EESYA

AARIZ

Sunday, June 27, 2010

Langkawi 2010..

*Entry ni sangat panjang... sapa ada rabun2, sakit2 mata tgk monitor lama2, tak yah baca... :p

So ni baru nak citer kepenatan pegi Langkawi..

1st day

Sampai2, terus check in kat The Cabin Langkawi, pastu terus keluar balik pegi Underwater World.. walaupun sangat dekat, kami masih naik kete sbb malas jalan dan panas terik.. Masuk Underwater World adalah sangat seronok sebab ada budak Eesya yang sangat excited tgk semua binatang2 kat dalam tu..


Kuda laut..


Swan.. abah eesya mmg suka buat muka pelik2 camtu... hahaha


Eesya dengan ikan-ikan...sibuk laaa panggil "oooo fishy fishy"... hahaha

Memang banyak hidupan laut kat sini.. Penguin, Seals, Nemo, Lobster, Sharks, Starfish, Jellyfish, anak cucu cicit fish dan keturunannya, Anaconda (yupp... u read it right.. anaconda pun ada..) pastu macam2 laaa... tak ternamakan dah aku ni... gambar tak banyak sebab tak boleh guna flash.. so aku maleh nak amik gambar...

Berbaloi laa masuk dengan harga RM25 (kalau tak salah aku..ke RM28? hahaha.. tak ingat dah..) Eesya free jer sbb baru 2 tahun...

Kat luar Underwater World ada food court so boleh ler makan kat situ... RM8 untuk satu set nasi ada pilihan lauk dengan air.. kire ok laa jugak dari nak pegi jejauh tetengah panas... kan?

Malam tu, kami pegi jalan2 kat kedai2 yg tepi jalan Pantai Chenang tu jer.. adik dgn mak jer yg banyak membeli.. kitorang apsal ntah tak membeli apa2.. takde yg berkenan di hati...

Masa tetengah jalan tu, nampak banyak iklan untuk aktiviti kat Langkawi nih.. Ada Island Hopping, Sunset Cruise, Diving, Snorkeling, Parasailing, n lain2 water activites. Semua lain-lain harga.. Last sekali kami end up kat AB Motel, tengok kat situ yang paling murah pakej Island Hopping dia.. RM25/pax.. Pegi 3 tempat... Tasik Dayang Bunting, Eagle Feeding dan Pulau Beras Basah.. kami dah tgk kat tempat2 lain pakej yang sama ada yang RM35, RM28 etc.. so kami pun beli laaa tiket untuk pi island hopping esok pagi...

2nd Day

Pepagi dah siap pack barang semua... masuk dalam bonet kete... pastu pegi breakfast kat area Pantai Chenang... sedap gak nasi lemak, toast bread, pancake apa bende tu.. gerai biasa jer tapi ada macam2.. harga pun ok.. tapi lupa amik gambar.. hehe..

Pas dah breakfast, tatau nak pi mana sementara nak tunggu nak pi Island Hopping, kami pun pi jalan2 kat belakang The Cabin tu tengok pantai..

Tolonglah Majlis Perbandaran Langkawi pi kerat sat pokok kelapa tu... huhu..


Nice view...


Budak eesya yg dah besar... dah pandai posing bila org nak amik gambar..


Eesya was here! hehe...

Lepas tu, dekat2 pukul 9am, kami pun pergi check out, dah terus ke AB Motel.. Tunggu Van yang bawak semua yang nak pi island hopping tu, kami follow dengan kereta dari belakang... laju giler van ab motel tu.. berdesup dia hilang.. nasib laa kami tau jalan nak pi jeti kat awana tu camne...

Sampai2 kat jeti tu, rupanya bukan kami aje yang nak pi island hopping.. ramai giler duk tunggu.. semua naik bot lain2 ikut beli tiket tu kat agensi mana... kitorang bernasib baik sebab beli kat AB Motel, dapat bot yang besar dan laju dan cantik.. hahaha.. memang puas hati laa.. dah laa paling murah.. siap boleh potong bot2 lain yang dah bertolak dulu...


Bot kitorang yang depan tu.. besar lagi dari bot2 lain yang sama saiz dengan bot kat belakang tu... so kurang laaa mabuk laut skek kot.. hehe.. ye ke?


Me n Eesya tengok Dayang Bunting tengah berbaring...


Upacara merendam kaki dalam Tasik Dayang Bunting dengan niat kasik semua ikan-ikan itu pengsan dengan bau kaki selepas berpeluh lencun panjat bukit.. hahaha


Eagle Feeding kat Pulau Singa Besar... Tak turun bot pun... Bagi makan dari dalam bot saja..


Pulau Beras Basah.. cantik pantai dia.. berhenti berkelah jap.. nak mandi manda, parasailing, banana boat pun ada.. tapi mahal dari kat Pantai Chenang...


Eesya 1st time main pasir pantai kat Langkawi... hahaha..


Lepas dah balik dari Island Hopping, terus pasang Garmin... drive pegi Kondo Istana kat Kuah nun... check in kat Kondo Istana sebab Eesya dah tidur kepenatan dalam kete.. tapi yang bagusnya, letak2 jer budak ni atas katil, terus dia terbangun... apa lagi.. agenda seterusnya? Cable Car!!!

Drive laaa patah balik ikut jalan yang sama pegi pulak ke Gunung Mat Chincang... hahaha.. saja jer menghabiskan minyak kereta.. kalau ikutkan, dekat lagi dari Pantai Chenang ke Gunung Mat Chincang tu... rugi laa isi minyak RM50 tak guna poya2 suka2 hati kan... :p


Kat middle station...


Turun dari cable car, ada pulak tempat bagi makan sang kancil... so singgah laa kejap... masa kat sini tetiba adik aku kena kejar dengan 2 ekor kancil.. tatau aa apehal dia hari tu.. semua binatang nampak dia mesti ada niat jahat kat dia.. hahaha.. bertempiaran kitorang lari takut kat kancil tu...


Memberanikan diri bagi makan kat kancil...

Pas dah habis berfoya-foya di kaki Gunung Mat Chincang, kami pun pulang ke Kondo Istana yang TAK macam Kondo mahupun macam Istana tu... solat dan tukar baju... SWIMMING time pulak!!! hahaha... giler sungguh mereka ini tidak berehat walau sekelumit pun...

Lepas swimming, naik atas.. siap pulak.. pegi mana? Kalau pegi Langkawi, tak sahlah ler kalau tak ke.... IDAMAN SURI... hahahaa... shopping punya shopping... bayar punya bayar... sedar2 sebenarnya kami banyak beli coklat jer... barang rumah ada laaa 2-3 ketoi... no Correlle... no Visions (mak belum ada minat lagi nyahhhh... masak pun jarang... hahaha) maktok dgn umi beli apa pun tatau laaa.. lama sangat sampai last2 kami bertiga pegi makan dulu.. hahaha...

Malam tu, sambung lagi shopping kat ISMAIL GROUP... boleh? hahahaha.. beli beg seketoi.. beli apa ntah lagi... tapi tak banyak dah pun... tapi manusia mmg ramai aaa... walaupun bukan cuti sekolah.. kalau cuti sekolah ni aku tatau aaa camne...Lepas ISMAIL GROUP, jalan2 kat kedai tepi2 tu... boleh yek kasut nike yg kaler hitam tu aku beli kat Penang RM119, kat sana RM72?? Argghhh... ini tidak boleh jadi... terus mission seterusnya berubah mencari kasut raya eesya... hahahaha... takde kat kedai tu, terus pegi Al-Ikhsan.. so dapat sepasang sandal Nike pink pulak dengan harga RM59.. muahahaha... (gelak puas hati di situ..)

Lepas tu, pegi makan kat Food Court tepi jalan mana ntah... singgah sbb adik dah sakit perut.. so tak dapat dikenalpasti lokasi tersebut.. hahaha... makan lagi haku... :p Habis makan, balik..tido...zzzzzzz..sakit badan wehhh...

3rd a.k.a Last Day..

Bangun pagi, pegi breakfast.. balik kondo.. tido balik.. kul 9am, mak aku dah bising2 suh bangun nak pi shopping lagi.. siap2, pegi shopping di beberapa tempat tepi jalan yang kedai pun tak bukak sangat lagi.. boleh? mak aku lagi awal dari orang yg menjual tu hokeh.. hahaha.. pastu singgah kat Langkawi Plaza.. kedai tak bukak lagi jugak.. haishhhh.. jalan laa jugak ke kedai2 yg extra vaganza bukak awal... sedar2, semua kedai dah bukak.. hahahaha.. yang best adalah? ada SALE kat Levi's STORE... boleh? Tapi sale untuk KIDS saja... muahahaha (gelak puas hati lagi di situ)... Apa tunggu lagi? Rembat aaaa beberapa pasang untuk budak Eesya...

Adeh... penat shopping benda untuk budak Eesya jer sebenarnya... Eesya pun sampai maleh layan aku duk tanya dia nak baju yang mana.. last2 tertidur dia kat bahu encik abah... haihhhh... terus laa kitorang pegi makan kat depan Kondo Istana pastu balik kemas2 barang... zassssss... pegi airport check in... tetibe baru perasan flight kul 2.15pm bukan 1.50pm seperti yang aku war2kan kat diorang semua... hahahaha.. semua bebel2 kat aku sbb rasa cam nak kene heart attack duk kelam kabut siap packing barang, lempar masuk kete, encik pejoi drive cam giler babeng takut kena tinggal flight.. kitorang sampai kat airport kul 1.10pm.. wahahahaha... sorry u olls.. I sengaja jer tu nak kasik u olls siap awal.. wahahahaha *gelak golek2*

So, demikian saja laporan kaji cuaca dari Langkawi.. hingga bertemu pada tahun lain dengan aktiviti yang berlainan.. :p

2 comments:

  1. behnya langkawi..aku nak tergelak tgok video adik dgn mak ko naik kabel car..hehehe..lg satu, lawa la rumah baru...riang ria kanak2 ribena...hehe

    ReplyDelete
  2. hahahaha.... video tu mmg priceless laaaa.... tq2

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails