EESYA

AARIZ

Sunday, May 22, 2011

Saying good bye to her best companion.. After 3 years and 4 months.. :)

Ingat citer pasal puting botol susu budak Eesya yg kena gigit dek tikus kat Pangkor? Kejadian tu berlaku on 1st May... Hari ni 23rd May.. Eesya dah 3 tahun 4 bulan... Dan dah 22 hari budak Eesya hidup tanpa botol susu beliau... Bukan senang nak pisahkan budak yg dah 3 tahun 3 bulan lebih hidup dgn botol susu... And being an Eesya, yg montel disebabkan susu tersebut, skrg dah makin kurus... Perut kerempeng jer.. Siap nampak tulang rangka dah... And being an Eesya again, yg cerewet bab makan, hadoiiii laaaa.... Memang jenuh nak tengok dia makan satu2 benda tu dgn bersungguh-sungguh..



See how kerempeng she is now... Nampak sangat tinggi... Dan kurus... Hilang dah lemak montel yg disegani ramai itu.. Hahahaha

So skrg ni, kalau bancuh susu dia suh minum dlm cawan pun takmo.. Dalam tumbler air dia yg pelbagai warna dan corak pun takmau... So last2, bagi jer susu kotak Dutch Lady yang for Kids 1-6 years tu... Boleh ler jugak dia minum... Tapi itu pun ikut mood...


Eesya boleh layan yg perisa plain jer... Coklat dgn Strawberi tu kang beli saja.. Pastu mama dgn abah dia kena habiskan.. *pic googled..

Sekali sekala dengar jugak dia mintak nak nenen (botol susu) dia tu.. Sian gak dengar... Tapi bila tanya dia balik, ingat tak what happened kat botol susu dia... Dia pun jawab "Mouse gigit... Nenen Eesya dah takde.." Lemah gak telinga mama dia nih mendengarnya... Kalau ikut hati, memang dah bagi jer botol susu.. Ada jer puting lain kat umah kan.. Tapi alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan laaa kan... Dah 3 minggu lebih dah nih.. Takkan tetiba nak bagi pulak... Huhu...

Dalam ramai-ramai orang keliling Eesya, yang tak sangka sekali nak marah kami stop kan botol si Eesya adalah... TOK AYAH beliau... Hahaha.. Sungguh laaa tak sangka... Tok ayah siap kata kami ni 'seksa' cucu dia.. Tak bagi hisap botol.. Baru 3 tahun... Orang dulu2 sampai nak pegi sekolah rendah duk minum botol lagi... Hehe.. Tok ayah tak tahan tengok cucu dia kurus kot.. Tapi standard ler kot rasanya weaning off budak2 dari botol susu umur 3-4 tahun kan?

Bab berhenti botol susu juga memainkan peranan dlm potty training budak Eesya nih.. Since dia dah kurang minum susu, secara tak langsung, pampers pun dah tak pakai... Pergi sekolah tak yah pakai.. Duk umah lagi laa tak bagi pakai... Kalau setakat jalan pi Queensbay tu pun dah tak yah... Malam jer bagi pakai takut2 'TER'.. Tapi kadang2 bila bangun pagi tu, masa nak mandi tengok kosong jer pun... Ok lah tu kan... Dia pun dah paham dah.. Dah tau dah nak bgtau.. Cuma insiden tu pernah sekali terbabas kat school dia.. Hahaha.. 2nd day pegi school without pampers.. Masa abah dia pi amik, teacher bagi bag plastik isi skirt dgn underwear dia... Mujur laaa kami mmg bubuh spare skirt dgn underwear dlm bag sekolah dia...

So, skrg ni boleh say good bye to Mami Poko dah.. Haha.. Jimat skek duit mama and abah Eesya..


Bye bye Mami Poko... Kalau dapat adik Eesya baru jumpa balik ler kot yer.. Hehe
*pic googled..


Tapi pastu ingat jimatlah sangat kan.. Alih2 nak kena beli seluar baru banyak laa pulak.. Sebabnya??

Semua seluar dia jadi longgar gila.. Siap londeh2 bila pakai... Hahaha.. Agaknya sebab dah kurus, pastu pampers pun dah takde... Habis laaa melondeh jer seluar semua... So terpaksa pergi shopping beli seluar dia banyak2 pulak... Tehehehe...

Oh.... And can say good bye juga untuk botol Avent.. Tak yah nak sterilize dah... Tak yah tukar every 6 months dah... Muahahaha


Koleksi Budak Eesya kat umah dah berpuluh dah... Boleh susun buat main Thomas Choot Choot Train dah.. Kakakaka... *pic googled..


Selamat 3 tahun 4 bulan to you Eesya!

Well done!!~


1 comment:

  1. anak kami still minum susu dlm botol sampai sekarang.. umur dh 8 thn.. minum pagi2 sblm pi sek n mlm2 seblm tido.. bkn apa.. x mau dia terlepas minum susu sbb susu tu la sumber protein dia.. dh le mkn pun memilih so x pe la.. bg je la dia susu botol pun..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails