EESYA

AARIZ

Thursday, July 5, 2012

5 baby things that I found very useful..


Saja nak share benda2 ni sebab aku rasa sangat useful sepanjang aku ada Aariz nih.. Untuk baby lain maybe tak relevan... Masing2 laaa kan.. :)


1) Fisher Price Newborn-to-Toddler Portable Rocker

 


Dulu masa Eesya, pakai bouncer yg jenis jaring2 tu saja... Sebab tatau apsal sampai ratus2 bouncer Fisher Price ni so rasa cam membazir.. Tapi sbb masa tengah cari hadiah nak bagi kat Baby Izz, kitorang tatau nak beli apa.. So beli laa bouncer Fisher Price yang lebih kurang camni then we found out dia ada features yang dipanggil 'vibrations'. And Izz love it very much.. Senang nak tido tak yah duk henjut teruk2.. Just on the vibration switch and akan rasa vibration tu.. Benda ni sesuai kalau budak tu jenis suka duk dalam kete, tapi bila kete stop, dia akan start menangis.. Sebenarnya bukan laa bila kete tu stop, ada makhluk 'tegur' baby tu ke apa.. Hahaha.. Baby tu suka feel vibration masa kete tu jalan sebenarnya...

So masa pregnant kat Aariz, kitorang decide untuk beli satu bouncer yg ada vibration gak.. And Alhamdulillah, mmg useful untuk Aariz tido, dan jugak selalu ditukar ganti jadi rocking chair oleh Eesya.. Hahaha.. Suka hati dia jer tukar sendiri sbb rocking chair ni boleh tampung sampai 18kg.. Eesya baru nak masuk 16kg so kitorang biar jer dia duk atas tu sambil2 tgk TV kalau Aariz tido dalam playpen dia..


Bouncer cum Rocking Chair yang dihijack.. Hehe


2) Maxi Cosi Cabriofix Carrier




Aku pernah blog sama ada patut beli ke tak patut beli ke benda ni kat sini.

Last2 decide untuk beli sebab boleh attach dengan Quinny Zapp Eesya.. And fortunately, mmg useful giler benda alah ni.. Kenapa aku suka sangat benda ni?

1 - Tak payah dukung/pegang Aariz kalau takat nak makan2 kat kedai.. Aku slalu park jer depan kedai, then bawak masuk carrier ni, letak atas meja... Bila atas meja, benda ni boleh goyang2 cam rocking chair.. So Aariz duk diam and sambung zzzz...

2- Bila pi umah orang, tuan umah tak yah kalut2 nak cari tilam bantal nak hampar bagi Aariz baring.. Dia duk dalam ni saja..

3- Kalau Aariz tengah tido, tak yah nak alih dari car seat ke stroller.. Terus angkat carrier, and attach kat Quinny Zapp.. So bila dia tak berasa tangan orang, dia tido jer tak sedar pun dari dalam kete dah pindah ke stroller..

Kat umah Kak G... No need tilam apa bagai.. Siap duk main dalam tu and tak risau ramai2 budak duk lari pegi balik terpijak ke terlanggar Aariz..


Kat Pizza Hut... Letak terus je atas meja.. Mama & Eesya boleh makan dengan tenang.. Hehe.. Abah pegi work..


3) Little Bean Warmer


Aku tatau pun kewujudan dan kegunaan benda alah ni.. Beli pun sebab dia datang sekali dengan Sterilizer Little Bean tu.. Sterilizer Avent Eesya dah rosak maybe sebab dah lama tak guna.. So decide beli lain yg murah2 sudah.. And we got the package of the sterilizer and warmer for RM118.. Murah giler rasa masa tu so ambik jer walaupun tatau kegunaan warmer tu untuk apa..

Sterilizer and Warmer..


Bila balik, baru belek.. Oooo.. Untuk rendam botol susu dalam tu supaya susu sentiasa suam2 and sesuai untuk baby minum bila2 masa... Hehe.. Jakun jap.. Masa Eesya dulu, kalau tak habis minum rendam dalam mug yg diisi air panas.. Tapi pastu air panas tu jadi sejuk, ganti lak air panas lain.. So warmer ni tak yah gitu.. Set jer kat 40 celcius (ada gambar botol susu) so bila suhu turun skek, automatik dia akan panaskan sendiri.. Sangat berguna jugak sebab Aariz masa mula2 tu kan kembung teruk.. Memang tak bleh minum susu sejuk langsung.. Kalau susu sejuk, dia akan kembung and muntah sampai keluar kot hidung2 semua.. 

Pastu yg bestnya, warmer ni jugak mencepatkan keje aku kalau nak bancuh susu tetengah malam.. Camne aku buat? Camni.. Aku isi jer air suam dalam botol.. And aku rendam dalam tu.. Bila aku dengar jer Aariz uh eh uh eh.. Gaya2 nak bangun camtu, aku terus campur dengan susu yg aku dah siap2 letak dalam partition.. So easy.. Within 5 seconds dah siap susu dia.. So belum sempat dia nangis, aku dah sumbat dulu.. Hahaha.. So takde ler tetengah malam mamai2 duk bancuh susu sampai tangan terkena air panas (aku laa tu dulu2)... Hahaha...

Rendam botol susu dalam warmer camni..


And warmer ni bukan jer untuk botol susu, tapi nanti esok kalau dah start makan solid food, boleh jugak guna.. Dia bagi bekas untuk food tu.. So kita isi jer bekas tu dengan solid food tu, and set kat gambar bekas makanan.. Easy peasy..


4) Little Bean Car Bottle Warmer



Yang ni dapat hadiah dari ex-opismate Encik Pejoi.. Kegunaan benda alah ni sama gak cam warmer di atas.. Cumanya yang ni boleh attach kat tempat dalam kete tu so that susu dalam botol tu sentiasa suam.. So tak risau kalau travelling kot susu dah sejuk ke apa.. Memang useful laa untuk Aariz.. Againnnn.. Bcoz he is a colic baby...

5) Swaddle Blanket

Swaddle Blanket



Apa benda jadah swaddle blanket ni? Hahaha.. Dulu2 org pakai kain lampin kan untuk bedung baby? Sekarang ni dah ada khas dah kain untuk bedung baby.. So untuk mak2 yg tak reti nak bedung baby pakai kain lampin tu, sila ler beli benda alah ni.. Memang senang nak bedung baby without fail, and kemas.. So kalau mak mertua tengok baby terbedung kemas, nampak cam bertokoh laa skek jaga baby kan kan kan? Hahaha

Camne caranya nak pakai benda alah ni? Dalam blanket ni ada cam satu poket kangaroo tu.. Letak kaki baby 2-2 dalam tu, then balut kiri, balut kanan, then lekat sticker kat bahagian yang disediakan.. Zasss... Senang dan mudah.. Hahaha.. Siap melekat dengan lebih lama tak terbukak2 cam bedung dgn kain lampin...

Contoh swaddle blanket..


Tapi sbb Aariz cepat memanjang.. Dan skrg ni dah 3 bulan pun sibuk nak berbedung jugak lagi, makanya kaki dia dah tak muat dalam poket tu.. So aku just zappp kiri kanan tangan dia jer.. Kaki terkonteng-konteng kat bawah.. Sama cam bedung dgn kain lampin.. Hahaha.. Asalkan tangan tak kaco muka masa tido sudah.. Kalau tak, asik nak garu kepala botak laa, dahi laaa.. Korek mata laaa.. Macam2.. Hehe

Ni rupa kalau guna swaddle blanket..


Ni pulak rupa kalau bedung guna kain lampin.. Hahahaha


8 comments:

  1. mash, cam kelakar lak compare gambar bb berbedung tu... warmer juga sgt menyenangkan kalau mash bubuh susu perahan dlm tu, tak payah nk rendam2 susu bila bb bgn mlm.

    ReplyDelete
  2. saya teringin nak beli rocker fisher tu, mcm best je.. :-)

    ReplyDelete
  3. Salam..kt mana beli Little Bean Warmer n Sterilizer murah rm118 tu?puas google,plg murah pun rm160.

    ReplyDelete
  4. mane dapat little bean sterilizer n warmer tu? murah tu...

    ReplyDelete
  5. Beli kat Peekaboo masa sale.. :)

    ReplyDelete
  6. Salam Mamaeesya,

    Nak tanya.. baby u muat duduk dlm maxi cosi cabriofix smpi berapa bulan ye? i skrg tgh dilema sama ada nak beli carrier carseat (eg: maxi cosi cabriofix) or trus je beli convertible carseat (eg: maxi cosi opal, etc) sbb skrg baby dah nak masuk 4 bulan.

    thanks :)
    Malia

    ReplyDelete
  7. Hadiahkan diaper cake dari kami kepada family or rakan2 yang baru dapat baby atau sebagai hadiah hari jadi. Sila lawat page kami di www.facebook.com/DiaperCakeMalaysia

    Order la sekarang!

    ReplyDelete
  8. Salam, hi sis..tumpang iklan ye..hehe :)

    Kalau ada sesiapa nak beli fisher price rocker murah, hanya RM155 sahaja!!! Green/Blue (Ready Stock)..

    PM inbox or SMS/whatsapp 019-3218408..!

    Untuk lebih detail boleh lawati laman promosi ni: http://eyeteamama.blogspot.com/p/fisher-price-newborn-to-toddler.html

    TQ!

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails