EESYA

AARIZ

Tuesday, October 4, 2011

When My 3 years and 8 months gurl talks...

Eesya skrg ni sangat pandai berfikir dan bercakap.. Kadang-kadang mmg she did surprised us all dengan pemikiran dan kepetahan dia cakap.. Tapi nak buat camne kan.. Mama dia pun kan petah bercakap.. Hahaha

Tido pun mesti mau ada gaya..

1) Fog is not cloud laa mama.. It's different!

 On the way balik dari Lumut hari tu, area bukit2 yg lepas terowong Ipoh tu semua berkabus.. Sebab baru lepas hujan.. Aku pun dengan excitednya:

Me: Eesya, tengok.. Banyaknya kabus!!~ We're inside the cloud.. Yippie!!~

Eesya : That is fog laa mama.. You don't know aaa?

Abah : Hahahaha.. 

Mama : Cesss.. Mama lupa laaaa...

Main pasir sorang2 kat Lumut..

2) 2 doctors means 2 babies?

Last week we went to the gynae yg sambut kelahiran Eesya kat Lam Wah Ee... A month before we went to Pearl Maternity Hospital kat Sungai Ara tu.. Eesya ikut masa pi kat 2-2 gynae ni.. 

Tetiba semalam dia tengok perut aku yg dah makin nampak besar.. Lama dia tenung.. Then dia pegang.. Pastu dia tanya...

Eesya: Mama, inside your tummy got 2 babies aaa?

Me : No lah.. 1 only..

Eesya : Then why u go to see 2 doctors?

Me : Alamak... Nak jawab apa eh? Hmmm.. Bcoz.. We need to change doctorlah..

Eesya : Why?

Me : Bcossssssssssssss..... The 1st hospital is small kan.. So we go to a bigger hospital laa...

Eesya : Why need bigger hospital?

Me : Bcosssssss... Bigger hospital is better what? Got more facilities... More doctors.. More ubat..

Eesya: Owh... OK...


Kakak Eesya..

Anak Manja Abah..

3) English is English.. Malay is Malay..

Pi makan kat kedai... Masuk2 kedai tu nampak bersusun buah kelapa muda.. Bila orang tu mai amik order...

Mama: Erm... Kelapa 1..

Abah : Laici 1...

Eesya : I want COCONUT!

*Waiter tu dah blah...

Eesya : Abah, u tell him or not I want COCONUT?
Abah : But mama said she want to drink KELAPA.. U share2 with mama lah..

Eesya : But I don't want KELAPA... I want COCONUT!

Abah : Nanti tak habis laa.. Share2 dah laaa..

Eesya : BUT I TOLD U I WANT COCONUT.. I DON'T WANT KELAPA!!!

Mama : Eesya, COCONUT is in English.. KELAPA is in MALAY laaa...

Eesya : Owh... OK..

COCONUT is KELAPA...
4) BamBam dah Mati!

Lepas beberapa hari tak balik umah maktok, BamBam dah menghilangkan diri.. Yang peliknya Eesya skek pun tak tanya pasal BamBam.. Padahal kalau tidak, bangun pagi terus pi bukak pintu dapur sbb nak main dengan BamBam.. Bila lama2, mama pun tanya..

Me: Eesya, BamBam mana? Lama dah mama tak nampak?

Eesya : BamBam takde.. Last time he played with that mouse... And then that mouse fight with him.. And then BamBam mati dalam longkang!

Me : Erkkk... Ni citer drama mana lak tikus menang dengan kucing ni?

Abah : Tom and Jerry laa tu...

Hahahahaha.. Sampai sekarang tak nampak dah BamBam.. Agaknya betul ler kot tu.. Ada tikus pandai kat umah maktok... Tapi mujur laa Eesya tak bersedih pun BamBam dah takde..


BamBam lari sebab tak larat makan spongcake dah kot.. :p
5) Who is who?

Eesya : If Umi is your adik, then who is Mimi?

Me: Mimi issssssssssss... My sister in law..

Eesya : What is that?

Me : It means.... Like this.. Daddy is my brother.. Then daddy married Mimi... So Mimi is my sister in law laa..

Eesya : Owh.. Same with Acu?

Me : Yes.. You're right.. Acu is abah's sister... When mama kawin dengan abah, then acu become my sister in law...

Eesya : Then baby Izz is who?

Me: Baby Izz is your cousin..

Eesya : Owh.. Same like Kakak La... Both are my cousins right?


See.... Now she start questinioning all sort of questions about relationship.. And also segala benda tok nenek yg bermain dalam kepala otak dia...

Sediakan jawapan sebelum hujan.. Hahahaha

Semoga menjadi anak yang solehah...

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails