleh laa makan Kuaw Teow Goreng dia dgn sambal ikan bilis dgn lauk pauk dia sbb aku tak bleh makan nasik lagi.. Hehe.. Pastu duk ulang benda alah tu jer 2nd morning esok tu...

Eesya ciluk roti bawak balik.. Hahaha
Pas breakfast pagi tu, kami pun siap2 pegi Buntong untuk kenduri akikah.. Dari Lumut nak ke Buntong tu agak lama laa jugak.. Dekat 2 jam.. Rasa nak nangis pun ada dalam kete.. Sebab aku mabuk kete skrg ni.. Aperhal ntah... Kalau drive, ok.. Kalau duk sebelah, parah... Masa on the way Penang - Lumut, aku yg drive sbb Encik Pejoi baru balik keje malam kan.. So mmg aa aku tak rasa apa2.. Tapi masa nak sampai ke Buntong tu, aku rasa bertahun lamanya.. Huhuhu...

Lepas balik Buntong, sampai dalam kul 6 camtu (mmg budget sampai sblm kul 6... takut gila nak masuk kalau dah gelap) kitorang pegi laaa swimming... Budak Eesya asik gaduh nak pi pool ja kaannnn..

Lupa bawak pelampung..

Suka hati..

Tempat towel..

Tempat Eesya nak masuk sangat tapi takde benda pun dlm tu..

Dapat kawan baru..

Main splash2..

Sunset view dari pool... Ni laa yang aku kata cantik sbb kita duk paras bukit..

Adult pool...
Adult pool lagi..

Dah malam.. Jom balik tido..
Pagi Ahad, kami pegi breakfast lagi... And then tak sempat nak mandi, tourist guide dia sudah tunggu utk bawak jalan2 tengok kawasan.. Hahaha.. So pakai baju tido laa si Eesya ni..

Dapat masuk tempat yg dia nak masuk sangat tu..
Ada karaoke room..

Ada spa..

Apartment pun ada..

Kitorang jalan2 naik buggy ni.. BEST!
Ni Villa... Cantik!
Lepas jalan2 tu, kitorang pun balik, kemas2 barang.. Then pi Buntong lagi.. Kenduri kawin kawan Encik Pejoi pulak... Dah petang baru gerak balik Penang.. Sangat seksa duk dlm kete.. Pasni aku akan kurangkan berjalan yg kena naik kete.. Or I'll drive... Huhu.. Tatau aa apsal kali pregnant sangat pelik2...

Overall, nanti nak pi lagi Swiss Garden ni bila2 hantar adik balik UTP ke.. Sbb yang kali ni cam tak puas duduk asik keluar pi kenduri saja... Next time kalau datang, nak fully utilized facilties dlm hotel.. Nak pegi spa, nak pegi karaoke, nak lepak2 tepi pool dgn beach sampai puas.... Sekian..

5 comments:

Related Posts with Thumbnails