EESYA

AARIZ

Tuesday, April 10, 2012

April 2012.. Seribu kenangan, dugaan, pengalaman, rezeki..

Punya lama tak update blog.. Dekat sebulan.. So meh cut short..

Kisah pregnancy

Macam yang aku pernah mentioned, EDD aku adalah sangat mengkonpiuskan.. Dan menensionkan diri aku.. Ni list EDD dari awal detect pregnancy:

1) 21 april 2012 - dari pearl maternity (masa detect pregnancy)
2) 18 april 2012 - dari lam wah ee ( masa awal pregnancy jugak)
3) 11 april 2012 - kalau ikut conception date (hehehe.. Jangan tanya camne tau)
4) 6 april 2012 - kalau kira ikut period cycle
5) 1 april 2012 - dari poliklinik penawar (masa 32 weeks pregnancy kalau ikut tarikh no 2)

See.. Punya banyak EDD.. Kalau yg dekat2 tu aku tak kisah sangat.. Tapi beza sampai 3 weeks, camne tak tentu arah gak ler sbb kalau katakan gynae aku kasik 18 april tu, tetiba aku bersalin hujung mac yg mana kalau ikut tarikh period cam dah 37 weeks, tak ke naya dia kata premature nanti?

So benda ni laa yg buatkan aku agak stressful.. Tapi mengikut instict aku nih, aku pakai 6 april sbb aku mmg tak daya bawak perut tu.. Mmg dah berat giler.. Dan aku tatau kalau lepas pada 1st week of April tu camne gaya rupa perut aku yg mmg tak nampak ruang baby nak membesar lg..

Pastu masa minggu akhir Mac, mak aku masuk ward sebab food poisoning.. Masa tu sbb kelam kabut giler terkejut tgk maktok yg sakit pepagi buta, aku telah mendukung budak Eesya yg berat 16kg tu nak bawak masuk kete.. Kelam kabut sana sini apa bagai, dgn letih agaknya, aku start bleeding.. Bukan vaginal.. But rectum.. So pastu solat pun duduk atas kerusi dah.. Tak berani nak push diri buat keje berat2 dan naik turun tangga dah..

So dari situ aku cam tetiap kali check up dgn gynae, duk tanya bila tarikh due aku benarnya.. Aku rasa cam nak induce jer.. Sbb dia pun sat cakap 1st week of April, sat duk kata EDD asal 18 april.. Aku dah laa amik cuti seminggu last bulan Mac tu sbb dah tak larat nak pikir pasal keje.. Dengan harapan akan bersalin 1st week of April tu.. So kalau kata 18 April, rugi laa cuti bersalin aku sbb amik awal giler..

Bila masuk jer 1 April, aku dah start backpain.. Cam senggugut.. Tapi bila malam nak tido sekejap2.. So aku abaikan jer.. Sbb aku tak nak ler baby keluar 1 April kan.. Sian beliau asik kena April fool jer karang.. 2nd April, sama gak.. Perut mengeras tu mmg dah lama dah dalam 3 minggu camtu tapi aku anggap jer baby buat keras badan sbb tak cukup ruang.. Bila baca, org kata tu mild contractions eh? Tidak ler aku tahu masa tu.. hahaha.. Masa 2nd April tu pun aku duk kata ka baby jangan keluar lagi nanti sama besday dgn daddy (abg aku).. Hahaha.. Punya ler dengki tak nak kasik sama kan..

3 April.. Rasa cam green light jer baby nak keluar.. So aku dengan poyo dan rakus, bangun pagi, basuh toilet.. Muahaha.. Taktik org kata nak bagi baby keluar kan.. Tunggang terbalik dengan perut boyot2 dalam toilet tu.. Bila habis jer, dan2 laa rasa cam contractions skali dgn backpain.. Kih2.. Pakai baju, siap2, ajak mak aku gi Queensbay.. Dengan harapan nak jalan banyak2.. Hahaha.. Aku mmg mental skek kan.. Sebab dah nekad nak bagi keluar 1st week of April gak..

Mak aku yg polos suci tatau benda pun ikut laa pegi Queenbay dengan Cik Eesya.. Tapi sampai2 jer, pas parking nak masuk lift, aku dah rasa seram sejuk.. Berpeluh sejuk siap.. Nak tak nak, aku bgtau gak mak aku.. Satgi terkejut pengsan lak dia kat situ.. Hahaha.. Aku cakap "Ma, orang sakit cam nak beranak ni.. Duk berpeluh sejuk dah.." Pastu mak aku kata "Hang giler ke? jom balik.. Satgi hang beranak kat sini, jenuh!" tapi aku cakap ok jer.. Jalan sat dah ler.. Hehe

Sampai kat LM, singgah kat Juice Booster.. Beli Pineapple Juice.. Hahaha.. Kalau tak keluar gak hari tu, mmg baby kira hebat giler ler.. Minum juice tu, jalan2 lagi dari hujung LM sampai ke G floor middle tu.. Pastu menyerah kalah.. Kata kat mak aku "Mak, dah tak larat.. Sakit dah.. jom tapau Dave's Deli pastu balik aa." Sekali boleh lak Dave's Deli tak bukak lagi sbb masa tu 11.30am.. Eesya lak kecoh nak makan cheesecake, so singgah aa jap makan kat Secret Recipe.. Sempat laa layan NY dgn Oreo cheesecake.. Hehe

Pastu dalam kereta, dah berasa lain macam.. Terus sms Encik Pejoi suh balik.. Tapi sbb masa tu aku pun tak sure contractions ke apa, ayat aku baik jer ler.. "B, i think i need u now.." Hahaha.. Ada "I think" tu sbb satgi kalau bukan contractions, takde ler dia leh kata aku saja sabotaj dia nak pi main badminton malam tu.. Dah ler malam tu bila dia kata dia nak pi main badminton after keje aku kata "Kalau esok sakit, camne?" Dia jawab "Abg balik ler.. Tapi jangan laa buat2 sakit lak.." Hahaha sebab tu laa ada ayat "I think" tu.. :p

On the way tu, mak aku singgah KFC Byn Baru beli lunch sbb sblm tu mkn kek jer kan.. Tapi tak mkn ler pulak sbb balik2 tu aku baring and tertido jap sementara tunggu Encik Pejoi sampai.. Pas bangun tido, cam dah tak sakit ler pulak.. Ada cuak gak ler di situ sbb taktik tak menjadik.. Hahaha.. Tapi aku call LWE nurse dia suh datang jer check.. So Encik Pejoi pun bawak gak ler pegi LWE.. Dalam kereta, start sakit2 balik.. Hihaaaa..

Sampai2 ER, bgtau kata dah dekat due date, terus diorang tolak pegi Labour Room.. Check masa tu, nurse kata internal dah bukak 2-3 cm.. Hahaha.. Sangat suka hati walaupun sakit.. Baby dah nak keluar.. Yeay!

Nanti laa aku sambung citer dlm LR.. Agak kurang selesa menaip di sini.. Sekian..

*Bersiaran dari LWE bukan pas bersalin.. Kena admit lagi skali due to food poisoning..

5 comments:

  1. Haha. lawak la hg ni Mash. Alaa apa salahnya 1 April. Tunang aku 1 April rileks je. hehe.

    ReplyDelete
  2. Apsal susah sgt nk dpt EDD ko Mash? Bukan slalu ikut first day period ke? hihi. Kalau beza pn dlm 1-3 days je kot hihi.

    ReplyDelete
  3. haha!
    mash tringat dlu awal2 pregnant ..edd kita kan dekat2 sama. hehehe... skali hg dah maju ke awal april plak... so aku ni dok menunggu time la! hehe....
    oo..tips nak kasi baby kuar cepat kena basuh toilet eh.... taktau plak aku....ok hjg mgg ni nak try lah !

    ReplyDelete
  4. Reena ~ haha.. Tunang hang bernasib baik kot sbb rakan2 sebaya beliau baik2 belaka.. :p

    Ina ~ Sbb cycle aku panjang.. So masa awal2 conceive tu, kalau ultrasound tak nampak apa tapi line dah double.. So tatau nak ikut saiz ultrasound ke atau edd period.. Bila baca, semua kata ikut saiz ultrasound b4 18 weeks.. Tapi instict aku duk kata awal April gak.. Hehe

    Intan ~ A'a.. Tu laa.. Jauh beza kan.. Nyampah giler bila konpius EDD camtu.. Semoga hang dipermudahkan semuanya dan dpt baby gurl macam muka talip.. Haha

    ReplyDelete
  5. sila sambung cerita labour room yer utk first timer cam aku ni agak menarik untuk dibaca:) .awat kerap ngat food poisoning..mak hang pastu hang..cer siasat kenapa..-julie-

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails