EESYA

AARIZ

Tuesday, May 3, 2011

Family Day PPKT 2011 @ Pangkor

Hari Sabtu, lepas check out dari Marina Cove Resort tu, kami just jalan2 pusing Lumut... Tapi cam takde benda menarik sangat... So last2 pegi terus ke Jeti Lumut tu tunggu kengkawan PPKT yang naik bas dari Penang pagi tu...

Pukul 1.30pm camtu, kami naik feri... Tiket feri semua dah masuk dlm pakej dgn chalet yg kami akan menginap tu... Pakej tu inclusive dengan makan 4 kali, island hoping, island tour, telematch dan snorkeling... Memang berbaloi-baloi...


Sampai2, amik group photo kat depan Uptown Beach Resort...

Lepas check in, berehat, solat... Lepas Asar start dengan Telematch..

Untuk kanak-kanak ada Cari gula-gula dalam tepung... Eesya pun join walaupun tak reti nak berlari kat pantai.. Hahaha.. Dia kan penggeli orangnya.. Memuler pijak pasir pantai tu pun terjengket-jengket.. Inikan pulak suh berlari.. Tapi dia semangat kot tengok ramai budak-budak lain main sama.. Bila kat part suh tiup tepung tu, sekali dia tiup, sekali gak laaa dia sapu muka dia sbb rimas tepung tu kena muka... Hehehe.. Pastu bila dah nampak gula-gula, diorang suh amik guna mulut kan.. Dia tak nak amik... Sampai laaa sapa ntah bagi kat dia letak kat tangan dia.. Dah tu, dia duk sibuk tiup gula-gula tu laa pulak sebab penuh kena salut tepung.. Hahaha.. Tapi last2 dia buang balik gula-gula tu kat dalam pinggan.. Dia takmo makan... Hahaha... Ntah haper2 jer..


Budak penggeli comot dgn tepung.. Hehe..

Untuk dewasa pulak, ada games terompah gergasi, pass belon berair, tarik tali dan isi air dlm botol.. Aku join semua2 kecuali tarik tali dgn isi air dlm botol... Hehe..


Group kami yg riuh rendah masa terompah gergasi.. Dah laaa pantai tu sendeng, punya laa susah giler nak control.. Pastu pulak kat pasir pantai, nak kena angkat kaki tinggi2 laaa pulak.. Tak macam main terompah gergasi kat padang... Tapi sangat meriah giler.. Hehe


Ni masa game pass belon berair... Ni pun riuh rendah gak.. Dengan silau cahaya matahari tak nampak belon tu org depan dah baling... Hahaha.. Pas abih game, diorang duk buat tuju orang lak belon ni...

Masa kitorang main game nih, Eesya main pasir dengan abah dia kat area2 tu jugak... Since kitorang duk kat Pasir Bogak, pasir pantai dia kasar2.. Tak halus.. Dan sakit kaki bila pijak.. Nak buat sand castle pun tak jadi... So last2, Eesya mandi laut jer dgn abah dia... Ni laaa 1st time anak kelahiran Pulau Pinang ni mandi laut... Hahahaha... Selalu mandi swimming pool jer kan...


Eesya nak lari dari abah dia.. Bila tanya camna rasa air tu, dia jawab "It's smelly.." Hahaha.. Orang tanya masin ke tidak, dijawabnya busuk pulak...

Lepas dah habis telematch dan mandi laut tu, dah dekat Maghrib.. So kami pun balik bilik.. Mandi, berehat, solat.. Malam tu sambung dinner dan karaoke... Tapi kami turun kejap jer untuk dinner... Dinner pun ada macam2 jugak... Ayam BBQ, ikan bakar, udang bakar, nasi goreng, bihun singapore, puding, sandwich, sosej yg cucuk2 kat lidi skali dgn capsicum, bawang apa bagai tu.. Panggil apa eh? Kebab ke? Hahaha.. Ntah ler.. Tapi kiranya ok laaa food kat tempat tu...

Pastu sambung dgn karaoke... Kami sempat tengok 2 lagu jer.. Pastu terus balik bilik, tido..

Esok pagi tu, pas breakfast.. Aktiviti yg dinanti-nantikan... Island Hoping dgn Snorkeling.... Walaupun dah ramai dah kata tak nampak apa2 masa snorkeling, tapi kami nak pi jugak untuk menimba pengalaman baru.. Hahaha.. Ayat skema cam buku teks...


Dalam boat nak pi island hoping...


Encik Pejoi yang garang semacam jer muka dengan pemandu boat..


Si Eesya yg excited naik boat laju.. Kecoh laa pegang topi dia takut melayang... Pastu duk jerit "This is FUN!!!~" Hahahaha

Island Hoping takde ler turun pun... Pemandu boat tu slowkan jer boat tu pastu tunjuk batu yg bentuk cam whale, cam crocodile tu.. Pastu sampai kat satu pulau yg diorang kata buat shooting filem 11 September tu... Masa tu baru turun.. Untuk mandi2 dan main pasir.. Haaa.. Kat situ baru best buat sand castle sebab pasir dia halus.. Mandi pun best gak...

Pukul berapa ntah (tak pakai jam) pemandu boat bawak sapa2 yg nak pi snorkeling tu ke tempat snorkeling.. Kami pun tinggalkan si Eesya dgn maktoknya kat pulau tu main pasir lagi... 1st nak snorkeling kan.. Sanggup laa tinggal anak.. Hahaha...

Sampai2 tempat snorkeling, nengokkkkk.... Nahhhhhhh...


Berapa dozen manusia ada kat sini? Korang rasa kalau manusia ramai camni, ikan mau ke idak bersenang lenang berenang kat sini? Mesti laa TIDAK...

Kesimpulannya, mmg laa tak nampak ikan atau terumbu karang atau apa2 yg sewaktu dengannya.. Yang nampak hanyalah anggota badan manusia.. Kaki, tangan, kepala dan lain2.. Hahahaha


Kan kan kan?? Nampak manusia jer.. Hahaha


Ni pun antara manusia-manusia yg mengganggu pandangan dalam air.. Hahaha

Tapi sonok laa jugak sbb tak pernah merasa snorkeling kan... Next time boleh pegi pulau yg cantik skek...


Oh lupa citer... Bangun pagi tu, tetiba nampak puting botol susu Eesya dah jadi camni...


Sekali kena gigit dgn cik tikus daaa.. Hahaha.. Dah laa bawak satu jer.. Pastu tunjuk kat Eesya.. "Eesya, see... Mouse dah gigit puting nenen nih.. Camne?"

Eesya pun terkejut.. Sekali dia kata "Ishhhhhhhhh... Naughty sangat Mouse nih.. Babab mouse tu..." Hahahaha

Tapi disebabkan jasa Cik Tikus itu, hari ni dah hari ke-5 Cik Eesya tak minum susu dalam botol.. Bila dia mintak jer terus kata takde.. Mouse dah gigit.. Pastu dia pun takmo.. So skrg ni bagi minum susu Dutch Lady for Kids yang dlm kotak tu jer.. Hehehe.. Senang keroje haku.. :p

Ucapan khas:
1) Terima kasih kepada Encik Rizman, Encik Syam, Encik Fikry untuk gambar2 di atas...
2) Terima kasih kepada Cik Tikus sebab gigit puting botol tu... :)))

2 comments:

  1. muahahhaha! entry yg menarik!!!

    suka gila tgk gambar eesya pakai spek tu..betul2 mcm pelancong :D

    uit mash!org gi snorkling nak tgk ikan. kau snorkling amik gambar org..hahhaa..apakah????

    ReplyDelete
  2. hahahaha.. ikan semua dah malas nak tayang kecantikan memasing... ikan dugong banyak... kakakaka

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails