EESYA

AARIZ

Wednesday, July 4, 2012

Mashithah Hasim Pernah Berpesan..

Pada pasangannya iaitu Mohammad Faizol Saidin.. "Jangan bawak saya pergi survey rumah di kawasan bukan2... Ulu banat ke... Cerok tok kun ka...Sebab... SEBAB.. Kalau saya dah berkenan rumah itu, saya dah tak heran dah di mana lokasi umah berkenaan.."

Tapi Encik Pejoi memang tak dengar dan tak endahkan pesanan saya... 

Semasa kami pergi survey2 rumah.. Tatau laa mana datang idea tetiba gatal nak survey rumah.. Konon cam banyak duit nak beli umah lagi satu padahal tetengah pregnant anak no 2 barang pun tak beli lagi punya tak sedar diri.. Hahaha.. Kan dah kena bebelan aku...

Banyak laa jugak umah yang kami pergi tgk.. Semuanya landed property.. Tak kira laa di dalam atau pun di luar negeri (luar pulau sebenarnya.. haha) tak kira laa harga juta2 ke ratus2 ribu ke.. Punya gigih laa pi tgk sampai ada yg masuk kawasan develop tak siap, tayar kete lak tercucuk skru (bukan paku.. skru yg besar siap ada nat kat kepala tu) dan menyebabkan kecacatan kat tayar kete Encik Pejoi yg baru jer tukar tak sampai beberapa bulan tu.. Hahaha.. Gigih tak gigih...

Sampai laa last2... Masa pregnant kat Aariz 7 bulan, Encik Pejoi yang tak ingat pesanan saya itu membawa saya dan Eesya dan maktok melawat kawasan kat Tambun Indah, Simpang Ampat, Seberang Perai Selatan..

Terus aku dah jatuh cinta tak bleh tido malam (Aariz laa duk guling2 dalam perut dengan sangat dasyat malam tu) sbb duk teringat kat umah tu... Umah tu umah Semi-D.. Dah siap tengah tunggu OC jer.. 

Sebab umah Semi-D.. Walaupun di seberang, harga boleh pitam gak masa mula2 pikir nak beli.. So I lowered my expectations.. Tengok umah lain dulu.. Tapi... Tak bleh pi dah.. Asik duk terbayang umah Semi D tu jugak.. Diselangi dengan hasutan Encik Pejoi setiap 5 minit "Umah tu umah Semi D yang.. Yang ni teres..." Lepas 5 minit pulak "Semi D tau yang... Bukan teres.." Serius rasa cam tarik telinga dia masa tu... Geram sungguh.. Dah tau dah aku kalau pregnant mmg ngidam pelik2.. Boleh tak jangan duk hasut lagi???

Mak aku pulak pesan.. "Kalau tak mampu, jangan duk gatai2 nak beli... Satgi tak pasai2 jadi umah lelong..."

Tapi Encik Pejoi pulak berpesan pada mak aku.. "Shitah ni kalau dia nak mak, dia akan pikir cara sampai dia dapat... Mak jangan worry.."

OK.. Sekarang mmg aku tension sebab aku sedar 2 perihal dalam situasi itu..

1) Orang yang paling kenal sifat aku atas muka bumi ini adalah emak aku dan laki aku.. Hahaha
2) Aku memang jenis orang gitu.. Aku akan dapatkan apa yang aku nak..

So, balik, pikir punya pikir.. Guling punya guling... Mana nak amik duit almost RM500k (masa tu tatau diskaun utk bumi berapa.. hahaha) .. Pengsan nak bayar monthly nanti... So conclusionnya...

SILA LAAAA JUAL UMAH ANDA SEKARANG JUGAK!

So dengan itu, terjual laa umah Hamna aku yg comey lotey untuk memenuhi pengidaman aku ke atas umah Semi D yang duk kat kawasan kampung ulu banat mana ntah tu.. Hahahaha..

Kitorang dump the money yg dapat dari jual umah tu (pinjam mak aku dulu laa.. bukan jual umah terus2 dapat duit.. nak gak 3-4 bulan baru settle jual umah kan...) untuk deposit umah tu... So 25 June 2012, dapat laaa kunci umah besar yg aku sendiri rasa aku tak mampu nak kemas... Huhu.. Sapa laa punya akai suh beli umah ni dulu aaaa??? :p

Muka Depan..

Muka Dalam..


Muka lagi dalam-dalam.. Hahaha

Muka tepi..


Muka tengah..


Muka atas dalam..


Muka atas tengah..


So itu adalah rumah yg belum dicuci sepenuhnya.. Nak cuci start dari mana pun tatau.. Huhu.. Makanya kena panggil hourly maid saja ler... Tak koser kot nak cuci sendiri... Nak naik tangga turun tangga pun aku dah mengah.. Punya laa tak suka umah 2 tingkat dulu konon.. Sekali umah sendiri beli 2 tingkat.. Padan muka sendiri..

Sebab2 lain rumah ni buat aku tak leh tido malam masa mula2 tu adalah sebab facilities dia macam umah aku skrg... Ada security guard, swimming pool, gym and playground.. Tu yg cam beriya skek tak nak umah lain.. Bak kata aku "Alang2 nak duk ulu, biaq ulu yg ada facilities semua2... Supaya tak mati kebosanan takde Secret Recipe kat situ.. Hahahaha.."


Swimming pool adult, kids and jacuzzi..


Gymnasium..


Main playground..



2nd playground kat kawasan Semi D



Recreation park


Conclusionnya.... Encik Pejoi memang mulut dia masin.. Dulu2 masa tetengah bercinta... Dia selalu cakap.. "Esok bila kita dah kawin, kita beli umah semi-d.. Weekend2 abang basuh kete kat garaj, ayang masak breakfast kat dalam..." So Semi-D tu dah tercapai.. Alhamdulillah.. Basuh kete tu boleh jer kot.. Tapi part AKU MASAK BREAKFAST KAT DALAM??? Hahahahaa.. Wallahualammmmmmm... :))))



4 comments:

  1. ngidam juga nk buat rumah kat Terengganu..
    tp duk mikir keroje kat sini, ada ke hal nk buat rumah kat sana lak :P

    ReplyDelete
  2. BEST GILAAAA RUMAH KAU MASH...
    haruslah aku dtg utk main kat pool tu.. :)

    ReplyDelete
  3. Kak ma ~ buat jer dulu.. Pastu buat homestay.. Hehe..

    Wanie ~ meh2.. best kalau budak2 ramai.. mak budak dan2 rasa nak join sama.. hahaha

    ReplyDelete
  4. aku baru baca entry ni. cantik giler rumah hg mash plus dgn semua facilities yg ada. x sabaq nak tgk rumah hg yg dah berhias cantik tu nanti

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails